lauantai 24. toukokuuta 2014

Tulevaisuuden pelot

Suomessa eletään Gingan kulta-aikaa, sillä sarjoja saadaan suomeksi ja aktiivista toimintaakin syntyy. Asioille on tyypillistä niiden muuttuminen, jolloin suhtaudun huolella ja epävarmuudella seuraaviin asioihin, kun mietin tulevaisuutta.

Fanien perheiden perustaminen
Tulevaisuus tulee muuttumaan siltä osin, mten vuosien saatossa fanit alkavat perustamaan omia perheitään. Tällä hetkellä tiedän kaksi fania, joilta kummaltakin löytyy yksi lapsi. Syy miksi olen hieman huolestunut siitä on se, millainen vaikutus perheen perustamisella on. Varsinkin kun oma fandomimme on naisvaltaista, jolloin mietityttää tämän seuraukset. Jääkö omalle faneudelle ja keskustelulle aikaa ja millaiseksi se tulee muuttuumaan?

Gingan suosion huima laskeminen
Gingalla on ollut hyvät edellytykset menestymiseen Suomessa jo dubbauksista lähtien. Mahtaako sarjan suosio romahtaa, kun mangat ja muu Takahashin tuotanto saadaan omalle äidinkielellämme? Sulkeeko se ympyrän vai saammeko me fanit enää mitään uutta irti Gingasta? Pidän kuitenkin sarjan kääntämistä suurena mahdollisuutena, jos verrataan sitä japaninkielisten mangojen aikaan. Kaikki saavat tietoa ja uutta ilmettä suomennoksista, joista keskustella. Mutta silti mietityttää miten hyvin esimerkiksi keskustelut pysyvät yllä ja kiinnostuttaako sarja uusia faneja sitten 20 vuoden päästä.

Yhteydenpidon menettäminen faneihin ja kiinnostuksen kuoleminen
Foorumi toimii hyvänä paikkana uusin ihmisiin tutustumille ja jokuseen olen tutustunut paremmin. Olen huolissani siitä pysyykö esimerkiksi oma yhteydenpitoni riittävänä näihin ystäviin. Tietysti tätä voi ylläpitää keskustelemalla, mutta viekö elämä sitten muuten erilaisiin suuntiin. Etenkin jos ajattelee, että kiinnostus sarjaan loppuisi kokonaan ystäviltäni ellei itseltänikin.

Takahashin kuolema
Vuosien aikana hahmojen eri ääninäyttelijöitä on kuollut, jolloin mietinkin itse tekijän kuolemaa. Takahashi on siinä 60-vuotiaan ikäinen, jolloin sarjoista ja miehen iästä kantautuu huolta. Uskon kuitenkin vahvasti, että Takahashi saa sarjansa päätökseen (mikä pelottaa myös yhtenä tekijänä). Mutta ehkä pääasia onkin itse tekijän kuolema joka nimenomaan sulkee ympyrää ja on muuten raskasta ajateltavaa. Takahashi on kuitenkin oman elämäni tärkeimpiä henkilöitä, jolloin voisi viitata omien läheistensä menettämisen pelkoon.

Sivustojen häviäminen
Monia vanhoja nettisivuja on poistunut käytöstä (tästä lisää tulevina kuukausina), mutta niitä muistellaan silti. Olen huolissani siitä miten erinäköisiä sivustoja: blogeja, fani-, FB-sivuja ja foorumeita tulee poistumaan. Nettisivut kuuluvat nimenomaan Gingan perintöön ja sarjan eteenpäin levittämiseen. Lisäksi jos esimerkiksi Kaksoissolan foorumi poistuisi vaikuttaisi se faneihin ja siihen millaisia ryhmittymiä syntyisi. Voisivatpa fanit olla edes jotenkin yhtenä joukkona tulevaisuudessakin.

7 kommenttia:

 1. Minusta perheiden perustaminen on vain hyvä asia, uusi sukupolvi taas opetetaan Gingaa katsomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä olen samaa mieltä ja en epäilekö etteikö tuossa voisi onnistua. Lähinnä vain millaisiin suuntiin oikein mennään.

   Poista
 2. Aika on julma ja muutos väistämätöntä. Mutta ginga jo itsessään on osa muutosta, ja se muutos vain jatkuu. Me, olemme gingan perillisiä ja meidän velvollisuutemme on luoda gingalle tulevaisuutta. Sitä tulee eittämättä olemaan vaikka mitä ja ei välttämättä muistuta alkuperäistä, kuitenkin siinä on aina jotain hyvää gingasta ja näin perintö jatkuu. Se mitä voidaan ja pystytään tulisi tavalla tai toisella säästää historian kirjoihin joista sitä kiinnostuneet voivat sitten aikanaa päästä tutkimaan. Se että mitä säästyy on sitten eri asia ja meistä kiinni. Usein on ongelma että kovin suosittua aihetta ei koeta säästettävän arvoiseksi koska ajatellaan että sitä on kaikilla. Ja joku sellainen joka on harvinainen sitten onkin yks kaks yleinen. Ginga perilliset, välittäkää gingan parhaa puolet ja Yoshiro Takahashin saavutukset eteenpäin aina kun joku on kiinnostunut. Näin perintö jatkuu.

  Mitä tulee muihin kohtiin, kyllä suosio tulee laskemaan, kyllä fanit erkaantuvat mutta kokemukset, ne valon pilkahdukset jäävät. Hyvistä asioista tuleekin pitää kiinni. Ja kuka tietää.. ehkä ginga 10 vuoden päästä taas pomppaa ylös oltuaan kadoksissa jonkin aikaa. Joskus pitää mennä pois että voi tulla takaisin ylös. :)

  VastaaPoista
 3. Olen tätä samaa asiaa miettinyt ja itse asiassa silloin, kun en fandomin parissa ollut vuosiin, luulin fanikunnan kuolleen tyystin. Onneksi olin väärässä. Toivotaan, että mahdollisimman moni meistä tulevista äideistä ja isistä pitäisi kiinni tästä fanikunnasta ja sarjasta, jotta sen ansaitsema kunnia ei kuihdu ihan pois.

  Olen kuitenkin sitä mieltä, että meistä varmasti moni "lopettaa" foorumeilla käynnin jossain vaiheessa. Mikään ei kestä ikuisesti ja vaikka asiaa onkin pelottavaa ajatella, se on väistämätön totuus. Aika ei vain välttämättä riitä tai vaihtoehtoisesti kiinnostus loppuu, kuten tekstissä totesitkin. Nuorissa faneissa sekä Weedin ja Orionin kannattajissa piilee kuitenkin uusi niin sanottu sukupolvi, joka varmasti jatkaa fandomin ylläpitoa.

  VastaaPoista
 4. Olen miettinyt juurikin samoja asioita. Täytyy toivoa Takahashille vielä monia terveitä elinvuosia. :-)

  VastaaPoista
 5. Meidän luokan apu opettajalla on 6 vuotias tyttö ja Naomi (tyttö) katselee hopeanuolen leikattua. Katri (apu ope) on mahtava siinä mielessä että turisemme kaikkea gingaa tuntien aluissa! Ja muutenkin jos murehtii aina vain tulevaisuutta niin ei voi koskaa elää täysillä! ♡♥♡

  VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.