sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Hougenin viimeiset hetket

Olen jo aiemmin kertonut pitäväni Hougenin mangakuolemaa parempana versiona. 30. osan manga onnistui herättämään uudenlaisempia ajatuksia itse kohtauksesta. Nii-in. Kumpi on toteutuksena parempi, jos kuolema jätetään kokonaan ulkopuolelle.

Animessa Hougen on onnistunut palaamaan Torahampaalle ja luomaan kaaosta ympärilleen. Lukuisat koirat hyökkäilevät turhaan ja Ryoa on helppo käyttää ehtojen sanelemiseen. Mangassa panttivangin paikkaa pitää Mel ja tilanne on esimerkiksi siitä erilainen, että koirat uskaltavat enempi hyökkäillä. Vähitellen siirrytään vesistön luota tuonnemmas ja kahden johtajan taistelu saa viimein alkaa.
Kummatkin versiot ovat siitä samanlaisia, että henget ilmestyvät sotureille, Weedin luullaan hävinneen/kuolleen, edesmenneiden soturien mylvintä kuuluu ja Weedin päätös Hougenin kohtalosta on sama: tanskandoggia ei tapeta.

Jos mennään animen puolelle pidän sitä tyylikkäänä, että Weed lähtee Torahampaalta vastustajansa kimppuun. Se luo tietynlaista auktoriteettiä Weedin osoittaessa olevansa paikan pääjehu. Juokseminen tuo vauhtia kohtaukseen ja onnistuu hämäämään Hougenia: Weed hyökkääkin aivan toisella tavalla kun esimerkiksi mangassa liikkeitä voi lukea paremmin etäisyyden takia.
Mangassa pidän siitä, miten tarkasti ja huoliteltusti liikkeet on kuvattu. Lisäksi kun kertoja selostaa osapuolia ja varsinaista taistelutilannetta on mittelöön aivan erilainen tuntuma. Näin ollen taistelu herättää ja kerää sivustaseuraajien tunteita: Hiro muistelee Johnin kuolemaa ja Rocketkaan ei ole unohtanut veljiensä kohtaloa. Se jos mikä nostaa vimmaa päästä taistelemaan itse.
Mangassa on käytetty upeaa ja kuvaavaa symbolismia, mikä korostaa tässä tapauksessa Hougenin voimakkuutta vihollisena. Vaan näkeepä Weedkin taistelun yhteydessä äitinsä ja muut varhaiset ajat.

Kun mietin asioita mistä en pidä animessa on se vähän vaikeampaa. Puutteellisuudet ovat pitkälti niissä asioissa mitä varsinainen manga tarjoaa kuvaamisen ja yksityiskohtien osalta. Esimerkiksi aaveiden ilmestyminen animessa ei ole niin hieno kuin mitä mangassa. Hougen joutuu kohtaamaan uhrinsa oikeasti mikä on pelottavaa ja on hienoa, että useammaltakin irtoaa joku sitaatti.

Kuten jo kävi ilmi niin minusta on outoa, että tuosta pitää vielä siirtyä varsinaiselle taistelupaikalle. No, oikeastaan se on pieni juttu. Mutta ehkä tuollainen ylimääräinen sähellys tylsistyttää enemmän, kun taistelu seuraa sen jälkeen. Eli mangassa on juuri huonoa se ettei hahmojen kokoamiselle jää oikein aikaa ja varsinainen taistelupaikkakin on mitäänsanomaton Torahampaan räjäyttämisen jälkeen. Tällöin tuosta on mielestäni hävinnyt esimerkiksi Suuren taistelun osallisuus ja henki. Kyoshiro ärsyttää minua kummassakin versiossa, mutta en pidä siitä että hahmo menee tekemään kaivuri-iskuaan. Animen taistelutilanne on enemmän vakavampi ja sitä kunnioitetaan ettei taisteluun puututa.

Eniten minua mietityttää näissä versioissa Hougen. Animessa tanskandoggia syyllistetään ja kuritetaan Ginin hampaiden kautta. Mutta mangassa sen lisäksi Hougen kyynelehtii ja huutaa armoa. Tanskandoggi on siis sellaisessa tilassa, jota ei pysty edes pitämään hahmolle mahdolliseksi. Tällaista alentumista Hougen vaati muilta, mutttei olisi itse kuitenkaan koskaan muiden tallaamana.
Hougenin käytös on siitä kaksipiippuinen juttu, että hän luottaa Weedin "anna armon käydä oikeudesta"-malliin ja tavallaan hyödyntää sitä pelastuakseen. Eli voiko tuosta toisaalta sitten ajatella edes Hougenin murtumista. Manga antaa taistelun vaikutuksista huomattavasti inhimillisemmän kuvan, jolloin kehon alennustilan voi ymmärtää. Se mikä vielä enemmän tekee vaikutuksen on se, että kohtauksen jälkeen Hougen on jaloillaan ja kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ehkä sen takia koenkin ettei tuossa varsinaisesti edes onnistuttu nolaamaan Hougenia tai horjuttamaan häntä muutenkaan.

Viimeisillä minuuteilla Hougen yrittää estää oman kuolemansa ja animessa koira on kavunnut Torahampaalle, jolloin Hougen voisi onnistua ylläpitämään edes jonkun aikaa valtiuttaan. Mikäli voimat vain riittäisivät. Eivät siis huonoja suorituksia, jos kuolemia ei mene ajattelemaan.

Pidän ehkä animessa myös enemmän Ginin osallisuudesta. Hän tulee kesken taistelun ja puhuu pojalleen karhukoirista. Mangassahan paljastuu, että Gin testasi Weedin oikeudenmukaisuutta. Ja siitä muodostuukin kysymys kummanlaisen Ginin fanit haluavat nähdä? Hougenia tappavan vai armahtavan? Animessa voisin uskoa tappavan roolin toimivan paremmin. Pääseepähän Weed kertomaan oikeudenmukaisuudesta, jolloin Ginin kanta alkaa olla se ja sama.

Tämä on tiukka, mutta annan päätöstä tehdessä painoa Hougenille. Animen versio oli hahmolle ominaisempi ja yhtenäisempi toteutus.

4 kommenttia:

  1. Eikös tuossa osassa 30 Hougenin sanottu nimenomaan kyynelehtivän vain siksi, että se oli niin vihainen ja taponhaluinen tai vastaavaa? En itse nimittäin usko, että hahmo olisi kyynelehtinyt ja pelännyt kuolevansa, vaan se nimenomaan käytti hyväkseen Weedin hyvyyttä, sillä se tiesi, että akita jättää hänet henkiin, jos vain anelee sitä.. Niinhän siinä sitten kävikin, kunnes tanskandoggi sai kuulan kalloonsa :D

    Tämä oli kyllä hyvä postaus ja antoi hyviä näkökulmia vihaamaani hahmoa kohtaan, eli siis itse Hougenia. Henkilökohtaisesti pidän enemmän mangaversiosta (tosin sekin on aika hanurista), koska salamaniskuun kuoleminen on jotenkin naurettavaa - jos siis vertaillaan nimenomaan kuolemaa. Sen sijaan anime versio herättää ehkä enemmän tunteita, kun Hougen ja Weed ovat kumpikin verissä päin ja haamut tulevat kuvioihin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, manga puhui kohtauksesta noin jolloin siinä tulee taistelun inhimillisyys esiin, josta puhuinkin & Hougenin taktikoiminen.

      Salamaniskuun kuolemista pidän silti naurettavana, mutta muuten anime on hieno.

      Poista
  2. Olen nähnyt animen, mutta miten juttu meni mangassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. SPOILER!






      Mangassa nöyryytetty ja kostonhimoinen Hōgen oli lähdössä Ōuusta Weedin säästettyä hänen henkensä, mutta juuri silloin häntä pitkään jahdannut Shōji Sudō tuli paikalle ja ampui hänet. Ensimmäinen laukaus osui koiraa päähän ja mies ampui vielä koiran ruumista useita kertoja.

      Poista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.