lauantai 17. toukokuuta 2014

Kantani elitismiin

Palauteosion puolella minua pyydettiin ottamaan kantaa elitismiin ja siihen ilmeneekö sitä fandomissa. Ymmärrän sanan seuraavasti: "Elitismi on uskomus tai asenne, jonka mukaan eliitin varakkuus, kyvyt, lahjakkuudet tai muut ominaisuudet asettaisivat heidät muiden ihmisten yläpuolelle ja jonkun tietyn alan huipulle. Elitismin mukaan näiden ihmisten mielipiteet ovat muita arvokkaampia ja tärkeämpiä ohjenuoria sosiaalisessa kanssakäymisessa."

Kun olen keskustellut aiheesta muutaman tuttavan tai ystävän kanssa on myönnetty selkeästi, että Ginga-fandomissa ilmenee elitismiä. Näiden keskustelujen lisäksi olen kuullut perään huudeltavan tietyistä henkilöistä ja siitä että Hopeanuoli-faniyhdistys olisi juuri elistien hallitsema ryhmittymä, jolloin yhdistykseen liittyminen ei kiinnostaisi. Olen myös nähnyt fanien keskinäisiä riitoja, jolloin on lähdetty fandomista esimerkiksi epäoikeudenmukaisuuden kohtelun takia.
Se on myönnettävää, että kaikkialla on elitismiä ja omassa elämässäni olen törmännyt siihen enemmän kuin sata kertaa. Suuri itseään ylivertaisena pitävä parhaimmisto päättää siitä, mitä asioita tehdään, millä tavalla ja millaiset roolit kullakin on. Muilla ei ole minkäänlaista sananvaltaa ja uskotaan arvostuksen tulevan pelkän aseman kautta. Onneksi meidän fandomimme ei ole tällaisen elitismin äärimuoto.

Mitä tulee faniyhdistykseen en oikein usko, että se olisi elitistien muodostama ryhmittymä. Yhdistys yrittää tehdä kaikkensa uusien jäsenten houkuttelemiseksi ja kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Jos kyseessä olisi elitismiä silloin suljettaisiin kaikki ulkopuoliset ympäriltä ja heidän apuaan ei hyväksyttäisi missään muodossa. Se on kieltämättä totta, että eri seikat vaikuttavat siihen pääseekö vaikuttamaan. Jos on useampi ihminen, jolla on ns. paremmat mahdollisuudet vaikuttaa niin muodostuu ryhmittymiä. Tässä kohtaa näen sen täysin selkeäksi ja ymmärrettäväksi keinoksi ja tavallaan tuo ryhmittyminen ei ole edes tahallista vaan luonnonmenetelmä. En uskoisi siis ihmisten jättävän ketään ulkopuolelle, vaan jääminen tapahtuu muista seikoista. Ymmärrän silti mihin asioihin tuo väite perustuu ja ettei sitä ole ihan huvikseen keksitty.
Itse asun Pohjois-Suomessa tällä hetkellä, jolloin tiedostan että vaikuttamisen mahdollisuuteni ovat erittäin rajalliset. Tällä tarkoitan sitä etten voi vaikuttaa toisella puolella Suomea tapahtuviin asioihin ja sijoittumiseni ei vedä kiinnostusta muuhun vaikuttamiseen, jos yhdistyksen aktiviteettia ajatellaan. Mutta olen voinut vaikuttaa Internetin kautta esimerkiksi sivustojen ja foorumin toimintaan muiden mielipiteideni lisäksi.

Oikeastaan siitä on juuri puhuttu, että ketkä saavat järjestää tapahtumia ja muita vastaavia. Mielestäni se on tullut hyvin esille, että kaikki voivat halutessaan tehdä näin. Mutta silti tapahtumat ovat kuin tiettyjen ihmisten harteilla, jolloin kyse ei ole siitä ettei saisi vaan ettei asioita uskalleta tehdä. Lisäksi jos aiemmin ei ole miittejä suunnitellut on se varmasti järjestäjälle haasteellista järjestää mukava ja tekemistä piisaava miitti. Paineet ovat siis kovat, jolloin on helppo ymmärtää molempien tilanteiden puolet. Tuttuja miittien järjestäjiä ei siis voi syyttää siitä, etteivät he tee tilaa muille miiteille ja miittaajille.

Tässä vaiheessa tekstiä en ole oikein vieläkään vastannut itse pääkysymykseen. Koen ymmärtäväni miksi ryhmittymiä on, mutta niistä ei ole välittänyt sellaista "olemme parempia kuin te" henkeä. Ehkä olen sitten enemmän kokenut elitismiä yksittäisistä ihmisistä ja tilanteista eli en varsinaisista ryhmistä ja niiden toiminnasta.
Minun on ehkä vaikea havainnollistaa mitä tarkoitan, koska en ole mikään täydellinen fani ja en haluaisi varsinaisesti yleistää sanomisillani. Voi olla myös että omat havaintoni ovat perustuneet ihan vääriin asioihin ja/tai ne ovatkin tapahtuneet tunnepohjalta.

Toisinaan koen yksittäisesti niin, että omalla pärställä tai asemalla olisi merkitystä. Eli kun tiedetään aseman olevan hyvä niin silloin esimerkiksi etenemis-, pääsemis-, tms. mahdollisuudet ovat parempia. Siis jos lähdetään siitä lähtokohdasta, että löytyy ihmisiä jotka haluavat tehdä ja vaikuttaa asioihin niin näistä seikoista johtuen valinta voi vähän perustuakin suosintaan ja omiin suhteisiin. Samalla tavalla voi herätä ajatusta siitä miten saatettaisiin kilpailla faneudessa, siinä mitä ollaan saatu aikaan ja ellei jopa arvostella faneja &  heidän fanittamistaan.
Vaikka ymmärränkin fanien olevan samanarvoisia, minusta tuntuu että eri ihmisiä arvostettaisiin kuin tavallista enemmän ja se voisi tapahtua itsensä tai muiden kautta. Kyse on siis nimenomaan ylenpalttisesta ja jumalallisesta arvostamisesta eikä sellaisesta normaalista. Mutta samalla pääsemme siihen ilkeyteen, jolloin toiselle voi sanoa ihan mitä vain kun tuntuu siltä. Kysyn vaan että millä oikeudella ja miksi? Mihin keskinäinen kunnioitus on kadonnut?

En tiedä oikein miten kommentoisin ominaisuuksien ja kykyjen turvin yläpuolelle nousemista. Vaikka asema olisi kohonnut näistä syistä en näe sitä toisaalta negatiiviseksi siitä syystä, että silloin ollaan kumminkin tehty yhteistä hyvää ja nimenomaan sen itsensä takia eikä siksi että "olen lahjakas tässä ja tuossa joten näytänpä sen muille"-tyyppisesti. Koska tällä toiminnalla on niin suuri merkitys voi helposti ryhtyä ajattelemaan, että oltaisiin muiden fanien yläpuolella vaikkei se olisi ollut ns. perimmäinen ajatus. Toiminnasta ollaan riippuvaisia ja se vaikuttaa olennaisesti kaikkiin. Ehkä sitä ollaankin jollain tasolla yläpuolella (= lue tavallisesta poikkeavassa asemassa), mutta ei sillä tavalla ettei kukaan esimerkiksi pääsisi mukaan. Sekin tuntemus tuosta voi toki tulla sivullisen silmin kuin että ruvettaisiin suurentelemaan itseään tärkeään asemaan peilaten.
Nyt kun ajattelen niin tuntuu sinänsä oudolta, että tällainen toiminta olisi elitismiä jos tarkoituksena on ajaa kumminkin yhteisiä asioita vaikka siinä piilee omaa hierarkisuuttaan. Rehellisesti sanottuna elitismiä ajatellessa tulisi myös painottaa sitä, että silloin ns. elitistit uskovat heidän taitojen turvin olevan yläpuolella ja mielipiteiden olevan tärkeimpiä. Jostain syystä en ole oikein nähnyt, että ihmisillä olisi tällaisia uskomuksia, mutta jokaisen mielipide voi olla merkittävä ohjenuora. Tai saattaahan tässä olla sitäkin, että asema vaikuttaa esimerkiksi siihe miten mielipiteisiin suhtaudutaan.
Kun mietin elitismiä yleisenä käsitteenä olen huomannut esimerkiksi senkin, että elitisteillä voi olla taipumus kiertää yhteiskunnan sääntöjä & luoda omiaan ja asema on tuottanut heille erityisoikeuksia. Kuitenkaan sitä en rinnastaisi Gingan fandomiin.

Sanoisin etten ole elisti sillä minulla ei ole kykyjä tai taitoja, joilla olisin ihmisten yläpuolella (= tavallisesta poikkeavassa asemassa) eikä bloginikaan tee minusta sen erikoisempaa ihmistä. En myöskään usko millään tavalla omaan parempiarvoisuuteen ja löydän enemmän tekijöitä itseni aliarvioimiseen fanina. Mutta olenko elitisti jos pidän ns. vaikuttavien ihmisten työtä merkittävänä?
Näen siis ison ristiriidan siinä mitä elitismi on koska ns. poikkeava asema ei minulle tee varsinaisesti kenestäkään elitistiä. Mutta en kuitenkaan sulje sitä pois etteikö nuorempia faneja voitaisi syrjiä, keräilijöitä haukkua ja elitismi aiheuttaa muita ongelmia nimenomaan hierarkisuudessa näiden kahden aseman välillä.
Se on totta, että usein puhutaan Gingalla olevan huonoin fandomi. Mutta onko siinä kyse siitä, että on tullut kohdelluksi väärin/ei ole päässyt mukaan vai mistä katkeruus juontuu? Millaisia kokemuksia teillä on?

23 kommenttia:

  1. Tuohon viimeiseen kysymykseen vastaisin, että minusta tässä fandomissa on vain paljon voimakkaita persoonia, enkä nyt puhu ilkeistä ihmisistä, vaan näkyvistä persoonista ja sen takia tulee helposti erimielisyyksiä ja väärinkäsityksiä. Jonkin verran olen sivusilmällä seurannut keräilijöitä ja niissä piireissä kyllä olen nähnyt ja kuullut, miten porukkaa käytetään hyväksi vaikka nyt jonkin tavaran saamiseksi ja tiettyjä keräilijöitä tunnutaan palvovan vähän liikaa, minkä takia koen tietyn osan keräilijöistä vähän elitistiseksi.

    VastaaPoista
  2. Lainaus "Oikeastaan siitä on juuri puhuttu, että ketkä saavat järjestää tapahtumia ja muita vastaavia. Mielestäni se on tullut hyvin esille, että kaikki voivat halutessaan tehdä näin. Mutta silti tapahtumat ovat kuin tiettyjen ihmisten harteilla, jolloin kyse ei ole siitä ettei saisi vaan ettei asioita uskalleta tehdä. Lisäksi jos aiemmin ei ole miittejä suunnitellut on se varmasti järjestäjälle haasteellista järjestää mukava ja tekemistä piisaava miitti. Paineet ovat siis kovat, jolloin on helppo ymmärtää molempien tilanteiden puolet. Tuttuja miittien järjestäjiä ei siis voi syyttää siitä, etteivät he tee tilaa muille miiteille ja miittaajille."

    - Omat kokemukseni elitismistä ovat moninaisia mutta tuosta pätkästä jonka lainasin tuli mieleeni että usein kun tietyt henkilöt usein järjestävät tai ovat hyviä jossakin. Niin se vastuu jatkuvasti kerääntyy heille ja samalla kokemus. Eli joku järjestää hyvän tapahtuman, todennäköisyys on että hän pääsee tai jopa joutuu järjestämään sitä useamminkin koska hänen koetaan olevan siinä hyvä ja jopa koska ei haluta huonoa tapahtumaa. Ihmisellä on ominaisuus jatkuvasti haluta parempaa. Eli siis ajan tässä takaa sitä että useinkaan yhteisö ei edes halua antaa tilaa tai mahdollisuutta tai edes uskoa sellaiseen joka haluaa mutta jolla ei ole näyttöä tai näyttö on huonoa moninaisista syistä johtuen. Itsekin olen ollut ns johtavassa ja päättävässä asemassa. Tiedän tilanteen jossa punnitaan miten suhtaudutaan sellaisiin henkilöihin jotka haluavat yrittää mutta joita suoraan sanoen epäillään, ehkä jopa inhotaan ja kaikkia asioita mikä heistä on hyvää ei pidetä. Siihen on monia syitä miksi näin mutta haluaisin sanoa että aina on viisasta ja hyvää politiikkaa antaa vastuuta ja neuvoja. Vähän kerrallaan ja ripauksia. Tietenkin oman jaksamisen puitteissa. Koska aina on mahdollisuus että siitä pienestä annetusta hyvästä kasvaa ja tulee jotain todella hyvää.

    Lainaus "saatettaisiin kilpailla faneudessa,"
    - Oma käsitykseni on että faneudessa todellakin kilpaillaan. Ei tietoisesti mutta omassa mielessä ja mielihyvän saavuttamisessa. Ja ellen ole ihan väärässä Fani on kuin löytöretkeilijä joka etsii asioita kiinnostuksensa kohteesta, etenkin juuri sitä mitä haluaa tietää vahvistaakseen "tuntemuksiaan" ja usein tietääkseen vähän enemmän kuin muut. Se on vähän kuin uutinen josta toivoo pääsevänsä kertomaan toisille ekana. Tällöin käy niin että sellaisista henkilöistä jotka tietävät vähemmän tulee ns "riesa" siis... heille joutuu "ideaali tilanteessa pääsee" tuon tuosta kertomaan lisää aiheesta. Mutta heiltä harvoin saa mitään sellaista mikä edes auttaisi omaa löytöretkeä. Sitten taas henkilöistä jotka tietävät enemmän tulee kiinnostavia. Mutta on tietenkin henkilöistä itsestään kiinni millaiseen vuorovaikutukseen he lopulta päätyvät. Ja millainen tieto ja miksi liikkuu heidän välillään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuotakin voisi verrata yhteiskunnan ja luonnonmenetelmiin, kun kokemukset ja ihmisten arvostukset tekevät toiminnasta mahdollista, mutta samalla lisää muiden epävarmuutta. Siihen taas ei ole syypäitä itse ihmisissä. Mutta kyllä olen nähnyt ihmisten tuskailevan sitä, miten he haluaisivat kokea näitä samoja asioita muiden järjestäminä. Aluksi voi olla jo pelkästään vaikeaa myöntää, että minä haluan tehdä näin. Sitten puuttuisi vain tuki ja pyrkimys lähteä siihen. Mutta miten noita edellytyksiä voitaisiin parantaa?

      Poista
  3. Lainaus "Vaikka ymmärränkin fanien olevan samanarvoisia, minusta tuntuu että eri ihmisiä arvostettaisiin kuin tavallista enemmän ja se voisi tapahtua itsensä tai muiden kautta. Kyse on siis nimenomaan ylenpalttisesta ja jumalallisesta arvostamisesta eikä sellaisesta normaalista. Mutta samalla pääsemme siihen ilkeyteen, jolloin toiselle voi sanoa ihan mitä vain kun tuntuu siltä. Kysyn vaan että millä oikeudella ja miksi? Mihin keskinäinen kunnioitus on kadonnut?"
    -Uhhun tuossa on kyllä yksi pirun hankala kysymys. Arvo kasvatuksen puute voisi olla tai Kyllästyminen ja tympääntyminen, ehkä tuntee itsensä paremmaksi kuin on eikä halua enään olla ns toisen kastin kanssa. Mutta tämä tulee varmaankin juuri siitä että on niin sanomassi jumalallista tai ylenpalttista arvostusta. Jota monet maallikot kutsuvat takaliston nuoleskeluksi tai sanovat pyrkyreiksi. Siis on olemassa ihmisiä jotka ovat tavattoman huomion kipeitä tai haluavat jotakin mikä on jollakin toisella. ja liimantumalla tälläiseen henkilöön he pääsevät... saaman esimakua tai jaolle herkkujen tähteistä. Se ei vaadi juuri minkäänlaista, kykyä ajatella ja tuottaa jotain itse tai edes kestävää omatuntoa kun voi nojata johonkin joka on jo olemassa. Ja sitten on asian toinen puoli. Joskus on helppoa vaan antaa ns herkkuja ja pitää lemmikkejä joista voi joskus olla jotain hyötyä, ja saahan se näyttämään itsensä suositulta ja melkoiselta tunkion kukolta.

    Lainaus "tehty yhteistä hyvää ja nimenomaan sen itsensä takia eikä siksi että "olen lahjakas tässä ja tuossa joten näytänpä sen muille"" - Asioilla on aina molemmat puolet, on ideaalia pelkistää koska se saa jonkin factan näyttämään tai kuullostamaan paremmalta. Mutta kyllä siinä on ainakin ripaus aina halua näyttää omat taidot ja lahjakkuus.

    Lainaus "Se on totta, että usein puhutaan Gingalla olevan huonoin fandomi. Mutta onko siinä kyse siitä, että on tullut kohdelluksi väärin/ei ole päässyt mukaan vai mistä katkeruus juontuu? Millaisia kokemuksia teillä on?"

    - Noh oma mielipiteeni on että Gingalla on hyvä fandomi, se on laajalle levinnyt ja aika avoin. Siitä on helppo löytää ja saada inspiraatiota. Liittymisestä fanikuntaan virallisesti, esim netissä johonkin ryhmaan taas, siitä en tiedä mitään. Omat kokemukset on olleet netin ulkopuolisia ja positiivisia. + Ginga on avoimesti hyväksyttyä, neutraalin oloista. Toisin kuin monet muut faniuden kohteet, esimerkiksi ponit tai vamppyyrit jotka viimeaikoina on herättänyt paljon vihaa ja ihastusta ihan uusissa faniryhmissä. Joten siksi on helppoa piirtää ja olla ginga fani, ja se herättää lievää kiinnostusta lähes missä tahansa juurikin koska on neutraali ja helposti lähestyttävä vaikka olisikin ulkopuolinen. Sisäpiirit on aina vähän kyseen alaisia ja voisiko olla gingassa että juuri tämä neutraalius ja paljous on saanut aikaan sen että gingan sisäpiiri on vaativa ja suljetumpi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy sanoa että näissä arvostusten suhtautumisissakin piilee eroavaisuuksia, jolloin ilmaisin itseäni turhankin rumasti. On ihmisiä jotka ovat tyytyväisiä ja ihmisiä jotka eivät nimenomaan halua heistä paasattavan, puhuttavan tms.

      Sitä pitääkin arvostaa, että Ginga on hyväksytty. Muissa maissa ja muissa kohteissa asiat eivät välttämättä ole näin hyvin kuten ilmaisit.

      Ilman muuta, jolloin se vaatii oman aikansa että sulautuisi mukaan.
      Eiköhän se onnistu, jos ei omalta polultaan eksy.

      Poista
  4. Itse en ole kauheammin gingafandomissa pyörinyt, mutta tämä elitismiasia koskettaa minua silti - sitä ilmenee nimittäin yleisesti koiraeläinfandomissa, eli noita otuksia piirtävien keskuudessa. Toiset ovat älyttömän suosittuja, ja heitä pidetään "jumalina" - oli sitten kyseessä ginga-fanartisti tai omien hahmojen piirtäjä. Ärsyttää kun jotkut näistä yltiösuosituista eivät viitsi edes vastata saamiinsa kommentteihin - edes niihin, joissa on joku kysymys, tai kritiikkiä tms. Ja tämä, kun eliitin huipulla hilluvat eivät tahdo edes vilkaista "alempiarvoisiaan", vaan niitä kaverisuhteita ja vastaavia hankitaan "samanarvoisten" keskuudesta. Jos et ole suosittu, et ole heille mitään. Tämä tuntuu pätevän vähän kaikkiin fandomeihin, mutta erityisesti juuri koiraelikoiden ympärillä pyörivään.

    Tosin enää en sen kummemmin välitä näistä "eliittihenkilöistä", vaan kiinnitän huomioni vain sellaisiin ihmisiin, jotka välittävät toisesta riippumatta tämän "suosiosta ja paremmuudesta".

    Jotkut näistä "jumalista" saavat pissaa päähänsä, ja alkavat kettuilla "ei-suosituille" joka ikisestä pikkuasiasta joka heitä sattuu häiritsemään. He ottavat silmätikkuja, esim. jos joku on sattunut piirtämään heidän hahmonsa näköisen hahmon. He olettavat heti, että tuo heppu on copycat, koska hän ei ole suosittu ja haluaa huomiota! Vaikka kyseessä voi ihan hyvin olla sattuma. Myös pikkuasioista päteminen joidenkin "jumalien" kohdalla pistää minut huokaisemaan. Eikö sitä osata käyttäytyä, vai ollaanko sitten sääntöjen yläpuolella, kun kerran "jumalia" ollaan?

    Mutta kuitenkin, itse olen fanittanut gingaa vuodesta 2006, ja olen kerännyt kaikki suomeksi julkaistut kirjat. En tunne olevani mitenkään huonompi fani kuin joku jolla on viisi litraa gingatavaraa hyllyillään koreilemassa. :) Jokainen fani on samanarvoinen, vaikka siltä ei välillä tuntuisikaan.

    VastaaPoista
  5. Aika törkeää toimintaa ihmisiltä. Tuossa lieneen elitismi pahimmillaan, mutta sinulla on kuitenkin oikea asenne kohdillaan.

    VastaaPoista
  6. Täällä pitäisi olla tykkää nappula, hyvä kirjoitus!

    VastaaPoista
  7. Tuohon ylläolevaan koiraeläinpiirtäjiin liittyen: asenne henkilöllä on tietenkin väärä, jos hän käyttäytyy noin että pitää toisia alempiarvoisina piirtotaidon tms. takia. Toisaalta syitä kommentteihin vastaamattomuuteen voivat olla mm. se, että piirtäjä tosiaan on niin suosittu ettei kerkiä/jaksa vastata kaikille, tai pitää esimerkiksi deviantart-sivustoaan lähinnä työasioihin, tilaustöihin tms. eikä sen takia vastaa "asiaan kuulumattomiin" viesteihin. Osa piirtäjistä voi olla varautunut uusiin tuttavuuksiin senkin takia, että pelkäävät että näiden kaverillisuus on vain keino päästä saamaan ilmaisia piirroksia. Mutta kyllä niitäkin löytyy joilla oikeasti on homma noussut päähän.

    VastaaPoista
  8. "Näiden keskustelujen lisäksi olen kuullut perään huudeltavan tietyistä henkilöistä ja siitä että Hopeanuoli-faniyhdistys olisi juuri elistien hallitsema ryhmittymä, jolloin yhdistykseen liittyminen ei kiinnostaisi."

    Täytyy sanoa, että tulin hyvin surulliseksi kuullessani, että yhdistyksestä ajatellaan tällaista. Toivoisin tätä mieltä olevien tulevan tutustumaan yhdistykseen paremmin vaikka jossain tapahtumassa, että millainen "kammottava elitistiryhmittymä" siellä iloisena ottaakaan Ginga Roomissa kaikki vastaan ja toivottaa innolla kaikki mukaan..

    Omalta kohdaltani olen tässä vuosien varrella tottunut siihen, että minua pidetään netissä kusipäänä ja varmasti tähän olen nuorempana tuittupäänä antanut aihettakin. Olen yrittänyt pohtia, mitä voisi tehdä eri tavoin ja yrittänyt kehittyä ihmisenä. Vaikkei sitä kukaan voi tietty täydelliseksi muuttua - sehän se vasta elitismiä olisikin..

    En henkilökohtaiseksi pistäisi ollenkaan pahakseni, jos saataisiin entistä enemmän ihmisiä järjestämään erilaisia Ginga-juttuja eripuolille maata. Paljon onkin saatu esim. yhdistyksen puolelle aktiivisia tyyppejä ja sen kautta tutustunut uusiin kivoihin ihmisiin. Meillä on se periaate, että kukin tekee omien taitojensa ja jaksamisensa mukaan ja kaikkien apu on tervetullutta ja arvokasta.

    VastaaPoista
  9. Ei ole myöskään mikään faniyhdistyksen yksinoikeus järjestää Ginga-toimintaa. Suomi on vapaa maa ja voin käsi sydämellä luvata, ettei yhdistyksen puolelta ruveta millään tapaa dissaamaan tai syrjimään tällaista. Päinvastoin, moni jäsenistä allekirjoittanut mukaanlukien ottaisi innolla osaa, tulisi katsomaan jonkun muun conissa pitämää Ginga-paneelia tai osallistuisi miittiin. Ei ohjelman tarvitse aina myöskään olla hienoa tai viimeisen päälle hiottua - pääasia, että sitä on! Eli siitäkään ei kannata muodostaa itselleen kynnyskysymystä "osaisinko järjestää tarpeeksi hyvän", rohkeasti kokeilemaan vaan! :)

    Omalta osaltani sanoisin, että olen aika paljon mukana tekemässä GNG-juttuja, koska muuten kukaan muu ei sitä tee tai tunnu tekevän. Yleensä, jos saan idean jostain uudesta hommasta yhdistykseen laitan siitä foorumille kera kysymysten, mitä mieltä muut ovat, toteutetaanko ja kuka haluaisi ottaa siitä suunnitteluvastuun. (Eli juurikin jakaa tätä järjestämistä.. Päädyn usein itse tekemään siksi, ettei ketään muuta löydy siihen. Monet kerrat on onneksi löytynytkin!)

    Olemme myös pyrkineet kehittämään päätöksentekosysteemiä niin, että kaikilla on foorumissa mahdollisuus ideoida ja sanoa mielipiteensä. Sen välttämiseksi, että esim. tunnetut aktiivit saisivat enemmän sanavaltaa, monista asioista on äänestykset ja enemmistön ääni ratkaisee.

    Tällä hetkellä tuntuu usein, että haluni pitää Ginga-toiminnan pyörät pyörimässä kasaa minulle enemmän hommia kuin jaksaisin hoitaa. Ilomielin siis ainakin itse väistyn sivuun ja teen tilaa uusille kasvoille, jos jotakuta kiinnostaa esim. toimia yhdistyksen hallituksessa, taloudenhoitajana, toimintaorganisaattorina tai huolehtia Ginga Room -tavaroiden varastoinnista ja kuljetuksesta tapahtumiin, joissa yhdistys on mukana.. Pitää paneeleita, suunnitella Ginga Roomeja jne. En koe olevani mitenkään erityishyvä siinä (eritoten taloudenhoitajana olen kohtalaisen paska tapaus suoraansanottuna ja hoidan virkaa vain, koska kukaan muu ei ole sitä halunnut ja ilman taloudenhoitajaa pitäisi lakkauttaa koko virallinen yhdistys) ja toki, jos joku, jolle kaikki on uutta, haluaa tulla ja tarttua puikkoihin niin jaan ilomielin kokemuksen tuomaa neuvoa ja annan tukea, jos hän sitä kaipaa.

    Haaveenani olisi, että voisin jonain päivänä vaan ostaa rannekkeen coniin, mennä sinne ja tuumata, että "kappas, täällä on lempisarjaani käsittelevää ohjelmaa, menenpä katsomaan sitä". Ennen kuin saatiin yhdistys kasaan ja ruvettiin itse järjestämään ohjelmaa kerkesin kertaalleen jo melkein tympääntyä coneihin, kun niissä ei IKINÄ ollut MITÄÄN Ginga-aiheista, kun itseäni eivät muut animesarjat pahemmin kiinnosta ja tuntui, etten saa coneista mitään itselleni. Tämä muuttui Ginga-ohjelmien järjestämisen myötä. Alkuun oli Hopeanuoli-foorumien miittejä, sitten pikku hiljaa ohjelma rupesi kehittymään, laitettiin faniyhdistys pystyyn jne.

    VastaaPoista
  10. Edelleen kaikenlaiselle Ginga-ohjelmalle on tilaa. Mitä enemmän sitä on, minun mielestäni sen parempi. Ja turha pelätä, että se ei jotenkin olisi laadultaan huippuluokkaa, ei se välttämättä aina ole meidän faniyhdistyksenkään toimesta - etenkin, kun siellä on meikäläinen sekoilemassa sanoissaan ja jaarittelemassa yleisön nukuksiin paneeleissa..

    En pidä itseäni millään tapaa parempana ihmisenä tai Ginga-fanina sen vuoksi, että olen monessa mukana. Toki mukavaa kokea saavansa jotain aikaan ja tekevänsä tärkeää työtä, muttei se kenestäkään tee muita arvokkaampaa. Kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta tai mielenkiintoa ja ne, joilla on, pyritään ottamaan mukaan toimintaan - niin "keskipisteeseen" kuin mieli tekee ja aktiivista intoa piisaa! Omasta puolestani pyrin suhtautumaan tasapuolisesti kaikkiin - myös niihin, joiden kanssa on menneisyydessä ollut jotain kränää. (Hienoimpia hetkiä muuten, kun näitä riitoja on saatu sovittua ja ihmiset voineet olla sen jälkeen kavereita.) Eiköhän me ihmiset olla kaikki saman arvoisia, tykättiimpä Gingasta tai ei ja eleltiimpä elämäämme ja oltiimpa taidoiltamme mitä vaan.

    Toivon kyllä, ettei Hopeanuoli-faniyhdistystä leimata miksikään elitistijärjestöksi, kun sinne aikuisen oikeasti ovat - kuten Kiatsukin sanoi - KAIKKI HALUKKAAT TERVETULLEITA!

    Pakko ei ole tietenkään liittyä ja painotan, että jokainen Gingasta pitävä (tai pitämätön) on ihan yhtä arvokas ihmisenä ja kaikki sarjan fanit keskenään tasa-arvoisia ja yhtä hyviä faneja, kuuluivatpa yhdistykseen tai eivät, liikkuivatpa missä kaveriporukassa hyvänsä, asuivatpa missä päin maata tai maailmaa tahansa ja fanittivatpa millä tyylillä hyvänsä.

    Tai kuten huhtikuussa 2012 aiheesta raapustelin blogiini, jos ketään sattuu kiinnostamaan:
    http://hammasnurkka.vuodatus.net/lue/2012/04/faneja-ja-tosifaneja

    Lopuksi pyydän anteeksi kaikilta, joita olen mahdollisesti menneisyydessä typeryyttäni tai tahattomasti loukannut tai muuten kohdellut epäkunnioittavasti. Jos joku meikäläisen taholta kokee jatkossa sellaista, tulkoon vaan suoraan sanomaan niin osaan sitten yrittää toimia eri tavalla. Tarkoitus ei ole kuitenkaan sellaista kellekään tehdä, ajattelipa ihmiset meikäläisestä mitä hyvänsä ja yritän edelleen kehittyä toiset paremmin huomioonottavaksi.

    Äffä kuittaa ~

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, Äffä toit hyvin omaa näkökulmaasi & tietoasi näihin asioihin yhdistykseen kuuluvana ihmisenä ja niistä välittyikin juuri rohkeammin, että mukaan vain - kuka tahansa.

      Samalla sinussa on ihailtavaa hyväntahtoisuutta ja selkärankaa selvittää asioita mikä onkin näiden asioiden yhteydessä todella tärkeää.

      Poista
  11. Kuulutko sinä itse Hopeanuoli-faniyhdistykseen, Kiatsu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En, koska en pääse mieleisesti osallistumaan sijaintini takia.

      Poista
  12. Kiatsu, jos minulta kysytään, voisit tulla jäseneksi ja voisin vaikka lähettää sinulle kirjeessä läjän yhdistyksen esitteitä (tai voin lähettää, vaikket olisikaan jäsen) ja voisit levitellä niitä oman paikkakuntasi ja lähialueiden kauppoihin. Sillä sinne voisi saada lisää porukkaa, voisitte osallistua pohjoisen tapahtumiin pitämällä siellä ry:n pöytää, Ginga Roomia, paneeleita tai mitä omaa keksittekään, sekä järkätä omalla alueellasi Ginga-kerhoa ja pitää erilaisia miittejä. Etelästäkin voisi tulla joskus aktiiveja vierailemaan, jos majoitus saataisiin järjestymään...

    Meillä on tällä hetkellä yksi jäsen Ivalosta, olisi kivaa saada lisää pohjoisen Ginga-faneja mukaan toimintaan niin saisi sillekin suunnalle aktiivista menoa.

    Sama koskee Itä-Suomea ja oikeastaan koko maata. Tällä hetkellä aktiivitoiminta on lähinnä pääporukan harteilla, minne tapahtumiin ehätetään mennä. Viime vuonna yhdistys oli yhdessä sellaisessa tapahtumassa, missä en itse ollut paikalla (Yamacon ja Katsudocon olivat päällekäin niin Hesan porukka oli Yamaconissa ja meitä muita Jyväskylässä), lisää aktiivisia tyyppejä mukaan vaan, niin saadaan hommat rullaamaan eripuolilla maata! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, ettei oma aikani tule riittämään tällaiseen toimintaan ja vuoden sisällä minun olisi tarkoitus olla ihan kokonaan toisella paikkakunnalla, ei edes Pohjois-Suomessa.

      Poista
    2. No esitteiden jako kauppoihin ei ainakaan paljoa aikaa vie. :)

      Siitä voisi olla apua Pohjois- ja Itä-Suomessa ja muilla seuduin asuville Ginga-faneille, jotka eivät netissä hirveästi pyöri, että kuulisivat yhdistyksestä ja voisivat sen kautta halutessaan löytää samanhenkisiä kavereita jne.

      http://www.hopeanuolifanit.fi/index.php/yleista/13-materiaalit/38-ilmoitustauluesitteet
      ^ Jos joku tahtoo, tuolta voi tulostaa esitteen ja viedä esim. oman lähikaupan seinälle kauppareissun yhteydessä. Jossei pysty tulostamaan, voi laittaa mailia affaokami(at)hotmail.com

      Ja sori Kiatsu, kun käytän blogiasi ry:n markkinoimiseen, en vaan osaa jättää käyttämättä tilaisuutta vinkata tästä Gingan ystäville. Etenkin, kun tämä kirjoitus kertoo omaa karua kieltään siitä, miten ikävän kuvan jotkut ihmiset ovat onnistuneet yhdistyksestä saamaan. Se on tarkoitettu palvelemaan tasapuolisesti kaikkia Ginga-faneja, ei mtn yhtä kuppikuntaa.

      Ja Kiatsu tosiaan, jos paikkakunnan vaihto auttaa ja sinulta joskus löytyy enemmän aikaa niin tervetuloa mukaan. :) (Järjestössä on muuten myös paljon hiljaista väkeä tai heitä, jotka ovat netin puolella aktiivisia. Ensivuonna jäsenlehti tulee todennäköisesti kuulumaan normijäsenyyden hintaan niin hiljaisemmatkin rivijäsenet saavat yhdistyksestä jotain konkreettista irti.)

      Ja painotettakoon vielä, että ry:tä saa ja pitää kritisoida, jos sen toiminnassa omasta mielestä joku mättää. Yhdistys on alkutaipaleellaan ja palaute auttaa sitä kehittymään entistä paremmin Ginga-kansaa palvelevaksi! :) (Pitäen tietty toki mielessä, että jokainen tekee tätä vapaaehtoisesti muun elämänsä ohella, eikä kukaan saa paikkaa ry:n pyörittämisestä.)

      Poista
    3. Ei mitään, mainostusta voi ilman muuta hyödyntää tällaisiin tarkoituksiin.

      Hienoa kuulla, pidän mielessä. ~

      Poista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.