keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Katsaus vuoteen 2016

Olen joka vuosi tarkastellut kuluneen Ginga-vuoden tapahtumia. Mahtoiko kenties tämä vuosi voittaa edellisen?

Tänä vuonna Weed päättyi ilmestyen osilla 51-60. Sarjan jälkeen tiedotettiinkin nopeasti, että Orion alkaa marraskuussa. Nyt sarjasta on jo kaksi osaa äidinkielellämme. Helmikuussa saimme myös Ginga no inutachin suomennettuna. Kesällä taas pääsimme Akame-sarjan kimppuun ja nyt Akame on hyllyssä yhtää osaaa vaille valmiina. Odotellaan siis viimeistä osaa ensi vuoden tammikuussa.
Ginga: The Last Wars pääsi käyntiin osin 3-8 kuluneen vuoden aikana.

 Myös tulevana vuonna 7.10.2017!

Varmaan isoin juttu, mitä tapahtui liittyy PurePlasticiin. Saimme nimittäin oman suomalaisen yrityksen valmistamaan Ginga-oheistuotteita. Yritykseltä ilmestyikin mm. todella upeat pehmot hahmoista Mel, Weed, Yukimura, Hougen, George, Jerome, Kyoshiro ja Tesshin. Julisteitakin tehtiin seitsemällä eri kuvalla.
Japanin puolella nähtiin myös uusia oheistuotteita kännykkäkoteloiden muodossa (Riki, Gin, Ben). Kotelot, avaimenperät ja akryylistandit liittyivät erääseen Takahashin tapaamiseen, jossa kyseisiä oheistuotteita myytiin.
Vastaavasti Biltemassa bongattiin Weediltä näyttävä koirafiguuri. Kyse ei ollut kuitenkaan virallisesta oheistuotteesta aiempien tapaan.

Suomen Hopeanuoli-fanit yhdistys oli jälleen monenlaisessa toiminnassa mukana. Gingacon eli anime- ja eläintarinateemainen tapatuma järjestettiin Tampereella 11.6.2016. Vastaavasti Traconissa nähtiin Ginga-aiheinen tietovisa 3.9.2016. Ilmeisesti myös Äffän/Raezlan pitämä luento "Sovinismia Hopeanuolessa?" nähtiin  5-6.11.2016 olleessa Kokkoconissa.
Yhdistyksen Hopeapuotiin tuli myyntiin Hopeanuoli-heijastimia ja jäsenlehteä ilmestyi numerot 4-5.
Ruotsalaisten fanien oli tarkoitus järjestää Silvercon, mutta se peruttiin.
Weedin musikaali nähtiin Shippoconissa ja Hyperconissa. Itse asiassa musikaali on jopa nähtävillä täällä netin maailmassa.

Mutta tapahtuihan sitä jotain erikoistakin. Yhdessä YleX:n Aamussa oli ollut juttua Gingaconista ja yhdistyksestä. Kuulemma myös Hopeanuolin tunnari oli päässyt soimaan radiossa, kun sarjasta oli puhuttu muuten. Nyt-lehteen oli kirjoitettu juttu Hopeanuolesta.

Orionista on ilmestynyt koomista parodiasarjaa suomennoksen myötä ja Gingasta on kehitteillä uusi musikaali. Tällä kertaa susiaiheinen, projekti kulkee nimellä SuMu. Lisätietoa siitä pääset lukemaan täältä.

Havahduin tänä vuonna siihen, että jo viime vuonna Weed-animen ensiesiintymisestä tuli kuluneeksi kymmenen vuotta. Tänä vuonna taas mietin sitä, että syksyllä 2006 saatiin se ensimmäinen levy täällä Suomen puolella. On se vain hienoa.

Kiitän puolestani menneestä Ginga-vuodesta ja valmistaudun jo seuraavaan. Mitähän se mahtaa tuoda tullessaan?

keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Kiitos selkämyskuvista

Orionin mangaa on alkanut ilmestyä suomeksi marraskuusta lähtien. Ulkonäöllisesti julkaisu eroaakin edeltäjiltään Weedistä ja Hopeanuolesta. Selkämyskuvat ovat nimittäin viimein meidän.

On varmaan sanomattakin selvää, että odotimme selkämyskuvia jo GNG:n mangan kohdalla. Niitä ei ollut kuitenkaan luvassa vielä silloinkaan. Itse pystyin olemaan suht sinut asian kanssa, koska sarja oli lyhyt. Weedin kohdallahan tämä taas tympi huomattavasti enemmän, kun hyllyjen mangarivit näyttivät niin tylsiltä. Pelkkää valkoista yhtenäistä riviä loputtomiin. Mutta ärsytti tämä itseäni myös siksikin, että Weedin selkämyskuvissa näkyi enemmän sellaisia hahmoja, joita ei ole kansissa. Eli tätä kautta monet hahmot pystyivät ja pääsivät ns. "näyttäytymään." Tästäkään huolimatta Weedinkään kohdalla ei vielä nähty selkämyskuvia.

Olen näin ollen todella iloinen ja kiitollinen näistä selkämyskuvista Orionin kohdalla. Ei ollut ollenkaan huono päätös toteuttaa tämä idea näinkin "myöhään". Toivottavasti selkämyskuvat innostaisivatkin monia tutustumaan ja/tai ostamaan sarjaa.
Omistan itse alkuperäiset Orionit japaniksi, mutta odotan ja kuumottelen näitä tulevia selkämyskuvia silti yhtä suurella innolla.

On ihanaa ajatella sitä päivää, kun Orionin kaikki osat ovat ilmestyneet ja hyllyssä komeilee upea rivi Orionin hahmoja. Selkämyskuvista on syytä olla kiitollinen.

Lukukokemuksemme ja yhdessäolo sarjan kanssa tuleekin olemaan nautinnollisempaa tämän teon sekä idean myötä. Kiitos siitä.

 

keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Weedin soundtrackit - missä kohtaa?

Olen joskus pari vuotta sitten tehnyt listan GDW:n kappaleista. Mitä nimittäin soi missäkin kohtaa sarjaa. Kyse on virallisimmista kappaleista, vaikka joskus tekisi vielä mieli poimia epävirallisiakin Hakurojakin pohjalta. Saa korjailla mahdollisten puutteiden tai virheiden vuoksi.

Exceed the verge of death (jaksot 4-5, 20, 21, 26)
Kappale taidetaan kuulla ensimmäistä kertaa 4. jakson lopputaistelun yhteydessä. Seuraavan kerran se esiintyy kohtauksessa, jossa Kagetora puhuu Kaibutsulle. Biisiä kuullaan myös silloin, kun Weed syöksee alaisensa Hougenin kimppuun. Hiron ja Kamakirin taistelu tekee kunniaa tälle kappaleelle jaksossa 21. Exceed the verge of death huipentuu viimeiseen jaksoon, jossa Weed tekee ZTB:n.

The spirit of succession (jaksot 1, 18, 23)
The spirit of succession kuullaan ensimmäistä kertaa, kun tarinaa Suuresta taistelusta kerrotaan. Kappale soi myös, vaikkakin hiljaa silloin kun Moss ilmestyy paikalle muiden kanssa. Tai kun Weed jakaa joukkonsa jaksossa 23.

His decision (jaksot 1, 8-17, 20-22, 24, 26)
Tämä soi silloin, kun Kaibutsu terrorisoi levottomasti Ohussa. His decision kuullaan vastaavasti, kun Rocketin veljekset paljastuvat pettureiksi ja Johnia mukiloidaan jaksossa 9. Kappale vauhdittaa myös kohtausta, jossa Ohun soturit huomaavat ammattitappajat ja kun Weedin ylipäällikyys paljastuu. His decision esiintyy myös niissä kohtauksissa, joissa Terun isä ja Lector taistelevat ja Akame ja Kurotora pakenevat Torahampaalta. Kappale on läsnä silloinkin, kun ihmiset ampuvat koiria ja villisiat saapuvat. Ja tietystihän His decisioniin törmätään Weed & Tesshin vs. ammattitappajat taistelussa ja 17. jakson taistelussa.
Näin ollen kappaletta esiintyy hyvin paljon ja keskeisissä kohtauksissa. Näiden tilanteiden jälkeen His decision kuullaan Kyoshiron ja Toubein taistelussa ja jaksossa 22. kun Kyoshiro taistelee. Ja kun Weed ja Hougen taistelevat jaksossa 24. Viimeisen kerran tämä taitaa soida, kun Jerome ja Hougen ottavat yhteen.

Crisis of life and death (jaksot 1, 3, 5, 6, 8, 9, 11-14, 17, 22-23, 26)
Crisis of life and death esiintyy GB:n ja vahtikoiran taistelemisen yhteydessä ja Kenin sekä Kagetoran hyökätessä Kaibutsun päälle. Kappale soi silloinkin, kun Weed juoksee Roccaa kohti ja kun Gin sekä John taistelevat Hougenin porukkaa vastaan. Myös Reikan kidnaappamisen yhteydessä. Crisis of life and death on myös Rocketin veljesten ja Jeromen välisen taistelun kappale. Näin ollen Johnin ja Hougenin mittelönkin. Crisis of life and death kuullaan Kyoshiron ja Weedin taistelussa ja kun Ohun soturit taistelevat ammattitappajien kanssa. Genban joukot vs. kai-koirat kohtauksessa ja kun Jerome pelastaa Rocketin. Tämä on myös Weedin ja Toubein taistelukappale kuin myös 22. 23. ja 26. jakson.
Scramble! (jaksot 1, 5, 11, 19, 23)
Weedin tehdessä ZTB-iskua ensimmäistä kertaa ja Jeromen hyökätessä Kaibutsua päin. Scramble kuullaan vastaavasti taistelussa ammattitappajia vastaan ja 19. jakson taistelussa. Tämän kappaleen siivittäminä myös Cross ja Ben hyppäävät rotkon yli.

His name is Weed (jaksot 1-2)
Ensimmäisen jakson päättyessä, kun Weed ja muut lähtevä ja toisessakin jahka Mel jättää Hookin taakseen.

Onward soldiers (jaksot 2, 10, 11, 15) 
Kappale soi Weedin saapuessa Bluen ja muiden luo ja kun Bel ja Ned napataan. Onward soldiers kuullaan myös silloin, kun Weedin lauma suuntaa eteenpäin ja kun Weed taistelee Thunderia vastaan. Seuraavan kerran biisi esiintyy, kun Weed opettelee ZTB-iskua.

The iron hammer of justice (jaksot 2, 7, 11, 12, 21, 24)
Kun Mel vastustaa Bluea ja kun Rocket nappaa Weedin. Kuullaan myös silloin, kun käydään taistelua ammattitappajia vastaan tai kun Genban joukko yrittää napata Akamea. Jaksossa 21 Akame pudottaa koirien niskaan jääpuikkoja tämän kappaleen vauhdittamana. Kite vs. Tesshin taistelussa.

Evil serge (jaksot 3,4, 6-8, 11, 13-20, 22-26)
Evil serge kuullaan, kun Kagetora kertoo Weedille Kaibutsusta ja jaksossa 4, jossa koirat menevät Torahampaalle. Vastaavasti Hougenin saapumisen yhteydessä ja kun Rocket selittelee aiheutettuaan laumalaisten lähtöt. Rocket myöhemmin muistelee, mitä on sopinut veljestensä kanssa. Kappale soi myös silloin, kun Hiro epäonnistuu Reikan pelastamisessa tai kun Terun isä haluaa tappaa Kyoshiron. Genban pahuuttaa korostaa ruumiiden hävittäminen Evil sergen soidessa. Evil serge kuullaan myös, kun Jerome miettii tapahtumia ja jahka hän joutuu eroon muista. Hougenin saapuminen Ohuun tuo kappaleen jälleen tutuksi ja myös silloin, kun Shiguren porukka kohtaa Genban joukon. Sittenkin kun Kamakiri on Ohun sotureiden lähistöllä ja Hougen pieksii häntä. Myöhemmin Giniäkin jaksossa 20. Evil serge kuullaan jälleen, kun Ohun soturit kohtaavat Kamakirin. Kun Hougen on jakanut alaisensa. Kappale soi vielä Kenin ja Kagetoran saartamisen, Battin sumuhyökkäilyn, Hougenin kenraaleiden liikkellelähdön ja Weedin sekä Hougenin taistelun yhteydessä.

Hougen and Genshin version II (jaksot 3,4, 8, 12-14, 18-20, 22, 24-26)
Kappale esiintyy, kun Kagetora ja Ken alkavat puhua ja kun Weed menee Torahampaan sisään. Kun John, Reika, Hiro ja muut ovat paenneet ja kun Kurotora saapuu Torahampaalle. Versio kuullaan, kun Tesshinistä puhutaan jaksossa 13 ja kun Tesshin päättää lähteä Ginin perään. Kamakirin joukkojen piirittämisen yhteydessä ja kun GB lähtee karkuun soluttauduttuaan. Kun Shigure kertoo Hougenin joukkojen olevan lähellä ja kun GB on vähällä löytää Kyoshiron. Siinä yhteydessä, jossa Tesshin pelastaa Rocketin ja Weedin, 25. jakson taistelussa ja viimeisen jakson ulvonnassa.

Hougen and Genshin (jaksot 6-7, 15, 24)
Kappale kuullaan, kun Hougenin oikea identiteetti paljastuu Ginille ja muille. Myös silloin, kun hän kertoo Johnille ja Ginille suunnitelmastaan. Kun Kamakiristä ja Hougenista tulee liittolaisia. Hiron, Reikan ja Melin törmättyä Hougeniin.

Way of the soldiers, way of the monster (jaksot 4, 20)
Esiintyy siinä yhteydessä, kun Smith on aikeissa mennä Torahampaaseen kohtaamaan Kaibutsun. Toubein lähdön yhteydessä myös.

GB's theme (jaksot 10, 15, 19)
Kun Ben on kaatanut Kagetoran ja huomaa, ettei tämä ole hänen oma poikansa. Kuuma-altaaseen menemisen yhteydessä ja kun GB on vähällä paljastua Hougenin väelle.

Dash (jakso 15)
Kun muut harjoittelevat ZTB-iskua.

Assasin (jakso 25)
Kuullaan, kun Hougen iskee Jeromea maahan.

Breath of Ohu (jakso 26)
Breath of Ohu soi, kun Ohun soturit ovat hautojen luona.

keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Orion osa 8

Sanada sekä Kawasemi ja Tsubakuro keskustelevat Ohun sotureiden kanssa. Keskustelun päätyttyä kolmikko suuntaa omille teilleen.

Terumune kulkee Rigelin kanssa ja hänellä on tarkoituksenaan löytää Kisaragi. Perille päästyään hän ja Rigel löytävät ruumiita Masashigen väen jäljiltä.

Blancan väki jahtaa kuumeisesti Orionia, Sasukea, Izoua, Tysonia, Heizoa, Vanhinta ja Kogia. Sasuke kompastuu ja Orion huomaa hänen jääneen matkasta. Kogat lähtevät selvästi jonnekin hyppien. Tyzon, Izou, Vanhin ja Heizo jäävät keskenään. Blanca nostaa Sasuken niskasta ilmaan, jolloin Orion säntää paikalle. Hän saa vastaansa jonkun koiran, joka ei osu Orioniin. Orion jatkaa ZTB:llä Blancaa kohti. Isku saa veren tulvimaan päästä. Sen jälkeen Orion yrittää hyökkäillä muiden kimppuun. Mutta koirat lähinnä väistävät häntä. Orion lähtee Sasuken kanssa takaisin muiden luo. Tässä vaiheessa Kogatkin palailevat. Blanca kannetaan selässä muualle.

Yamabiko ja Kojuro juttelevat keskenään Masamunesta. Eräs koira juoksee kaksikon luo ja kertoo Kamakirin poikien saapumisesta Shikokulle. Seuraavassa kohtauksessa näytetäänkin Kamakirin poikia uimassa laumansa kanssa. Sirius on myös mukana.

Blanca on tuotu Matheuksen ja Bonin eteen. Puheessa esiintyy mm. Orionia, Vanhinta ja Kogia. Sitten näytetään Orionin joukon liikkumista tiellä ja Kamakirin poikien tarkempaa maihinnousua. Sirius näkee unta sisaruksistaan ja kaipaa heitä herättyään.

Eräs Matheuksen alainen nukkuu. Matheus hyökkää puunrungon sisältä koiran kimppuun. Pari muuta hänen alaistaan tulee samaa kautta. Matheus höykyttää koiraa vähän, kunnes huomaa kauempana tulijoita. Kakeru ja Hayato juttelevat Matheuksen väen kanssa. Kuitenkin kaksikko lähtee koiria pakoon. Kakeru jää kiinni ja eräs Koga näkee tilanteen. Tesshin puuttuu tilanteeseen ja hyökkää yhden koiran kimppuun. Tilanne rauhoittuu yhteennottojen jälkeen. Kakeru ja Hayato pääsevät lähtemään. Niin käy Tesshinille ja Kogallekin.

Kamakirin poikien lauma liikkuu lähettyvillä ja ilmeisesti joku toi tästä viestiä Kojurolle ja Yamabikolle. Sirius hoksaa kauempaa kaksi koiraa. Toinen näistä on Yamabiko. Sirius lähtee, kuten myös Yamabikokin. Valkoinen koira jää yksin.

Muu ja Shirozaru käyvät Bellan luona kylässä. Sen jälkeen he suuntaavat metsään ja jäävät piiloon jonkun lauman liikkuessa. Tesshin, Kakeru ja Hayato juttelevat Orionin porukan kanssa. Kakeru kertoo lisää mm. Masamunesta. Sen jälkeen kaksikko lähtee ja Orion on sääntämässä heidän perään. Tesshin säntää Kakerun ja Hayatonkin ohi. Koirat painautuvat ruohikkoon jonkun lauma kulkiessa. Sitähän vetää Shirozaru. Matka jatkuu yhdessä.

Manga loppuu siihen, kun Yamabikon väki taistelee Siriusta, Akakamakiriä ja kahta muuta koiraa vastaan. Sekään ei kestä kauaa, kun Akakamakiri vetäytyy muiden kanssa. Sirius jää vielä hetkeksi koirien hampaisiin. Mutta hän pääsee silti lähtemään. Lopussa näytetään, kuinka Orionin väki ui Shikokuhun.

maanantai 28. marraskuuta 2016

Japan Pop 01/2010

Teksti: Suvi Mäkelä

Hopeanuoli - Pieni karhukoira joka valloitti Suomen

"Yoshihiro Takahashin manga pienestä karhukoirasta on vuosien saatossa kasvanut valtavaksi ilmiöksi Suomessa. Pienen tiikerijuovaisen karhukoiranpentu Hopeanuolen kasvutarina jaksaa liikuttaa sukupolvesta toiseen ja sen suosio tuntuu vain kasvavan vuosien saatossa.

Legenda syntyi: "Tule  seuraamaan jännittävää jatkoa sarjassaan jännittävimmät elokuvat mitä koskaan on tehty"
Hopeanuoli-mangasarja julkaistiin Japanissa ensimmäistä kertaa vuosina 1983-1987. Osia oli 18 ja sen alkuperäinen nimi oli Ginga - nagareboshi gin (suom. Hopeahammas - Hopeinen tähdenlento.) Manga voitti vuonna 1987 vuoden parhaan shonenmangan palkinnon. Uudemmissa painoksissa sarjalla on osia yhteensä kymmenen.
Hopeanuolen suosio ei Suomessa kuitenkaan saanut alkuaan mangasarjasta, vaan sen pohjalta tehdystä animesta. Toei Animationin tuottama anime pyöri Japanin televisiossa 7.4-22.9.1986 ja siinä oli yhteensä 21 jaksoa. Lyhennetyt ja suomeksi puhutut Hopeanuoli vhs-nauhat ilmestyvät ensimmäistä kertaa kauppojen lastenvideolaareihin vuonna 1989 neljässä osassa.
Olin yksi niistä lapsista, jonka takakannen täysin virheellinen esittelyteksti sai onneksi houkuteltua ostamaan videon. Jo legendaksi kohonneen takakannen selostuksen mukaan "Alaskan erämaissa ihmiset elävät usein vaarallisen lähellä Grissly-karhuja, jolloin hyvinkoulutetut metsästyskoirat joutuvat suojelemaan isäntiään." Nauhojen alkaessa pyöriä videoissa lapset ympäri Suomea saivat ihmetellä, että kylläpä Alaskassa käytetään omituisia kirjoitusmerkkejä, eivätkä nimetkään kuulosta englanninkielisiltä.
Ensimmäinen nauha koukutti kuitenkin sarjaan ennennäkemättömän vahvasti. Siitä kohistiin kodeissa ja kouluissa, joissa vhs-nauhat kiersivät luokissa oppilaalta toiselle ja niitä lainailtiin vielä muillekin kavereille. Sarjan suosio oli kerrassaan ilmiömäinen.
Vhs-nauhojen tökeröt ja hymyn huulille nostavat takakansitekstit eivät ainakaan vähentäneet Hopsun vetovoimaa. Takakansissa nimet kirjoitettiin miten sattuu. Esimerkiksi Daisuke on niistä vuoroin Daisuki, DaiSuki ja Dai-Suki. Monet varmaan tunnistivat myös yllä olevan väliotsikon loppuosan suoraksi launaukseksi toisen osan vhs:n takakannesta.
Sarja julkaistiin Suomessa vhs:llä uudelleen vuosina 1994, 1996 ja 1998. Future Film julkaisi viimein vuonna 2003 alkuperäisen japaniksi puhutun lyhentämättömän sarjan dvd:llä ja samalla myös suomeksi puhutun lyhennelmän dvd:llä.

Suuria tunteita ja kohtalon kutsua 
Mikä Hopeanuolessa sitten kiehtoo niin monia? Hopeanuolen tarina alkaa, kun Daisuke-poika innostuu perheensä koiran Fujin synnyttämästä hopeanvärisestä tiikeriraitaisesta koiranpennusta ja lähtee saman tien näyttämään pentua tämän karhukoiraisälle Rikille. Tapaamisesta tulee kuitenkin kaikkea muuta kuin iloinen. Kauhukseen Hopeanuoli joutuu heti ensimmäisenä elinpäivänään todistamaan kuinka valtava hirviökarhu Akakabuto syöksee tassunsa heilautuksella Rikin syvään rotkoon.
Rikin omistaja ja Daisuken isoisä Gohei Takeda kouluttaa Hopeanuolesta kurinalaisen karhukoiran ankaralla kädellä. Mies haluaa kostaa Akakabutolle kaikki karhun viemät ihmis- ja koirahenget. Niinpä pienu koiranpentu saa heti syntymästään elämäntavoitteekseen tuhota Akakabuton. Pentu siis syntyy kohtaloon, jota ei voi paeta.

"Useille Hopeanuoli on myös juuri se juttu, joka on aloittanut Japani-innostuksen ja herättänyt kiinnostuksen mangaan ja animeen!" 

Myöhemmin Hopeanuoli tutustuu metsästyskoira Johniin. Kylän entinen pormestari kuoli Akakabuton hyökkäyksessä ja hänen poikansa Hidetoshi palasi kylään koiransa Johnin kanssa kostaakseen isänsä kuoleman. John ja Hopeanuoli löytävät villikoiralauman, jonka salaperäinen johtaja lähettää koirat ympäri Japania kokoamaan vahvimpia ja parhaimpia koiria taisteluun Akakabutoa ja tämän klaania vastaan. 
Johtaja koskettaa Hopeanuolta sanoillaan ja olemuksellaan ja pieni koira päättää liittyä villikoirien laumaan, koska pitää elämäntehtävänään tuhota Akakabuto ja sen liittolaiset. Myös John päättää jäädä laumaan ja koirat lähtevät yhdessä uusien ystäviensä Benin, Crossin ja Smithin kanssa keräämään koiria taisteluun.
Matkan varrella koirat kohtaavat monia haateita ja vihollisia, joita nousee myös heidän omasta joukostaan. Hopeanuoli joutuu kasvamaan nopeasti ja todistamaan rohkeutensa, oikeamielisyytensä, viisautensa ja uskollisuutensa yhä uudelleen.
Koirien joukon on tarkoitus palata johtajan ilmoittamana määräpäivänä takaisin Oun kaksoissolaan suurempana ja mahtavampana kuin koskaan ja aloittaa suuri taistelu karhuja vastaan. Manga jatkuu pidemmälle kuin anime ja siinä villikoirat kohtaavat karhujen lisäksi pahaenteisen susilauman.

Lumoavaa musiikkia ja ikuista ystävyyttä
Yksi animen ehdottomista vetonauloista on loistava musiikki. Se on oikeissa paikoissa kauniin koskettavaa, pahaenteistä, reipasta ja rohkaisevaa. Takayuki Miauchin laulama tunnuskappale Nagareboshi gin on jopa innoittanut monia uusia versioita.
Hopenuoli on seikkailullinen kasvutarina, joka äityy paikoin varsin väkivaltaiseksi. Siinä on kuitenkin jotain erityistä moniin muihin sarjoihin verrattuna. Kenties metsä, lumi ja karhut vetoavat suomalaisiin aivan erityisesti. Karhujen ystävät tosin saattavat vastustaa tapaa, jolla karhut kuvataan sarjassa miltei pahuuden ruumiillistumiksi. Toisaalta karhunpentuja kohtaan osoitetaan myötätuntoa ja Akakabuton vihamielisyys selitetään sillä, että se on saanut osuman Gohein kivääristä.
Sarjassa on pintaa syvemmällä väkivallan ja taisteluiden takana kyse henkisistä hyveistä. Rohkeus, periksiantamattomuus, oikeamielisyys, uskollisuus, ystävyys ja rakkaus nousevat sarjan teemoiksi. Myös kurinalaisuus ja epäitsekäs uhrautuminen ovat hyveitä, joita sarjassa korostetaan.
Tämän yhdistelmän innoittamina monet suomalaislasten sukupolvet ovsat kasvaneet leikkien Hopeanuoli-leikkejä. Useille Hopeanuoli on myös juuri se juttu, joka on aloittanut Japani-innostuksen ja herättänyt kiinnostuksen mangaan ja animeen. Itse kuulun niiden joukkoon, jotka katselivat vhs-nauhat melkein puhki kunnes osasin vuorosanat melkein ulkoa. Leikin lukemattomia tunteja Hopeanuolta ja sain kaupanpäälle elinikäiset karhupainajaiset riesakseni. Olen toisin sanoen yksi niistä, jotka kasvoivat Hopeanuolen kanssa.

Aktiivisia faneja ja keräilyaarteita
Yksi Hopeanuolen erityispiirteistä on se, että jos on ollut fani lapsena, on sitä myös aikuisena. Hopeanuoli valtaa paikan sydämessä, eikä sitä voi mikään muu sarja korvata tai syrjäyttää. Kenties tämänkin vuoksi Hopeanuolella on Suomessa niin laaja fanikunta. Netissä on lukuisia foorumeita ja keskustelupalstoja, jotka on omistettu Hopeanuolelle. Onpa sarjalle olemassa oma wikinsäkin, Gingapedia. On myös olemassa pelkästään Hopeanuoleen ja siihen liittyvään aineistoon keskittyvä nettikauppa.
Hopeanuoli-keräilijöitä on Suomessa myös paljon. Muun muassa japaninkieliset Hopeanuoli-mangat ovat haluttuja. Niitä on myyty nettihuutokaupoissa huimilla hinnoilla samoin kuin Hopeanuolen oheistuotteita, jotka ovat arvokkaita keräilyesineitä. Oheistuotteiden skaala on laaja. On olemassa muun muassa muovifiguureita, tarroja, magneetteja, luonnoksia, sytyttimiä, pehmoleluja ja keräilykortteja.
Hopeanuoli on suosittu myös Ruotsissa ja Tanskasssa, mutta englanninkielisten maiden suurilla markkinoilla se ei ole lyönyt itseään läpi.

Yoshihiro Takahashi
Mangaka Yoshihiro Takahashi on syntynyt 18.9.1953 Akitan prefektuurissa, Japanissa. Koiramangoistaan tunnettu Takahashi piirtää myös muun muassa kalastus-, urheilu- ja seikkailumangaa. Hänen mangasarjansa ovat tnnetusti väkivaltaisia. Hopeanuolen lisäksi muita Takahashin tunnettuja koiramangoja ovat Ginga densetsu Weed ja Shiroi senshi Yamato. Näistä jälkimmäinen on valitettavasti koiratappelumangaa.
Takahashi on kertonut, että eräitä hänen omista suosikkihahmoistaan Hopeanuolessa ovat Kain kolme tiikeriveljestä Akatora, Kurotora ja Chutora. Hahmo, josta hän ei pidä ollenkaan oli puolestaan Hyeena. Hopeanuolen mallina Takahashi pitää hänen lapsuudessaan naapurikylässä asunutta akita-koira Pochia. Se oli Takahashin mukaan todella viisas koira.

Akita inu
Hopeanuoli on rodultaan akita inu. Rotu on kotoisin Akitan maakunnasta Japanista ja se on pysynyt muuttumattomana vuosisatojen ajan. Rotu on Japanin kansalliskoira. Rotukuvauksen mukaan se on voimakas, jykevä ja sopusuhtainen. Uroksen säkäkorkeus on 64-70 cm ja nartun 58-64 cm. Luonteeltaan akita inu on helposti oppiva, uskollinen ja rohkea.
Rotua käytettiin satoja vuosia tappelukoirana ja se melkein hävisi sukupuuttoon. Nykyään koiratappelut on kielletty ja akita-koirat ovat lähinnä seurakoiria. Niitä käytetään myös suurriistan metsästykseen. Suomessakin asustaa satoja akita-koiria.

Hopeanuolen jälkipolvet
Hopeanuolen jatkosarja Ginga densetsu Weed kertoo Hopeanuolen Weed-pojasta, joka äitinsä kuoltua lähtee etsimään legendaarista isäänsä ja tämän perustamaa koirien paratiisia. Mangasarjana Weediä ilmestyi Japanissa huikeat 60 osaa. Sarjaa alettiin kääntää englanniksi, mutta kustantajan mentyä konkurssiin käännökset lopetettiin kolmanteen osaan. Weedin animesarjassa on 26 jaksoa julkaistu Suomessakin dvd:llä. Sarjassa nähdään myös vanhoja tuttuja Hopeanuolesta. Weedille saadaan jatkoa Ginga densetsu Weed: Orionissa, joka kertoo Weedin pennuista."

maanantai 21. marraskuuta 2016

Millaisessa asemassa olisin laumassa?

Sarjassa nähdään hyvin erityyppisiä laumoja johtajineen ja seuraajineen. Usein joukkoja ja niiden mahtipontisuutta pällistäessä sitä miettii omaa roolia. Missä asemassa olisin? Jos kuuluisin laumaan.

En tohdi miettiä eri laumojen osalta, että olisiko roolissa eroa vai ei. Ehkä joltain osin, mutta sama yleisperiaate pätee ehkä paremmin kaikkiin. Oli puoli mikä tahansa.

Kun esimerkiksi Weediä tai Giniä seuraa johtajina, huomaa että heillä on aika keskeinen tehtävä. Pitää oma porukka koossa läpi vaikeiden aikojen ja tehdä jopa kyseenalaisiakin päätöksiä. Joita kaikki eivät välttämättä hyväksy. Tietystihän sitä voisi valita yhtä huolettomamman suhtautumisen kuin Hougen. Mutta tuskinpa olisin käytännössä sellainen.
Huomaan, että tuttujen ja hieman ujompien henkilöiden parissa oma johtajuus astuu luontaisemmin esille. Koska se on niin helppoa. Mutta hallitsisin taas huonommin isoja joukkoja ja itse vetovastuuta siinä kohtaa. Tokihan lauma voisi olla pienikin. Mutta uskon, että en olisi kuitenkaan käytännössä johtaja näinkin vetätyvänä ihmisenä kuin mitä minä. Eli johtajana en ehkä pystyisi ns. "irtautumaan" laumasta niin paljon kuin, mitä tarvitsisin.
Uskon kuitenkin, että voisin kasvaa johtajuuteen ja johtajaksi. Mutta olisin tyytyväinen toisenlaiseen rooliin ja asemaan.

Missään laumassa ei taida olla virallista/virallisia ruuanhankkijoita.Tällöin tehtävät ovat vaihdelleet ja kiertäneet useilla hahmoilla. Koen hieman ristiriitaiseksi sen, että jos roolini olisi edellä mainittu. Ruokaa rakastavana ihmisenä siinä voisi olla omat puolensa. Mutta olisiko se liian yksinkertaista? Tai saisinko edes syödä osaani? Minulla tulisi myös kieltämättä itsestäni hyvin laiska kuva, jos olisin "vain" ruuanhankkija. Ehkä siinä mielessä haluaisinkin jotain muuta. Mutta tuskinpa minua näkisi narttu- tai urosjahdeillakaan..

Puhuin aiemmin siitä, miten johtajana oleminen ei välttämättä olisi niin sopiva rooli. Kenraalina tai jonkinlaisena oikeana kätenä toimiminen voisi sen sijaan olla mainio vaihtoehto. Uskoisin yltäväni enemmän taidoiltani tähän ja saisin sopivasti vastuuta. Mutta samalla olisin kuitenkin vastuussa minua ylemmälle taholle, mikä sopisi itselleni todella hyvin.
Miksenpä voisi mennä ihan tavallisestakin rivisotilaasta. Mutta toisaalta sitä haluaisi edes joskus irrotella, eikä olla aina vain seinäruusu. Kuten tuppaan olemaan.
Tiedustelijana toimiminen voisi olla myös yksi vaihtoehto, kun siinä pääsisi toimimaan itsenäisesti ja ehkä vielä muita tärkeämmässä roolissa. Tiedon kautta valtaa ja arvastusta omalta johtajalta? 
Vastaavasti toinen yhtä mielenkiintoinen rooli voisi olla loukkaantuneiden tms. hoitaminen. Itsessäni kun asuu hoivaamispuoli aika vahvastikin. Tai ainakin se voisi olla yksi ns. työtehtävä, jota ei kaikilla tallaajilla olisikaan.

Näistä kuitenkin johtajan oikeana kätenä ja tiedustelijana toimiminen olisivat ne omimmat roolini. Halusin ajatella asemaan lähinnä työtehtävien osalta, enkä niinkään siltä mitä itse toisin persoonana. Ehkä sitä voisi miettiä jossain toisessa kohtaa?

maanantai 14. marraskuuta 2016

Erot animeen osa (19)

Mangan kulkua 19. osasta ja missä se poikkeaa animesta.

Weedin ja Sniperin taistelu
Tässä osassa Weed ja Sniper pääsevät taistelemaan keskenään. Taistelun tuloksena Sniperin naamassa oleva metallilevy särkyy. Hahmoa nähdään vielä myöhemmin Weedin perässä.

Koirat liikkeellä
Moss, Jaguar, Musashi ja muut vanhat soturit nähdään ylittämässä Seton siltaa. Animessa koirien siirtymistä ei varsinaisesti nähdä, vaan ne tulevat Jeromen mukana.

"Ginin" ruumiin löytyminen
Akame, Kurotora, Mel ja Cross löytävät koiran ruumiin luullen sitä Giniksi. Mutta koirat toteavat nopeasti, ettei ruumis ole hänen.

Kamakiri värväämässä
Hougen ja Genba etsivät kenraaleikseen sopivia ehdokkaita. Mangassa Kamakiri tiedottaa tästä vielä erikseen seisoen Torahampaalla. Hän vaikuttuu mm. Toubein taidoista. Tässä versiossa nähdään siis tällainen yksityiskohta. Manga tarjoaa myös nimiä eri hahmoille, jotka jäivät animessa nimeämättä. Jaw ja Mirko ovat hyviä esimerkkejä tästä.

Pennun kohtaaminen
Matkallaan Weedin poppoo törmää pentuun ja koiraan, joilla on kiistaa saaliista. Pentu on hankkinut saaliin ja koira yrittää anastaa sen. Saalis palautetaan takaisin pennulle.

Jos taas animeen verrataan niin, versiossa on kohtaus jossa Kyoshiro lähtee Melin perään. Hän luulee koiraa Hougenin väeksi ja tässä kohtaa Weed ja Kyoshiro sopivat aiemmat kiistansa. Kun kenraaleita valitaan, Gin kuulee taistelut. Mangassa tätä ei näytetä. 

Toubei eri paikassa 
Genban ja Weedin joukon taistelu on alkamaisillaan. Mangassa Toubei kulkee kolmantena. Mutta animessa hän on heti Genban takana. Marssijärjestys on siis eri.
Hook ei myöskään näytä olevan mangassa ylhäällä odottamassa Genban joukkoja. Itse asiassa Izou ja muut nähdään ylhäällä. Animessa heidän nähdään saapuvan melko pian ennen taistelun alkamista.

Muuten mangan loppu perustuukin Ginin pakenemiseen.

maanantai 7. marraskuuta 2016

Orion osa 7

Orion, Izou, Sasuke, Heizo ja Tyson juttelevat Bonin kanssa. Jonkin ajan kuluttua he suuntaavat Gyojanumaan. Koirat sukeltavat lampeen ja siirtyvät kohti luolaa. Matheus on siellä heitä vastassa. Matheuksen nuorempi veli Blanca katselee joukkojensa kanssa puussa roikkuvia Jimiä ja Keepperiä.

Masashige on otettu panttivangiksi ja hän makaa verisenä kallionkolossa. Mm. Tesshin ja Shirozaru seisovat hänen yläpuolellaan.

Sasuke, Tyson ja Heizo ovat jääneet lammelle odottelemaan. Sasuke ilmeisesti kuulee lähettyvillä muita, jolloin hän lähtee niiden perään. Koirat piiloutuvat ruohikkoon ja tarkkailevat laumaa. Jim ja Keeper haistelevat. Pian Blancan porukka äkkää heidät ja piirittää kolmikon. Syntyy taistelu.

Masamunen joukkoa nähdään liikkeellä. Tesshin puhuu muille sotureille ja nappaa Masashigen. Hän viskaa koiran maahan syötiksi ja jää itse kyttäämään tilannetta. Masamunen porukka on nimittäin lähellä. Masamune juttelee Masashigen kanssa. Tesshin iskee Battougalla koiran kimppuun. Touhu on veristä. Tesshinin kimppuun käydään ja alkaa sataa. Koirat huomaavat Sanadan joukkojen seisovan kalliolla. Koirat taistelevat.

Blancan joukkojen ja kolmikon välit eivät oikeastaan kehkeydy pitkäksi taisteluksi. Tilanne on aika pian ohi. Sillä välin koirat juttelevat Matheuksen kanssa. Izou hyökkää tämän kimppuun. Koirat haavoittavat toisiaan, jonka jälkeen tilanne keskeytyy. Izou, Orion ja Bon pakenevat. Matheus seuraa kiivaasti perässä ja vedessä käydään taistelua. Orion pääsee pakenemaan, mutta ei näe Izoua missään. Hän sukeltaa uudelleen ja Matheus pitää Izoua maassa veden alla. Eräs toinen koira käy Orionin päälle. Vanhin ja Kogat kuitenkin pelastavat heidät.

Bon juoksee Blancan joukkojen luo. Mutta ne eivät pahemmin välitä hänestä, vaan jatkavat matkaa. Orion ja muut saapuvat. Izou on käydä Bonin päälle. Mutta Bon ehtiikin ensin. Jinemon hortoilee pyörätuolinsa kanssa ja pudotta avaimen. Shirozarun porukka liikkuu ja törmää mangan lopussa Tesshiniin ja muihin.

perjantai 28. lokakuuta 2016

GDW:n japanilaisen tv-mainos

GDW:ltä löytyy tosiaan oma japanilainen tv-mainos, jolla sarjaa on aikoinaan mainostettu. Videon materiaali on peräisin jaksoista 1 ja 5. Mainoksesta voineen huomata, miten materiaalia on enemmän juuri 5. jaksosta. Studio Deenin muita puolia ei tämän enempää näytetäkään. Joskus mainokset eivät kerrokaan ihan kaikkea..

perjantai 21. lokakuuta 2016

Tähdenlento nro 4

Olen pari kuukautta sitten ostanut Tähdelennon 4. numeron. Nyt lieneen korkea aika tarkastella lehden antimia vähän paremmin. Millaista sisältöä tällä kertaa?

Kansi on puhutellut jo ennen lehden hankkimista. Ihmettelin joskus positiivisessa mielessä kannen asetelmaa. Aivan kuin Weedin mangojen kansissa, mikä oli oikeastaan aika hauskaakin. Nerokasta Realistisempana Ginga-tyylinä Jami Korpelinin piirros on oikein upea. Anatomiaa on kylläkin moitittu muissa kommenteissa. Mutta itseäni se ei tässä kannessa haittaa. Weed ei voisi olla parempi.

Sen sijaan en pidä siitä, ettei oikean alanurkan teksti pahemmin näy. Sen olisi voinut laittaa toiseen paikkaan, sillä väri ei palvele tuossa kohtaa.

Lehden sisältö:
  • Pääkirjoitus (Spyro) s. 4
  • Maailman eri villikoiria (Nara) s. 5
  • Taro ja Jiro (Nara) s. 5-6
  • Ginga - enemmän kuin tuhat sanaa, mutta entä enemmän kuin 1000€? (Anttu) s. 7-8
  • Ginga-fani Japanissa (Nightwolf-_-) s. 9-13
  • Voisivatko Gingan villikoirat selviytyä oikeassa elämässä? (Nara) s. 14-16
  • Tosielämän sotakoirat (Wolfmenia) s. 17-19
  • Koirasoturi Gamu Äffä) s. 20-22
  • Pakina: Jumalainen kakkosjakso (Äffä) s. 23
  • Hahmoesittelyssä: Weed (Haski) s. 24-26
  • Hahmoesittelyssä: Hougen (Haski) s. 27-29
  • Askarteluvinkki: siirtokuvat kankaalle (Anttu) s. 30
  • Oi Lydia, Lydia (Äffä) s. 31-32
  • Ginga-horoskoopit s. 33
  • Puuhanurkka s. 34-36
  • Sarjakuvat s. 36-38
  • Tekijät s. 39
Jami Korpelinin kädentaitoja päästiin ihailemaan myös sisällysluettelon kohdalla.

Spyron pääkirjoitus oli erinomainen siitä, että jatko-osat voi nähdä muillakin tavoilla. GNG:n jälkeistä tuotantoa tunnutaan usein haukkuvan, jolloin Spyron positiivinen pilke oli tärkeä. Asiaa voi ajatella myös näin. Tämä oli oikeastaan hyvä johdatus lehteen juuri tästä syystä.

Sitten nähtiin Krieger Comicsin mainos Virus Risinginstä. Itse olen ostanut kirjan viime kesänä ja tykännyt valtavasti. Hankkikaahan omanne täältä. Ette jää ilman.

Nara kirjoitti maailman eri villikoirista ja Tarosta ja Jirosta. Ensimmäinen oli oikein loistava tietopaketti. Mutta minun olisi pitänyt ennen lukemista tehdä omaa taustatutkimusta. Tällöin lukeminen olisi ollut toisenlaista. Taron ja Jiron tekstiin taas pystyin tarttumaan enemmän. Tykkäsin siitä hyvinkin paljon, kun yhdessäkin numerossa puhuttiin mm. Hachikosta. Hyvä käydä näitä asioita, ovathan ne monille tuttuja. 

Antun kirjoituksessa kolahti ajatus siitä, että hän on itsekin kyseenalaistanut omaa keräilyään. Oma keräilynikin on ehkä hieman hukassa tällä hetkellä, jolloin on turha stressata. Kerää sitä mistä on oikeasti kiinnostunut, eikä sitä mitä odotetaan keräävän.
Mietin myös tämän otsikon k-kirjaimia, jotka näyttivät jotenkin normaalia isommilta. Tiedä sitten, oliko se vain fontille ominaista.

Lehden ilmestymistä odotin hyvin paljon Nightwolf-_-:in "Ginga-fani Japanissa" kirjoituksen myötä. Aiempia kirjoitusversioita olin toki lukenut. Mutta tämän tyyli jaksoi kiinnostaa yhtä lailla. Pidin tekstin tiiviydestä, ytimekkyydestä ja päiväkirjamuodosta. Nightwolf-_-:in havainnoista ja kokemuksista sai paljon irti. Ehkä tätä voisi käyttää vaikka omankin reissun pohjana?

Innostuin Naran pohdinnasta, jossa käsiteltiin Ginga-hahmojen selviytymistä oikeassa elämässä. Olen aina itsekin halunnut saada tähän asiaan uusia näkökantoja ja tietoja. Tekstin myötä sainkin niitä ja hyvin tuli esille juuri koirien määrä, sen vaikutus.

Wolfmenian kokemukset ja ajatukset toivat tälle lehdelle paljon. Sillä harvemmin tällaisesta puolesta kuulee tai siihen on mahdollisuus. Teksti painottui syystäkin ehkä enemmän oikeaan maailmaan kuin Gingaan. Mutta itse olisin kaivannut Gingan puolelta jotain lisää. Erin ja Victorin sotakoirien osalta. Toisaalta ehkä tästä oli vaikeaa saada selviä kysymyksiä ja vastauksia. Jäin myös miettimään, että kuka Wolfmeniaa haastatteli. Kaikki toimittajatko? Teksti oli kylläkin hänen.

Gamuun ja esittelyihin liittyvät kirjoitukset menin aika nopeasti ohi. Vaikka niissä oli kuitenkin omaa luonnehdintaa sen sijaan, että olisivat vain kuivia tietopankkeja.

Jotenkin Ginga: The Last Wars tuntui niin elävältä Isiksen tekemän julisteen muodossa. Se saikin miettimään, että tuleekohan sarjasta koskaan mitään muuta konkreettista? Mangan lisäksi.

Pidin siitä, että lehdessä käytettiin pakinaa. Se teki ehkä Tähdenlennosta virallisemman siinä missä pakinoita näkyy muissakin sanoma- ja aikakauslehdissä. Olihan tämä huvittava, vaikka ehkä olisin toteuttanut sen jostain muusta aiheesta.

Antun kirjoitus kankaalle kiinnitettävistä siirtokuvista oli mainio. Mutta mielestäni aiheeseen olisi vielä saanut toisen sivun, enempi havainnollistamaan/kuvaamaan tilannetta muuten. Tekstin ja sen vinkkien ansiosta ideaa voi kuitenkin toteuttaa.

Gingan naarashahmoista ja niiden heikkoudesta on hyvin paljon keskustelua fandomissa. Ymmärsin ehkä vasta nyt sen olennaisen asian, mikä tämänlaisissa hahmoissa ärsyttää ja ei ärsytä Äffää. Monia pettymisiä on tullut selkeästi eri sarjojenkin naarashahmojen kohdalla. Olen vuosia jotenkin jaksanut ihmetellä, että miten ja miksi tästä asiasta paasataan. Nyt ymmärrän sitä oikeastaan taas paremmin.

Hyena-horoskooppini mukaan minun pitäisi ottaa vähän rauhallisemmin ja elää päivä kerrallaan. Hyvä muistutus oikeaan aikaan.

Puuhanurkan puolella oli jälleen hupaisia tehtäviä ja sarjakuvia, joihin sarjaa oltiin osattu vangita. Tästä numerosta jäi keskeisesti mieleen se, miten hyviä ja erilaisia tyyppejä meillä on tekemässä lehteä. En omasta mielestäni lue enkä osta Tähdenlentoa täysin turhaan. Saan siitä omalle fanitukselle hyvinkin paljon ja oppimiseni jatkuu.

perjantai 14. lokakuuta 2016

Olen "epäpätevä" fani

Olen joskus kirjoittanut (omasta) tiedontasosta fanina ja arvioinutkin tietämystäni muuten. Tunnen itseni riittäväksi faniksi tämän asian suhteen. Mutta olen huomannut, että arvostelen "osaamistani."

Uusilla ja nuorilla faneilla tuppaa olemaan niin, että he vertailevat itseään helposti vanhempiin faneihin. Sellaisiin, jotka ovat olleet faneja pidempään. Allekirjoitan tämän myös omaltakin kohdaltani silloin kun aloitin fanitustaipalettani.
Olen yllättänyt siitä, että hieman samanlaista asetelmaa on vieläkin eri muodossa. En tiedä, miten muut kokevat kyseistä asiaa tai kokevatko näin ylipäätään.

Koen, että en enää vertaile itseäni muihin tiedossa. Sen sijaan tämän rinnalle on tullut omaa vertailua kokemuksista, fanitushistoriasta ja kasvamisesta sarjan rinnalla. Tiedä sitten, korostuvatko ne ns. enemmän kun kuuluukin vanhempaan ikäluokkaan. 20-30-vuotiaita faneja kun on hyvin paljon.
Taitaa olla niin, että arvostan pitkään fanittaneita vähän liikaakin. Mikä näkyy siinä, että väheksyn omaa taustaani ja matkaani. Toiset osaavat sanoa minua paremmin ja minä olen ns. vähemmän pätevä sanomaan mitään mistään. Oli minulla sitten millaisia kokemuksia minkä verran tahansa.
Omalta puoleltanihan tätä vertailua siis tapahtuu. En siis ryhtyisi väittämään, että tätä tehdään ns. yleisestikin. Tai mistä tiedän, miten minua vertaillaan näissä asioissa.

Käytännön tasollahan tämä saattaa näkyä jopa naurettavastikin. Toisinaan saatan tutustua/katsoa jotakin asiaa kuin tekisin sen ensi kertaa. Siltä varalta, että minulta ei jää mitään havaintoja tms. tekemättä. Saatan tarkistaa joitain itsestäänselvyyksiäkin ihan vain sen takia, että en luota itseeni. Etenkään "osaamiseeni."
Jotenkin julkisessa olemisessa tätä stressaa hyvin paljon. Tästä syystä en voisi kuvitellakaan pitäväni Ginga-aiheisia paneeleja. Nostan hattua niille, jotka pystyvät seisomaan itsevarmoina ja luottamaan omaan asiantuntijuuteen.
Keskusteluissa taas koen olevani hyvinkin itsevarma, en mieti tällaisia asioita. Täydellisyyttä.

Olen yrittänyt miettiä, mistä moinen johtuu. Minusta on hienoa, että tässä iässä fanituksesta puhutaan eri tavalla. Henkilökohtaisia ja syvällisiä asioita. Sellainen keskustelu on rikastuttanut elämääni hyvin paljon. Mutta ehkä vääristä tulkinnoista, tunteista johtuen - tulee helposti ajatus siitä, ettei yllä omien kokemuksiensa, taustansa puolesta samalle viivalle. "Saavutukset" ovat pienempiä.
Ja kyllähän aina kun julkisesti toimii tai on vain, tulee helposti arvostelluksi. Samalla siinä näyttää juuri sitä omaa faniuttaan ja "osaamistaan." Arvosteluja seuraten.
Myönnän myös sen, että vaadin luonteeni puolesta itseltäni todella paljon. Eli senkin puolesta yritän kehittyä ja ehkä vähän kilpailenkin itseni kanssa faniudesssa. Yritän näyttää kuin "osaamisessani" ei olisi puutteita.

En osaa sanoa, millainen fani on "pätevä." Fanitushistorian pituudella ja muilla eri seikoilla ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa. Puhun itse pitkästä historiasta lähinnä sen takia, että edes silloinkaan ei olisi syytä kyseenalaistaa itseään, "osaamistaan." 
Pitkään fanittamiseen liittyykin aika helposti ajatus, että vuosien pitäisi karistaa moiset ajatukset pois. Oman faniuden hiotua niin, ettei tuntisi tuollaista alemmuutta ja epävarmuutta. Ikään kuin se ei kuuluisi siihen vaiheeseen enää.
Mahtaako tämä olla jonkinlaista sokeutta omasta itsestä? Kun jotain on tehnyt liian(kin) pitkään. Oli kyse sitten työstä, harrastuksesta tai vastaavasta.

perjantai 7. lokakuuta 2016

Orion osa 6

Sanada ja alaiset hyppäävät toiselle puolelle jokea ja haastavat kait. Sanada liikkuu uskomattoman ketterästi ja yhdessä välissä hän seisookin takajaloillaan. Tässä välissä niin Masamune kuin Orionkin etsivät joukkoihinsa lisää väkeä. Masamune törmää mm. Taroon ja Kenshiniin joukkoineen. Kogaan matkalla olevat Orion ja muut törmäävät Setsumaan. Setsuma on saalistamassa villisikaa Unsain syntymäpäivän kunniaksi. Hän pyytää tulijoita apuun. Tästä hyvästä Setsuma tarjoaa heille saalista.

Jinemon on selvinnyt putouksesta hengissä ja häntä kiidätetään sairaalaan. Tajuihin päästyään mies on kiinnostunut vanhasta avaimesta, joka löytyy pian.

Orion ja muut ovat lähteneet etsimään Setsuman ystäviä. He törmäävät Sanadaan ja koirat juttelevat keskenään. Orion kiipeää johtajan selkään ja he kapuavat yhdessä puunlatvaan. Myöhemmin Unsai pyytää alaisensa hakemaan Setsuman. Hänet tuodaan takaisin ja koirat syövät loput villisiasta. 

Kenshinin kakkosmies "wakagashira" on kiinnostunut liittymään Masamunen puolelle. Mutta Kenshin itse kieltäytyy liittymästä ja käskee Masamunea poistumaan. Masamune kuiskaa wakagashiralle, että hän voi osoittaa uskollisuutensa viemällä Kenshinin pään. Masamune kutsuu koko joukkonsa piirittämään Nokizarun (= Kenshinin lauman), jolloin pelokas wakagashira kääntyy Kenshiniä vastaan ja sanoo palvelevansa Masamunea. Silloin Masamune tarttui wakagashiraan ja käskee alaisensa tappamaan hänet. Wakagashira ymmärtää Masamunen huijanneen ja kiroaa tätä alaisten repiessä hänet kuoliaaksi. (Wakagashira ei ole hahmon oikea nimi.)

Sirus, joka kuuluu Kamakirin poikien laumaan, harjoittelee taistelemista tappelemalla yhden alaisen kanssa. Sirius keskeyttää tappelun, kun koira alkaa anoa armoa. Mutta kuitenkin yksi Kamakirin pojista yrittää pakottaa häntä jatkamaan. Sirius päättää kieltäytyää, jolloin hänet isketään pää edellä puuhun. Sen koommin Kamakirin pojat eivät enää hyökkäile Siriuksen kimppuun. Sirius mietiskelee omien sisarustensa perään.

Orion on palannut laumansa luo ja ne juttelevat hetken Sanadan kanssa. Sanada jää katselemaan vuorenrinnettä alas muistellen vanhojen Ohun sotureiden kasvoja.

Tesshin valmistautuu puolustamaan aluettaan Masashigen hyökkäykseltä. Tesshin hyökkää ZTB:llä hänen kimppuunsa ja repii koiran korvan irti. Myös muut turvautuvat samaan iskuun. Masashige jää alakynteen ja Tesshin pakottaa sen käskemään laumalaisiaan lopettamaan taistelun.

Orion joukkoineen törmää Jimiin ja Keeperin, jotka ovat Bonin palvelijoita/vahtijoita. Koirat kääntyvät melko pian takaisin Bonin luo. Mangan lopussa nähdäänkin, kun Bon käskee palvelijoidensa roikkua puussa tunnin.

keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Orion osa 5

Manga alkaa sillä, kun koirat selvittelevät onko Izou hengissä. Pian kuitenkin huomataan, että on. Lisää laumalaisia etsitään. Kaikki eivät kuitenkaan selvinneet lumivyörystä, mm. Shinsaku ja Kazuki. Orion on raivoissaan ja lähtemässä kostamaan ystäviensä kuoleman. Mutta Izou estää häntä. He olivat sentään onnistuneet jättämään vihollislauman taakseen. Koirat ulvovat ja Masashige on omassa piilopaikassaan tarkkeilemassa. 

Matka jatkuu ja lauma törmää viholliskoiriin. Jirōta Ishibuchiin, jolla on tarkoituksena viedä mm. Taichi (ja muita pentuja) koulutusleirille. Izou on raivoissaan Jirotalle ja koirat ryhtyvät taistelemaan. Izou tappaa hänet repimällä oikean takajalan ja suuren palan pään oikealta puolelta. Myöhemmin he kohtaavat toisen lauman, jonka kimppuun viholliset ovat hyökänneet. Koirat liittoutuvat.

Mm. Chōrō (GDWO) ja kaksi muuta hänen alaistaan joutuivat Jirotan joukkueen uhreiksi.

Kun koirat jatkavat matkaansa, he hoksaavat tuntemattomia koiria puussa. Koirat pudottautuvat ja alkavat pyöriä ilmassa kuin olisivat tekemässä Battougaa. Mutta koirat lähinnä putoavat toistensa niskaan. Heidän kouluttajansa astuu esiin. Tesshin, joka on opettanut Battougaa vahvistaakseen Ohun armeijaa. Jokunen jo selkeästi hallitsee iskun.

Myös Orion olisi innokas oppimaan iskun. Hän yrittää iskeä harjoitusvastustajaltaan kepin poikki. Käykin niin, että Orion vaipuu ikään kuin transsiin ja onnistuu iskemään Battougalla vastutajaansa. Tätä kaikki ihmettelevät.

Sillä aikaa vuorilla Jinemon kohtaa Masamunen laumoineen. Mies ruokkii koirat ja ne alkavat pian johtaa Jinemonia. Koirat ajavat miehen jyrkänteen reunalle ja Masamune tyrkkää miehen alas.

Orion jatkaa harjoitteluaan. Tietoisesti yritetyt iskut eivät onnistu. Orion saa Battougan toimimaan ainoastaa vajoamalla transsiin. Orionin voimat ja nopeus kuitenkin kehittyvät yksin harjoitellessaan. Muille hän tekee lähinnä kuperkeikkoja salatakseen oppimansa.

Ohun alueelle ilmestyy uusi lauma, joka joutuu tekemisiin kai-kenien kanssa. He koittavat mm. antaa Kawasemille karhunlihaa. Kawasemi suuttuu tiineenä olleen emokarhun tappamisesta ja iskee yhden koirista veteen. Kawasemi poistuu ja tapaa Sanadan joukkot.

keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Erot animeen (osa 17)

Mangan omaa polkua osista 17-18.

Gyōjanuma
Mangassa Tesshin sukeltelee Gyōjanuma-nimisessä lammessa. Hetken etsiskelyn jälkeen, Tesshin löytää Vanhimman. GNG:n aikaisia tapahtumia muistellaan ja Vanhin yrittää jopa itsemurhaa. Weed ja muut kuitenkin estävät sen.

Ginin pakomatka
Majaillessaan Hougenin luona, Johnin ja Smithin hahmot ilmestyvät Ginin eteen. He kannustavat häntä lähtemään, jolloin Ginin pakomatka alkaa. Animessa Kyoshiro ja Toubei hoitivat Ginin muiden luo. Mangassa Ginin karkaaminen huomataankin melko pian, jolloin Sniper ja muut lähtevät perään. 

"Ginin" kuolema
Sniper ei onnistu saamaan Giniä kiinni, jolloin hän tappaa hahmoa muistuttavan koiran. Sniper vie sen Hougenin eteen ja valhe menee täydestä. Ruumis heitetään myöhemmin rotkoon Torahampaalla. Gin päätyy lopulta ihmisten hellään hoivaan.

Mel ja Moss
Manga näyttää Melin harhailua kaupungissa. Itse asiassa Mel eksyy Mossin luo ja saa tältä ruokaa. Kun Moss saa kuulla, mitä Ohussa on tekeillä - hän lähtee Melin mukaan. Myöhemmin nähdään, kuinka Hougen heittää Mossin syrjään tämän ollessa tiellä. Tapahtuneen jälkeen koirien tiet erkanevat, kun kumpikin lähtee etsimään lisää väkeä.

Jerome tappaa ajokoirat
18. osassa Jerome tappaa ajokoirat. Animessa heidän tilallaan on Lector ja Thunder.

Mole, Sasuke ja GB
Kolmikko nähdään Hougenin alueen lähettyvillä. Mole käy Ginin majassa, joka on tyhjillään. Koirat miettivät, mitä tehdä kun selviää ettei Gin ole siellä. GB ja Sasuke tulevat siihen tulokseen, että olisi parempi yrittää soluttautua joukkoon. 

Ken'ichi
Mangassa esiintyy mm. tämän niminen, uusi sivuhahmo. GB tekee hahmoon tarkempaa tuttavuutta soluttautumisensa aikana.

Jeromen jälkeen 
Jeromen teon jälkeen Reika tulee lohduttamaan Weediä etupäässä. Muutkin tulevat, mutta hahmoilla on vähän ruutuilaa, jos animeen vertaa. Myöskin Jouji ja Ron nähdään Kyoshiron ja muiden lisäksi Jeromen perässä. 
Myöhemmin Jerome törmää Meliin ja he joutuvat taisteluun Sniperin kanssa.

Weedin itsetuhoisuus 
Mangassa Weed lähtee omin nokkineen kohti Hougenin olinpaikkaa. Tässä vaiheessahan Hougen on jo Ohussa. Tämän matkan aikana Weed antaa kahdelle koiralle turpaan. Jerome onnistuu seuraamaan Weediä ja hän lähtee avuksi taisteluun. Weed saa vastaansa Sniperin.
Animessahan Weed lähti Tesshinin kanssa majaan ja kohtasi Lectorin ja Thunderin. Mutta niin tässä kuin mangan versiossa, Weedin muu lauma tulee jälkijunassa.

Animessa nähdään, kuinka Teru ja muut jäävät Kogien hoivaan. Mel näkee Hougenin tulon lumen alta.

keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Versioiden kuvat oheistuotteissa

Olette varmaan huomanneet, miten animen ja mangan kuvia on käytetty oheistuotteissa. Kuvat voivat olla suoraan versioista tai sitten niitä on muokattu. Tämän postauksen ideana on koota juuri niitä kuvia, joita on käytetty oheistuotteissa. Yhteen osaan en varmaan saa kaikkea, jolloin jatkoa seuraa.

Näistä muokatuista kuvistakin olisi tarkoitus tehdä omaa postaustaan.

PurePlastic ja Creation Advance ovat tehneet tällä kuvalla omat kangasjulisteensa. Pureplastic mitoilla 42 × 59 cm ja CA 70 x 130. Jälkimmäinen on käyttänyt kuvaa myös kännykänkuoriin

Yllä olevaa kuvaa on käytetty mm. Creation Advancen valmistamassa termosmukissa.

Kuva esiintyy Weedin figuurien säilytyslaatikoissa yhtenä kuvana.

Tätä kuvaa esiintyykin useimmissa oheistuotteissa. Yksi näistä on esim. TopSangyon valmistama Zippo. Muuten kuvaa tavataan yhden badgen ja avaimenperän muodossa. Kuva komeilee myös Gajou no Kettou Henin ensimmäisessä kannessa.

Sakuraa ja Weediä juoksemassa on käytetty badgena ja TopSangyon Zippona. Jälkimmäisessä kuva on mahtunut/käytetty kokonaan. Badgessa yläosa on jäänyt pois. Gajou no Kettou Henin ensimmäisessä osassa tavataan myös tätä kantta.

Weedin ryhmäkuva esiintyy Creation Adcancen valmistamassa kännykänkuoressa.

Ryhmäkuvaa on käytetty Creation Advancen kangasjulisteessa. Suomalaisen taidekirjan kannesta voi myös löytää tämän kuvan.

Weed, äitinsä kanssa nähdään CA:n kangasjulisteessa ja yhdessä Tosho puhelinkortissa. Kuvahan näkyy myös Boku no inu, boku no Weedin kannessa. Mutta tausta on erilainen.

Weedin ryhmä juoksemassa esiintyy Creation Advancen termosmukissa yhtenä kuvana.

Seuraava kuva esiintyy yhdessä TopSangyon valmistamassa Zippossa.

keskiviikko 7. syyskuuta 2016

GNG: korttien iso säilytyslaatikko

Omistan tällä hetkellä kaikki kolme keräilykorttien säilytyslaatikkoa. Näiden lisäksi on olemassa vielä isompi säilytyslaatikko, joka minulta on uupunut. Ei tosin enää.

Frita mainosti heinäkuun tienoilla laittavansa myyntiin säilytyslaatikoita. Hyödynsin tilaisuuden, vaikka ei ollutkaan selvää miten käy. Voitanko huutokaupan summalla x?

Ison säilytyslaatikon idea on siis se, että siinä säilötään näitä kolmea pienempää rasiaa. Olen tosin nähnyt pelkästään keräilykortteja säilytettävän tässä yksilössä. Miksei niinkin voi tehdä. 
Harmikseni omat pienemmät rasiani sijaitsevat 600-700 kilometrin päässä. Näin ollen en pääse itse testaamaan rasioiden mahtumista isoon säilytyslaatikkoon. Kuvia olen kyllä nähnyt tästäkin. Mutta se ei ole sama asia.

Säilyslaatikon kunto on mieleinen. En kammoksu sitä, että pahvi on vähän kuppuralla. Tai miten pieniä kulumia saattaa löytyä. Akakabuton oikean tassun kohdalla on pihkaa ja takaosassa liimatahroja. Jälkimmäisessä ne nyt tuskin haittaavat kerta laatikko on poikkeuksetta jollain pintatasolla.
Olen sinänsä tyytyväinen, että pihka sijaitsee etukannessa juuri tuossa kohdassa. Akakabuton väri nimittäin imee pihkan väriä jonkin verran. Näin katse ei kiinnity siihen samalla tavalla. Pihkakohta on oikeastaan kivan sileä, jolloin se häiritsee vähän. Silti pihka on esteettinen haitta. Ehkä se silti tuo kokoelmaan ja keräilyyn jotain uutta. Kaikki eivät ole samanlaisia.

Rakastan aiva tolkuttomasti näitä värejä, joita säilytyslaatikoissa nähdään. Miten ne on ylipäätään häivytetty reunoilta ja kaksikin väriä yhdistyy. Kuvatkaan eivät voisi olla parempia. Vaikka löytyyhän oikeanpuoleinen kuva yhdestä näistä pienemmistä rasioista. Keskellä oleva pinkki kolmio, joka erottaa kuvat - on myös oikein kiva. Kansi ei ole vain tasapaksua kuvaa.
Kokoa rasialla on 9,5 cm x 28 cm x 3,5cm. Mitat ovat mielestäni todella hyvät. En ottaisi leveyttä tai pituutta yhtään enempään. Tällä koolla rasia on tiivis kokonaisuus.

Mietin rasian kohdalla sitä, että kuuluko kahden sivun kohdalla näkyä niittejä? Mutta ilmeisesti näin on oltava, jotta rasia pysyisi jotenkin kasassa. Silti niiteistä on vähän ristiriitainen fiilis. Ne tekevät näistä sivuista vähän rumia. Olisivatkohan liimaukset olleet parempi vaihtoehto? Tosin epäilen kestävyyttä. Sisäpuoli on kuitenkin todella siisti ja nätti siltä osin.

Säilytyslaatikon lisäksi sain 20 erilaista pussukkaa. Yhdessä pussukassa on 3 korttia, jolloin omistan kaiken kaikkiaan 60 kappaletta. Kortit ovat tosin sattumanvaraisia. Ikävää siinä mielessä, että tämä olisi ollut hyvä niksi saada kaikki kortit. 
Tällä hetkellä en tiedä, avatakko vai eikö pusseja. Toisaalta minulle on se ja sama, koska keräilyinto kortteihin on nolla. En halua myöskään turmella pusseja keräilymielessä. Silti joku uteliaisuus haluaisi tutkia ja tietää sekä verrata kortteja jo omistamiini.

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.