maanantai 28. heinäkuuta 2014

Ginin roolin ristiriitaisuus Weedissä

K-13 foorumilla mietittiin aikoinaan Ginin roolin alenemista vihanneksen tasolle erityisesti animessa. Jäin tämän seurauksena itse miettimään mahdollisia syitä roolin laadulle ja muutenkin Ginin asemaa sekä sen vaikeutta.

Weed-animen rantauduttua Suomeen Ginin ensinäkeminen oli yksiä asioita mitä ehdottomasti odotin sarjalta ja hahmoa odotellessa ehti jo toivoa ensikohtaamisen olevan totta kaksoisolennon kohdalla. Kuitenkin Tokimunen pärjättyä niin huonosti tuli tietynlainen usko siihen, ettei kyseessä voinut edes olla Gin. Sen sijaan hahmon ensimmäinen ilmestyminen Johnin ja Akamen kanssa oli jotain Ginin karismaa ja legendaarisuutta kuvaavaa. Valitettavasti näinkin hyvän aloituksen jälkeen meidän fanien odotukset Giniä kohtaan eivät pääse täyttymään. Vastaan tulee jo yksi merkittävin hahmon mahtia laskeva taho, mikä selittää oikeastaan Ginin roolin huonouden Weedissä.

Hougenin tulo on jotain käsittämätöntä siksi, miten tanskandoggi saa Ginin toimintakyvyn nollaksi alhaisimmilla mahdollisilla tempuilla. Tätä asiaa pahentaa se, ettei tuossa tilanteessa Gin vastaa ns. päällimmäisiä ajatuksiamme tai sitä mitä pidämme Gininä, jolloin tämä kohtaa todellisuuden kanssa mikä on toinen seikka josta syntyy huima ristiriita. Meidän mukaan sankarimme kuuluisi olla tuossa tilanteessa vahvoilla ja ellei jopa päihittää Hougen. Mutta kun vastus on ylivoimainen ja nämä kaksi taistelijaa ylittävät reilusti kymmenen vuoden ikävuoden niin herää kysymys, kuinka super voikaan enää tuolloin olla? Mikäli Gin olisi vain tavallinen rivisotilas ei hahmoon selvästikään kiinnitettäisi huomiota niin paljoa tässä valossa. Näin ollen Ginin toiminta ja erityisesti epäonnistuminen nostattaa ajatuksia, kun täydellisyytemme perikuvassa on puutteita.

GNG:n aikaan Gin täytti roolinsa moitteettomasti, hahmosta tuli karhukoira ja Gin eteni vähitellen kohti isänsä paikkaa. Olihan Ginillä edellytykset siihen ja koko tarinan ajan koira kasvoi rooliinsa. Tämän jälkeen tapahtuu 14-15 vuoden mittainen aikahyppy, jolloin on oletettavaa että Gin muuttuu. Muutoksen huomaa erityisesti tässä koirien asettautumisessa mökkiin ja sitä seuraavissa tilanteissa. Gin nimittäin päästää panttivangin menemään mitä John ja Akame eivät voi ymmärtää. Uskon että Gin olisi voinut mahdollisesti välttää taistelun ja Hougenin kohtaamisen, jos se olisi toiminut edes vähän nerokkaammin: välttänyt vihollisen aluetta ja hyödyntänyt panttivankia. Mutta ehkä  hahmokin alkoi vähitellen tiedostaa sitä, ettei kaikki ole pysyvää. Ei Gin itse eikä johtajuuskaan.

Se millainen Gin on ollut GNG:ssä on ongelma GDW:ssä monelta osin. Suuret odotukset ja hartaat toiveet kantautuvat edelleen, jolloin Gin ei voi alkaa höllentää rooliaan. Ja kun Gin alkaa toimia näin siitä tulee ongelma miten se tehdään, koska Giniltä halutaan tiettyjä asioita eikä tasapainoa ole noin vain helppo löytää ja vieläpä oikeaoppisesti. Tätä hahmoa koskee eräs mielenkiintoinen seikka, joka on totta naaraidenkin kohdalla. Naarailla on vaikeuksia olla äiti ja taistelija eli omata useampia roolia. Gin on taas johtaja, mutta samalla hänen pitäisi olla kaikkea muutakin yhtä aikaa ja vieläpä mieluusti mennä omien rajojensa yläpuolellekin.

Weedin animessa Ginin rooli ei ole mitenkään erityisen kaunis, kun Hougen mukiloi koiraa ja kaikki on rakennettu Ginin pelastamisen varaan. Se luo toki jännitteitä, kun Hougen on onnistunut iskemään näppinsä yhteen keskeisimmistä Ohun pilareista. Mutta samalla Ginin roolia ei voida hyväksyä sillä se ei ole hahmolle ominainen ja laskee vain Ginin arvoa halveksuttavasti etenkin niissä tapauksissa kun Akakabuton kukistaneeseen koiraan puretaan kaikki tanskandoggin raivo. Manga vuorostaan kuvaa Ginin paljon sinnikkäämmäksi, kun hahmo pakenee yksin Hougenin joukkoja ja jonka jälkeen saavutukset vain paranevat: Gin kerää viidensadan kotikoiran lauman, taistelee Sniperiä ja Hougenia vastaan ja saa lopuksi vihollisen upseerit käännytettyä puolelleen. Gin nousee siis ahdingostaan kahta kauheammin ja ehkä latistaa nopeilla saavutuksillaan Weedin toiminnan. Sallimmeko sen Ginille ja jos niin siksikö, miten sankarimme alistettiin?

Tässä sopassa minua mietityttää erityisesti miten/miksi Ginistä tuli välittömästi huono? Vai onko niin ettei Ginistä tullut huonoa vaan hän on meidän käsityksemme mukaan sellainen esimerkiksi siksi, että haluamme niin kovasti GNG:n ajan roolin toimivan GDW:ssä ja Gin ei täyttänyt sitä mitä halusimme, jolloin arvostelemista riittää. Toisaalta tiedämme ettei Gin ole sellainen miten hahmo hirveydessään kuvataan animessa jolloin näistä animen täytekohtauksista = mukiloimisista ei pidä välittää. Eikö olekin vaikeaa ettei Gin voi olla Weedissä superpappa, mutta ei samalla seniilikään? Toisaalta taitaa olla niin ettei Ginin rooli pysty meitä tyydyttämään ja kritisoimme sitä joka tapauksessa.

Hougenin tulo nostatti siis sen ettei Gin voi olla enää GNG:n roolissa, josta hahmo alkaa luopua. Vaikka koenkin Ginin roolin tässä kohtaa erittäin ristiriitaiseksi en tiedä, miten tämän mahdottoman ongelman olisi voinut muuten korjata tai hoitaa. Ainakin olisin selvästi tehnyt muutoksia animen kuvaukseen ja sallinut mangan saavutukset ehkä joukon keräämistä lukuunottamatta? Ginin roolissa on oikeastaan onnistuttu siinäkin, että sarja antaa tärkeimpänä uuden legendan syntyä ihan rauhassa. Weed pääsee toimimaan itsenäisesti toki saaden loppupuoliskolla myös tukea isältään, joka alkaa vähitellen luopua omasta asemastaan. Ehkei se ole niin kivutonta, kun kaikki koiratkin hyväksyvät Weedin ja hahmo todistaa ylipäällikkyytensä. Varmaan jonkinlainen Hopeanuolesta irtipäästäminen on jotain kipeää tässä sarjassa, vaikka oikeastaan se muuttaa vain muotoaan. Ginin arvostus ei silti katoa mihinkään vaan hahmoa nostetaan isähahmoksi ja Gin tekee ihanteista totta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.