sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Weedkö karhukoira?

Ginga-suvussa on useita karhukoiria Shirosta alkaen. Sukupolvi on jatkunut aina Weediin asti, jonka kohdalla on tapahtunut muutoksia. Weed ei nimittäin näytä vastaavan edeltäjiänsä. Voidaanko hänestä edes ajatella karhukoirana?

Aloin miettiä aihetta erityisesti erään tietyn kohtauksen kautta. Kun Weed taistelee ammattitappajia vastaan, kerronta puhuu karhukoiran verestä ja hahmon heräämisestä. Weed kokee muutoksen ja voimistuu taistelijana, kun jokin hänen sisällään ottaa hallinnan.
Aihe on myös jollain tapaa paljon mielessä. Karhukoirana ja Ginin jatkajana toimiminen, kun ovat olleet yksiä niitä asioita, mistä Weediä on kritisoitu.

Animessa Weed tekee ZTB:n taistellessaan vahtikoiraa vastaan. Mielestäni tämä on kovin teennäistä. Kohtauksessa särähtää iskun onnistuvuus ja se ettei Weed tiennyt, mitä hän oli tekemäisillään. Tämän päätyttyä hän saa ylistystä tovereiltaan upeasta iskusta. Anime on kuitenkin onnistunut kohtauksen ja Weedin sisällä olevien tunteiden kuvaamisessa. Versio on erilainen verrattuna mangaan. Mutta pidän siitä, miten hyvin se onnistuu rinnastamaan Smithin osaksi kohtausta. Tällöin siinä tulee esille Ginin ja Weedin perinnöllinen suhde. Mutta animesta herää kysymys. Olisiko ZTB:tä tarvittu välttämättä? Weed olisi voinut tehdä vaikutuksen Smithiin joillain muilla taidoilla tai sillä, miten hän oli kääntynyt takaisin pelastamaan Sasuken. Pelkän yhdennäköisyyden esille ottaminen Ginin ja Weedin tilanteessa ei olisi minulle nimittäin riittänyt. Manga onkin tässä suhteessa parempi, kun välikohtaus on GB:lle ja Weedille vain läheltä piti tilanne. Battougaa ei ole menty sekoittamaan mukaan.
Vaikka Weed oli ns. jonkin hallinnassa, se ei oikein selitä ZTB:n tekoa. Myöhemmin anime lähtee vielä uudelleen opettamaan iskua tehokkaammin. Eikö iskusta olisi voitu kertoa ensimmäisen kerran tässä yhteydessä? Olihan Weedillä nyt omaakin porukkaa mukana, jolloin isku ei ollut enää mikään vahinko/kompastuminen. Sen opettelu vaati oikeaa työtä ja harjoittelua.

Weediä voidaan siis kritisoida ZTB:n oppimismenetelmän ja kouluttamattomuuden (= ei Gohein antamaa koulutusta) osalta. Ollakseen karhukoira Weedin tulisi osata taistella myös karhujen kanssa. Näin hän vastaisi edes jotenkin karhukoiraa.
Veikkaanpa, että jos sarjassa ei olisi hybridisaagaa - Weedille naurettaisiin vielä enemmän. Eli kyllä hänkin osallistuu karhujen kanssa taistelemiseen. Itse asiassa, jos Weediä verrataan edeltäjiinsä, hän on saanut jopa paremman taistelukokemuksen vastustajissa. Weed ei ole taistellut pelkästään karhujen ja koirien kanssa, kädelliset makakit ja Shougunkin olisi otettava huomioon. Niillä on kuitenkin isona erona esim. aseiden käyttö, jolloin taistelumenetelmät eivät ole samanlaiset.
Varsinaisessa taistelemisessa en koe, että Weed häviäisi edeltäjilleen. Hahmolla on selvää osaamista ja kokemusta taistelutilanteissa, joihin hän on kasvanut sarjan aikana. Weed ei lakkaa kehittymästä, vaan hän oppii edelleen uutta. Hyvänä esimerkkinä on mm. Shiroi Senkōn taitaminen.

Weedin kouluttamattomuudesta puhuessa olisi huomioitava hahmojen antama tuki. Weed on saanut  koulutustukea Jeromelta ja Tesshiniltä, jotka ovat luoneet edellytystä hahmon taistelukyvylle. Vaikkei Weed ole saanut perinpohjaista Gohein koulutusta, hänkin on joutunut kasvamaan fyysisesti. Hahmo on oikeastaan joutunut kokemaan kasvamista myös yksin, jolloin Hougenin voittaminen on ollut yksi haaste. Myös Weediä on testattu äärimmäisyyksiin asti, vaikka se on ilmennyt toisin.

En oikein ymmärrä, miten Weed voisi vastata perinteistä karhukoiraa? Tällä tarkoitan varsinaisia lähtökohtia. Yhtenä suurena asiana tulee juuri 14-15 vuoden aikaharppaus, joka muuttaa itsessään karhukoirasukupolvea. Ollaan aivan erillä ajanjaksolla, jossa karhukoiramaisuus ei ole enää sama asia kuin Gohein aikaan. Mahtoiko tämä kuolla ukon mukana? Tällöin voidaan vain vaalia mm. ZTB:n sirtämistä eteenpäin. Loppu on seuraajasta itsestään kiinni.
On kieltämättä mielenkiintoista ajatella, mitä olisi käynyt jos Gohei olisi ollut elossa. Tällöin aika ei välttämättä olisi ollut ongelma. Oltaisiinko Weediä koulutettu Gohein alaisena? Vai olisivatko koirat nähneet tehtäväksi kouluttaa häntä omin päin? Nämä kaksi syytä selittävät hyvin paljon perinteisen karhukoiralinjan katkeamisen ja muuttumisen.

Weed ei ole minulle perinteinen karhukoira. Ennemminkin ajattelen hänen edustavan täysin erilailla jalostunutta, "nykyaikaista" karhukoiraa kerta vain siihen on edellytykset.
Ainut asia mikä Weedin kohdalla on mautonta koskee animen alussa oleva ZTB sekä näitä koirien ihailuja. Mutta tämä on ollut vain animen esityskeino ja jälkimmäiseen Weed ei voi järin vaikuttaa.
ZTB:n lisäksi tunne/usko omasta karhukoiramaisuudesta voisi olla yksi siirrettävä asia. Tämän takia pidän oikeastaan hienona Weedin konkreettista muuttumista karhukoiraksi. Sitä nuo puheet verestä ja hengestä minulle tarkoittavat.

6 kommenttia:

 1. Hyvä aihe! Täytyy kyllä sanoa, että nyt kun aihe tuli esille tästä näkökulmasta, niin aloin miettimään asiaa tarkemmin, kun en ole tähän seikkaan kiinnittänyt niinkään huomiota. On ihan totta, että Weediä ei mielestäni voisi kutsua varsinaisesti karhukoiraksi.. Sehän on vähän sama, jos vaikka maanviljelijän lapsia kutsuisi maanviljelijöiksi, vaikka lapset tekisivät ihan muita töitä. Sen sijaan Weediä voisi ehkä kutsua karhukoirasukuun kuuluvaksi, muttei karhukoiraksi, vaikka akitaa siinä onkin.

  En tiedä koirista hölkkäsen pöläystä, mutta käsittääkseni koirat perivät vanhempiensa "hyvät puolet" (tai niin varmaan toivotaan) ja varmaan sen takia pyritään risteyttämään mahdollisimman "valjoyksilöitä". Näin ollen voisi olettaa Weedin perineen Ginin puolia, vaikkakin nyt ehkä tuo battouga on turhan yliluonnollinen, jos miettii niitä asioita, mitä todellisuudessa voi periä.

  VastaaPoista
 2. Tässä juuri mietin niitä leikatun hopeanuolen sanoja Rikistä kun se taistelee tappajakarhua vastaan suojellakseen Koheita. Ehkä se on se "Karhukoiramaisuuden mitta" että täyttää ne vaatimukset. En juuri nyt muista niitä kyllä sanan tarkkaan. Mutta sen muistan että se kuvauksena on minulle karhukoiran mitta. Ja taitaapi Weed sopia siihen aika hyvin mitä sitä nyt ajattelen.

  VastaaPoista
 3. "Weed on saanut koulutustukea Jeromelta ja Tesshiniltä"
  Olisit voinut sentään mainita, että Jeromen osuus Weedin opetuksessa on pelkkää animen omaa lisäystä. Tämä analyysi olisi paljon parempi, jos olisit keksittynyt molempien mangan ja animen sijaan pelkästään jompaan kumpaan. Weedin hahmo on kuitenkin sen verran erilainen molemmissa versioissa: Weedistä on animessa tehty paljolti pieni ihmekoira, joka tekee transsissa Battôgan, onnistuu haavoittamaan hirviötä kun muut eivät siihen pysty jne. Ja näitähän ei ollut mangassa.
  Mangassa Weed on vahtikoiraa vastaan taistellessa pelkkä sisukas koiranpentu. Matka GB:n kanssa Ouun karaisee sitä hieman, minkä takia pentu pystyy juoksemaan pitkiä matkoja nopeasti ja tekemään huimia hyppyjä. Kohtaamiset Oussa hirviötä vastaan uusien taistelutoverien rinnalla vahvistavat Weediä entisestään. Tämä kehitys on hyvä, sillä jos sarjan ensimmäisessä luvussa ollut Weed oltaisiin pistetty heti johtamaan Ouun joukkoja Hougenia vastaan, ei siitä olisi tullut mitään. Mutta matka GB:n kanssa ja hirviötä vastaan käyty taistelu vahvistavat Weediä. Samoin uroiden keruumatka ennen viimeistä taisteluia Hougenia vastaan. Mutta tämä kaikki ei olisi ollut mahdollista, ellei Weedin esi-isät olisivat olleet karhukoiria. Termi "karhukoira" ei tässä sarjassa tunnu tarkoittavan vain koiraa, joka on jalostettu taistelemaan karhuja vastaan. Se on ikään kuin eräänlainen soturiveri, perimä joka auttaa pienintäkin pentua kasvamaan kovaksi soturiksi. En pidä lainkaan naurettava sitä, vaikkei Weed ikinä kohtaisi karhuja taistelussa (tiedän kyllä hybridisaagasta): koska "olla karhukoira" ei tarkoita Gingassa ilmeisimmin karhuja vastaan taistelevaa koiraa. Se on soturinimi, joka kulkee sukupolvelta toiselle. Tämä on oma teoriani.

  ~Yamashita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Manga on niin paljon parempi näissä asioissa, jolloin en keskittynyt tähän näkökulmaan enempää.

   Poista
 4. Mielenkiintoista pohdiskelua. :)

  Tuosta Goheen koulutuksesta pakko todeta, että minusta Jeromen ja Tesshinin antama taitoja kehittävä koulutus vaikuttaa paljon hyödyllisemmältä. Lihapalojen sukeltaminen vesiämpäristä ja halolla hakkaaminen kehittävät ehkä sitkeyttä, mutteivat ne tee kenestäkään taitavaa taistelijaa. Daisuken treeniohjelmasta lienee ollut Ginille enemmän hyötyä.

  Weed on joutunut oikeasti treenaamaan taistelutaitojaan. Oikeastaan, kun ajattelee, niin näistä kahdesta Gin on se ärsyttävä "superpentu", jopa oppi taistelemaan ilman sen ihmeempää harjoittelua kuin satunnainen Johnin kanssa painiskelu.. Toki Gin otti vähän Benistä mallia taistelussa tiikeriveljeksiä vastaan, mutta pääasiassa hänen taitonsa pohjautuvat luonnonlahjakkuuteen, jonka sitten hehkutetaan periytyneen Weedille.

  Karhukoirista sen verran, että jos ajatellaan sen olevan akitan rotuominaisuus niin Weedhän on puoliksi kishu. Kishuja on akitojen tapaan käytetty alunperin myös karhunmetsästykseen, joten ainakin rotujensa puolesta Weedin voidaan katsoa olevan puhdasverinen karhukoira.

  Jään mielenkiinnolla odottelemaan, onko Orionissakin vielä tätä karhukoirahehkutusta ja saako Orion yhtä hyvät pisteet fanien silmissä karhukoiravertailussa. :3

  VastaaPoista
 5. Heitänpä tämän aiheen yhteyteen:

  http://kaksoissola.blogspot.fi/2014/09/karhukoirien-veri.html

  VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.