perjantai 13. kesäkuuta 2014

Väärin luultua

Gingasta on voinut olla selvillä täysin väärää tietoa esimerkiksi huonolaatuisten käännösten takia. Mitä kaikkea me fanit olemmekaan luulleet todeksi? Mukana myös jokunen oma tyhmä luulo sarjan puolelta. Tämä ei jää suinkaan ainoaksi osaksi.

Jos tarkastelemme sukulaisuussuhteita niin esimerkiksi Jeromea on luultu Kaibutsun veljeksi, Lectoria ja Thunderia Sniperin pojiksi ja Beniä sekä Mossia velipuoliksi. Jerome tosiaankin käytti animessa sanaa tomo eli ystävä joka käännettiin animessa veljeydeksi. Benin ja Mossin tilalla oli vuorostaan samanlainen tilanne, kun Ben viittasi sukulaisuuteen nakama-sanalla, joka tarkoittaa enemmän kumppania/liittolaista. En muista enää tarkalleen mihin Sniperin "poikien" suhde perustui. Aluksi heitä nimitettiin dobermannin pojiksi ja myöhemmin alkoi tulla nimitystä oppipojista. Vääränlaisella käännöksellä oli varmaan osuutta asiaan yhtenä tekijänä, vaikka olihan kaksikkoa muidenkin ominaisuuksien puolesta erittäin helppo luulla Sniperin pojiksi. Ei pidä myöskään unohtaa, että dubbauksen seurauksena luultiin Gohein olevan Daisuken isoisä vaikka heillä on täysin eri sukunimet. Tuo selittyy ojiisan-nimityksellä, joka tarkoittaa pääsääntöisesti vanhaa miestä/isoisää.

Suomidubbaus teki sen, että luulimme Smithiä, Hyenaa, Madaraa ja Terrya naaraiksi. Mangan puolelta näin luultiin pitkään Pink Dragoninkin ja Joen kohdalla. Meteor Gin -tietokirjasta löytyi kuitenkin kohta, jossa Pink Dragonia kutsuttiin termillä okama, joka tarkoittaa miespuolista homoseksuaalia tai transvestiittia. Joen nimi käännettiin Jooksi (=kuningatar), jolloin luultiin Weedillä olevan sisko.

Ginin sisaruksilla oletettiin olevan nimet Hiya-n ja Giyan vaikka ne olivat vain pentujen vingahduksia Gohein lyödessä pentuja. Muistan miten ihmettelin sitä, miten Thunderia nimitettiin Sanderiksi. Se paljastui sillä, miten Japanissa ei ole th-äännettä jolloin nimet kirjoitetaan samalla tavalla.

Weed animen ilmestyttyä ryhdyttiin miettimään, oliko Chōrō, Vanhin mahdollisesti GNG:n ajoilta tuttu Kurojaki joka ei olisi kuitenkaan kuollut. Erityisesti tätä käsitystä vahvisti Weedin animessa Vanhimman ulkonäkö. Takahashi kuitenkin vahvisti kyseessä olevan kaksi täysin eri hahmoa saadessamme esittää mangakalle kysymyksiä. Suomimanga toimi toisena selkeyden antajana.

Monilla nettisivuilla on myös voinut olla täysin virheellistä tietoa. Ennen nykyistä Hopeanuoli.comin omistajaa siellä oli hyvinkin vääriä infoja Weedin ilmestymisen aikoihin. Esimerkiksi Rockettia ja hänen veljeksiään väitettiin sirkuskoiriksi mistä tulee mieleen Wilsonin tausta. Toinen virhe mikä on jäänyt vahvasti mieleen liittyy Kamakiriin. Hopeanuoli.comissa luki nimittäin yhteen väliin, että irlanninsusikoiralla puuttuisi/olisi leikattu toinen raaja. Tiedoista mainittiin myös jotain siitä, että hahmo keräisi pääkalloja. Joskus Kamakiri on maininnut haluavansa vastustajien päät, mutta tiedoissa se näytti olevan Kamakirille ominaista. Ainakin itse sain siitä sellaisen kuvan.

Yllä olevaan kuvaan viitaten olin lapsena ja leikatun nähneenä hyvin hämmentynyt tämäntyylisistä kohtauskuvista. Kun tiesimme ettemme omista leikkaamatonta versiota alettiin näistä kohtauksista puhua kuin ne olisi leikattu. Vaikka todellisuudessa niillä tehtiin kohtausta pysähtyvämmäksi ja voimakkaammaksi. Ginin Sniperin hampaisiin jääminen on toinen kohtaus, jonka ajateltiin olevan leikattu. Olihan se Crossin kompastumisen kanssa kovin samantyylinen.

9 kommenttia:

  1. Tämä ei ole nyt ehkä yleisesti luultua, mutta olen miettinyt; itse siis luen vain suomimangaa, joten nämä tuntemani nimet ovat peräisin sieltä. Onko tämä Weed-animessa esiintynyt ''Kite'' suomimangan Kaito? Kun kirjoittaa sen gingapediaan niin ohjataan kyllä Kaiton sivulle. Lisäksi ''Bat'', taitaa olla suomennetussa Battoo/Batto? Kysäisen nyt itseäni hieman viisaammilta ihmisiltä kun tämä on itseäni jo kauan askarruttanut..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on. Muistelisin myös kokeneeni vastaavaa jonkun hahmon kohdalla.

      Poista
    2. Kite ja Kaito ovat yksi ja sama hahmo kuten myös Bat/Batto. Nimien kirjoitusasu on vain eri.

      Poista
  2. Huom. Madaraakin luultiin naaraaksi hyvän aikaa koska leikattu ja leikkaamaton anime väittivät niin. Vasta mangassa kerrottiin Madaran olevan uros.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hölmö minä. Mietin Madaraa hetken, mutta unohdin sen varsinaisesti kirjoittaessa.

      Näinhän se on.

      Poista
  3. Itse en ole missään vaiheessa luullut Hyenaa, Terryä tai Smithiä naaraiksi. Suomidubbia katsoessa Hyena ja Smith jotenkin kuulostivat minusta enemmän uroksilta ja Hyenan raukkamainen käytös ei vain mielestäni sopinut naaraalle. :D Terry taas esiintyy niin vähän suomidubissa, etten koskaan pahemmin ehtinyt miettiä hahmosta mitään. Kaiketi oletin sen urokseksi kuten suurimman osan hahmoista. Madaran kyllä kuvittelin naaraaksi ja pitkän aikaa ja petyin pahasti kuullessani sen olevan uros.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä paritin Terrya Mossin kanssa. Madaraa pidin myös vahvasti naaraana leikatussa, mutta en kuitenkaan uskonut sen olevan naaras.. Yh.

      Poista
  4. "Weed animen ilmestyttyä ryhdyttiin miettimään, oliko Chōrō, Vanhin mahdollisesti GNG:n ajoilta tuttu Kurojaki joka ei olisi kuitenkaan kuollut."

    Ah, tämä on asia, josta joutuu yhä välillä vääntämään, koska jotkut eivät tunnu käsittävän ettei hahmo ole Kurojaki.

    "Erityisesti tätä käsitystä vahvisti Weedin mangassa Vanhimman ulkonäkö."
    Rupesin miettimään onko tässä tullut ajatusvirhe, sillä animessahan Vanhin näyttää ihan Kurojakilta, toisin kuin mangassa?

    Väärin luultuun lisäksi George/Jouji oli itselleni kova pala, kun olin vuosia uskonut hahmon nimen olevan George. :c

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Öhm, joo. Muistan miten mangaan viitattiin sillä, että tällöin Kurojakin turkki olisi palanut ja mietitty siltä kannalta, olisiko hahmo Kurojaki.

      Poista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.