torstai 19. kesäkuuta 2014

Ainainen Weed anime-viha

Weed-animen rantautuminen Suomeen oli vuoden 2006 tienoilla suuri pettymys faneille edeltäjänsä jälkeen. Anime sai erilaisia haukkuja huonon animoimisen ja laatikkokoirien osalta. Juoni ei myöskään ollut kovin mangaa seuraava, jolloin hahmoja ja saagoja tiputettiin pois. Tämä postaus ei suinkaan rakennu animen hyvien puolien ylistämiselle, vaan itse ilmiöön.

Jo hyvin varhaisista Weed-animen ajoista lähtien on netistä löytynyt monia laatua ja sarjaa paheksuvia kommentteja. Ihan kaikkialta: erilaisilta foorumeilta, fanisivuilta ja nettikauppojen sekä yksittäisten ihmisten laatimista arvosteluista. Aina ei ole välttämättä tarvinnut kirjoittaa kommentteja, vaan sarjan puutteellisuuksia on voitu viedä eteenpäin esimerkiksi kuvien kautta. Siinä missä nekin onnistuvat sanallisessa viestinnässä.
Olen äärimmäisen kiitollinen siitä etten käyttänyt hyvin paljoa Internetiä vielä 2006-2007 aikana tai etten eksynyt sivuille joissa olisi nimenomaan keskusteltu animen laadusta. Tämä siksi että olisin ennen pitkää antanut kommenttien vaikuttaa ja hallita omia ensimmäisiä katsomisiani. Näin ollen olenkin hyvin sitä mieltä, että luettavissa olevat kommentit ja jo maine huonosta laadusta vaikuttavat ja tulevat aina vaikuttamaan ihmisten suhtautumisiin. Varsinkin kun negatiivista sanottavaa tulee aina löytymään enemmän ja helpommin kuin positiivista. Jääkö omalle ajattelulle lainkaan varaa?

Koska olen ollut ns. eristyksissä ehkä näinä pahimpina Weedin alkuvuosina en ole ollut alttiina näille ensimmäisille pahimmille kommenteille. Mutta kuitenkin vähitellen aloin kuulemaan ja löytämään erinäköisiä mielipiteitä ja ehkä näin vanhemmiten en pidä animen huonoutta niin yksiselitteisenä kuin silloin vaahtosammuttimen kokoisena. Luulen hyvin vahvasti, että jos minulla olisi ollut heti siltä seisomalta pahoja ennakkokäsityksiä kommenttien siivittämänä olivat ne joko muuttuneet täysin tai vahvistuneet vain parin ensimmäisen kompastuksen jälkeen. Riippuen siitä millaisen voiman niille antaisin vai sivuttaisinko mielipiteet täysin kokonaan. Tosin pitäisin sitä ikävänä, jos en selviäisi edes loppuun asti tai että pitäisin vielä useammankin katselukerran jälkeen asenteitani ennakkokäsitysteni mukaisina. Se olisi minulta ja sarjalta pois sillä olisin jäänyt kokematta niin monia eri asioita, jolloin en haluaisi animen laadun olevan mikään este sarjalle.

Tähän asti olen saattanut kuulostaa harvinaisen typerältä ja sellaiselta, joka kieltäisi Weed-animessa olevan vikaa. Asia ei suinkaan ole niin, kyllä minä edelleen kiinnitän huomiota anatomiavirheisiin, kuvioiden puuttumisiin, typeriin ilmeisiin, vaihtelevaan piirtojälkeen ja kopioituihin kappaleisiin.
En ole koskaan osannut vihata tätä anime-sarjaa, minulla se on vain ollut yhtä surua todella huonoista lähtökohdista. Halpa budjetti, ei edes mahdollisuutta tehdä isommalla skaalalla GNG:n veroista taideteosta. Loputon kiire, ainaiset huolimattomat suoritukset. Yhtiö osaa piirtää vain ihmisiä ja ne jotka piirtävät koiria eivät ole läheskään parhaimmasta päästä. Anime vain halutaan ulos todellisena pohjanoteerauksena ja lisääkö motivaatiota edes sekään, ettei kyseessä ole mikään huippusarja ja kun tarkoitus on vain saada mangalle lukijoita?

Näistä ajoista on jo runsaasti aikaa ja aina välillä keskusteluja seuratessani huomaan samat asiat. Animen huonolaatuisuus on jo myönnetty. Mitä sitten? Saavutetaanko näillä keskusteluilla enää yhtään mitään vai kuinka kauan animen huonolaatuisuus on myönnettävä/tuotava esiin? Ihan uusille ja uusille faneille asti eikä edes yritettäisi vaikuttaa siihen mitä Weed sarjana todellisuudessa on?
Sarjan huonoutta peilataan edelleen animeen ja se vain leviää mitä pidän surullisempana asiana kuin itse animen huonoutta.

Rehellisesti sanottuna minua ei ärsytä animen vihaaminen enkä osaa edes vihata faneja sen takia. Tämä johtuu siitä, miten osaan samaistua siihen mitä Hopeanuoli on jolloin jatko-osalta voisi odottaa kovia itse animen ja mangan suhteen. Myönnän myös että fanien puheissa on jotain perää eikä tällaista tapahdu ns.aiheettomasti.
Vihaan ainoastaan sitä miten tästä ilmiöstä on tullut ihmisiä kuluttavaa ja juurikin miten laajalle huonolaatuisen animen seuraukset ulottuvat eikä niitä noin vain muuteta. Se edellyttäisi ihmistenkin muuttuvan. Vaan mitäpä sille voisi tehdä? Voisivatko ihmiset kenties tutustua ensin mangaan (1-30) ja sitten animeen? Mutta negatiiviset kommentit ja käsitykset ovat yhä ilmassa.
Masentavinta lieneen sekin, miten pelkkä anime voi vaikuttaa siihen halutaanko sarjasta keskustella. Ei, tai jos silloinkin niin jotain negatiivista.

En voi kieltää, etteikö vihapuheessa silti olisi jotain hyötyä. Nimittäin kun Weed-animessa on sinänsä ongelmia jo ihan mahdollisen Orionin tekemisen kannalta, voidaan vaatia mahdollista jatkoa Weedille muiden saagojen muodossa. Toki siinä piilee se vaara, että laatu on muotoa Studio Deen. Mutta ainakin me fanit osoitamme kiinnostustamme avoimesti myös sinne Japaniin päin. Ehkä se jopa nostaa haaveilua mahdollisesta remakesta ja siitä minkälaisen kohennuksen se voisi saada aikaan sarjan kuvan kannalta. Toistaiseksi pitää vain iloita Weedin mangasta ja toivoa, että se vaikuttaa tähän ilmiöön edes jotenkin.

7 kommenttia:

  1. Kieltämättä on ihan ok olla näreissään, kun toivottu laatu ei vastaakaan sitä, mitä odotettiin (ainahan odotetaan parasta, ei kukaan halua tyytyä keskinkertaiseen, oli aihe mikä hyvänsä). Sen sijaan se, mikä itseäni risoo tässä asiassa on se jatkuva jankuttaminen ja se, että kun alkaa tuoda esille hyviä puolia, ne kumotaan jollain typerällä verukkeella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuota voi tosiaan odottaa. Yritetään hiljentää kaikki hyvät puolet ja keskitytään vain huonoihin.. Eiväthän ne hyvät tietenkään totta ole.

      Poista
  2. Minä pyörin netissä jonkin verran Weedin ilmestyessä, mutta katsoin alunperin animen japaniksi enkuksi subattuna ennen kuin siitä tuli ilmiö Suomessa. En siis juurikaan törmännyt keskusteluihin Weedistä kun animeen tutustuin, muodostin ihan itse omat käsitykseni sen laadusta tai laadun puutteellisuudesta. Netistä oli kiva jälkikäteen kyllä katsoa muiden mielipiteitä animesta ja lukea, että muutkin olivat samaa mieltä kuin minä. Mutta alun alkaen muiden mielipiteet eivät kyllä omaan käsitykseeni ole vaikuttaneet, eivätkä vaikuta edelleenkään. En itse pidä animea kovinkaan korkeatasoisena vaikka tietysti on mukavaa, kun Weediäkin animena näkee.
    Samoin kuin Hopeanuolikin myös Weed on jättänyt jonkin verran virheellisiä käsityksiä sarjan kulusta kun anime ei täysin seuraa mangan juonta. Nyt kun Weed tulee vihdoin suomeksi mangan muodossa olen seurannut sarjaa innolla ja yllättynyt jatkuvasti positiivisesti huonon animen jättämän kuvan takia. Anime ei suinkaan saa karsastamaan nyt ilmestyvää mangaa vaan pikemminkin pakottaa ottamaan myös mangan käteen ja katsomaan mitä oikeasti tapahtuu, tällä kertaa paremmalla laadulla. On todella sääli jos jotkut jättävät mangan ostamatta tai lukematta animen takia, itsellä tämä kuitenkin menee täysin päinvastoin ja odotin mangaa kuin kuuta nousevaa enkä ole kyllä animen takia ollut jättämättä sitä hyllyyn. Kuvittelisin, että animen haukkuminen saisi ihmiset kiinnostumaan enemmän mangasta, sitähän haukutaan kuitenkin paljon vähemmän. Toki siitäkin löytyy aina pahaa sanottavaa, mutta paljon vähemmän. Ei Takahashi niin paljon anatomiavirheitä tee kuin Studio Deen.

    VastaaPoista
  3. Jos saa ihan pikkuisen viilata pilkkua, niin "2006-lukua" ei ole olemassakaan. ^^;; Paremmin olisi "Vuoden 2006 tienoilla". ;)

    Hyvä blogi muuten! :3

    Hyvää juhannusta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuota näytettäisiin käytettävän, vaikks vuosiluku onkin ehkä kyseenalaisessa paikassa.

      Kiitos, oikein hyvää jussia sinnekin.

      Poista
    2. Oman käsitykseni mukaan "vuosiluvuista" puhutaan aina kymmenissä esim. 20- luku, 90 -luku ja 2000 -luku. Muutoin puhutaan ilmeisesti aina vain vuosista eli esim. Vuonna 2014, 2001 jne. en tosin mikään äidinkielen opettaja ole, mutta omaan korvaan kuulostaisi hölmöltä puhua 06 -luvusta. En moiseen ole törmännyt missään aiemmin :)

      Poista
    3. No tuo selittääkin. Kiitos!

      Poista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.