maanantai 24. helmikuuta 2014

Millainen olisi leikattu Weed?

Weedin on puhuttu olevan huomattavasti raaempi sarja kuin mitä Hopeanuoli esimerkiksi on. Verta lentelee, taistelut voivat olla väkivaltaisempia ja Hirokin vetää huutavilta vastustajiltaan kivekset irti. Millaisia kohtauksia animesta pitäisi siis leikata? Entä millainen voisi olla hyvä ikäraja?

Jos mennään näihin kohtauksiin, joita pitäisi leikata niin itselleni tulee omakohtaisuuttani mieleen tilanne jossa Kaibutsu vetää koiralta pään irti. Se ei ole hyvin tarkka, mutta minulle se oli 9-vuotiaana traumaattista katseltavaa. Olihan puhe sentään itse pelottavasta hirviöstä. Näin ollen voisin uskoa mahdolliseksi että se aiheuttaisi joissakin samanlaista reaktiota. Mitä nuoremmalla etenkin.

Taistelu Kaibutsun kanssa on vähän kyseenalainen. Siinä lentää jonkun verran verta, mutta ei kuitenkaan varsin raa'asti. Ehkä noita Jeromen Kaibutsun sydämeen kaivamisia voisi vähentää. Mutta toisaalta sehän on juuri ymmärrettävä/tärkeä siirto kun aiemmin puhuttiin verisuonien osallisuudesta. En usko katsojan menevän täysin pihalle, jos kohtausta hirviön lävistymisestä ei näytettäisi. Oksa ja sen lähestyminen on kuitenkin kuvattu hyvin ja kertojan sekä koirien puheistakin voisi ymmärtää Kaibutsun kohtalon.

Hiron ensiesiintymistä oltaisiin voitu siistiä sen verran ettei kiveksiä olisi näytetty sylkäistynä. Ylipäätään koiran huuto tekee kohtauksesta pahan, jolloin sitä olisi voinut sensuroida vähemmän pistäväksi. Edellä mainittu tilanne ei kuitenkaan ole mitään verrattuna Hiron ja Kamakirin taisteluun. Kohtaus on väkivaltainen, verinen ja ennen kaikkea nöyryyttävän karu irlanninsusikoiralle. Yksiä vaikeimpia ja mahdottomimmilta kuulostavia tapauksia uudelleen muotoiltaviksi.

Kurotoran puhe Genballe soveltuu kyllä leikkaamattoman version ikärajavaatimukselle. Silti suomitekstitykset ovat tässä kohtaa räikeät, jolloin olisin muuttanut tekstityksiä tai poistanut kohtauksen kokonaan.

Koiransyöjä-Sanchon ilmestyminen voi aiheuttaa hahmon pelkäämistä. Ehkä siitä johtuen olisi parempi leikata kohtaus pois, jossa Jirou tapetaan tai siten ettei koiran tapattamista näytetä tarkasti.

Hopeanuolen suomidubbien ongelmahan oli se että kohtauksia leikattiin pois surutta. Jopa tärkeiden hahmojen kuolemia. Weed on sarjana selvästi raaempi jolloin en usko että 7-vuotiaalle tarkoitettua versiota välttämättä saataisiin kohtauksia poistamalla. Weedissä on nimittäin sairaitakin ideoita, joita kovin nuori katsoja ei välttämättä pystyisi ymmärtämään ja käsittelemään. Niin, miten Terun kuolemaan valmistamiseen suhtauduttaisiin? Entäpä Hiroon hahmona? Lisäksi jos vertaamme GNG:n hahmojen kuolemaa, ne kuolevat kunniakkaasti kun taas Weedissä silppomalla. Kuolemakohtaukset ovat raastavampia ja henkisesti raskaita. Tämän takia kohtauksista voisi tulla haitallisia lapsen kasvulle ja kehitykselle.

Kerroinkin jo aiemmin että kohtausten poistamisen lisäksi en tekisi ääniefekteistä kovin traumaattisia/raskaita sillä niillä on selkeä vaikutus katsojaan. Huutojen voimakkuutta voitaisiin muunnella tai vaikka hoitaa dubbauksella. Olisivatko nostalgiset Jukka Rasila tai Antti Pääkkönen jotain? Miltä kuulostaisi Golden Voicen dubbaus Weedistä?

Yksimielisyyteen pääseminen leikatun ikärajasta on vaikeaa aiemmin mainittujen syiden takia. 8-9-ikäluokat voisivat vielä jotenkin mennä. Mutta aiheiden raskaus nostaa varmasti ikärajaa. Se alkaisi olla jo niin lähellä leikkaamattoman version ikärajaa ettei leikatulla olisi välttämättä tarvetta/sen järjestämisessä olisi omat ongelmansa. 

Muistan kuinka K-13 foorumilla puhuttiin fanien tapauksista, joissa he olivat nähneet 6-vuotiaiden ostavan Weediä. Eli liian nuorien. Jos Weedistä olisi leikattu versio keventäisikö se sarjaan tutustumista yhtään nuorempana? Vai lieneenkö sopivinta katsoa leikkaamatonta kun se on ajan ja oman kehityksen kannalta edyllistä?

10 kommenttia:

  1. Huomatkaa että puhun aiheessa kuin Weedistä olisi erikseen leikattu ja leikkaamaton (alkuperäinen) versio. Älkää siis sekottuko tästä, vaan Weedistä on yksi ainoa animeversio.

    VastaaPoista
  2. Weediä olisi kyllä tosi hankala leikata mitenkään, mutta jos GNG:kin oli aikanaan osattu leikellä palasiksi, niin eiköhän tämäkin.. Hyviä pohdintoja siis jälleen!

    Minua itseäni ei koskaan ole (edes silloin 2-vuotiaana kun hopeanuolta katsoin) pelottanut veri, jos sitä on esiintynyt piirretyssä. Asiaa ei jotenkin ajattele samalla tavalla kuin veristä ihmisillä näyteltyä elokuvaa - sellainen kyllä lapsena pelotti. Hougenin ulostamiskohtauksen jättäisin kokonaan pois ja ehkä jopa Kaibutsun tarinankin, sillä se ei varsinaisesti liity Hougeniin. Tuolloin tosin tulisi ongelmaksi ehkä se, miten Jeromen ripottelisi tarinaan mukaan luontevasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tjuu, mutta toisaalta noita raskaita aiheitakin pitäisi katsoa sen mukaan.

      Voin jo kuvitella sitä naurun määrää mitä tuo kohtaus herättäisi lapsissa..

      Poista
  3. Missä kohdassa Kaibutsu repii koiran pään irti?

    VastaaPoista
  4. mä olisin leikannut sen Hougenin kuoleman,kun se salama iskee siihen.olisin tehny niin että heti kun Weed iskee Hougenia se kuolee.niinkuin kävi Akakabutolle GNG:n leikatussa versiossa,että se kaatuu Gohein laukauksesta mutta tuli juoniaukko Rikin kuolemalle.mutta Weedissä ei kukaan kuole sillä hetkellä.hyvä idea vai mitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä, vaikka tuossa yhteydessä ihmeteltäisiin Weedin moraalin perään ja GNG:n leikattujen kohdalla ihmettelin pitkään, miksi Gohei meni ns. tappamaan karhun eikä Gin tai Riki.

      Poista
  5. no voi kiitos.siinä vois käydä niin että heti kun Weed on tappanut Hougenin,Gin julistaisi tämän ylipääliköksi.sitten tulisi Oun kevät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksei, voisi toimia. Tuossa taas pistää mangan kannalta miettimään, että näkyisikö Jerome ja jos niin olisiko se elossa animesta poiketen.

      Poista
  6. niin lapset voisivat luulla sen olevan elossa.minä olisin tehnyt niin että kun Gin tekee ekaa kertaa Battougan,Akakabuto kaatuu ja Gohei ilmestyy paikalle. sitten Rikin kuolemankin olisin leikannut,sillä lapset olisivat voineet luulla sen elävän.

    VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.