lauantai 15. helmikuuta 2014

Kenen se ZTB olikaan?

Suuren taistelun aikana Akakabuto karhu ei meinaa kuolla millään. Gin ja Riki onnistuvat hiipimään karhun toiselle puolelle ja suunnittelemaan tulevaa hyökkäystä. Riki alkaa puhua karhukoirista ja legendaarisesta Zetsu Tenrou Battouga iskusta, jonka hän opettaakin pojalleen. Iskun siis kerrotaan polveutuneen karhukoirien suvussa, mutta mangassa Riki on oppinut sen Fugalta. Kummalle osapuolelle iskun tulisi kuulua ja miksi?

Sarjassa korostetaan aika vahvasti karhukoiria: tiikeriraitainen on paras mahdollinen yksilö ja koulutuksesta tehdään monipuolista. Yhtä hyvinhän Rikin mukaan lähteneet koiratkin ovat metsästyskoiria vaikkeivatkaan niin painotu ainoastaan karhueläinten tappamiseen. Ehkä juuri tästä ajatuksesta johtuen on hyvin vaikea vastaanottaa mitään ajatusta siitä että kaikki olisikin valetta. Karhukoiraksi tuleminen on sentään yksi sarjan vahvimmista perinteistä ja tavoitteista. Se menettäisi hohtonsa, jos tekniikka olisi peräisin susilta.

Mangahan on alkuperäinen versio, mutta Takahashi suunnitteli lopettavansa sen samalla tavoin kuin animen. Akakabuton kukistamiseen. Todellisuudessa vaadittiin vain lisää jatkoa ja alettiin keksiä susia mukaan. Takahashi on myöhemmin huomannut ZTB iskun ristiriitaisuuden ja sanonut kummankin teorian olevan totta. Isku on karhukoirien ja susien opettama.

Susien kohdalla alkaa helposti miettiä niiden muuttumista koiriksi ja olisivatko näin ollen karhukoirat ja sudet keskenään sukulaisia, jolla selitettäisiin kyseisen iskun siirtyminen. Mielestäni ihan varteenotettava teoria, mutta susiosa on kumminkin vain pyydetty jatkotarina. Joten en sanoisi susilla olevan mitään tekemistä karhukoirien kanssa. Silti teoria ZTB iskun kuulumisesta susille on vallan mielenkiintoinen ajatus. Itseäni se kiinnostaa vain Rikin menneisyyden takia.

Mutta jos tätä susiteoriaa pitäisi vahvistaa niin voisimme kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan. Nimittäin Shiroon. Hän ei ole siirtänyt sarjan aikana iskua pojalleen muiden seuraajiensa tavoin. Tosin sekin voi johtua hahmon roolin olemattomuudesta ja Riki mangan kapeudesta. Toisekseen siihen miten karhukoirat taistelevat. Sarjassa karhukoirat taistelevat melko normaalisti karhua vastaan: hyökätään kuonoon ja metsästäjä mahdollisesti ampuu. Ginin ei voi olettaa osaavan iskua, mutta entä Riki? Tuntuu ihmeelliseltä ettei koira osaa iskua ollessaan Gohein, Daisuken, Ginin ja Akakabuton kanssa suolla. Johtuiko se alussa olevasta koirien puhumattomuudesta? Tai iskun muistamattomuudesta? Samalla mietin sitäkin että millä edellytyksin iskua käytetään vastustajaan x? GNG:ssä sitä käytetään mm. Akakabutoon, Blacksnakeen ja Gaiaan. Mutta GNG:n jälkeen isku yleistyy pienempiinkin vastustajiin ja GDWO:ssa yksittäiset rivisotilaat pääsevät käyttämään iskua.

Palatakseni takaisin susiin niin kieltämättä mukana on paljon erilaisia sotureita. Löytyy Retsu-, Metsu-, Zan- ja Sai-sotureita, joista iskut ovatkin lähteneet. Voisiko se siis tarkoittaa sitä, että sudet voisivat omistaa Zetsun, jos muitakin löytyy? Olen tämän asian suhteen vastaavasti kovin kriittinen ja mielestäni ZTB on ehditty ensin päättää karhukoirille kuin susille. Karhukoirat voivat hyvin omistaa Zetsun ja sudet omata muut iskut. Hyvin olematonta iskun osaaminenhan on susien keskuudessa.

Rikin pääkoppaan ei päästä ja muistinmenetyskään ei helpota asiaa. Minulle on jäänyt leikattujen katsomisvuosilta vieläkin sellainen ajatus että kun Riki putosi rotkoon se samalla kehittyi ja kuin oppi ZTB:n. Syytä en tosin osaa määrittää. Ehkä se on jotain selityksen hakemista sille miten ainakaan alussa Riki ei vaikuttanut niin suurelta taistelijalta kuin mitä hän lopussa pääsi olemaan. Tuohon ehkä rupeaa ajattelemaan Fugan näkemistä vaikka anime menee omaa rataansa. Mutta käsittääkseni Riki olisi ollut tuolloin nuorempi.

Toisaalta voin uskoa ettei sarjan alkuvaiheessa Takahashi ajatellut iskujen tekemistä hahmoille. Silloin Rikin muistinmenetyksellä ei olisi mitään väliä ja isku olisi oiva keino lopettaa taistelu!

Sekin on muuten jännä juttu ettei Gohei sano mitään kyseisestä iskusta. Hänhän on juuri Rikin ja Ginin kouluttaja jolloin olisin juuri tämän herran suusta halunnut kuulla vahvistuksen iskun kuulumisesta karhukoirille. Edes Suuren taistelun yhteydessä. No, ei ole näköjään Goheikaan nähnyt sitä sen kummemmin.

Alan vähitellen kallistua iskun omistusoikeuden kuulumiseen karhukoirille. Vaikka löysin ties mitä ristiriitaisuuksia tai epäselvyyksiä minulle ZTB on nimenomaan karhukoirien isku koska karhut ja koirat ovat sarjassa vahvasti nenäkäin. Tietty Rikin iskun käyttömättömyys ja Shiro voivat ihmetyttää, mutta siitä syytän ennemminkin animen/mangan kapeutta.

9 kommenttia:

  1. Pahoittelen jos joitakin ajatusvirheitä löytyy. En kuitenkaan pidä susiosaa huonona jatko-osana, vaan se ei mielestäni selitä iskun kuuluvuutta susille.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista.. ja hyvä postaus Muuta en osaa sanoa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tuntuu että ajatukset leijailevat melko irtonaisina ja jotain lisättävää löytyy koko ajan. ~

      Poista
  3. Tästä tuleekin hyvin paljon mieleen Naruto (jossa kanssa näkyy Battougan kaltaisia hyökkäyksiä... *köhöm!* mm. Gatsūga jonka Kiba osaa jostain tuntemattomasta syystä) tai enemmänkin Dragon Ball jonka signature hyökkäyksenä on Kamehameha jonka päähenkilö Goku oppi joltakin pervolta papalta (jolla loppupeleissä ei ollut sen kummoisempaa roolia). Shonen-sarjoissa ei ole yhtään yllättävää nähdä "vain juuri se superhyökkäys"-klisettä jonka loppujen lopuksi oppivat kaikki. Ginga on kanssa shonen-sarja joten ei ole ihme jos yleisö oli pyytänyt Takahashia lisäämään jonkin signature-tekniikan, joka sattuu olemaan juuri se ZTB, jotta ei yleisö kuolisi tylsyyteen. Shonen-sarjat eivät todellakaan toimisi ilman mitään yliluonnollista super-tekniikkaa eikä niitä kukaan koskaan lukisi.

    Shonen-logiikkaa. :DDD

    VastaaPoista
  4. Missä vaiheessa Riki edes tapasi Fuugan? Jos Riki tapasi sen sillä aikaa kun Gin kumppaneineen oli keräämässä joukkoja Akakabutoa vastaan, ja oppi ZTB:n sillä välin. En nyt yhtään muista sanottiinko mangassa mitään aikoja milloin tämä Fuugan tapaaminen oli tapahtunut. Se ainakin selittäisi miksi Gohei ei tiedä iskusta mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mangassa 14 sivulla 139 mainitaan että Riki auttoi Fugaa viisi vuotta sitten..

      Poista
  5. Pitää tässä huomauttaa, että ZTBeen ilmestyminen suuressa taistelussa saattoi hyvin olla ns.foreshadowia susi-osaan. Mitä Riki sanoo Ginille viittaa siihen että susien esiintyminen oli jo suunniteltu. Mangakat kuulevat sarjansa jatkamisista siinä vaiheessa, että heidän on helppo jatkaa tarinaa alunperin suunnitellusta lopusta.

    VastaaPoista
  6. Pitää huomauttaa, että susi-osan luominen ei alkanut kun suuri taistelu saaga oli loppu. ZTBeen ja Rikin sanat Ginille viittavaat siihen, että Takahashi tiesi jo jatkavansa sarjaa suuren taistelun jälkeen. Jos miettii miten ZTB ilmestyy yhtäkkiä suurilta osin realistiseen sarjaan, on helppo nähdä kunka Takahashi viittasi sillä tuleviin tapahtumiin.

    Mangakat usein kuulevat sarjojensa jatkamisesta hyvissä ajoin, koska heidän täytyy löytää jotain jolla jatkaa sarjaa sen alkuperäisestä lopusta seuraavaan saagaan. ZTB oli tämä GNGeelle.

    VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.