torstai 26. helmikuuta 2015

Jeromen anime-kuolema

Jeromen anime-kuolema herättää monenlaisia mielipiteitä siitä, ajatellaanko hahmoa edes kuolleeksi vai ei. Tällöin Jeromen kuolema onkin tulkinnanvarainen asia.

Minulle itselleni on tullut vasta myöhemmin sellainen suhtautuminen, etten ajattele hahmon kuolevan animessa. Animen ilmestymisen aikoihin pidin jo takakannen kuvausta:"Jerome ajautuu voimakkaan virran mukana syvään luolaan, josta pelastautuminen näyttää toivottomalta", kovin kyseenalaisena. Mutta ajattelin silti Jeromen kuolleen.
Luola särähtää jostain syystä korvaani, vaikka voisin hyvin kuvitella Jeromen päätyneen sinne. Mutta sarjan pohjalta ajattelen, että virtaus loppuu jossain vaiheessa ja Jerome jää jumiin ns. virran päätyyn. Tämän lisäksi hänen yläpuolellaan olisi vielä lumikerros, joka varmistaisi ansassa olon. Animessahan näimme tämän lumikerroksen kantautuvan pitkälle ja Ohun soturit joutuivat kaivamaan sen läpi. Eli mielestäni animen olisi pitänyt tuoda vahvemmin esille hahmon kuolema juuri luolassa. Mutta ei sen väliä, onko nimitys nyt pääty vai luola. Kuoleman itsessään olisi ollut kuitenkin hyvä näkyä toisin.

Kuolinpaikka tukee siis anime-kuolemaa. Lisäksi kun Jerome suojeli Weediä, alkoi myös itse sankarilla olla ongelmia ruumiinlämmön laskemisen ja hapenpuutteen kanssa. Eli vaikka yläpuolella ei olisi ollut jossain kohtaa lunta, Jeromella ei välttämättä olisi ollut voimia tms. edes pelastaa itseään missään vaiheessa.
Mangassa kuolinpaikka on hieman erilainen. Eli kaksikko löydetään jumissa, kun pintaan alkaa ilmestyä verta. Loukkupaikka on reunalla, jolloin koirien on vain helppo sukeltaa hakemaan Weed ja Jerome. Tällainen vaihtoehto tarjoaisi animen Jeromelle edes jonkinlaisen mahdollisuuden selvitä. Mutta silläkin ehdolla, että hänet pelastettaisiin.

Moni on ottanut esille senkin, että vain Weed ja kumppanit totesivat hänen kuolleen. Mangassakin Jerome lähtee vain yhtäkkiä omille teilleen. Voisiko siis tiedon kulkemisessa olla ongelmia animessa? Vai olisiko Jerome halunnut kaiken menevän juuri niin? Mangassa Jerome etsii yhä paikkaa, jossa kuolla näiden tapahtumien jälkeen. Mitä jos hahmo pelastuikin animessa ja päätti näyttäytyä luottaen siihen, että kaikki näkisivät hänet haamuna? Näin siis juuri silloin, kun Weed näkee Jeromen niityllä.  Jerome ilmestyy tyhjästä ja katoaa silmänräpäyksessä.
Jeromen ja Weedin välithän paranivat jonkin verran koskessa ollessaan, mutta en näe syytä sille miksi Jerome palaisi enää Weedin luo. Minun on siis helppo kuvitella hahmon jatkavan animessa linjaa, jolloin Jerome yrittää pysyä erossa Weedistä. Hänen motiivit kun eivät niin paljoa eroa mangasta.

Orionin mahdollisesta animesta on keskusteltu juuri tämän anime-kuoleman takia. Pääsisikö Jerome siihen? Periaatteessa tämä voisi olla helppoa kerta kuolemasta voi ajatella eri tavoin. Ja kenties tälle lähdölle voisi olla samoja motiiveja, mitä manga esittää ja kuvata niitä Orionin animessa.
Anime-kuolemaa puolesta ja vastaan löytyy selviä argumentteja. Jos ajatellaan tätä vastaan liityviä näkemyksiä niin, niittykohtaus ja monet muut tekijät ovat vahvimpia perusteita. Puolesta ajatellessa taas mikään ei selitä Jeromen pelastumista. Mutta ehkä anime-kuolema on sarjan niitä mysteereitä kuten ihmettelemme esimerkiksi Rikin rotkoon putoamisesta selviytymistä. Jotenkin se vain tapahtui. Järjellä selittämättä.

8 kommenttia:

 1. Näimpä. Ja eikö sankareilla ole jokin mysteerinen tapa selvitä joka tekee heistä niin erityisiä. :)

  VastaaPoista
 2. "Kuolinpaikka tukee siis anime-kuolemaa."
  Mitähän tällä lauseella tarkoitat? Ja kyllähän se luola oli, missä Jerome kuoli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä, että juuri tuon vaikean kuolinpaikan takia pelastumista on vaikea pitää mahdollisena. Jos taas kuolinpaikka olisi toisenlainen, asia olisi eri.

   Poista
  2. Minustakaan luolaa ei voida sanoa varmaksi kuolinpaikaksi.

   Poista
 3. "Lisäksi kun Jerome suojeli Weediä, hän puhui mm. kehon lämpötilan laskemisesta ja hapen vähäisyydestä"
  Voisin vaikka vannoa ettei Jerome puhunut hapen vähyydestä. Sen verran monasti on muinoin tullu katsottua tuo roskaversio Weedistä että muistaisin tämmösenkin asian (kiitos savant-tyylisen muistini).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, ettei Jerome puhunut tuosta. Otin tuon vain yhdeksi oletetuksi asiaksi, minkä voisi kuvitella tapahtuvan veden alla - kylmässä vedessä.

   Poista
 4. Tuli tässä mieleen: Weedissähän haamut ovat vihertäviä ja läpikuultavia. Jeromehan näytti ihan elossa olevalta koiralta. Tai siis, eihän siitä näkynyt läpi, tai muuta erikoista...

  VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.