keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Luppakorvat vs. pystykorvat

GNG:n hahmokaarti koostu suuremmaksi osaksi pystykorvaisista koirista. Rivistössä on runsaasti sivuroolissa olevia luppakorvia, mutta jokunen yksilökin erottuu edukseen. Cross, Smith, Musashi, Benizakura ja Moss. GDW:ssä tapahtuu runsaasti muutosta erilaisten rotujen kohdalla. Tällöin myös muunlaiset luppakorvat (Hiro, Rocket, George..) ovat vahvemmin esillä eivätkä vain ne iänikuiset tosa-koirat. Millaiseksi Ginga luokaan kuvan pysty- sekä luppakorvista?

GNG:n kohdalla luppakorvaiset koirat on kuvattu lähinnä juoksentelemaan lauman mukana, jolloin niiden taistelusuoritukset eivät ole edes mitään huippuja. Kaiken kukkuraksi liian monen sivuhahmon ulkonäkö on kovin pistävä/vastenmielinen, jolloin se vähentää niiden mieluisuutta.
Cross ja Smith erottuvat kieltämättä luppakorvaisista, mutta kuinka hyvin hekään mahtavat taistella? Kumpikin on selvästi näitä randomeita koiria taitavampi, mutta taistelu on kaikesta huolimatta kovin vähäistä. Missä voisi olla syy?
Luulenpa, että Takahashi on vain sattunut luomaan Smithille ja Crossille tällaiset roolit. Eli hän ei olisi ns. luppakorvaisuuden mukaan luonut hahmoja tämän tasoisiksi. Ei. Olisi syytä huomioida mm. se,  miten joukon vitsiniekalle sopisi tällainen taisteleva rooli. Nähtävästi Weedin puolella, kun Smith on muuttunut vakavaksi, on se luonut enemmän tilaa taistelemisen mahdollisuuksille.

Pystykorvaisten (sivuhahmojen) tilanne on päinvastainen: niiden paremmuus ja ylivertaisuus menee luppakorvaisten edelle taistelussa, tehtävissä/rooleissa ja muussa tarinassa. Ainoastaan tosa-koirille on annettu samanlaista kunniaa ja arvoa.

Weedin puolella tehdään selvästi parannusta ja näiden kahden ryhmän eriarvoisuus vähenee. Jo hyvin alussa tarinaa luppakorvaisia koiria on enemmän Hookin, Melin ja GB:n astuttua kuvioihin. Hiron ja esimerkiksi Georgen ensi-ilmaantumisetkaan eivät jätä kylmäksi, vaan he ovat cooleja - oli korvien asento sitten, mikä hyvänsä.
Weed siis jakaa luppakorvaisia moneen eri joukkoon, kun taas GNG:ssä niiden rooli on yksipuolinen. Esimerkiksi GB:n voisi mieltää mm. juoksupojaksi, Sniperin oppipojat ammattitappajiksi ja monet Hougenin kädet ovat päässeet kenraaleiksi tai muihin tärkeisiin virkoihin. Tosin nämäkään tehtävät eivät ole ainoita, joissa luppakorvaisia esiintyy.
Ehkä merkittävänä muutoksena tulee juuri se, että nyt luppakorvaisista on oikeasti vastusta myös GNG:n pystykorvaisille superkoirille, joille voi tulla yllätyksenä ei niin varma voitto. *Näin rumasti ilmaistuna*

Mutta mikä mahtaisi selittää pystykorvaisuutta Gingassa? Takahashi on kyllä itse kommentoinut hahmojen perustuvan erityisesti sellaisiin rotuihin, joista hän pitää. Mutta kenties tätä on voinut tapahtua myös (rodulle) ominaisen luonteen pohjalta, mitä rotu on seurannut.
Mieleni sopukoissa kieltämättä pyörii ajatus, joka kuvaa sarjan tai oikeastaan sen aikakauden luonnetta. Sodan aikana sotilaiden vaatimukset olivat kovat, jolloin GNG:ssä ne ovat näkyneet pystykorvaisuutena. Tosin sitä voi miettiä, onko se ollut sattumaa vai tarkoitettua.
Toisaalta Japanissa ei järin juuri ole luppakorvaisia rotuja ja onhan maan kansallisrodullakin pystyt korvat.

Pystykorvaisten palvonta näkyy myös vihollisissa, kun ajattelee esim. Hougenia tai Sniperiä. Heillä kummallakin on pystyt korvat (no, Hougen ehkä kyseenalainen tapaus), vaikka rodusta on yhtälailla olemassa myös luppakorvaisiakin versioita. Weedin puolella tämä on kuitenkin sellainen asia, joka ei minua häiritse jos verrataan GNG. Hougenin riveissä ja itse sarjassa on muutenkin luppakorvaisia yksilöitä, jotka peittoavat hyvin pystykorvia. Ja tuskinpa esim. näiden kahden vihollisen pohjalta syntyy niin luppakorvia alentavia ajatuksia.

Pystykorvaisuudella on se haitta, että stereotypiat saattavat vahvistua kummastakin korvatyypistä ja toista saatetaan pitää automaattisesti parempana. Ginga ei ole kuitenkaan vaikuttanut itseeni siten, että pitäisin pystykorvaisempia parempina. Tämä voi päteä mieltymysasioissa, vaikka erilaisten luppakorvaisten koirien ihailunikin on erittäin suurta. GNG on voinut tehdä vaikeaksi löytää tämän tyypin suosikkeja, mutta niitä ei vain yksinkertaisesti ole ollut. Weedissä olen löytänyt niitä nopeasti, jolloin korvanasento ei enää määritä sitä, ketkä voivat olla suosikkejani.

1 kommentti:

  1. Itse pienenä ajattelin että luppakorvaiset koirat ovat huonompia(johtunee gingasta).
    Nykyään pidän myös luppakorvaisista roduista.

    VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.