keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Gingan eläimet

Gingan eläinkirjo on hyvin monipuolinen, sillä sarjassa ei ole pelkästäään koiria. Mukana nähdään niin apinoita, karhuja, erilaisia lintuja, kaniineita, villisikoja kuin käärmeitäkin. Millaisiksi nämä eläimet mahdetaankaan kuvata Gingassa?

Karhut ovat GNG:n pääeläimiä, sillä pelkästään jo koiria kasvatetaan näiden kaatamiseen ja muuhun taistelemiseen. Hopeanuolessa karhut kuvataan suureksi uhkaksi, kun ne alkavat jo tunkeutua ihmisten alueille häiritsevästi ja tavoitteena kuin syrjäyttää ihminen. Jos taas siirrytään nykyelämään niin voisi ajatella ihmisten ja karhujen kykynevän elämään sovussa. Ihminen pyrkii häiritsemään karhua vähän ja karhulla on tuskin tarvetta hyökkäillä ihan huvin vuoksi. Mutta se osaa kuitenkin näyttää ihmiselle oman mahtinsa ja sen kumpi heistä voittaisi.
Hopeanuoli kuvaa karhuja myös pelottavina metsänasukkeina, joille ihminen helposti häviää mikäli sattuu ns. karhun reviirille metsään. GNG:ssä karhun ja ihmisen suhde on kuin vaurioitunut ja ne kilpailevat toisensa kanssa alueiden ja metsästyksen yhteydessä vihollisina. Kilpailu on todella kovaa ja se näkyy myös kilpailuna omasta hengestä. Toisen on vain väistyttävä.
Sarja ajattelee karhujen olevan ihmistentappajia, mutta ehkä tämä on nykymaailmassa eri luokassa kuin Gingassa. Harva karhu taitaa nimittäin tulla seinän läpi tappoaikeissa.

Villisiat tulevatkin melko nopeasti seuraavana vaikuttavana eläimenä, kun ainoastaan tiikeriveljekset pärjäävät niille (Mossin lisäksi). Villisioissa on samanlaista uhkaa kuin karhuissa, kun ne voivat käydä varoittamatta päälle. Hopeanuolessa villisiat esitetään ehkä vaarattomina ja sellaisina, joita vain parhaat metsästyskoirat osaavat metsästää. Tällöin ainakin itse ihmettelin, miksi Benin porukka säntää sikaa karkuun.
Villisikojen vaarallisuus paljastui minulle Weedin puolella, kun ne kuvataan koiriensyöjiksi. Tällöin siat eivät ole enää uhreja, joita koirat voivat vain popsia. Ne voivat oikeasti olla kohtalokkaita, jos sattuvat tulemaan vastaan. Tässä mielessä Weedin kuva onkin paljon realistisempi ja uskottavampi

Jos ajatellaan Gingan lintuja niin usein niiden tehtävä on ollut ns. opettaa koiria metsästämään. Eli linnut ovat olleet koirien ensimmäisiä saaliita, joista metsästystaitoja on lähdetty kehittämään. Linnut eivät juurikaan ole olleet vaarallisia, vaan niitä on saatu melko helposti pyydystettyä. Mutta Weedin mangan alussa nähdään, miten varisjoukko voi saada pahaa jälkeä aikaan nokilla ja kynsillään. Toisaalta sarjassa on esiintynyt myös esimerkiksi hanhia, joita on kuvattu kielletyiksi hedelmiksi. Eli niitä ei saa varastaa, mutta halu on suuri. Sama silloinkin, kun Kamakirin porukka pölli kanoja.

Gingan kuva apinoista ei ole kovin yksiselitteinen, sillä mukana on hyviä ja pahoja apinoita. Mutta apinoita yhdistää se, että heillä on kykyjä käyttää työkaluja, aseita ja liikkua puissa.  
Shougun on nostettu selvästi diktaattoriksi, joka pompottaa alaisiaan hankkimaan koiranpentuja. Se eroaa lajina muista makakeista, mikä on mahdollistanut sen aseman syntymisen. Tämä voisi olla ihan paikkaansapitävää eri ekolokeroissa.
Tobizaru on vuorostaan uskollisin Shougunin alainen, joka palvelee johtajaansa sokeasti. Tällöin se kykenee, mitä moraalittominpiinkin tekoihin.
Pepe on ehkä eräänlainen Teru, sillä se löytää saagan loppua kohti sisäisen voimansa. Gozaru pitää yllä vahvaa järjenääntä ja hänellä on merkittävää vaikutusta muihin apinoihin. Hän saa helposti muut puolelleen puhetaidoillaan ja omaa parhaimpia johtajan ominaisuuksia. Sellaiseksi Gozaru nouseekin.
Ginga siis nostaa tiettyjä yksilöitä apinoiden keskuudesta, mutta sarjan kuva ei juurikaan ole hyvä eikä huono kyseisistä eläimistä. Ehkä se onkin pyrkinyt neutraalisuuteen ja kuvaamaan apinoiden tapoja ja käyttäytymistä realistisesti.
Mutta apinoiden toimivuus vihollisena onkin sitten täysin eri asiansa.

Gingassa on näytetty myös härkää, kettua, käärmettä, alligaattoria/krokotiilia, oravia, kaniineita, näätää ja karhunpentuja.
Näistä härkä ja orava ovat olleet ehkä sellaisia, joilla ei ole pahemmin ollut kummoisia rooleja. Härällä on ehkä toki merkittävä rooli Benizakuran koristamisessa, mutta muuten härkätaistelut eivät ole kovin yleistä puhuttavaa sarjassa. Muistelisin että oravia näytettäisiin ihan ohimennen, kun karhut pelästyttävät niitä ääntelyllään Suuren taistelun yhteydessä.
Kaniineilla on vähän sama juttu ja niitä syödään kovin vähän. Ehkä Weedissä vain enemmän.
Näistä käärme, näätä ja karhunpennut ovat sellaisia, jotka voisivat mennä pikkupahiksina. Mutta en ymmärrä, miten käärme ja näätä voisivat uhata aikuisia? Mielestäni näiden toimivuus piilee juuri siinä, että koirat ovat olleet pentuja kohdatessaan niitä. Eivät ne aikuisiällä enää toimi samalla tavalla. Karhunpennuilla voisi kai kenties houkutella itse emon paikalle..
Weedissä itseasiassa metsästetään kovin monipuolisempaa ravintoa, sillä koirat hankkivat itselleen myös sammakoita ja sisiliskoja.

Itse olen vähän pettynyt siihen, ettei GDW:n 56. osassa ilmestyneellä ketulla ole juuri mitään virkaa. Se vain pyörii hybridikarhujen yhteydessä, mutta ei saa sen kummempaa roolia. Kenties kettu olisikin se laji, jonka toivoisin Takahashin esittävän edes jossain valossa. Samaisessa osassa esiintyy myös yksi karhunpentu, joka on kuvattu hieman eri tavalla kuin GNG:n karhunpennut. Se on kiinnostunut koirista ja haluaa niiden seuraan, vaikkakin vanhempien vihaisuus on samaa tasoa. Hienoa, että myös tällaista näkökulmaa on haettu karhunpentujen uteliaisuuteen.
Gingassa ei ole juurikaan eläimiä, joiden esitystapaa muuttaisin toisenlaiseksi. Ainahan sitä toki voi lisätä, mutta uusia lajeja näiden eläinten joukkoon on kovin vaikea löytää. Tai vaihtoehtoisesti niitä ei saisi edes järkevästi esitettyä Gingassa tai sen ympäristössä. Namonaki inu no utassa, kun oli mahdollista ottaa mukaan leijonaa vain sen takia, että ympäristö on eri.

Noh, voisikohan Takahashi parantaa sarvipäisten eläinten osallisuutta?

1 kommentti:

  1. Ehdottomasti tuo kettu kiinnostaisi. Onhan ketulla melkoinen maine, mitenkähän Takahashi sen voisi tuoda esiin. Myös tuo Karhunpentu kuullosti mielenkiintoiselta. Kiinnostavaa ajatella mitä kaikkea juonta noista saisi. Jos vaikka jotakin uutta Akamessa sitten. Hyvät kysymykset taas kerran lopussa. laittoi taas vaiheeksi ajattelemaan. :)

    VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.