keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Hopeanuoli - manga-/anime-kulttuurin syöpä?

Tällainen aihe muistui mieleen muun muassa niiltä ajoilta, kun Hopeanuolen kääntämiselle oli pystyssä adreessi. Oli ihmisiä, jotka suhtautuivat asiaan negatiivisesti, eivätkä halunneet japanilaisen kulttuurin leviävän Suomeen. Muistan myös joskus kuulleeni/nähneeni tilanteen, jossa Hopeanuolta on haukuttu ja nimitetty syöväksi kulttuurin leviämisen johdosta.

Jos nyt ajatellaan sitä, mitä tuolla kommentilla tarkoitetaan niin, se voidaan käytännössä ottaen ymmärtää. Hopeanuolesta johtuen suomalaiset ovat kiinnostuneet muista sarjoista - niiden animesta että mangasta. Jolloin tätä ei olisi tapahtunut, jos Hopeanuolikaan ei olisi tullut Suomeen. Siitä muodostuu nimitys syöpä, kaiken pahan alku ja juuri.

Minä koen tällaiset mielipiteet todella törkeiksi ja kapeakatseiseksi. Ehkä se johtuu pelkästään siitä, että kommentit saavat minut suojelemaan minulle rakasta ja tärkeää sarjaa.

Tässä päästään juuri siihen ongelmaan, että miksi sellaisille ihmisille, joille sarja tuottaa iloa, tullaan sanomaan jotain näin kamalaa? En sano, etteikö asiasta saisi olla eri mieltä, mutta täytyy olla todella pienisieluinen ihminen, jos tällainen tahallinen provosointi saa aikaan hyvää oloa ja sitä tehdään ihan huvin vuoksi.

Minä suhtaudun jossain määrin kriittisesti anime- ja manga-sarjoihin, jos Gingaa ei lasketa. Tämä johtuu pääosin itse faneista ja joistakin sarjojen piirteistä kuten naisten isorintaisuudesta. Silti minulla ei ole mitään sitä vastaan, että sarjoja on. Niistä on iloa ihmisille ja se ei ole minulta pois, jos en niistä pidä. Toki mielipiteitä ei olisi hyvä muodostaa pelkkien uskomusten pohjalta, vaan olisi hyvä katsoa ihan kunnollakin jotain sarjaa. Se onnistuisi vähentämään tietynlaisten mielipiteiden syntymistä ja ymmärtämään asiaa tarkemmin. Toisaalta jos on jo etukäteen kriittinen asenne/mielipide, eikä aio muuttaa sitä periaatteen takia suvaitsevaisemmaksi, on touhu täysin turhaa. Silloin voi etsiä syytä ja vikaa itsestään.

Kun juttelen muiden fanien kanssa niin, minusta on itse asiassa hienoa, että meitä yhdistää Hopeanuoli. Tästä nautin erityisesti silloin, jos fanit ovat kiinnostuneita myös muista sarjoista. Eli yhtäläisyys löytyy ja fanit muistelevat selkeästi näitä kultaisia Hopeanuolen aikoja, jolloin muiden sarjojen pitäminen ei ole kovin olennaista.

Ymmärtääkseni Hopeanuoleen ei suhtauduta juurikaan negatiivisesti, vaan sen nostalgisuus ja ledendaarisuus ymmärretään. Sen sijaan sarjaa kritisoidaan, kun se liitetään muiden sarjojan levinneisyyteen. Jotkut näkevät sen hyvänä asiana ja jotkut taas eivät. Eikö vain voitaisi antaa ihmisten pitää, mistä pitävät? Mitä se on meiltä pois?

2 kommenttia:

  1. Tuota haukkumista harrastavat lähinnä "elitistit", jotka pelkäävät Hopeanuolen houkuttelevan lisää teiniernuja animeharrastajiksi ja siten hengailemaan coneihin, mistä "elitistit" eivät tykkää, sillä heidän mielestään "kunnon animeharrastaja" on sellainen, joka istuu ahkerasti conien luennoilla eikä vain hengaile conissa kaveriporukan kanssa.

    Hopeanuoli ei edes ole ainoa asia, jota on haukuttu manga-/anime-kulttuurin syöväksi, esim. coneja haukutaan usein syöväksi /a/:ssa ja onpa jopa cosplaytakin joskus haukuttu manga-/anime-kulttuurin syöväksi.

    Summa summarum noista "manga-/anime-kulttuurin syöpä" ei kannata välittää.

    VastaaPoista
  2. Joo, haukkumista on puoliin ja toisin. Olen myös joskus kauan sitten nähnyt tuollaisia mainitsemiasi tilanteita. Tässäkin on juuri se paha, miten toisia arvostellaan ja estetään, kun he menettelevät näin ja näin.

    Ja samaten olen lukenut joskus vanhempien ihmisten negatiivisia kommentteja conien ja cosplayjen vaikutuksista näihin harrastajiin.

    Tuo onkin mitä parhain tapa asennoitua tällaisiin tilanteisiin.

    VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.