perjantai 21. elokuuta 2015

Hopeanuolta kansissa: Turren ja Tessun suuret seikkailut

Hopeanuolen K-13 foorumilla puhuttiin aikoinaan eräästä eriskummallisesta kirjatapauksesta. Karjalankarhukoirista kertova lastenkirja olikin yllättävästi saanut Hopeanuolen kannet koristeeksi.

Kuvat (c) mostdarkestewolf ja Lottis

Perustiedot 
Nimi: Turren ja Tessun suuret seikkailut
Kieli: Suomi
Sivumäärä: 48
Julkaisuvuosi: 1993
Painanut: Lännen Paino, Tuorila
Takakansiteksti: Turre ja Tessu ovat karjalankarhukoiria, jotka eräänä päivänä joutuvat eroon omistajistaan. Ne joutuvat kokemaan vaarallisia tapahtumia ja tutustuvat moniin muihin koiriin. Silti ne uskovat pääsevänsä kotiin. Kuinka käy? Lue, niin saat tietää. 

Turren ja Tessun suuret seikkailut- kirjan on julkaissut Marika ja Jani Strömsholm. Kirjaan on kuitenkin jotenkin ihmeen kaupalla päässyt kuvia GNG:n animen videojulkaisusta, jotka ovat peräisin ensimmäisen kasetin kansipapereista.

Kirjasta ei ilmeisesti ole omaa ISBN-numeroa kerta siitä on tehty niin vähän kopioita. (Ja takakannen koodi taitaa olla joku muu/kirjaston oma?) 

Faneja kirjatapaus on suututtanut ja muistan, miten mietittiin jopa Future Filmin puoleen kääntymistä tekijänoikeusasioissa. Sillä kuviin ei ole välttämättä pyydetty mitään lupia tms. Mutta asia jäi tiensä päähän. Painosmäärä oli hyvin pieni, jolloin kirjalla ei ole ainakaan taloudellisesti päästy rikastumaan.

Kirjaa tiedetään mahdollisesti olevan Tampereen kaupunginkirjastossa, pääkirjastossa lasten ja nuorten osaston hyllyllä. Kaksi kappaletta ja varastossa yksi. Ja Pirkanmaan-kokoelmassa taitaa olla yksi ei-lainattava. Mutta mostdarkestwolfin kokoelmasta löytyy mm. tämä kirja. En ole tosin varma, onko hän myynyt kirjaa eteenpäin ja mikä on ylipäätään Tampereen kirjojen tilanne: onko niitä enää edes hyllyssä.

6 kommenttia:

  1. Eikä! Haluaisin lukea ihan mielenkiinnosta :)

    VastaaPoista
  2. Nyt kyllä alkoi kiinnostamaan tuo kirja

    VastaaPoista
  3. Voi ei, muistan tämän. Jonkun Ginga-fanin tekemä omakustannekirja (kirjan omistavat kertoivat, että tekstistä päätellen kyse oli vielä ilmeisen nuoresta kirjailijasta) ja sitten jotkut halusivat vetää tekijän oikeuteen GNG-kansien käyttämisestä. D=

    (ISBN:n numeron puuttuminen viittaa siihen, että kirja on omakustanne. ISBN numeron voi saada omakustanteillekin -tällöin kirjasta jää maailmaan ns. virallinenkin merkintä ja siitä lähetetään yksi kappale jonnekin kokoelmaan- mutta numero täytyy osata itse pyytää, mitä harva omakustantaja tekee.)

    Yllättävää, että tätä löytyy yhä kirjastoista eikä sitä ole heitetty menemään. Missään ei taideta mainita kirjan tekijää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti ei, ellei julkaisija ja tekijä liity toisiinsa.

      Poista
  4. Mitenköhän GNG-kuvat on päätynyt tuohon kirjaan? Jotkut fanit saattavat omaksi ilokseen tehdä tuollaisia (tarina oma, mutta kuvina käytetään jonkun muun omistamaa materiaalia), mutta että oikein kirjastoon päätyvä kirja...? Kirjailijoiden osalta mielestäni oli emähölmöä käyttää GNG-kuvia, totta kai sellaisista voi joutua pahaankin liriin. Muutenhan tarina vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta raapustukselta. Mutta kirjaa ei kyllä kahdesti tule vilkaistua (tarina kun vaikuttaa ihan peruslastentarinalta), ellei niissä olisi GNG-kuvia. Erikoinen tapaus, en muuta sano. Olisi kiva tietää, mitä ajatuksia kirjaa tehdessä on käyty läpi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisältöön olisi kyllä kiva päästä käsiksi. Mutta en usko, että muita GNG:n kuvia olisi. Kyllä niistä olisi ollut jo sitten puhetta.

      Poista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.