Käsittelin GDW:n kuolemia jo aiemmassa postauksessa, jolloin tämä on toinen osa siitä. Tähän osaan pääsevät mukaan mm. Sakura, Stone ja Toubei.
Sakuran kuolema
Sakuran kuolema on aika samantyyppinen niin mangassa kuin animessa. Mutta löydettävissä olevissa eroavaisuuksissakin oli sellaisia, joista pidin ja en pitänyt.
Animessa Weed on tuonut Smithin, GB:n ja Sasuken mukanaan tapaamaan äitiään. Puhetta riittää niin Ginistä kuin ZTB-iskusta. Keskustelun päätteeksi Weed huomaa äitinsä horjahtaneena maassa. Sakura käskee Smithiä viemään poikansa Ohuun.
Mangassa GB saa tehtäväksi etsiä jotain syötävää ja lähtee variksien suuntaan tästä syystä. Hän näkee kuinka yksi variksista on vienyt Weediltä linnun ja miten ne ovat muutenkin kaksikon ympäröimänä. GB hätyyttää linnut ja Sakura muistaa koiran tämän aiemmasta ystävällisyydestään. Naaras alkaa yskiä, GB:n tehtävä on viedä Weed isänsä luo ja Sakura kuolee hiljalleen tätä toivoen.
Pidän animen versiossa siitä, että animessa on onnistuttu yhdistämään Smithin ja Sakuran suhde niin koskettavasti. Samalla siinä käydään Ginin ja Smithinkin välejä. Tästä tulee nostalgia- ja tunneryöppy vanhalle fanille, jolloin toteutus on onnistunut. Pidän ennen kaikkea Smithin paikasta kohtauksessa. Hän kuuluu Sakuran läheisiin, jolloin kuolema on sekä Smithille että Weedille raskas. Smithillä on oma yhteytensä Sakuraan ja Giniin, jolloin tuntuu oikealta että hän veisi tehtävän loppuun. Weedin isänsä luo. GB ja Sasuke ovat vähän vieraampia tässä tilanteessa, jolloin he osaavat olla hieman taaempana. Mutta kyllä heitäkin tapahtuma koskettaa ja he yrittävät tukea Weediä. Eli hahmojen sijoitus on tehty täysin oikein roolin ja suhteiden mukaan.
Mangan versio on siitä hieno, että Sakura oikeasti pääsee kiittämään GB:tä saamastaan avusta. Lisäksi naaraan kuolema ei tapahdu silmänräpäyksessä, vaan vaiheittain. Tähän ehtii lukijakin varautua. Myös Weedin suhdetta äitiinsä on kuvattu paljon enemmän siitä näkökulmasta, miten pentu tarvitsee vielä äitiään, pentu on avuton jos äiti kuolee jne. Pidän siitä, miten Weediltä tulee tällainen puoli esiin ja sen annetaan olla pentu, eikä vaadita ylipäällikkyyttä heti äidin kuoleman jälkeen.
Animen kuolemassa minua häiritsee juuri tuo, miten Weedin ja äidin suhde ei ole niin tärkeä/erityinen. Tällöin mukana on ollut ehkä liikaa turhaa hätäilyä ja kuoleminen on toisaalta sattunut outoon hetkeen. Ehkä siitä olisi pitänyt olla jo vähän ennemmin merkkejä? Mangassa taas häiritsee ajatus siitä, etteivät Weed ja Sakura pärjää. He ovat kuin heitteillä ja Weed on vieläpä epäonnistunut tehtävässään, jolloin ulkopuolisen, GB:n tulee auttaa. Tämä ei anna Weedistä siis hyvää kuvaa ja se ikään kuin syyttää hahmoa enemmän. GB on vähän huono olemaan Weedin rinnalla, kun hän ei voi tehtä Sakuran kuollessa mitään (kukapa voisi) ja vaivaantumisen näkee. GB on vähän ulkopuolinen, vaikka hän tietää Ginin jne. Lisäksi hän on vielä aikeissa jättää Weedin.. Tällainen tunteettomuus sattuu jotenkin pahasti.
Sanoisin animea paremmaksi versioksi juuri sen takia, ettei Weed ole kärsinyt siinä samalla tavalla. Näkökulma Sakuran kuolemalle on paljon parempi.
Stonen kuolema
Stone kokee karun kohtalon, kun hän tulee Hougenin tappamaksi epäonnistumisen takia. Kamakirin joukko ei nimittäin onnistunut löytämään Giniä ja Kyoshiroa. Stone vie tämän tiedon eteenpäin huonolla lopputuloksella.
Mangassa käydään kohtaaminen Kamakirin ja Hougenin välillä. Kumpikaan ei ole aikeissa perääntyä. Hougen saa idean: laittaa kakkosmiehet, Sniperin ja Stonen taistelemaan keskenään. Jos Kamakiri häviää, hänestä tulee osa Hougenin joukkoa ja jos käy toisinpäin, Hougen näyttää uskollisuuttaan Kamakirille. Taistelussa käy kuitenkin ohraisesti Stonen suhteen, kun Sniper katkaisee koiran kaulan metallisilla takajaloillaan.
Animen toteutus on ihan ok. En keksi siitä erikoista ja nimenomaan hyvää sanottavaa. Torahampaalta kuuluu huutoa, sitten Hougenin suuefektejä ja kappas, Stone onkin kuollut. Tämän ei pitäisi olla mitenkään hämmästyttävää, saati sitten näyttävää. Rehellisesti sanottuna itseäni risoo se, että Kamakiri pääsi kuin koira veräjästä. Stone otti vastuun Kamakirin teoista, mitä pidän vääränä. Sen olisi pitänyt kuulua johtajalle, eikä laumalaiselle. Tämä jos mikä osoittaa hahmon pelkuruuden. Olisin niin halunnut nähdä Kamakirin saavan jonkun rangaistuksen tästä epäonnistumisesta. Mutta ei niin ei.
Manga sitten vastaakin kaikkea sitä, mitä haluan. Tässä esiintyy ekaa kertaa niinkin hyvä idea kuin laittaa johtajat kilpailemaan kakkosmiehillään ja näyttämään oma taso taistelijoissa. Tällöin se ei ole aina sitä samaa taistoa johtajien välillä, vaan voittaminen perustuu muihinkin asioihin. Taistelu onnistui viihdyttämään ja saamaan Kamakirin nöyräksi turhan egoilun jälkeen. On kyllä myönnettävää, ettei Stone ollut Sniperin tasoinen vastus, jolloin taistelu saattoi vaikuttaa epäreilulta. Mutta kenties se jos mikä osoitti Hougenin mahdin ja ettei turha suunsoitto kannata.
Toubein kuolema
Animessa Toubei soluttautuu Hougenin laumaan ja odottaa täten tilaisuutta pelastaa Gin ja Kyoshiro. Sen tultua he lähtevät pakosalle, saavat kimppuunsa Kamakirin joukon ja Toubei jää taistelemaan, jotta Gin ja Kyoshiro pääsisivät pakoon. Toubei taistelee väsymättä ja onnistuu tappamaankin monia. Hän saa kuitenkin vielä vakavat vammat kalloonsa Kamakirin hampaista ja jää kylmään paleltumaan.
Mangassa Toubei pelastaakin Hougenin vankina olleen Takeshin. Takeshi ja Kyoshiro yrittävät paeta, mutta Kyoshiro ajautuu taisteluun ja käskee Takeshia olemaan seuraamatta.
Minulle animen versio tarkoittaa hyvin vahvasti sitä, että Toubei todella muuttui hahmona ja hän halusi olla oikeiden arvojen puolella. Tämän takia pidän Ginin pelastamista todella merkittävänä ja tekona, joka nimenomaan kiteytti Toubein muuttumisen ja oikean tien löytämisen. Ihalen myös suuresti sitä, että Toubei jäi täyttämään tätä tehtävää sillä että hän jäi taistelemaan. Taistelussa Toubei näyttää todellisen urhoollisuutensa ja mihin Ohun soturi venyy suojellessaan muita. Sanoinkuvaamatonta.
Mangan toteutus taas saa minut ihmettelemään sitä, että miksi Toubei vaivautui pelastamaan Takeshin. Miksi hän oli pelastamisen arvoinen? Ja miksi Toubei ei voinut antaa tämän asian vain olla. Ymmärrän Ginin pelastamisen, mutta käytännössä tuntemattoman hahmon pelastaminen tuntuu oudolta ja sitä rupeaa kyseenalaistamaan teon merkitystä. Fanit ovat olleet niin pettyneitä siihen, millainen Gin on animessa ja tietysti se on hyvä asia, että hahmo onnistui pakenemaan itse. Harmillisesti se näkyy sitten siinä, miten Toubei riisti henkensä kuin turhaan. Oltaisiinkohan sitä voitu saada näitä molempia toimimaan? Sekä Giniä, että Toubeita. Epäilen.
Vihaan hyvin paljon mangassa myös Kyoshiroa, koska hänen jääräpäisyytensä ja itsekkyytensä tulee paljon vahvemmin esille. Se hyvä puoli mangasta löytyy, ettei Kyoshiro pääse helpolla. Hän joutuu Toubein saappaisiin, kun hänen harteillaan on Takeshin suojeleminen. Takeshi palaa kuitenkin vielä takaisin Kyoshiron käskyistä huolimatta.. Tämä taas jatkaa sitä kierrettä, että Toubei meni kuolemaan turhaan. Eri asia, jos Kyoshiro ja Takeshi olisivat selvinneet kahdestaan. Mutta silti se herättää Toubein puolesta kysymyksen, miksi.
Anime edustaa enemmän todellista Toubeita kuin manga, vaikka en väitä etteikö hän sielläkin olisi. Mangan miinuksina tulee ilman muuta turha uhrautuminen, jota en osaa toisaalta nähdä jalona. Lisäksi pakeneminen ei sujunut niin hyvin, jolloin tehtävä ei omasta mielestäni onnistunut niin kuin piti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)