lauantai 1. kesäkuuta 2013

Gingapedia, meidän uskollinen raamattumme

(c) Voika & Nawulf
Gingapedia on 24.8. 2006 perustettu Ginga-aiheinen Wiki, jonka syntymisen ovat mahdollistaneet mm. Feenix, Bemmu, Nawulf sekä lukuisat käyttäjät. Sivuston tarkoituksena on koota tietoa Gingasta niin animen kuin mangankin pohjalta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki pikkutiedot eivät välttämättä ole totta, vaan jotkut voivat olla ihan oletuksia. Näin esimerkiksi joidenkin koirien rotujen kohdalla.

Wiki on kehittynyt vuosien saatossa kohti sille tunnusomaisempaa ja virallisempaa muotoa. Aluksi Gingapedian tekstit oli laadittu englanniksi, kunnes myöhemmin otettiin käyttöön suomen kieli. Myös palvelimia vaihdettiin, tehtiin kunnon ulkoasu logolla ja käyttäjät pystyivät hyödyntämään sosiaalisten työkalujen tuomia sovelluksia kuten foorumityylisiä käyttäjäprofiileja.

Loppupuolella vuotta 2010 sosiaaliset työkalut poistettiin kokonaan vanhoja tunnusten kanssa samalla kun uusia käyttäjiä otettiin hyvin niukasti jäseniksi. Muuten näiden vuosien jälkeen muutokset ovat olleet pienimuotoisempia liittyen lähinnä palvelimeen ja ylläpitoon.

Tutustuin itse Gingapediaan vuoden 2009 tienoilla Nawulfin mainostaessaan sivustoa Hopeanuoli.comin yhteydessä. Tähän asti olin pyrkinyt hankkimaan tietoni fanien tekemien sivustojen kautta. Tuolloin vielä foorumitkaan eivät tarjonneet kummoisesti tietoa Gingasta etenkään mangan saralta.

Kyseisenä vuonna sivusto onnistui syventämään omaa kiinnostustani, kun nyt tiesinkin mitä mangassa tapahtui Hougenin kukistamisen jälkeen. Eikä minun tarvinnut edes omistaa japaninkielistä mangaa, vaan Gingapedia tarjosi minulle suuresti tietoa. Sarja tuntui paljon suuremmalta, kun koirien seikkailut jatkuivatkin vielä ja kun jokunen löysi oman rakastettunsa, jonka kanssa perustaa perheenkin. Anime tarjosi vain puolikkaan kokonaiskuvasta ja Gingapedia mangalla toisen puolen.

Mielestäni näiden työkalujen poistaminen oli ihan hyvä idea, sillä se teki siten sivustosta virallisemman, vaikka yhteydet muihin faneihin saattoivatkin vähentyä. No, keskustelufoorumit hoitivat tämän epäkohdan. Kaipa samalla tunnusten poistaminen oli hyödyllistä, kun haluttiin saada selville ketkä oikeasti haluavat työskennellä Gingapedian hyödyksi. Jotenkaan en vieläkään oikein pidä siitä, miten oma tunnukseni poistettiin vaikka jaksoin hädin tuskin kirjautua sisään ja en olisi välttämättä osannut tai omistanut aikaa sivuston käyttämisen opetteluun ja itse teksteihin. Ehkä ajatus juontuukin siitä miten jäseneksi ei tälläkään hetkellä pääse tai miten olisin joskus halunnut yrittää työskenellä Gingapedian hyväksi.

Mainitsinkin jo aiemmin epäsuorasti Wikin hyödyn eli tiedon tarjoamisen Gingasta eri mangojen pohjalta. Samalla ollaan myös perehdytty muihin Sensein koirasarjoihin Gingan lisäksi. Pidän sivustosta juuri sen takia miten kätevästi sieltä löytyy suurimmaksi osaksi toteen perustuvaa tietoa, vaikka harvemmin sivustolla nykyään vierailenkin kerta omistan mangoja paljon ja tietovarastonikin on äärimmäisen iso. Ennen kaikkea Gingapediankin ansiosta.

Mieleeni ei juolahda seikkoja millä Gingapediasta saisi paremmin. Ehkä eniten toivoisin laadittavan lisää tekstejä Orionin puolelta, koska sarja selvästi kiinnostaa ihmisiä ja kaikki eivät ole valmiita hankkimaan japaninkielistä mangaa.

En pidä sitä Gingapedian syynä, että fanien tekemät sivustot ns. käyvät eli niiden kiinnostus ja käyttö vähenee ihmisten silmissä. Näitä on vain äärettömän paljon ja kaikki eivät pysty tarjoamaan jotain uutta. Mutta en kuitenkaan vähättele fanien tekemien sivuja, koska sekin on yksi fanituksen keino, jolla voi antaa omalla työllään sarjasta paljon. Joten vaikka välillä tuntuukin, että tietää sarjasta kaiken on ihan hauskaakin silloin tällöin kurkistaa miten fanit ovat sivustonsa tehneet niille, jotka eivät tiedä Gingasta kovinkaan paljoa.

Pääasia on ettei väärää tietoa kirjoiteta tai jaeta eteenpäin, joten levitetään yhdessä oikeaa tietoa Gingasta niin netissä kuin ihmistenkin parissa! ~

2 kommenttia:

  1. Juuri näin, oikeaa asiaa gingapediasta! :D

    Sääli, että moni fani kopioi edelleen gingapediasta ja ei edes ajattele, että voisi omalla sivullaan tuoda jotain uutta antaa näkemyksiään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 8)

      Niinpä, voisi sen verran panostaa ettei kopioi toisten laatimia tekstejä tms.

      Poista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.