sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Kaksi numeroa Tähdenlentoa

Tilasin ennen joulua kaksi numeroa yhdistyksen Tähdenlento-jäsenlehteä. Moni onkin ehtinyt puhua tästä lehdestä. Tässä hieman omia jorinointejani aiheesta.

Ensimmäisen kannen tunnistin välittömästi jo silloin, kun jäsenlehti julkaistiin. Kyseessä on nimittäin Santtoksen piirtämä Gin, jonka voit nähdä alkuperäisyydessään täältä. Työ oli siis minulle tuttu entuudestaan ja ihastuin jo silloin realistiseen piirtotapaan. Oikeastaan se onkin mitä parhain valinta ensimmäiseen numeroon kuvaamaan kuin kirjaimellisesti tähdenlentoa.

Lehti sisälsi seuraavat kirjoitukset:
 • Pääkirjoitus s. 4 (Murojaki)
 • Puheenjohtajan tassusta s. 6 (NightWolf-_-)
 • Yhdistyksen syntytarina s. 7 (NightWolf-_-)
 • Yhdistyksen hallitus ja aktiivit s. 14
 • Yhdistyksen esittely s. 16 (NightWolf-_-)
 • Yhdistyksen viralliset säännöt s. 18
 • Yhdistykseen liittyminen s. 22 (NightWolf-_-)
 • Hopeanuoli kasvattaa sisua s. 24 (Äffä)
 • Hahmoesittely - Gin s. 26 (Wolfmenia)
 • Sudet Gingassa s. 30 (Jonna-chan?) Tuntematon
 • Weed-pehmolelut s. 32 (Spyro)
 • Puuhanurkka s. 36
 • Sarjakuva s. 37 (Juhohei)
 • Hachiko s. 38 (Santtos
Lehdessä laskettiin myös kannet sivuiksi, jolloin sivumäärä oli jäsenlehdessä 40. Toisessa numerossa niitä oli 44.

Heti alkuun jäsenlehti alkaa Isiksen humoristisella kuvalla Kurotorasta, joka ratsastaa Shigurella. Tämä hymyilytti ainakin minua pelkästään sarjan pohjalta, jossa matkataan Vuorilinnaan. Siihen kun lisätään vielä tekijän sarjakuvat ja muut piirrokset ylipäänsä.
Tähdenlennon lehdessä oli monia mainoksia, jotka koskivat Ginga-tavaraa myyviä nettikauppoja. Genrewear tuli kuitenkin itselleni yllätykseksi ellei yhdistyksellä ole myös heidän kanssaan jotain yhteistyötä. Tästä jäin lähinnä miettimään, että jos niin - mitä ja millaista?
Yhdistyksen puheenjohtajan kirjoitus oli todella hieno ja asiatyylinen. Siinä konkretisoitua todellakin Hopeanuolen asema Suomessa ja sen tuottaman työn tulos. Tässä mielessä onkin ihanaa ajatella Tähdenlentoa yhtenä osana sarjan historiaa.
Siitä on nyt useampi vuosi, kun yhdistyksen alkutaipaleista puhuttiin foorumilla hyvin innokkaasti. Itse tarkemmat tapahtumat ja yksityiskohdat näistä vaiheista olivat itseltäni päässeet unohtumaan, jolloin syntytarinan lukeminen uudelleen ei ollut hullumpi juttu.

Yhdistykseen liittyminen ja hallitus ja aktiivit tekstit olivat itselläni sellaisia, jotka vain silmäilin läpi. Olen nimittäin lukenut näitä samoja asioita yhdistyksen nettisivuilta perehtyäkseni yhdistykseen vain  enemmän. Mutta sain kuitenkin paremman selvyyden eri yhdistyksien osien menettelytavoista. Eli lehteen oli saatu myös hyvääkin ja ns. uutta materiaalia. Ensimmäisessä osassa oli paljon yhdistyksen asiaa, mutta en kokenut tätä materiaalia raskaaksi ja väsyttäväksi luettavaksi. Tavallaan ymmärsinkin miksi tällainen ratkaisu oli tehty, vaikka sen sopivuudesta voidaan olla eri mieltä. Mutta sitten olikin luvassa ihania kevennyksiä, joita luki aivan eri kiilto silmissä.
Olin ollut siinä uskossa, että Hopeanuoli kasvattaa sisua olisi ollut Murojakin kirjoittama. Tai näin olin luullut nähtyäni vain arvosteluissa tämän kuvan. Osasin samaistua liiankin hyvin Äffän juttuun kissanarvista tai kivunsietoon ylipäätään, jolloin se saikin miettimään tässä mielessä sarjan vaikutusta itseeni. Eli Äffä oli lähtenyt havainnollistavan esimerkin kautta hyvin liikkeelle. Fanien erilaisuudesta puhuttaessa en odottanut, että teksti olisi lähtenyt ns. tähän suuntaan ja aluksi oli ristiriitaista pidinkö siitä vai en. Mutta tavallaan juuri riidat jne. kävivät yhtä hyvin arvista, joilta pitäisi välttyä. Äffä toi hyvin esille, miten hyvän hengen tulisi kaikesta huolimatta vallita fanien keskuudessa. Tätä ei tuskin voida korostaa liikaa.
Hahmoesittely Ginistä ja Sudet Gingassa olivat kivoja lisiä lehteen, vaikka en niin näiden esittelyiden ystävä ollutkaan. Weed-pehmoja käsittelevässä jutussa taas oli tehosteena mielenkiintoisia havaintoja, jotka tekivät tekstistä entistä koukuttavamman.
Puuhanurkka ja sarjakuva oli myös suunniteltu hyvin, jolloin odotan vastaavaa materiaalia lehdeltä jatkossakin. Hachiko on minulle nostalginen elokuva ja juttu siitä muistutti, että voisin kai pitkästä aikaa katsoa kyseisen pätkän. Uutena asiana kirjoituksista tuli lähinnä koiran kuolinsyy: sydänmato.

Sitten jäsenlehden toiseen numeroon. Tässä oli mukavasti teemana Igat ja Kogat, jolloin tykkäsin niistä kannessa. Ehkä asettelun puolesta Tähdenlento-teksti ja Ginin kuva toimivat tässä numerossa paremmin kuin edellisessä, jossa se oli jäädä ehkä hieman (realistisen) Ginin alle. Toisen numeron takakansi olisi kuitenkin mielestäni voinut olla erilainen. Ehkä kenties liittyen tähän teemaan. Eli myös Igat olisi voitu ottaa sinne mukaan.

Lehti sisälsi seuraavat kirjoitukset:
 • Faniyhdistys ja siihen liittyminen s. 4-6 (Äffä)
 • Aktiivit esittäytyvät s. 7-8
 • Elämää akitan kanssa s. 10-14 (Yura)
 • Ginga-bloggaaminen s. 16-17 (Anttu)
 • Weed-avaimenperät s. 20-21 (Spyro)
 • Fanituksen monet kasvot s. 22-25 (PikkuElvis)
 • Hahmoesittelyssä Riki s. 26-28 (Wolfmenia)
 • Hyvät pahat johtajat s. 30-32 (Äffä)
 • Kuka pelastikaan Nomen 1925? s. 33-34 (NightWolf-_-)
Lehteä lukiessani tuntui vähän oudolta, että siinä oli yhä mukana liittymisohjeet yhdistykseen. Sen sijaan aktiivien esittäytyminen ei haitannut ollenkaan, vaan näille ihmisille saatiin ns. kasvot. Mukana oli kaksi ihmistä, joita en tuntenut tai osannut yhdistää kehenkään käyttäjään. Tällöin tykkäsinkin kuulla heidän (miksei toki muidenkin) kokemuksistaan. Ehkä tekstistä sen verran, että olisi ollut hyvä että ns. kuvalliset ihmiset olisi esitelty ensin ja loppuun laitettu kuvattomat. Itse pysähdyin nimittäin ihmettelemään sitä, että näitä oli sekaisin. Ja sain hetkellisesti miettiä kuka kukin olikaan.
Elämää akitan kanssa jutussa minua kiinnosti erityisesti amerikanakitan laita sillä ns. normi akitasta tiesin sen verran mitä siitä oli jutussa kerrottukin. Mutta joka tapauksessa näiden rinnakkainasettelu toimi hyvin ja vahva tietämys sekä kokemus näkyi taustalla. Lopuksi oli ihan kivaa kuulla kahden koiranomistajan puhuvan asiasta gallupin muodossa.
Antun teksti Ginga-bloggaamisesta kiinnosti sillä harjoitanhan itsekin samaa. Mukana oli hyvä yleiskatsaus aiheeseen ja kirjoittajan omia kokemuksia bloggaamisesta.
Sitten olikin luvassa PikkuElviksen kirjoitus erilaisista faneista. Tässä oltiin osattu valita erilaisia tapauksia ja olihan se varsin sykähdyttävää kuulla yhden fanin tutustuneen Hopeanuoleen opettajansa kautta. Pidin myös kirjoittajan tekemistä havainnoista sekä pohdinnasta miellyttävän kirjoitustyylin lisäksi.

Äffän kirjoitus johtajista oli jälleen kerran vakuuttava. Rikistä ja Weedistä minulla on jo vakiintuneet käsitykset, jolloin teksti tarjosi Ginistä toisenlaista ajateltavaa. Lisäksi oli huvittavaa huomata, miten vihollisten ja hyvisten ilkeät temput nähdään niin eri tavalla. Kaiketi tässä tuli hyvin esille johtajien epätäydellinen täydellisyys, jolloin kukaan ei ole toista niin helposti parempi.
En ole varmaan Baltoakaan katsonut yli viiteen vuoteen, sillä se on minulla jossain hieman kuluneella kasetilla. Mutta sarjaan liittyvä kirjoitus yllätti mukavasti faktatietoisuudellaan, joka sivusi erästä toista asiaa josta olen ollut tietoinen.
Sarjakuvat ja Ginga-horoskooppi olivat myöskin mainioita joskin minua harmitti, että olin Hyena Näistä sisällöistä olisi itse asiassa voinut olla sisällysluettelossakin tietoa. Siinä mielessä luettelo oli puutteellinen.
Joistain kokoelmakuvista jäin miettimään, että kenen ottamia ja omistamia ne oikein olivatkaan esim. Fanituksen monet kasvot tapaksessa. Muissa oheistuotejutuissa tämä oli sen sijaan selvempää. Mutta palatakseni vielä PikkuElviksen tekstiin niin, viimeinkin sain tietää kuka on tehnyt Tesshin10000 ja NightWolf-_- puvut!
Kaikin päällin hyvä ja vahva kuvitus ylipäätään, vaikken taida olla mikään paras sanomaan asiasta. Joitain pieniä kirjoitusvirheitäkin löytyi ja edellisen osan s. 33 häiritsi, ettei teksti "pieniä pehmoja" mahtunut ihan kokonaan.

Mutta annetaanpa vielä Isiksen tekemän julisteen puhua puolestaan, joka on pelkästään toteutuksen ja paperilaadun puolesta upea.

2 kommenttia:

 1. Tuo Isiksen juliste on kyllä hieno. Jossain vaiheessa haluaisin ehkä hankkia nämä lehdet itselleni ja liittyä myös yhdistykseen, mutta olen hyvin skeptinen yhdistystä kohtaan muiden kokemuksien perusteella, juurikin esimerkiksi jäsenkorttien toimitusten suhteen.

  Oliko tuossa ensimmäisessä lehdessä mitään julistetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, muistan kun tuosta oli iso haloo. Mutta nyt yhdistys on osannut mm. ilmoittaa mahdollisista myöhästymisistä.

   Ei ollut.

   Poista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.