sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Meteor Gin - Tuhti tietopaketti Hopeanuolesta

Meteor Gin 
Tuhti tietopaketti Hopeanuolesta
Teksti: Suvi Mäkelä.
Japanpop 7/2011

Meteor Gin on monipuolinen tietopaketti kaikille Hopeanuolen ystäville. Kirjassa saadaan runsaasti tietoa Hopeanuolen eri osa-alueista ja taustoista. Mukana on myös Yoshihiro Takahashin haastattelu ja kahden hänen entisen avustajansa puheenvuorot. Onpa kirjassa jopa koirahoroskooppi, jonka avulla kukin voi selvittää mitä Hopeanuolen hahmoa muistuttaa eniten.

"Juonikertauksen oheen on lisätty uutisartikkelien muotoon ihmisten näkökulmasta kirjoitettuja pikkujuttuja sarjan tapahtumista."

Uutisia ihmisnäkökulmasta
Kirja sisältää luonnollisesti tarkat hahmoesittelyt Hopeanuolen hahmoista. Nämä ovat kenties kirjan tavanomaista antia. Teoksessa kerrataan myös sarjan tärkeimmät taistelut ja tietenkin juoni pääpiirteittäin.
Joku on saanut neronleimauksen, kun juonikertauksen oheen on lisätty uutisartikkelien muotoon ihmisten näkökulmasta kirjoitettuja pikkujuttuja sarjan tapahtumista. Niissä muun muassa ihmetellään koiraa, jonka on nähty käyttävän työkalua, ja erikoisia eläimiä, joiden on nähty liitävän rotkojen yli. Artikkeleissa koirien karhuja ja susia vastaan käymät taistelut saavat jopa YK:n eläinsuojelukomitean ja useat eri valtiot tuohduksiin. Juttuja on erityisen hauska lukea, koska ne katsovat sarjan tapahtumia aivan eri näkökulmasta kuin mihin lukijat ovat tottuneet.

Lukijoiden aktivointia ja karhunäkökulmaa
Meteor Gin myös aktivoi lukijoita hauskalla lautapelillä, jossa pelaajien on tarkoitus lyödä Akakabuto. Peliä varten ei tarvita kirjan lisäksi muuta kuin noppa ja muutama pelinappula. Teoksessa pureudutaan myös erilaisiin lukijoita askarruttaviin kysymyksiin. Kaikkiaan 30 kysymystä saa vastaukset, joita ei pidä ottaa liian tosissaan.
Kirjasta saa myös tietoa muista Takahashin koirasarjoista. Hopeanuolen lisäksi tunnetuin näistä on varmasti taistelukoirista kertova Shiroi Senshi Yamato. Yamaton lisäksi kirjasta saa taustatietoaa esimerkiksi Hopeanuolen jälkeen tehdystä Japanin keskiajan sengoku-kauteen sijoittuvasta Kacchû no senshi no Gamusta. jossa shinobi-koirat puhuvat ihmiskieltä ja yksi niistä jopa ratsastaa hevosella. Meteor Gin siis tarjoaa mielenkiintoista luettavaa myös Hopenuolta sivuavista aiheista.
Varsin kiinnostava on myös katsaus sarjan tapahtumiin Akakabuton näkökulmasta. Juonenkäänteet näyttäytyvät aivan erilaisessa valossa, kun lukija asetetaan asemaan, jossa poloinen karhu näyttää täysin väärinymmärretyltä ja kaltoin kohdellulta. Tätä ajatusta olisi mielestäni voitu kehittää vielä pidemmälle ja tehdä laajempi juttu aiheesta.
Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että Meteor Gin on huumorilla kirjoitettu ja valaiseva katsaus Hopeanuoleen. Kirja on vahvasti kuvituspainotteinen, kuten mangasarjaa koskevalle tietokirjalle sopii. Kirjasta saa paljon irti ja sitä on hauska lukea. Mukana on myös irrallinen kartta koirien matkoista. Sen toinen puoli on pieni juliste.

Loppuarvio: 4½/5
+ Hauskat "uutisjutut"
+ Lautapeli
+ Runsaasti mielenkiintoista tietoa
+ Takahashin haastattelu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.