lauantai 12. joulukuuta 2015

Olisinko muuttanut ikärajoja?

Hopeanuolen leikatun ja leikkaamattoman ikäraja on K-11. Vanhoihin videoihin ikärajaksi on merkitty sallittu ja myös Weedissä ikäraja on sama K-11. Olisiko ikärajoja pitänyt nostaa tai laskea? Vai tulisiko näihin olla vain tyytyväinen?

Itsestäni tuntuu, että paras onnistuminen ikärajojen määrityksessä on tapahtunut videoiden kohdalla. Sallittu kuvaa hyvin sitä, että leikatun voi näyttää lapselle. Ei tarvitse olla tietyn ikäinen, mikä voisi sulkea pois. Vaikka tiedä sitten, kuinka tarkasti kukin ikärajoja noudattaa. Mutta leikatulle näen hyvin tärkeäksi tällaisen avoimuuden ja vapauden ikärajan kohdalla. Eli tässä kohtaa on hyvä, ettei rajaa ole määritelty. Sen sijaan tuntuu oudolta, että ikäraja leikatun levyille on K-11. Mutta ilmeisesti levyihin ei voi samalla tavalla merkitä sallittu kuin näihin videoihin? Koska käytäntö on toinen. En tiedä, vaatisinko itse levyiltä juuri tätä samaa ikärajamenetelmää. Leikatun ikärajassa minua häiritsee se, ettei se ole ns. tasapainossa leikkaamattoman kanssa. Kumpikin on K-11 ja versioissa on kuitenkin eroa ja paljon. 

Leikatulle K-11 on siis kovin korkea, jolloin ikäraja voisi olla mm. sallittu. On ehkä hankalampaa sitten määritellä, että mikä ikäraja voisi olla. Itse ajattelisin sen olevan alle 10. Mutta olisiko esim. K-7 liian alhainen vai K-8/K-9 parempi? Ikärajat ovat kuitenkin niin tapauskohtainen asia. Toinen voi saada traumoja ikärajasta x, kun taas toinen ei. Mutta mielestäni liian korkeiden ikärajojen asettelu ei ole mikään vaihtoehto, jotta voitaisiin suojella lapsia, välttyä mielipahalta jne. Ikärajojen tulisi olla suuntaa antavia.
Leikkaamaton on taas sellainen, jonka ikärajasta en oikein tiedä. Olen jollain tapaa tyytyväinen K-11 ikärajaan. Sillä itse en ole kokenut version väkivaltaisuutta niin voimakkaasti. Vaikka huomaan kyllä, että sitä löytyy GNG:stä. Sen sijaan olen aina suhtautunut raskaammin GDW:n aiheisiin ja pitänyt sitä kautta sarjaa GNG:tä raaempana ja karumpana. Tämän ajattelun myötä olenkin ajatellut, että Weedillä olisi se ns. korkein ikäraja ja GNG:llä vähän matalampi. Eli olen ajatellut, että GNG:n väkivaltaisuus olisi jotenkin helpommin kestettävissä kuin GDW:n teemat. Mutta huomasin kommentteihinne vastaillessa siihen liittyvää ristiriitaa. Nimittäin sen, että voiko sarjojen raskautta sinänsä verrata keskenään? Vain toinen olisi pahempaa ja toinen vähempiarvoisempaa? Huomasin jälkikäteen, että ei oikein. Vaikka jollekin voisi edelleen olla selvää, että GNG on raskaampi väkivaltaisuuden takia. Itse haluan pitää niitä samanarvoisina.
Omasta mielestäni Weedin K-11 ikäraja on hieman matala. Ja GNG:n sama ikäraja taas kovin korkea, koska itse en saanut mitään traumoja. Mutta kuten aiemmin puhuinkin raakuudesta, voisi sen määrittää kummallekin sarjalle K-13.  Mangojen puolellahan tätä linjaa jo onnistuneesti pidetäänkin, kun ikäraja on +13.

Niin Hopeanuolta kuin Weediä on laitettu aina piiloon raakuuden takia. Muistan myös oman tapauksen, jossa 7-8-vuotias nappasi jonkun Weedin irtonaisen osan kärryyn. Fandomissakin oltiin yhteen aikaan huolissaan siitä, myydäänkö Weediä liian nuorille. Hopeanuolesta ei ole ollut enää samanlaista uutta kohua. Mutta ehkä sarjan vuoro ja pääpaino oli juuri silloin lapsuudessa, jolloin Hopeanuolta joko sai katsoa tai se kiellettiin. Vaikka haluaisin nostaa sarjojen ikärajat samaksi, epäilen että muuttaisiko se mitään. Viestisikö se enemmän verisestä sisällöstä? Sillä eihän ikäraja kerro, mitä on luvassa kun laitat Hopeanuolta tai Weediä pyörimään. Pään irtomisia, silppoamisia, kivesten repimisiä jne. Pitäisikö ikärajoille tai niiden yhteyteen keksiä parempia vaihtoehtoja? Varoitustekstejä? "Tämä sarja sisältää materiaalia, joka voi olla haitaksi lapselle." Vai mentäisiinkö tällä liiallisuuksiin ja pahempaan kierteeseen?

12 kommenttia:

 1. Leikkaamattoman GNG:n ikäraja voisi kyllä olla K13. Weedin ikärajaa en muuttaisi, sehän on ihan lälly verrattuna GNG:een. Nykyinen rajoitus on sille ihan hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tulee jokaisen oma näkökulma. Rohkenen olla eri mieltä, sillä pidän Weediä henkisesti raaskaampana kuin Hopeanuolta. Myös Weed on enemmän silppomistyylisempi Hopeanuoleen verrattuna. Siksi en itse nostaisi GNG:n ikärajaa.

   Poista
  2. GDW on animena monin tavoin raaempi kuin GNG. Weedissä on henkistä väkivaltaa, hahmoja silpotaan, uhkaillaan, kidutetaan ja tapetaan. GNG:ssä väkivalta koostuu enimmäkseen räjähtävästä verestä, joka menee välillä ihan koomisiin mittoihin. Se, että sarja on väkivaltainen, ei tee siitä pelottavaa tai vaikuttavampaa, jos toteutus on "karhun pää lentää 10 metrin korkeuteen verisuihkun voimasta".

   Poista
  3. Weedin henkinen väkivalta ja muu raakuus latistuu animessa siihen, että animen piirtotyyli ja animointi on tehty niin huonosti, että animea on hankala ottaa vakavissaan, eikä tunnelmaan siksi pääse mukaan..

   Poista
 2. Et siis ole lukenut GNG mangaa ja olet tekemässä täällä johtopäätöksiä, vai? Weed on animena aivan hirveää katsottavaa, mangana ihan ok. Esimerkkinä battouga pilattiin Weedissä ihan kokonaan. Siinä missä isku GNG:ssä se leikkasi, niin Weedissä sen teho perustuukin aiheutettuihin sisäisiin vammoihiin? Näksiin pikemminkin, että Weedistä on tehty enemmän lapsille sopivampi mitä GNG oli. Oma mielipide, että Gng olisi voinut olla korkeampi ja Weed alle 10?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenpa hyvinkin, mutta olen vain eri mieltä. Weedin raakuutta ei ole leikattu samalla tavalla kuin Hopeanuolta katsojaystävällisempään muotoon. Ja olen samaa mieltä, että moni asia on muuttunut GDW:ssä. Mm. tuo ZTB mistä puhuit.

   Poista
 3. Minunkin mielestäni väkivalta on GNG:ssä raskaampaa kuin GDW:ssä. GNG:ssä lentää enemmän päitä, koiria lävistyy teräviin piikkeihin, Kurojaki palaa elävältä jne jne. Weed on mielestäni lällympi, esim ZTB ei ole lainkaan yhtä näyttävä ja raaka. Animen piirtotyyli on myös sen verta huono, että sekin latistaa Weedissä tunnelmaa. Animena GNG on minusta raaempi kuin GDW. Mangoina taas GNG ja GDW ovat melko samaa tasoa keskenään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikeastaan tarkoittanut Weedin ikärajan nostamista väkivaltaisuuden puolesta. Vaan karujen, raskaiden tms. aiheiden puolesta. Huomautan, että itselläni näissä aiheissa on se juuri se syvempi syy nostaa ikärajaa. Pidän itse jostain syystä GNG:n väkivaltaisuutta suht kevyenä asiana. Kun taas Weedin aiheisiin suhtaudun vakavammin. Liekö se juuri syy ikärajan nostamiselleni. Jos taas yleisesti ajatellaan niin, väkivaltaisuus olisi syy nostaa GNG:n ikärajaa. Ero on siinä vain, että tuo on yleinen mielipide. Eli en lähtisi siihen välttämättä samalla tavalla mukaan itse, jos näistä kahdesta pitää valita. Mutta en toisaalta näkisi sarjojen raakuutta ns. erilaisena tai toista vähempiarvoisena. Voisiko fyysinen ja henkinen olla sittenkin ikärajaltaan samanarvoista? K-13.

   Poista
 4. jos leikatussa versiossa olisi DVD:issäkin sallittu ikärajana, niin se varmaan saisi monet kauhistumaan, koska kyllähän leikatussakin lentää verta jonkun verran ja on pelottavia karhuja ja kuuluu tappouhkauksia. esim. olihan Ruohometsän Kansa-elokuvankin DVD:ssä ikäraja K-3 vaikka siinäkin oli aika raakoja kohtia. muuten teit kyllä hyvän aiheen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa toimia videoissa tuo sallittu tosiaan vähän eri tavalla kuin levyissä.

   Poista
 5. Mikä on GNG, GDW ja Weed? Oliko joku näistä nyt hopeanuoli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. GNG = Ginga Nagareboshi Gin = Hopeanuoli.
   GDW = Ginga Densetsu Weed.

   Poista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.