sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Johnin teko: karhunpentujen tappaminen

John kohtaa viattomat karhunpennut metsästysretkellään. Ei kulu kauaa, kun karhunnpennulta on väännetty niskat nurin. Ginin estelyt eivät myöskään pidättele koiraa, vaan toiseltakin vedetään kurkku auki. Johnin teko aiheutti paheksuntaa etenkin Ginin silmissä, jolloin tekoa voi arvioida. Oliko se oikeutettua tai edes kannattavaa?

On myönnettävää, että Ginillä ja Johnilla on täysin erilaiset näkemykset taustalla. John menee sillä ajatuksella, että saalis on saalis ja se on tapettava. Tämä on metsästäjälle normaali vietti. Gin taas ei ole ns. perustanut kaikkea metsästämiselle, jolloin se eroaa Johnista sillä että hän voisi itse tehdä sääntöön poikkeuksen. John ei. Melkeinpä jopa kuvittelisin Ginin ja Daisuken jättävän pennut rauhaan sen sijaan, että olisivat tappaneet. Aiheuttihan jo emon tapattaminen suurta tuskaa ja he ymmärsivät päälle käymisen johtuvan pentujen suojelusta. Tätähän Daisuke rinnasti siihen, miten Akakabuto oli riistänyt heiltä Rikin.

Mutta Gin oli kuitenkin ihan aiheesta vihainen. Eli kyllä tällainen leveily ja ylpeily tuli sieltä esiin. Mangassa vieläpä pahemmin, mutta animessa Johnilla ei ollutkaan mahdollisuutta suunvuoroon.. Animen puhumattomuuden takia. En siis tästä näkökulmasta ajateltuna hyväksy koiran toimintaa. Siinä oli oma törkeytensä sekä rehvastelunsa eikä karhunpennuilla ollut mitään mahdollisuutta puolustautua/he eivät olleet tehneet mitään. Mutta katsoako sitten Daisukea ja Giniäkään niin hyvällä emon tappamisesta? Pärstään nuolia ja sen sellaista. En tiedä. Moraalisesti ajateltunahan sekä pentujen, että emon tapattaminen oli väärin. Pedon/vihollisen/vaaran näkökulmasta ei.

Onkohan tätä Johnin tekoa mietitty edes seurausten kannalta? Kyseessähän oli Akakabuton pentuja ja mm. heidän myötään tämä karhuarmeija olisi lisääntynyt. Siinä olisivat Ohun soturit ja muut olleet vaarantamassa itseään henkensä uhalla. Näin ajateltuna John teki ikään kuin palveluksen, vaikka en mene sanomaan pitäisikö siitä saada kunniaa vai ei. Ehkäpä jos tilanne ei olisi ollut niin karu, että siihen liittyi vieläpä itse emokin tms. Jotenkin minua mietityttää se, että oliko Johnin ns. tyytyväisyys edes väärin? Jos kyse oli kuitenkin itse vihollisesta, pentujen avuttomuutta ajattelematta..

Seuraavat ajatukset sisältävät spoilauksia Takahashin uutuussarjasta Ginga: The last wars, joten jos et halua spoilaantua, lopeta lukeminen tähän. Sen verran sanon, että aihe liittyy kyseiseen sarjaan.
Johnin toiminta ei alakaan näyttää rumalta, kun sarjassa kerrotaan miten Akakabuton sukulaispennut olivat vainottuja muidenkin Ohun sotureiden toimesta. Vaikka kyllähän John tappoi Monsoonin veljen, mutta nyt muutkin olivat jo hyväksyneet tämän toiminnan. Toisin kuin GNG:n aikaan.
Olikohan käsky lähtenyt Giniltä alunperin vai mistä moinen oli saanut alkunsa? Kaikki olivat samaa mieltä tappamisesta? Ja tässä oikeastaan tulee juuri se mistä puhuin aiemmin. Aikoinaan kun John tappoi kyseiset kaksi pentua, yritettiin estää Akakabuton hallinnon jatkuminen. Nyt tämä onkin jo ongelma uudessa sarjassa ja sitä on vaikea kitkeä pois henkiä uhraamatta.
Mutta kuten näemme hybridisaagan kautta niin, eihän hallinnon jatkuminen ollut näistä Johnin tappamista pennuista kiinni. Yhtälailla oli mahdollisuuksia siihen, että karhut palaisivat vielä joskus uutena uhkana. Eikä tätä voisikaan tiedostaa ennen kuin on liian myöhäistä.. tältä pohjalta näitä karhujuttuja on ainakin nyt luotu.
Karhuilta rauhassa oleminen ei ollut ikinä 100 % varmaa, vaikka kenties tällainen onnellinen loppu olisi voinut olla todellisuudessa. Takahashi meni tosin tätä muuttamaan ja koirat eivät voineet tähän vaikuttaa. Nyyh.
Mutta kun GNG:stä on niin paljon aikaa, tuntuu oudolta että vielä löytyisi joku Akakabuton pentu. Ehkä ne Johnin tappamat pennutkin olivat osoitus siitä, mitä voi käydä tulevaisuudessa. Sekasorto on irrallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.