perjantai 27. maaliskuuta 2015

Spoilaaminen

Spoileri tarkoittaa sarjaan liittyvää juonipaljastusta. Juonipaljastus voi olla hahmon kuolema, uusi hahmo ja kaikkea muuta mahdollista, josta ei ole tiedetty etukäteen. Näin ollen saattaisi olla hyvä asia varoittaa mikäli oma viesti sattuisi sisältämään juonipaljastuksia. 

Gingan suhteen altistan itseäni mielelläni juonipaljastuksille. Eli hakeudun lukemaan uutta tietoa esim. Akamesta tietoisesti spoilautuen. Arvostan kuitenkin sitä, että ihmiset ovat saattaneet merkitä viesteihinsä varoituksen juuri spoilereista. Oli kyse sitten Akame-sarjasta tai jostain Ginga-hahmon kuolemasta. Omalla kohdallani tämä ei siis ole haitannut, jos on jätetty varoittamatta spoilerista. Itse keskusteltava aihe tai alue voi toki mahdollisesti viitata siihen, että spoilauksia saattaisi olla. Eli voisi olla outoa ja ellei jopa törkeää, että viestiin  upotettaisiin esim. manga-hahmon kuolema. Vaikka puhe olisi näin kärjistettynä Sasuken kaulapannasta. Mutta ajattelisin, että lukijalla on oma vastuunsa siinä mitä ja missä lukee. Eli hän ei voisi syyttää muita tullessaan spoilatuksi, jos on ne ovat olleet hyvin mahdollisia. Mutta viestien sisällöissä olisi silti hyvä ottaa muutkin huomioon, ettei siellä möläytettä mitä vain varoittamatta.

Ginga-foorumeilla on saanut vapaasti puhua animeista sekä mangoista, jotka ovat jo ilmestyneet. Sen sijaan Orionin, Akamen sekä muiden ilmestymättömien osien kanssa ollaan oltu varovaisempia. Mielestäni tämä on varsin toimiva menetelmä ja en sinäsä ymmärtäisi sitä, jos animea pitäisi spoilata. Juuri animenahan sarja ja sen juonenkäänteet ovat tulleet tutuiksi, kun suomimanga on seurannut vasta myöhemmin. Vaikka voihan esim. Weedin kohdalla olla niin, että mangaan on tutustunut ennen animea. Mutta yleislähtökohta on kuitenkin se, että kaikki on lähtenyt nimenomaan animesta.
Koska Orionista ja Akamesta ei ole animea niin sarja ei tavoita kaikkia samalla tavalla ja tehokkaasti. Japaninkielisenä mangana kaikki onkin paljon suppeampaa, jolloin spoilausten välttämättömyyden voi ymmärtää.
Ilmestymättömien mangojen kohdalla on vähän sama juttu. Omissa sanoissaan tulee syystäkin olla tarkka, sillä kaikilla ei ole samanlaista tietoa sarjasta/mangasta x. Ja jotkut voivat haluta saada sen suomimangan muodossa. Eli minusta on hyvä, että jos japaninkielisestä mangasta puhutaan, siinä spoilataan. Mutta suomimangan yhteydessä ei enää tarvitse, koska siinä tulee jo lukemisen vastuu.

Juonitiivistelmien yhteydessä olen ilmoittanut aiheen sisältävän spoilereita. Mutta esim. Takahashin haastatteluiden kohdalla en ole tehnyt niin, vaan olen siirtänyt vastuuta lukijalle. Kenties sen takia, miten aihe on niin vapaa, ettei spoilaantuminen välttämättä tule kysymykseen.
Kuolemia en myöskään ole ottanut esiin, vaikka mangat olisivat kuinka ilmestyneet etukäteen. Ne ovat sen verran isoja spoilereita siitä huolimatta.
Itse en pidä uusia hahmoja niin isoina spoilauksina, jos hahmosta paljastetaan vain nimi. Tietysti asia on aivan toinen, jos muutakin tietoa tulee.
Muuten menen keskustelufoorumien sääntöjen ja alueiden mukaan. Pitäen oman harkintakykyni ja muiden huomioimisen mukana.

Luulenpa, että spoilerien kautta sarjoja tulee katsottua aivan eri näkökulmasta. Itselleni se on sangen nautinnollinnosta ja tietynlainen tyytyväisyys leviää, kun tuntuu olevan asioista edellä. Toki sitten sarjaa uudelleen lukeneena voi olla tylsää muistaa asioita. Mutta itselläni se ei ole vielä kääntynyt  ikävästi vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.