lauantai 3. marraskuuta 2012

GNG vai GDW?

Välillä tulee kuulleeksi miten näitä kahta sarjaa verrataan keskenään. Useimmiten jopa Weediä kyseenalaistetaan pelkän huonon piirtotyylin takia ja monille GNG on se nostalgisempi sarja. No kumpi vie voiton?

Mitä GNG tulee niin arvatenkin piirtotyyli on parempaa, onhan anime piirretty käsin. Mutta kun tarkastellaan juonta niin siinä ei tapahdu kovin suuria yllätyksiä, juonenkäänteitä tai epäonnistumisia. Ohun sotureilla on niin kiire suorittaa tehtävänsä, että pienikin epäonnistuminen jonkun lauman liittoutumisen suhteen veisi vain aikaa. Joten juonikuvio itsessään on miellyttävä ja arvot sekä hahmojen väliset suhteet tuovat mukanaan jotain mitä GNG:n tasoinen anime tarvitsee.

Palaten vielä noihin hahmoihin, minun täytyy myöntää että minulla on huomattavasti huonompi suhde niihin kuin GDW:n hahmoihin. Hahmojen luonteet tuntuvat samanlaisilta koko koiramassan seassa tai mangan & animenkin on vaikea selittää hahmon luonnetta. Ulkonäkökin vaikuttaa toistavan samaa eli miltei kaikki koirat ovat pystykorvaisia ja turkin väri & väritystapa (rajat, alueet, kuviot) ovat samanlaisia. Tästä joukosta pystyn tällä hetkellä vain erottamaan Johnin, josta pidän niin ulkonäön, rodun kuin luonteenkin takia. Muut hahmot kulkevat massana eli en pysty pahemmin analysoimaan hahmoa tai sen luonnetta. Vaikea erottaa yksilöitä joista pitäisin kuten Johnista, lopuista hahmoista näytävän vain pitävän ketään inhoamatta tai vihaamatta. Jospa tämä joskus muuttuisi.

GDW taas ei ole niin hyvin piirretty. En ole siihen sen paremmin pyrkinyt kiinnittämään huomiota vain keskittynyt nauttimaan animen katselusta. Oikeastaan pidänkin siitä miten koirat näyttävät joissain kohdissa eri tavalla piirretyiltä, laatikkokoirathaan eivät estä animen katsomista mielenkiintoisen juonen ohella. Hmm, Sakura kuolee, Weed lähtee muiden kanssa Ohuun ja paljastuukin ettei Tokimune ole Weedin oikea isä, Smith kuolee turhaan ja Kaibutsu onkin yhtäkkiä elossa ja niin edespäin. Huomattavasti mukaansatempaisevampaa ja jännittävämpää.

Lisäksi GNG:tä aikoinani katsoessani en tullut ymmärtäneeksi miten koko sarjaan oli sidoksissa monenlaisia arvoja, (vaikka niin luin monien fanien kertoneen). Ystävyys, rakkaus, oikeudenmukaisuus jne. 10-vuotiaana pentuna pystyin heti ymmärtämään jo ensimmäisellä katselukerralla mitä arvot ovat ja mitä se elämä oikein on. Tämä johtuneen poikkeavasta uudesta johtajasta Weedistä, joka sai minut vakuuttuneeksi monia kertoja. GNG:ssä arvot ovat enemmän piilossa kun taas GDW korostaa niitä huomattavasti enemmän. 

No nyt päästään GDW sarjan ihanaan hahmokirjoon. Hahmot ovat muuttuneet niin luonteeltaan kuin mahdollisesti ulkonäöltään GNG:n tapahtumista. Onhan aikaa kulunut sentään jo neljä- tai viisitoista vuotta. Hahmojen väritykset ovat huomattavasti hillitympiä kun väritys on toteutettu koneitse.
Mutta entäs luonne? Iän myötä hahmot ovat muuttuneet astetta rauhallisimmiksi, näin esimerkiksi Johnin kohdalla. Hahmot antavat itsestään paljon enemmän kun niiden menneisyys tuodaan esille. Esimerkiksi Kaibutsuun ja Hougeniin oli helpompaa samaistua ja ymmärtää heitä, kun hahmojen taustaa kerrottiin enemmän katsojalle/lukijalle. Tämä taas mahdollistaa jonkinlaisen mielipiteen muodostamiseen ja yksilöiden luomiseen. Kaibutsun rankka menneisyys sai minut tuntemaan sympatiaa koko hahmoa kohtaan, miten hänellä ei ollut muita kannustajia kuin Jerome. Hougen taas kasvoi ihmisten vihaajaksi, muiden alistajaksi ja diktaattoriksi. Siitä huolimatta tanskandoggille on tärkeintä hänen pikkuveljensä, jonka joutuukin tappamaan. Hahmot ovat rikkaampia luonteiltaan, ulkonäöiltään, menneisyyksiltään ja ajatusmaailmoiltaan. Ja nyt myös luppakorvaiset hahmot eivät jää paitsioon pystykorvaisten hahmojen rinnalla,

Vaikka nyt blogikirjoituksen perusteella kallistuin enemmän GDW:n puoleen mangan ja animen kannalta niin kyllä GNG:llä on minulle yhtä suuri merkitys. GNG:stä lähti oma faniuteni ja siitä seurasi parhaimmat lapsuudenleikit läheisten ystävieni kanssa.

2 kommenttia:

  1. Sinut on haastettu! http://voimallanuoruudentahdenlennon.blogspot.fi/2012/11/haaste.html

    VastaaPoista
  2. Selvä, minäpä kirjoitan jossain välissä. :)

    VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.