lauantai 16. elokuuta 2014

Todellinen Ohun soturi

Gingassa korostetaan soturuutta kaikin tavoin ja vähitellen se alkaa saada laumalaisten keskuudessa suuremman ihanteen ja mallin, johon tulisi pyrkiä. Monissa hahmoissa on epäilemättä soturille ominaisia piirteitä kuten lojaalisuutta, oikeudenmukaisuutta tai rohkeutta. Mutta kuka hahmoista olisi sellainen, joka täyttäisi kaikkein parhaiten todellisen Ohun soturin piirteet?

Kun ajattelen esimerkiksi Ginga-suvun päähahmoja Rikiä, Giniä tai Weediä on minun hyvin vaikea antaa yhdellekään heistä juuri sitä erottuvinta ja todellisinta julistusta Ohun soturina olemisesta. Sillä enimmäkseen kaikilla kolmella se perustuisi juuri tähän karhukoirana olemiseen ja mahtiin sukuun. Näiden hahmojen tehtävä on jäänyt pitkälti lauman kaitsemiseen ja taisteluun johtamiseen. Luulen oikeastaan, että ihanne soturuudesta on tullut näistä uskomattomista johtajista joita on haluttu lähteä palvelemaan parhaimmalla mahdollisella tavalla etenkin sodan lähestyessä. Itse johtajat taas eivät niinkään ole tuoneet esille esimerkiksi hyvän soturin ominaisuuksia. Sen sijaan oikeudenmukaisuus on ollut soturuutta tärkeämpi seikka.
Sarjaa seuratessani olen huomannut soturuuden ja palvelemisen olleen erään uroksen tärkeimpiä elämäntehtäviä ja pyrkimyksiä. Tämä hahmo on saanut todistettua etenkin tiukan paikan päällä oman uskollisuutensa tehtävää kohtaan laittamalla toiset etusijalle tai valmiudella uhraamaan henkensä.

Benillä on erittäin keskeinen asema Gingassa: hän on ensimmäisen joukkueenjohtaja, joka nauttii Rikin luottamusta mikä ilmenee muiden ryhmien vetämisenä ja pian vastuunkantona koko laumasta. Se jatkuu aina perustarpeiden turvaamisesta koko laumaa koskeviin päätöksiin: kannattaako koko laumaa riskeerata turhan takia vai onko syytä toimia yksin. Joka tapauksessa kaikki Benin päätökset vaikuttavat olennaisesti laumaan, tehtävään ja sen onnistumiseen.
Vielä tässä vaiheessa hahmoon on hyvin vaikea syventyä, sillä Ben on enemmän johtaja kuin oma persoonansa. Mutta näemme silti väläyksiä johtajan hyvistä ominaisuuksista, jotka toteutuvat Benissä itsessäänkin. Miten Ben kohteleekaan alaisiaan tasa-arvoisesti heidän taustojaan katsomatta, mutta samalla säilyttäen tietyn oikeudenmukaisuuden. Lauma ei ole tuottanut kuin yhden hahmon, Hyenan osalta ongelmia johon Ben on antanut mahdollisuuden korjata virheensä sen sijaan että haluaisi tappaa. Tämä jos hyvinkin kertoo hahmon anteeksiantavuudesta ja siitä, että Ben älysi pitää Sniperiä syyllisenä eikä Hyenaa. Myöhemminhän nämä kaksi hahmoa näyttävät tulevan ihan hyvin toimeen ja Ben kohtelee Hyenaa kuin yhtenä alaisenaan aiemmasta eripurasta huolimatta.

Omasta mielestäni Gingan armeijasta löytyy huomattavasti enemmän sotilaita kuin sotureita ja tämä siksi, että ne tarkoittavat minulle käsitteinä ihan eri asioita. Sotilaat mielestäni seuraavat vain yhtenä osana laumaa ja silloinkin johdon vaatimalla tavalla. Soturit taas pääsevät nimenomaan olemaan henkilöitä ja ennen kaikkia yksilöitä, joilla taidot, kyvyt ja luonne korostuvat eri tavalla. Ehkä myös merkittävin erottava tekijä on se, miten soturilla on selvästi oma aate mukana joka sykkii palavasti tehtävälle. Sotilaalla näin ei ole, koska hän ei ole sisäistänyt samalla tavalla laumaan kuulumisen ajatusta. Sotilas on siis epävarmempi omasta tilastaan laumassa ja voi olla ettei hänelle ole vielä taistelemisenkaan yhteydessä valjennut se oma peruste, vakaumus olla laumassa jolloin se on kuin turhaa ja miksei motiivi voi olla vääräkin: pelkkä huviretki.
Vaikka soturi ja sotilas tarkoittavat minulle eri asioita en silti sanoisi kumpaakaan vähempiarvoiseksi tai vähemmän taistelijaksi. Ehkä ongelmana on se, että tietyistä hahmoista tehdään enemmän tai vähemmän sotureita tai sankareita ja toisista ei, jolloin se saa epäilemään hahmojen vakaumuksia. Jos omia aatteita tuotaisiin enemmän esiin olisiko tilanne toinen? Mutta lieneen silti syytä muistaa, että jokaisen osallisuus tehtävään on ollut tärkeä.

Ben erottuu sotureista minusta niin vahvasti, että se karistaa helposti nekin vaihtoehdot joita pitäisin sotureina. Toinen puoli taas koostuu niistä sotureista, joista puhutaan todellisina Ohun sotureina jotka ovat kuolleet tietoisesti suorittaakseen tehtävänsä mm. Akatora ja Benizakura. Kyvykkyys kuoleman kohtaamiseen kuuluu soturuuteen, mutta näen tärkeämmäksi elossa säilymisen vaikka tuollainen teko osoittaa monia eri asioita. Benizakuralla sankarikuolema korosti hänen sisällään olevaa aatetta, kun taas Akatoran kuolema nosti hänet yhdeksi, pois rivisotilaisen joukosta. Kummankaan näistä en kieltäisi olevan todellinen Ohun soturi, vaikka vain Benizakura pääsisi kilpailemaan todellisimmasta soturuudesta sillä mukana olisi paljon muutakin. Tosin Benizakuran rooli jäi minun makuun liian ohueksi.

Takahashi on rakentanut Benistä hyvin ns. vanhanaikaisen hahmon mikä ilmenee mm. käytöstapojen noudattamisena tai vaatimisena, vahvana oikeudenmukaisuutena sekä arvomaailmana ja sielun ja korkeamman voiman muodoissa. Näin ollen Ben on mielestäni Gingassa se, joka toteuttaa ja pääsee kaikista lähimmäksi bushidoa ja sen hyveitä: oikeudenmukaisuutta/velvollisuudentuntoa, rohkeutta, armeliaisuutta, rehelllisyyttä, uskollisuutta ja viisautta mitkä jo itsessään ovat hyvän soturin aineksia.
Ben on aina pyrkinyt laittamaan laumaansa itseään tärkeämmäksi (tai tehtävän itseään tärkemmäksi) mikä näkyy hahmon tekemissä päätöksissä sarjassa. Kun hahmo menettää näkönsä alkaa hän ajatella uutta seuraajaa tilalle, joka on Gin. Itse asiassa tätä hahmoa Ben ei ole koskaan pitänyt uhkana, vaan hän on ollut kiinnostunut Ginin taidoista ja totellut asemastaan huolimatta johtajan pojan käskyjä. Ben jopa pystyy hyväksymään Rikin päätöksen tehdä pojastaan seuraajan eikä kanna siitä mitään kaunaa.
En tiedä mistä se johtuu, että Ben on sarjassa niitä harvinaisia tapauksia joiden epäitsekkyydestä on ollut enemmän suurta hyötyä kuin haittaa mikä voisi normaalisti olla soturissa oikein paha miinus. Ehkä siihen sitten liittyy se ettei Ben ole mennyt mokaamaan, hän ollut täysin varma aikeistaan ja saanut tilanteet kääntymään parhain päin mm. kraaterille mentäessä tai harhautusta järjestäessä. 
Ben on ollut nimeomaan se, joka on pyrkinyt opettamaan muille soturuutta ja esimerkiksi sitä miten tahdonvoima voi jo pelkästään määrittää elossa pysymisen. 
Kun hahmot ovat lähteneet sotaan ovat he toivoneet ystäviensä selviävän loppuun asti. Mielestäni tällainen taistelutoveruus on erittäin tärkeää ja se korostuu konkreettisesti siinä tilanteessa, kun Ben alkaa ulvoa Terryn tehdessä kuolemaa. Siihen kuuluu myös ystävien puolesta kostaminen ja muiston vaaliminen.
Pidän Benin vakavuudesta sillä se tavallaan liittyy siihen soturin ammattimaisuuteen etteivät tunteet voi ohjata tehtävän aikana. Kuitenkin kun Rikiltä tulee tieto siitä ettei hän pääse osallistumaan taisteluun on se juuri sovelias tilaisuus tunteiden ja tehtävän merkityksen ilmaisemiselle. Lisäksi Ben tietää sen ettei hän mene kuolemaan ja hän haluaa pysyä elossa perheensä takia.

Ben on mitä ihanteellisin soturi, jonka maa päällään kantaa. Hänen tekonsa, arvonsa ja kaikki muu puhuu puolestaan, enkä epäile etteikö Ben olisi tehnyt tämän kaiken täysin aidosti ja puhtaasti. Ben onnistui täyttämään tehtävänsä, kaikki sitä edeltävät vaatimukset ja selviämään loppuun asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.