keskiviikko 13. elokuuta 2014

Takahashin haastattelu 07/2011

Yoshihiro Takahashia on haastateltu mm. Japanpopin lehdessä numero 07/2011 Suvi Mäkelän laatiman tekstin ja kuvien pohjalta.
Yoshihiro Takahashi
Hopeanuolen isän haastattelussa

JapanPop pääsi haastattelemaan Traconin kunniavierasta, Hopeanuolen luonutta mangakaa Yoshihiro Takahashia lauantaina 3. syyskuuta. Ennen haastattelua seurasin Takahashin ja hänen mukanaan olevien toimittajien tutustumista Hopeanuoli-näyttelyyn. Ajattelin samalla, miten erityistä ja kenties kummallistakin oli, että pääsin haastattelemaan henkilöä, joka loi lapsuuteni rakkaimman ja tärkeimmän sarjan. Mietin, mitä lapsuuden minäni mahtaisi sanoa tilanteesta. Ennen kuin ehdin pohtia asiaa enempää, lähdimme kohti haastattelutilaa. Tervehdysten jälkeen oli aika aloittaa.

Mitä tahdot välittää lukijoille Hopeanuolen kautta? Mitä haluaisit lukijoiden tuntevan ja ajattelevan luettuaan tarinaa?
- Minun teemojani ovat aina olleet taistelut ja voitto mahtavista kilpailijoista, etenkin hengen altistaminen ystävien vuoksi ja ystävien suojeleminen. Lisäksi haluan välittää moraalia tarinan kautta.

Mitä ajattelet Hopeanuolen suosiosta Suomessa?
- Yllätyin, kun näin paikan päällä kuinka innoissaan kaikki ovat Hopeanuolesta ja kuinka lämminsydämisiä kaikki ovat. Se ilahduttaa minua todella.

Hopeanuoli on shōnen-mangasarja, mutta Suomessa sillä on paljon naispuolisia faneja. Mitä ajattelet tästä?
- Tilanne on samantapainen Japanissa, mutta Japanissa on tosin myös paljon miespuolisia faneja. Monet ovat sanoneet, että heidän äitinsä on ostanut sarjaa ja antanut kirjat lastenkin luettaviksi. Isät tekevät myös samaa. Kun lapsi huomaa Weedin marketin hyllyllä ja pyytää isää ostamaan sen, isä sanoo ostavansa kirjan, koska on lukenut itse Hopeanuolta. Sarjaa on tosiaan rakastettu jo pitkään.

Minkä parissa työskentelet tällä hetkellä?
-  Hopeanuolen jatkosarja Weed loppuu 60. osaan. Sen jälkeen alkaa tarina Weedin lapsista Orionissa. Sitä ilmestyy noin kymmenen osaa. Hopeanuolen tarina jatkuu siis vieläkin.

Mitä suunnitelmia sinulla on tulevaisuutta varten?
-  Täytyy vielä jatkaa sarjan piirtämistä. (Takahashi naurahtaa.)

Mistä pidät mangakan työssä?
- Saan eniten voimaa siitä, kun töistäni pidetään ja ne otetaan vastaan lämpimästi.

Mikä ikäviä puolia mangakan työssä on?
- Uni jää vähiin. Sitä ei voi välttää. Se on kenties ainoa huono puoli. Piirtäminen ei ole ikävää ja tarinan keksiminen on varsin hauskaa. Tämä työ on kutsumukseni.

Mistä Hopeanuolen hahmoista pidät?
- Jos pitää sanoa yksi, se on Benizakura. Pidän myös muista hahmoista, esimerkiksi Timistä, Kain veljeksistä ja Benistä. Pidän monista hahmoista. Mutta jos mainitsen vain yhden, se on kuitenkin Benizakura.

Miksi?
-  Koska hän uhraa itsensä ja kuolee puolustaessaan tovereitaan.

Kiinnyitkö sarjan hahmoihin?
-  Totta kai. Kun mietin tarinaa, asetuin täysin hahmojen asemaan ja muutuin niiksi. Se oli todella voimakas kokemus. Itkin, kun Benizakura kuoli.

Miten ajatus Akakabutosta syntyi?
-  Silloisella toimittajallani oli paljon ystäviä, jotka metsästivät. Eräs heistä metsästi maailmalla ja kuulin häneltä kaikenlaisia tarinoita. Hän kertoi, että viime aikoina Japanin Honshun saarrela oli tavattu erikoisen värisiä karhuja, joita ei pitäisi edes olla. Niiden turkissa oli punaista ja sanottiin, että ne olivat ehkä sekarotuisia. Niin sain idean Akakabutoa varten ja loin valtavan ja raivoisan karhun. Sen nimi on Akakabuto, koska sen päässä on punaista. Kabuto viittaa päähän. (Huom! Akakabuto tarkoittaa suomeksi punakypärää.)

Mitä pidät karhuista?
- Piirrän karhut todella pahoiksi, mutta eivät ne oikeasti niin pahoja ole. Pistin karhut vihollisen rooliin vain nostattaakseni koirien vimmaa. En inhoa karhuja.

Mikä hahmo oli vaikein piirtää?
- Mitään hahmoa ei ollut kovin vaikea piirtää. Hankalin hahmo on Weed. Orionissa hankalin on Kamakiri. Sillä on niin paljon karvoja. Siinä on kova työ.

Mikä Hopeanuolen teema on?
-  Moraali ja ystävyys.

Hopeanuolen jälkeen olet piirtänyt Weediä. Voisitko kertoa sarjan taustoista?
- Hopeanuoli ilmestyi noin 25 vuotta sitten sarjana kolmen vuoden välein. Kolmen vuoden jälkeen se loppui. No, tämä on ajalta ennen kuin Hopeanuoli alkoi, mutta itse asiassa tarina kertoi koirien kokoamisesta yhteen, ystävien kokoamisesta. Alun perin ei ollut puhetta taisteluista karhuja vastaan. Lopulta mietin, voisiko tarina tosiaan päättyä niin, että laumoittain koiria on kokoontunut yhteen ja syöksyy karhujen kimppuun. Kustantajani otti puheeksi ajatuksen taistelusta karhua vastaan. Tarinassa karhut eivät voita koiria. Mutta en ollut vielä ajatellut juonta niin pitkälle. Niinpä minäkin olin huolissani karhujen kohtaamisesta, mutta lopulta se oli hyvä juttu. Tarinan piirtäminen sujui omalla painollaan.

Onko sinulla koiria? Jos on, niin millaisia?
- Minulla on labradorinnoutaja. Niistä tulee usein opaskoiria. Minulla oli kolme labradorinnoutajaa, mutta annoin yhden pois ja yksi, joka oli toisten äiti, kuoli hiljattain. Minulla on siis nyt vain yksi koira.

Mistä eläimistä pidät koirien lisäksi?
- Pidän myös kissoista. Minulla on ollutkin kissoja. Pidän kaikista elollisista olennoita. Lehmät ovat ehkä ainoita, joista en pidä, koska minun piti hoitaa niitä lapsena. Naudanliha kyllä maistuu minulle. (Takahashi naurahtaa.)

Luetko itse mangaa? Jos luet, niin millaista mangaa?
- En ole lukenut sitä viime aikoina. Väsyin lukemaan mangaa noin 40-vuotiaana. Mitähän olisin lukenut? Hiroshi Hiratan Satsuma Gishidenin. Se kertoo samuraista. Sitä luin innolla ja olin täysin sen pauloissa.

Ketä mangakaa kunnioitat?
-  Luonnollisesti minua innoittanutta Hiroshi Motomiyaa.

Mitä teet vapaa-ajallasi? Mitä harrastat ja mistä olet kiinnostunut?
- Nuorena olin kiinnostunut klassikkoautoista. Nyt pelaan innokkaasti golfia. Enkö olekin aika ruskettunut? (Takahashi nostaa hihansa ja näyttää käsivarttaan.)

Mitä mieleesi tulee sanasta Suomi?
-  Muumi ja joulupukki.

Mistä muumihahmosta pidät eniten?
-  Hm, ehkä Muumipeikosta ja myös Nuuskamuikkusesta.

Millaisesta musiikista pidät?
-  Sho Hamadan ja Tsuyoshi Nakabuchin musiikista. Pidin myös Olivia Newton Johnista.

Mistä ruoista pidät?
- Tomaateista, vihanneksista, banaaneista, vesimelooneista ja yleensä hedelmistä. Mitä lihaan tulee, pidän naudanlihasta ja lampaanlihasta.

Mistä ruoista et pidä?
-  Hanhenmaksasta. (Takahashi naurahtaa.)

Lähettäisitkö viestin JapanPopin lukijoille?
- Olen todella iloinen, että pidätte niin kovasti Japanin kulttuurista. Japanissa pitäisi myös oppia tuntemaan Suomea paremmin. Suomi on todella kaunis ja hyvä maa. Pidän Suomesta todella paljon.

Kiitin leppoisaa ja rennonoloista Takahashia haastattelusta. Lähtiessäni huoneesta tuntui jotenkin kuin ympyrä olisi sulkeutunut, ja tiesin samassa lapsuuden minäni reaktion - se oli ilo.

14 kommenttia:

 1. "Sen jälkeen alkaa tarina Weedin lapsista Orionissa. Sitä ilmestyy noin kymmenen osaa."

  Ylitti kyllä tuon "noin kymmenen osaa" tuo Orion..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Tosin luonnollista, että Takahashin ajatukset ovat muuttuneet 2011 ajoista.

   Poista
 2. "Pidän myös muista hahmoista, esimerkiksi Timistä"

  Nyt lyö kyllä pää tyhjää kuka hahmo tuo Tim on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tulee äkkiseltään mieleen vain tämä "näätä", jonka nimi oli Tin. Tosin tuossa on sitten kirjaimen heittoa. Muita ei kuitenkaan tuolla nimellä löydy.. Ja nimi tulee tiikeriveljeksiä ennen. Onkohan Takahashi kumminkin tarkoittanut tätä hahmoa vai jotain aivan toista.

   Poista
  2. "Tin" on vain käännösvirhe eikä siis mikään nimi. Sen pitäisi olla "ten" eli näätä.
   Käännösvirheestä puheenollen, ehkä tuo Timkin on jokin virhe ja sen pitäisi olla joku muu.

   Poista
  3. Jep, leikkaamattomassa virhe oli vuorostaan tuollainen.

   Poista
 3. "Orionissa hankalin on Kamakiri."

  Eihän Kamakiri ole Orionissa, ainoastaan tämän 3 poikaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vaikka Takahashi on hänet muuten maininnut.

   Poista
  2. Akakamakiriä on kutsuttu isänsä mukaan Kamakiriksi. Näin ainakin ennen kuin Akakaman oikea nimi mainittiin.

   Poista
 4. Tosi outoja vastauksia, täytyy sanoa. Jotenkin tuo on suomennettukin tosi tönkösti ja antaa Takahashista vähän hölmön kuvan. Onkohan haastattelija mennyt sekaisin, kun aika monessa kohtaa heittää. Esim. Millä tavoin Weed muka on vaikea piirtää? Tarkoitettiinko siinä Weedin kenkiin hyppäämistä/eläytymistä hahmoon.. ?

  ..Ja kuka kumma on Tim :'D Jäi kyllä nyt hämäämään.

  VastaaPoista
 5. Oliskohan Tim väärinkuultu Gin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä olen aiempia Takahashin haastatteluja katsonut niin lempihahmoa kysyttäessä tuo nimi ei ole sieltä esiin noussut ja enemmän ne ovat olleet tyyppiä Benizakura, Ben jne. Näiden hahmojen voi huomata vastaavan toisiaan ja tuskin tekijä nyt Ginin nimeä olisi mennyt unohtamaan.

   Poista
 6. kiva kun kirjoitit siitä Takashashin haastatelusta oli kiva tietää siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilo minun puolellani. Yritän josko näitä saisi lisää, ainakin yksi on tulossa.

   Poista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.