keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Helsingin sanomien artikkeli

























14.7. olevasta Helsingin sanomista löytyi artikkeli.

"Piirtäjä tekee yhä 12-tuntista työpäivää"
- "Karhukoira Hopeanuolen isä Yoshihiro Takahashi piirtää sarjakuvaa jossa moraali on kohdillaan."

"Yoshihiro Takahashi tiesi 12-vuotiaasta asti haluavansa sarjakuvapiirtäjäksi. Hän ihaili Hiroshi Motomiyaa, joka oli tunnettu tappelusarjakuvista, joissa nuoret pojat taistelivat koulujen välisesti. Ne ilmestyivät 1970-luvulla pojille suunnatussa Shônen Jump - sarjakuvalehdessä."

"Toyotan tehtailla autonosia tehnyt Takahashi haaveili eläimien piirtämisestä. Hän päätti pyrkiä ihailemansa mangakan avustajaksi. Se on tavallinen tapa kouluttautua alalle. "Motomiya vastasi:  Tule puolen vuoden kuluttua uudestaan. Jos kuvien laatu on parantunut, pääset hommiin", Takahashi saoo. Laatu parani, mutta Takahashi sai huhkia vielä kolme kuukautta koeajalla ennen kuin pääsi kunnolla piirtämään".

Viime vuonna 40-vuotistaiteilijajuhlaansa viettäneen Takahashin tunnetuin teos Hopeanuoli kertoo taistelukoirista. Eeppisessä tarinassa koirat eri puolilta Japania yhdistyvät armeijaksi tappaakseen ihmisiä terrorisoivat jättiläiskarhut, joita johtaa häiriintynyt, punaharjainen Akakabuto (suom. Punakypärä). Päähenkilö Hopeanuoli on jalosukuinen Akita-koiranpentu jonka kohtalo on taistella Akakabutoa vastaan. Hopeanuoli toimii japanilaisten samuraisotilaiden etiikan eli bushidôn mukaisesti.
"Perusjuttu bushidôssa on, että oikein tekemisen tähden voi kuolla. Selviytyminen ei ole pääasia, vaan se, että tekee oikein", Takahashi sanoo.
Helpointa on lukea tarinaa kuvittelemalla koirat ihmisiksi eli samuraisotilaiksi. Mitä karhut sitten edustavat?
Takahashi miettii pitkään.
"Mitä tahansa ulkopuolista hyökkääjää. Ehkä suomalaisesta näkökulmasta karhut voisivat olla Venäjä?"
Takahashi nauraa tämän jälkeen kohteliaasti hihittäen. Hän näyttää tavalliselta japanilaiselta valkokaulustyöläiseltä. Työtä Suomen vierailu teettääkin: Tänään ja huomenna Takahashi on kunniavieraana Japanin kulttuurista innostuneiden Animecon-tapahtumassa Kuopiossa. On fanitapaamisia ja nimikirjoitusten jakoa. Kustannustoimittaja Yuki Saka seuraa mukana kuin varjo.

Takahashi kävi Suomessa ensi kertaa syyskuussa.
"Yllätyin, kun suomalaiset fanit olivat niin hiljaisia ja rauhallisia eivätkä rynnineet. Japanissa sanotaan, että pohjoisessa asuva väki on rauhallisempaa, mutta se pätee myös muualle maailmaan", Takahashi toteaa.
Alunperin Hopeanuolessa oli kyse pelkästä toiminnasta.
"Sitemmin tarinoissa on jatkuva moraalinen ulottovuus. Loppujen lopuksi hyvä pärjää, paha ei".

Moraali nousee Takahashin lapsuuden Japanista, kun ajat olivat vaikeampia ja moraali istui ihmisissä tiukasti. Jos joku pudotti kukkaronsa, löytäjä toimitti sen poliisille. Hopeanuolen hahmot pyrkivät asetettuun tavoitteeseen kaikin voimin. Sarja on nyt suositumpi Suomessa kuin Japanissa.
"Uskon Hopeanuolen menestyneen sen ilmestyessä, koska se muistutti Japanissa katoavista arvoista, kuten ystävyydestä ja toisten kunnioittamisesta. Menestys Suomessa kertoo, että täälläkin ihmiset alkavat kaivata näitä asioita", Takahashi sanoo.

Hopeanuoli on sukupolville kokemus 25-35-vuotiaille suomalaisille. Sarjan animaatioversio julkaistiin Suomessa videokasetilla "Sallittu"-leiman alla jo vuonna 1989. Silloin animaation japanilaista alalajia vierastettiin. Siksi julkaisun kannessa Ôhun miljöö vaihtui Alaskaksi ja sepel- ja ruskeakarhut "grizzlyiksi" Vaikka sarja oli sensuroitu hahmojen kuolemat olivat usein surullisia. Kun Punainen jättiläinen alkoi julkaista sarjakuvaa suomeksi vuonna 2010, nostalginen tunneside tuotti tulosta. Tasan vuosi sitten Hopeanuoli oli Suomen myydyin manga. Seuraavista koirasukupolvista Weed- ja Orion-sarjat houkuttelevat yhä nuorempia faneiksi. Takahashilta eivät näytä työt loppuvan. Hän piirtää usein 12 tuntia päivässä.
"Piirtämistä hankalampaa on tarinoiden kehitys ja uusien vihollisten keksiminen"

Kuka?

Yoshihiro Takahashi
- Syntyi 18. syyskuuta 1953 Higashinarusessa Akitan prefektuurissa Japanissa.
- On piirtänyt paljon pojille suunnattuja urheilu- ja seikkailuaiheisia sarjoja. Niistä tunnein kertoo karhukoirista.
- Hopeanuoli (Ginga Nagareboshi Gin) ilmestyi mangana 1983-1987). Siitä julkaistiin 21-osainen animesarja vuonna 1987.
- Takahashi jatkoi koirien piirtämistä 60-osaisella mangalla Hopeanuolen pojasta Weedistä. Sarja päättyi 2009 ja tällä hetkellä Takahashi piirtää Weedin pojan Orionin seikkailuja.
- Takahashilla on musta labradorinnoutaja Liz joka on nimetty Elizabeth Taylorin mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.