sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Kokoelmakuvien laitto nettiin

Hieman omia ajatuksia kokoelmakuvien laittamisesta nettiin kerta sitä voidaan paheksua jne.

Ehkä eniten on voinut törmätä niihin kommentteihin, että kuvien ottamisella yrittäisi nostaa itseään, saada huomiota. "Kattokaa nyt mitä mulla on." Mutta rehellisesti sanottuna minulla ei ole kuvien laiton puolesta syntynyt kuvaa mahdollisesta ylimielisyydestä tms. Sen on voinut tehdä esim. henkilön käytös ja muut puheet, jotka ei välttämättä ole olleet yhteydessä keräilyyn. Mutta toisaalta vaikka sitä kuinka yrittäisi nöyränä ja itseään jopa mitämättömänä pitäen laittaa kuvia, saattaa näitä negatiivisia kommentteja silti tulla.

Pelkässä tekemisessä, oli se sitten mitä ja minkälaista vain, voi aina olla aiheellista ja aiheetonta katkeruutta ja kateutta. Varsinkin, jos olet yhtään tyytyväinen tai hyvällä mielellä liikenteessä. Eikä kaikkia voikaan miellyttää tai kannatakaan, jos se tuottaa itselle iloa.
Mahtaako siis vika olla kuvan katsojassa, jos hän rupeaa ajattelemaan keräilykuvista sekä niiden ottajasta negatiivisesti? Onko katsoja ymmärtänyt ns. viestin väärin, mitä kuvalla on haluttu sanoa? Tahallaan? "Mä vaan keräilen, se on hauskaa" eikä "suokaa minulle kaikki se huomio ja kunnia, koska olen näin ja näin hyvä keräilijä/fani."
Ginga-fandomissa keräily saattaa olla jopa jostain näkökulmasta katsottuna ruma/paha ongelma. Ja koska keräilystä tosiaan ollaan montaa mieltä, näkyy se mm. näissä kommenteissa. Ristiriitaisesti myönnän, että minua masentaa keräilykuvissa tai no keräilyssä yksi asia. Se miten siitä tai itseaiheutettuna tulee tunne, että tavarapaljous olisi sarjan sielu ja sydän. Miten väärää asiaa ns. korostetaan. Se taitaa liittyäkin enemmän kulttuuriin..
En sano kuitenkaan, että kuvien ottajat olisivat syyllisiä tai etteivät he saisi ottaa keräilykuvia. Olen vain itse poistanut kokoelmanikuvia siitä syystä, että oma kuvien laittamiseni tuo minusta fanina esiin väärän puolen. Tietyistä syistä en halua edustaa sellaista ihmistä. Etenkin kun keräily on itsessäni vielä lähes mitätön osa tänä päivänä.

Myönnän kuitenkin pitäväni omien mangojeni, oheistuotteitteni jne. kuvaamisesta. Mutta siinä nautin pikemminkin ns. hiljaisesta työskentelystä ja yksin tekemisestä. Minulla ei siis ole tarvetta ladata niitä edes koneelleni (ellen postaukseen tarvitse tms.) tai nettiin. Toki tässä voi tehdä ihan, miten haluaa ja omia mieltymyksiä kuunnellen.
Tällä hetkellä minulla on netissä kuvia, koska siitä tuleva into ja uutus toi mielihyvää. Hetken. Nyt kun olen muuttanut kuvat ovat kai jonkinlainen ajatus siitä, että mitä minulta löytyykään. Mutta ei sekään tarkoita, että niitä nyt vain katselisin kaiken aikani.
Enkä oikeastaan tiedä, onko minun tarkoitus edes jatkaa aktiivista toimintaa tällä saralla. Pidänkö kuvat ns. itselläni. En varsinaisesti "pidä", mutta sanoisin kuvien olevan aika syrjässä. Mutta näyttivät muutamat thaimaalaisten mangojeni kuvat auttavan keräilijäkuntaa, kun niistä ei ole kuvia missään. Olisi hienoa, jos keräilyn merkeissä pystyisi olemaan samanlaisena apuna/hyötynä. Nimenomaan auttamisen lähtökohdista.

Keräilykuville voi kuitenkin ajatella olevan erinäisistä syistä tarvetta. Vaikka ehkei sitä näe samalla tavalla, jos keräily ei ole juuri itselleen ykkösjuttu. Eli kyseessä on paljon muutakin kuin sitä luultua näyttämisen tarvetta.
En tiedä, olenko keräilijänä eniten kiinnostunut siitä mitä ja kuinka paljon omistaa. Minua kiinnostaa enemmän niiden historia (mistä ostanut, milloin jne) ja en tiedä voidaanko puhua estetiikasta, mutta tavallaan jonkinlainen tavaroiden järjestyskin. Mahtaako nyt esim. järjestys kertoa jotain ihmisestä itsestään jne. Joku kokoelma voi esim. kertoa henkilön kädentaidoista ja ettei ole ehkä tästä syystä kiinnostunut ns. virallisesta tavarasta.
Ja jos ajatellaan, ettei olisi keräilykuvia tai ainoastaan ne kauppojen ja yritysten tuottamat kuvat, olisi keräily kovin kuivaa ja kapea-alaista. Omasta mielestäni keräilykuvat ovatkin tämän takia paljon elävämpiä ja niistä pystyy lukemaan eri asioita. Eli ehkeivät ne kaupan pelkistetyt kuvat tarjoa niin paljon.
Tämän puolen halusin tuoda esiin menemättä syvällisesti keräilyn myönteisiin asioihin.

Palatakseni tähän, miten kuvien laitto saattaa ärsyttää - herää kysymys, minne niitä sitten saa laittaa? Deviantartkin taitaa jakaa mielipiteitä siitä ja tuskin blogit onnistuvat ärsyttämään niin paljon. Välillä olen miettinyt, että pitäisikö keräilykuville olla sitten ihan oma paikkansa joka keskittyisi keräilyasiaan. Ei niinkään siksi, että haluttaisiin välttää mielipahan syntymistä, mitä se omien kuvien laittaminen tuottaa. Vaan juuri siksi, miten sinne juuri saisi laittaa kuvia ja ilmapiiri saattaisi olla toinen. Toisaalta sitten voitaisiin taas puhua omista kuppikunnista ja elitismistä. Eli ehkä on hyvä, että kuvia löytää vähän sieltä sun täältä?

Kuten jo puhuttiinkin, keräily on vahva piirre fandomissa. Mutta jos keräilyn asema olisi toisenlainen, miten se näkyisi kuvien laitossa? Olisiko suhtautumisissa ja muussa eroja? Millaisia? Ehkä se sitten on niin, että pitää olla tässäkin yhteydessä tietoinen ihmisten erilaisuudesta. Miten keräily jakaakaan ihmisiä. Mutta siitä huolimatta minusta on ikävää, että tämänkaltaista hierakiaa, ilkeyttä jne. vaan tuppaa esiintymään (kaikessa). Onko se kokonaan muuttumaton asia vai voisimmeko tehdä sille jotain?

7 kommenttia:

 1. Tällasissa tilanteissa kannattaa katsoa myös muita asioita joiden fanitukseen keräily olennaisesti kuuluu. Mm. Pokemon -tavaroiden keräilylle on omia blogejaan, ja sitten on näitä myfigurecollection -kaltaisia nettisivuja, joissa on tietoa figuista ja voi pitää listaa omistamistaan ja haluamistaan yksilöistä.

  Itse pidän kokoelmakuvista. Harvemmin niistä saa semmosta leveilyfiilistä tai tunnetta, että yritetään olla parempi fani kuin muut. Ennemminkin niistä välittyy omistajan ilo ja into sarjaa kohtaan, ja kuten sanoit on niillä informatiivista arvoa. Muiden sarjojen keräilyn tiimoilta lähinnä näkee kateellisia ja muuten rahasta nurputtavia ihmisiä, kumma että Gingan kohdalla keräilyssä paheksutaan jotain oletettua ylimielisyyttä. Älkää tunteko mitään syyllisyyksiä jos nautitte keräilystä ja kokoelmakuvien postaamisesta :D

  VastaaPoista
 2. Jotenkin tuntuu, että nykyisin keräily ei ole enää niin iso juttu fanien keskuudessa kuin ennen.. Tai sitten kuvittelen, olenhan kuitenkin ollut gingafandomissa hieman syrjemmässä viime aikoina.

  En ole koskaan ymmärtänyt sitä, miksei saa näkyvästi iloita jostain asiasta, vaikka sitten uudesta kokoelman helmestä tai uudesta kenkäparista. Monesti kokoelmakuvien ottajia on pidetty (en tiedä mikä tilanne on nykyisin) leuhkina, rikkaina ja vaikka minä, vaikka todellisuudessa kyse on pitkälti vain keräilijän innokkuudesta, jolla on ihan viaton periaate - nuo totesitkin tekstissä.

  Sinänsä on myös aika erikoista, että samaan aikaan jotkut loukkaantuvat kokoelmakuvien jakelemisesta ja näytille laitosta, kun samaan aikaan niitä kuitenkin pyydetään esille. Ainakin omien lukijoideni kohdalla olen huomannut, että pyydetyimmät postausaiheet liittyvät tavalla tai toisella keräilyyn. Nykyisin toki tilanne on toinen, kun en enää keräilyä harrasta oikeastaan. En tiedä, onko kyse kateudesta vai kilpailuhengestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän keräily on muuttunut kovastikin. Ja millainen mahtaa olla edes, vaikka viiden vuoden päästä. Mutta on vaikeaa tosiaan sanoa, minkälainen ns. henki on. Onko julkista haukkumista vähemmän, mutta piilossa puhuminen pysynyt samana jne.

   Poista
 3. En itse tajua miksei keräilyesineistään saisi olla ylpeä. Ei ole keräilijän vika, jos kateellisilla ei ole rahaa, intoa ja/tai taitoa hankkia samanlaista kokoelmaa. Ilman kokoelmakuvia faneilla ei olisi edes mitään tietoa millaisia tuotteita Hopeanuolesta on edes tehty, sillä virallisten tahojen antamia tietoja ei netissä ole.

  VastaaPoista
 4. Jokainen saa kyllä ihan vapaasti laittaa kuvia omista kokoelmistaan nettiin, ei siinä minusta ainakaan mitään pahaa ole. Se on sitten eri asia, jos homma menee sellaiseksi "Minä olen parempi fani kuin sinä, koska minulla on kaikki mangat, magneetit, figuurit, lautapeli ja 10 animaatiokalvoa ja sinulla on vain suomimangat. Oikea fani ostaisi kaikki fanitavarat!"

  VastaaPoista
 5. En ymmärrä, mistä joillekin ihmisille on tullut sellainen mielikuva, että keräilijät olisivat ylimielisiä? En ole koskaan nähnyt tai kuullut, että joku keräilijä olisi leuhkinut kokoelmallaan tai väittänyt itseään paremmaksi faniksi ja sanonut, että todelliset fanit omistavat ison kokoelman. Olen itse törmännyt vain asiallisiin keräilijöihin, jotka eivät leuhki kokoelmallaan ja ovat sitä mieltä, että keräily on vain yksi tapa fanittaa sarjaa eikä se mitenkään mittaa sitä miten iso fani olet. Tuntuu vain, että Ginga-fandomissa kateus keräilijöitä ja heidän kokoelmiaan kohtaan on melko yleistä...

  VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.