perjantai 5. joulukuuta 2014

Tokubetsuhan

GDW:n Tokubetsuhan on vuonna 2005 julkaistu kokoelma-albumi, joka sisältää Gaidenin ja Rikin kokonaisuudessaan. Manga julkaistiin alunperin Weedin animen kunniaksi, jolloin etukannessa onkin pikkukuva animesta.
 
Takakannessa näytettäisiin puhuvan muutamista oheistuotteista kuten pyyhkeestä, kännykkäkorusta ja Tosho/Quo-kortista. Harvinaisuudestaan johtuen näitä ei välttämättä tulekaan niin helposti vastaan.

Gaidenin ja Rikin mukana tulee yksittäisissä mangoissa värisivuja. Ensimmäisissä julkaisuissa niitä on enemmän ja toisessa noin yhden värisivun verran. Tokubetsuhaniin ei ole kuitenkaan otettu mitään värisivuja näistä mangoista, vaikka se onkin Rikin ja Gaidenin kokoelma.

 Perustiedot
Kieli: Japani.
Sivumäärä: 412 + 4
Julkaisuvuosi: 2005
Koko: 18 x 13 cm
Paksuus: n. 3 cm
ISBN: ISBN4-537-15247-8

Mangasta löytyy siis tarinat Mel no Tabidachi (Merin matkaanlähtö, Lonely Ron (ensimmäinen tarina), Shion no Kaze (Siionin tuuli) ja Hanako. Värillinen Yumemiru Senshitachi (Uneksivat sotilaat) on jäänyt pois mangasta. Hanakon jälkeen alkaa Riki-manga.

Mel no Tabidachi
Tämä on mangan ensimmäinen tarina ja nimensä mukaisesti se kertoo Melistä. Mel tonkii roskia, kunnes eräs Jodie niminen koira tarjoaa sille omasta ruoastaan. Melin tavoitteena on palata Ohuun Weedin luokse. 
Televisio tiedottaa kahdesta kadonneesta vangista, jotka ovat kuolemaantuomittuja. Jodie ja hänen perheensä päättää lähteä huvilalle ja matkan aikana perhe törmää karkureihin. Toinen miehistä lyö Jodiea ja Mel juoksee paikalla tarraten miehen käteen. Perheen poika ja äiti kidnapataan. Jodie pyytää, että Mel kääntyisi Justice-nimisen järjestön puoleen. Justice koostuu koirajoukosta, joka valvoo kaupungin turvallisuutta. Koirat pääsevät vankien jäljelle ja perheen isä kertoo poliisille tapahtuneesta.
Mel hyppää sisälle ikkunasta ja heitetty puunrunko avaa myös oven. Valot sammutetaan ja miehille annetaan turpaan. Tässä vaiheessa poliisit saapuvat paikalle ja pidättävät miehet. Tarinan lopussa Mel käy tapaamassa Lewis-nimistä koiraa, jolta hän kyselee perheen voinnista. Lopuksi koira suuntaa Ohuun päin.

 Lonely Ron
Toinen tarina kertoo Ron-nimisestä tanskandoggista, joka elää kotikoirana. Ron hermostuu lintuihin, jotka jatkuvasti syövät hänen ruokaansa. Ron päättää karata ja hän hyppää aidan yli päätyen lopulta metsään. Koira menee sateensuojaan pyhäkköön, jossa on joku toinen vieras. Ron huolestuu, kun Buru näkee levottomia unia villisian jahtaamisesta.
Koiria odottaa ulkona Vamoksen johtama lauma, joka on vihainen Burulle ystävänsä telomisesta. Buru aikoo taistella, vaikka hänen suolensa pullottaa ulos. Vamos tarttuu suoleen, jolloin Ron ei pysty enää olemaan puuttumatta tilanteeseen. Tanskandoggi jyrää koirat ja ne lähtevät lipettiin. 
Buru alkaa kertoa tarinaa siitä, kuinka hänen isäntänsä hylkäsi hänet. Buru oli jahtaamassa villisikaa kolmen muun koiran kanssa. Koirien tuli ajaa sika tiettyyn paikkaan ja odotella isäntää, mutta Ryuu innostui hyökkäämään etukäteen. Tämän seurauksena Buru sai sian hampaat kylkeensä. 
Koira työntää myöhemmin suolta takaisin sisäänpäin ja pyytää Ronia hakemaan vettä. Sillä aikaa Vamoksen joukko astuu uudelleen esiin ja taistelu jatkuu. Ron palaa hetken kuluttua takaisin ja kuulee Burun olevan kuollut. Vamos inhoaa Ronin pelkuruutta, jolloin hän käskee koiraa katoamaan alueelta auringonlaskuun mennessä. 
Buru kuitenkin virkoaa ja Ron alkaa taistella Vamoksen joukkoja vastaan. Tanskandoggi ei voi tappaa Vamosta tämän pentujen tullessa paikalle. Ron palaa myöhemmin Burun luo ja pelkää jo lintujen syövän hänen kaveriaan. Lopussa näytetään kuinka koirat kirmaavat yhdessä juosten.

Siionin tuuli
Tarina alkaa siitä, kun perhe ajaa autolla ja keskustelee mm. uudelleen huvipuistoon menemisestä. Kenta ei ole kuitenkaan innostunut asiasta hänen äitinsä takia He joutuvat jarruttamaan jahka tielle juoksee koiranpentu leipä suussaan. Perhe näkee pennun ja sen emon.
Kentaa kiusataan koulussa ja hän on varsinainen itkupilli. Yousuke ja hänen isänsä käyvät sairaalassa tapaamassa äitiä. Kenta lähtee etsimään koirakaksikkoa metsään ja vie niille ruokaa. He touhuavat yhdessä, kunnes kiusaajat ilmestyvät paikalle. Emo, Kinumaru saa kuitenkin tarpeekseen kiusaajien käytöksestä. 
Kinumaru oli hylätty kadulle ja se tutustui myöhemmin eurooppalaiseen Billyyn. Hänelle emo sai pennut. Billy lähti eräänä päivänä estäen muita tulemasta mukaan, mutta koirasta ei kuulunut enää mitään. Yhdeksästä pennusta vain yksi selvisi, Shion.
Myöhemmin kuullaan, että perheen äidillä on syöpä ja miten hänellä on vain kuukausi elinaikaa. Tämä johtaa riitoihin perheen isän ja Yousuken välillä.
Kenta ja Yousuke huomaavat varisten lentelevän sateessa, jolloin he menevät Shionin luo. Pojat hätyyttelevät lintuja ja löytävät emon kuolleena. Kinumaru haudataan.
Pojat ulkoiluttavat sairasta äitiään ulkona kirsikankukkien pudottaessa lehtiään. Äiti sanoo viimeiset sanansa pojilleen ja ei kestä kauaa kun pian vietetään hautajaisia.
Kiusaajat palaavat jälleen häiritsemään Kentaa ja Shionkin joutuu taistelemaan erään koiran kanssa. Se lähtee kuitenkin karkuun, jolloin Shion voittaa. Kenta ajautuu tappeluun kiusaajiensa kanssa, minkä hänen isänsä ja Yousuke näkevät. Tämän jälkeen he yrittävät etsiä Shionia tuloksetta. Kenta on kiitollinen siitä, miten koira antoi hänelle rohkeutta muuttaa itseään ja olla alistumatta kiusaajien tahtoon.

 Hanako
Hanako on lyhyttarina Yoshihiro Takahashin omasta koirasta Hanakosta ja myös itse tekijä esiintyy tarinassa. 
Yoshihiro oli lomamatkalla Amerikassa erään japanilaisperheen luona. Siellä hän tutustui Hanakoon, joka oli puoliksi siperiansusi sekä saksanpaimenkoiran ja malamuutin risteytys.
Yoshihirolle ehdotetaan, että hän ottaisi Hanakon sillä työkiireiltään perhe ei kyennyt hoitamaan sitä. Koira muutti Japaniin ja siellä se oli kova karkaamaan. Hanako löytyi milloin mistäkin.
Yksi tapaus jopa liittyi poliisiin ja erääseen koiranomistajaan, jonka koiraa Hanako oli purrut. Mutta koira oli vain tarkistanut sen sukupuolen.
Viisi ja kuusi vuotta kului nopeasti, jonka jälkeen Hanakolla alkoi olla terveydellisiä ongelmia. Sillä esiintyi virtsankarkailua, syömättömyyttä ja koiran takajalat heikkenivät. Myöhemmin koiralta löytyi abskessi kohdusta.
Hanako leikattiin ja koira ei avannut silmiään kolmeen päivään. Lopulta se heräsi, mutta tila vaihteli. Perhe ajoi eläinlääkärin luo, mutta tuona aikana Hanako oli nukkunut pois.

 Riki
Riki alkaa aukeamasivulta 216-217. Tapahtumat alkavat sillä, kun Akakabuto hyökkää vuonna 1974 pellolla olevien lehmien kimppuun. Niistä Akakabuto ottaa saaliikseen emän ja vasikan. Kyläläiset kääntyvät Gohein puoleen, joka metsästää Shiron (ja muutaman muun) kanssa karhuja.
Vuoden päästä Yamabuki synnyttää viisi pentua Bizenin talossa. Gohei tulee katselemaan pentuja kuukauden kuluttua syntymästä. Mies valitsee valkoisen pennun.
Seuraavien kuukausien aikana pennut saavat uudet omistajat. Ainoastaan Riki jäi kahden emonsa kanssa. 
Yamabuki asui ennen Miyagin prefektuurissa omistajansa kanssa, mutta hänen sairastuttua Yamabuki siirrettiin lapsuudenkotiinsa Päästyään sairaalasta omistaja halusi kuitenkin koiransa takaisin. Riki ei pidä siitä, että hänet erotetaan äidistään. 
Sateen alkaessa Riki yrittää palata takaisin emonsa luo. Matkallaan Riki törmää villikoiriin joiden kanssa se ajautuu ongelmiin. Heiji, Monta ja Greco paiskivat pentua minkä jaksavat. Riki iskee Heijin maahan ja lähtee pakosalle päätyen virtaukseen. 
Rannalle päästyään Riki tapaa isänsä Shiron, joka ruokkii hänet. Mutta Shiro ei kuitenkaan tunnista poikaansa ja koirat juttelevat tapahtuneesta metsässä.
3-vuotias Daisuke ajelee mäkiautollaan ja on vähällä jäädä rekan alle, mutta Riki pelastaa hänet. Poika pyörii metsän reunalle ja Riki yrittää ulvoa apua. Se tuo kuitenkin mukanaan samat jo aiemmin nähdyt koirat joiden kanssa Riki ottaa uudelleen yhteen. Taistelu päättyy siihen, kun Gohei ja Shiro saapuvat paikalle. Shiro tunnistaa poikansa ja kehuu tätä suorituksestaan. Riki jatkaa normaalisti äitinsä näkemistä.
Myöhemmin Gohein korviin kantautuu tieto siitä, että Akakabuto olisi tappanut ihmisiä. Miehet lähtevät karhujahtiin ja myös Riki seuraa perässä. Karhu pääsee yllättämään, jolloin muutamia miehiä kuolee ja Gohei menettää korvansa. Shiro syöksyy Akakabuton kimppuun ja Riki tuo Goheille aseen. Ukko ampuu karhulta toisen silmän ja ennen rotkoon tippumista Shiro jättää pojalleen hyvästit.

Mangan lopussa oli vielä tällainen kuva, mutta muuten Tokubetsuhan ei juuri sisälläkään mitään ihmeellistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.