sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Parodiasarja Kopeanuoli

Päätin ottaa puheeksi yhden Gingaan liittyvät pila-/huumorisarjan sen sijaan, että puhuisin kaikista muistakin tekeleistä. Tarkoituksena olisi myös jossain vaiheessa puhua mm. pilasarjakuvistakin ja yleensäkin siitä, mitä mieltä olen sarjan kustannuksella pilailemisesta.

Kopeanuoli on siis Dubbinaattorien parodiasarja, jonka Cadetthur on ohjannut ja käsikirjoittanut. Ääninäyttelijöitä on useita ja ne on määritelty jaksoihin erikseen. Jaksoja on neljä kappaletta: 1. Puhdasrotuisen syntymä 2. Puunkovaa koulutusta 3. Railohässäkkä ja 4. Daisuken lyhyet seikkailut. Jaksojen pituus on päälle kymmenen minuuttia, mutta kolmas jakso kestää vain viitisen minuuttia. Tapahtumat mukailevat pitkälti alkuperäisiä jaksoja, jolloin erityisiä klippejä ei ole jäänyt välistä. Myös dubbauksissa on perää alkuperäisille sitaateille, vaikka sinne omia lisäyksiä ja muokkauksiakin on tehty.


Juonta ei varmaan tarvitsekaan selittää, jolloin huomion voisi kiinnittää esille tulleisiin letkautuksiin. Alussa on esimerkiksi vitsailtu Akakabuto nimen vaikeudella ja Daisuken käytöstä on vielä jonkin verran lähdetty kärjistämään. Ginin väri ja sen periytyminen on varmaan yhtenä tekijänä ihmetyttänyt faneja, johon on tarjottu vastausta Fujin vieraissa käymisellä. Myöskään Daisuke ei ole mitenkään erityisen viisas koiratietoudessa, jolloin hänen tietonsa ovat karttuneet netin keskustelupalstoilta. Kun sarjassa kohdataan Hidetoshi, nähdään hänet varsin omahyväisenä ja ärsyttävänä tyyppinä, jonka englanninkielen ääntämys ei ole parasta luokkaa. Parodiasarjassa on myös hauskasti otettu esille, miksei Gin kuristu/hirty tai miten yliluonnollista rotkon hyppääminen on. John ja Gin nähdään tunnetusti rakastavaisina, mikä ei ihan pääty kuin odotettua. Näiden vaihtoehtojen sanoisin toimineen sarjassa ihan kivasti ja parhaana osana sarjaa. Tilanteet ovat faneille tuttuja ja he ymmärtävät nuo jutut, jolloin vitsit ovat voineet iskeä.
Lisäksi itse pidin kovasti esimerkiksi noista shōnen-sankari heitoista, etten voinut olla hymyilemättä.
Jos taas muita vitsejä ajattelee niin niiden teho oli vaihteleva, mutta niissä onnistui olemaan tiettyä yllätyksellisyyttä.
Ben jakoi taas mielipiteitäni noiden karskien vitsien suhteen. Tuon tyyppisessä huumorissa ei ollut mitään ongelmaa ja Crossin ja Benin yhteenotto lopussa oli ihan hauska. Mutta en pitänyt hahmon luonne-erosta verrattuina alkuperäiseen, mikä vaikutti Benin jutuista pitämiseen.
Kuitenkaan raskasta Weed-mangan vessahuumoria tässä parodiasarjassa ei ollut.

Mutta Kopeanuolta täytyy kehua hyvistä ääninäyttelijöistään, jotka suoriutuivat vahvasti. Gohei oli näistä ehdoton suosikkini siinä missä Johnillakin oli komea ääni. Myös Akakabuton mörmör-ääni ja Ginin hauhau-sitaatit olivat toimivia. Ylipäätään ääniefektit ja -työskentely ovat sarjan vahvuuksia.

Itseltäni onnistui ensimmäisen kahden jakson katselu ongelmitta, mutta kolmannen koin tökkiväksi. Syynä tähän oli toistuva lopputunnarin näkyminen, joiden jälkeen juttu kuitenkin jatkui. Myös muissa jaksoissa saattoi olla, etteivät ns. nopeutukset toimineet niin hyvin. Esimerkiksi Rikiosta puhuttaessa ihan odotin jotain hauskaa juttua pikakäynnin sijaan. 

Cadetthurhan tosiaan vastasi koko projektista ja hän suunnitteli Kopeanuolen kestämään kymmenen jaksoa, jonka jälkeen tavoite muuttui kahdeksaan. Syynä tähän oli hidas julkaisutahti. Myöskin yksi suurista ongelmista oli roolituksen onnistuminen eli esim. Akatoran ääninäyttelijää oli vaikea saada. Puhumattakaan ääninäyttelijöiden henkilökohtaisista kiireistä ja motivaation puutteesta. Cadetthur oli myös melko yksin editoimisen kanssa sen lisäksi, miten hän sai hoitaa käsikirjoituksen. Cadetthur onkin kommentoinut seuraavasti: "Järkevintä olisi ehkä voinut olla siirtää projekti jollekin toiselle kanavalle, mutta olisin joutunut vaihtamaan ääninäyttelijöitä. Muun muassa Daisuken ja Johnin näyttelijät ovat nykyään täysin estyneitä jatkamaan hahmojensa rooleissa, joten pistin koko parodian suosiolla jäihin. Muutenkin projektia pidetään Dubbinaattorien Kopeanuolena, eikä kukaan ryhmässä ole kiinnostunut jatkamaan sitä."
Myös projektista on kerrottu jonkun verran tarkempaa tietoa:"Kuriositeettina sanon, että kirjoitin Kopeanuolen neljä valmistunutta jaksoa vain yhden viikonlopun aikana heinäkuussa 2012. Alun perin kakkosjakson piti olla pidempi ja käsittää jaksot 2 ja 3, mutta jaksosta olisi tullut liian pitkä, joten jaoin sen kahdeksi erilliseksi jaksoksi. Nelosjakso onkin oikeasti kolmosjakso, ja kolmosjakso olisi jäänyt vastaavasti liian lyhyeksi, joten lisäsin siihen editointivaiheessa STP-vaikutteita. Äänenlaadun halusin jättää tarkoituksella huonoksi kunnianosoituksena vanhoille "kasaridubeille", siitäkin huolimatta että ratkaisuni herätti ryhmän sisällä jonkin verran paheksuntaa."

Monet STP-videot eivät välttämättä ole niin hauskoja tai laadukkaita, jolloin niiden suosio on omalla kohdallani hyvin vaihteleva. Suosikkeja löytyneen noin kourallinen ja nekin ovat kiven alla. Tällöin sanoisin Kopeanuolen voivan antaa hyvin paljonkin, jos pilavideoista on kiinnostunut. Suosittelen ilman muuta.

1 kommentti:

  1. Itse muistan jossain jonkun hehkuttaneen tätä todella paljon ja päätin vilkaista, mutta sillä hetkellä ei kyllä iskenyt. Oliko sitten dubbaajista vai itse tarinasta kyse, en muista, mutta sen muistan ettei ollut mieluinen itselleni. Pitäisi yrittää katsoa uudelleen jos olisin eri mieltä, mutta en ole saanut aikaiseksi.

    VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.