lauantai 24. lokakuuta 2015

Fanin tiedonmäärä

Omassa lähipiirissäni tunnutaan ajattelevan, että tiedän kaiken Gingasta ja tietämieni asioiden yksityiskohtia saatetaan ihmetellä. Miten ja mistä kaikki on kertynyt. Vaikka olenkin tehnyt pitkää fanitaipaletta, en jaksa ajatella tietouteni olevan niin ihmeellistä. Jokainen pystyy kartoittamaan omaa tietouttaan. Jos ei tiedä vastausta, älyää kysyä ja etsiä vastausta.

Kieltämättä tuntuu kuin siitä olisi ikuisuus, kun tiedonmääräni rajoittui vain animeen. Tätä aikaa olen elänyt oikeastaan sellaiset pari vuotta ja ehkä se on siksi niin pieni kokonaisuus. Toki kaikkea tietoa ei ole saatu päähän yhdessä hujauksessa, vaan se on vienyt aikaa ja vaivannäköä. 
Eri nettisivujen merkitystä tiedonhaussa ei voi kiistää ja niiltä se vähän syvempi (kuin animen) tieto on kertynyt. Mutta koen, että se syvällisin tieto mitä minulla on, on tullut nimenomaan foorumeilta.
Hopeanuoli.comin kaikenikäisten foorumilla ollessani minulla oli jo hallussa vähän syvempää tietoa. Ja oikeastaan eri keskustelujen myötä esim. mangasta sitä joutui ns. kertaamaan vanhaa tietoa ja saamaan uutta. Ja omaa tiedon oikealuotoisuutta pystyi ylipäätään helposti tarkistamaan, jotta ei puhunut ihan mitä sattui.
Eli muiden esittämiin Gingaan liittyviin kysymyksiin pystyi vastaamaan jo ihan hyvin. Joku saattoi tosin tuoda hieman täydennystä mukanaan. Näistä ajoista muistan oikeastaan sen, miten kiusallista se oli kun joko vastasi väärin tai joku antoi ehkä jopa vähän parempaakin tietoa. Välillä mietin, että oliko siinä tosiaan kyse halusta päteä, jonka kautta päästä korjaamaan toista. Mutta näin jälkeenpäin ajateltuna ajattelen, että ei ollut. Vaikka sellaisen käsityksen saattoi helposti saadakin. Nykyään taidan itse olla se päällepäsmäri kyseisessä tilanteessa. Tiedä sitten, olenko sillä tavalla haitaksi. Vai pitäisikö nähdä juuri tärkeäksi se, että tieto on oikeaa. Mutta ainakin tähän asti toimintani on nähty haluksi auttaa. Hyvä niin.

Suosin jollain tasolla enemmän foorumeita, koska siellä tieto on liikkuvampaa. Ja sellaisia juttuja ei välttämättä hyödynnetä/pystytä hyödyntämään samalla tavalla muilla nettisivuilla. Mutta liikkuvassa tiedossa voi vastaavasti olla se ongelma, että mistä sen tiedon löytää. Jostakin asiasta on voitu keskustella "väärässäkin" aiheessa tai tiedonjyväsen löytäminen voi olla hankalaa. Mutta eduksi tulee se, miten tavallaan nimestäkin voi päätellä - mistä etsittävä tieto mahdollisesti löytyy.
Kaksoissolan foorumilla on monia hyviä esimerkkejä sellaisesta ei ns. paljoa puhutusta/huonosti levinneestä tiedosta. Esim. pehmoleluista jaettiin aikanaan kuva, josta pysyttiin päättelemään miten fanit saivat aikoinaan äänestää lopulliset hahmot. Tai miten Weed-mangan toisessa osassa oleva Komagatake-tulivuori liittyy tosielämään. Sillä sen niminen tulivuori purkautui Ohussa 1970-1971.
Kyllähän tällaisia asioita on enemmän jaettu blogeissa ja muualla. Mutta koen silti, että lähtötilanne ei ole juuri hirveän paljon muuttunut. Ja sinänsä pidän Gingan parhaimpana elementtinä sitä, että olen oikeastaan saanut lähteä etsimään esim. edellä mainittuja asioita omatoimisesti. Sen kautta sarjaan on tullut enemmän syvyyttä ja kosketuspintaa. Ehkä kaiken ei pitäisikään olla valmiina, jotta fanina voi kasvaa?

Olen rehellisesti sanottuna tyytyväinen omaan tietomäärääni. Tai ehkä pikemminkin voisi puhua tiedontasosta. Mutta kuten jo aluksi selitin, niin välillä on ollut outoa ottaa kehuja vastaan omasta tietoudesta. Tavallaan siinä on hienoutta, kun pystyy antamaan sarjasta monennäköisiä puolia, jotka ovat saattaneet jäädä vieraiksi. Fandomissa olevana ihmisenä sitä helposti tunteekin, ettei sitä tiedä ns. kovinkaan paljon tai ei pysty kertomaan uutta. En syyttäisi tästä faneja, vaan se on karu totuus kun ympäristö on eri. Ja siksi kaikki on niin tuttua. Mutta välillä on mieltä virkistävää ja vastapainoa käydä keskustelua toisenlaisesta näkökulmasta kuin mihin on esim. foorumilla tottunut. Ja sitä kautta pääsen toisaalta siihen, miksi tässä edes fanitetaan.

Koen kuitenkin myös niin, että minulla on omalla tavalla puutteita tämänhetkisessä tiedossani. Tiedän kyllä riittävästi erikoisuuksia ja yli perustiedon. Mutta silti on niin vähän, mitä tiedän esim. Akamesta sarjana. Luulisin tämän johtuvan siitä, miten pieni sarja on kyseessä tai miten keskustelu on häiventynyt. Tällöin tieto ei päivity läheskään samalla tavalla kuin puhe Weedin suomimangasta. Uskon silti, että tähän tulee muutos siinä vaiheessa kun Akame tulee ensi vuoden puolella suomeksi. Ginga: The Last Wars sarjan suhteen ei ole samanlaista ongelmaa. Vaikka ongelmana tulee kieltämättä jonkinlainen uutuus, jolloin ei ihan pysy perässä. Vaikka ymmärtäisi. Kenties eteneminen on niin intensitiivistä.
En voi kieltää sitäkään, ettenkö olisi joskus sortunut uskomaan vääriä faktojakin. Kuten että Ginin sisarukset olisi nimetty Hiya-niksi ja Giyaniksi. Mutta tässä on ollut ennemminkin sitä, että näin on uskottu yleisesti ja vasta myöhemmin on huomattu tieto vääräksi. Se on vaikuttanut siihen, että itsekin on pitänyt tietoa oikeana. Ja en ottaisi sitä vakavasti, että tietokin päivittyy. Suuntaan jos toiseen.

Välillä olen miettinyt sitä, että olenko koskaan "täydellinen" tiedon suhteen. Tai voiko sellaiseksi edes tulla ja millaista oma tieto on 10-15 vuoden päästä. Lähinnä jos ajatellaan sitä, että joskus vielä sarja on päättynyt ja sen tekijääkään ei ole enää jatkamassa. Haluaisin kuitenkin ajatella, ettei tietoa koskevaan täydellisyyteen pääse koskaan. Että aina voisi olla edes yksi tai kaksi jollain tavalla uutta asiaa. Ja oikeastaan fanitukselle se on masentava päätös. Tässä on kaikki ja ympyrä on sulkeutunut. Ei. Tai ehkä sen lähelle voi hieman päästäkin. Mutta pohdintatieto ei tule koskaan kuolemaan ja se taitaa pitää huomattavasti enemmän elossa omaa faniutta kuin faktatieto.
Tietoa on tosiaan monenlaista ja useiden vuosien jälkeen sitä huomaa tekevänsä vanhan kertausta. Ei toki aina yhtä kuivasti, koska mieli ja muisti toimivat eri tavalla. Paljon tulee silti uuttakin, jota sisäistää.
Toinen asia, mikä on mietittänyt on tiedon olennaisuus. Nykyään sitä kokee, että sillä kauan sitten hankitulla perustiedolla ei ole samanlaista arvoa tänä päivänä. Johtuneenko sitten siitä, miten liikaa sitä tietääkään ja se että Gin on karhukoira, on muuttunut itsestäänselvyydeksi. Haluaisin osata muistaa arvostaa tätäkin tietoa. Pohdintatieto, erikoisuudet, löydöt ja esim. ihan uusi GTLW:n tieto ovat sitä, mitä tavoittelen eniten tai johon olen suuntautunut. Sen sijaan esim. jonkinlaista luettelotietoa en ole koskaan ymmärtänyt. Mitä teet sillä, että osaat luetella ulkomuistista Kisaragin poikien nimet tai jonkun mangan ISB-tunnuksen? Lähtisin enemmin miettimään minkälaisia hahmoja Kisaragin pojat ovat kuin, että tieto perustuisi siihen ettei se oikeastaan kerro mitään.

Mitä fanin olisi siis hyvä tietää?

4 kommenttia:

 1. Tarkoitatko tuolla Orionissa purkautunutta tulivuorta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En. Tuo nimittäin saattoi olla mahdollinen juonenkäänne, jonka Takahashi aikoi toteuttaa Weedissä. Mutta tosielämässä kyseisen vuoren purkautuminen on tapahtunut.

   Poista
 2. Meikäläisellä on tuossa Gingaan liittyvien asioiden muistamisen kohdalla ns. savant-muisti, eli pystyn muistini sopukoista poimimaan tiedonjyvän kuin tiedonjyvän melko tarkasti liittyen asiaan josta todella tykkään ja johon olen paneutunut. Esimerkiksi: mikäli meikältä kysytään onko hahmo x sanonut mangassa jotain, en vain pelkästään muista sitä suunnilleen, vaan pystyn aika hyvin sanomaan missä kohtaa tarinaa näin on käynyt (tietenkin jos asia on millään lailla tähdellinen). Tämä tietämykseni pelaa tällä hetkellä oikeastaan vain mangan kanssa, sillä animen katsominen on jäänyt pois koska molemmat versiot (Weed-anime varsinkaan) eivät enää tyydytä meikää nyt kun alkuperäisteokset on käsillä, äidinkielellä luettavissa.

  Siksi meikää hieman kummastuttaa fanit, jotka eivät pysty muistamaan asioita tarkasti...
  :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon olen huomannut omallakin kohdalla. Mutta välillä sitä saattaa muutaman sekunnin aivopieruilla.

   Poista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.