tiistai 8. maaliskuuta 2016

Kuukauden blogi: Kaksoissolan blogi

Kuukauden blogissa tällä kertaa vuorossa Urun ylläpitämä, Kaksoissolan blogi.

1. Kertoisitko alkuun itsestäsi, faneutesi alkamisesta ja blogistasi.
Minun nimeni on Helena Lipponen. Minut tunnetaan parhaiten Urumin omistajana, Chibiconin pääjärjestäjänä sekä Kaksoissolaan kirjoittavana Ginga-fanaatikkona. Olen ollut Ginga-fani noin 6-vuotiaasta lähtien ja ehkäpä ainoa sarjan fani, joka on kehittänyt harrastuksesta itselleen myös työn.
Blogini aloitin puhtaasti itsekkäistä syistä: Kaksoissolan foorumilla oli hiljaisempaa ja kaikki 20 sivuiset analyysini Akamen kulmakarvoista tuppasivat vain katoamaan kaikkien muiden viestien ja topicien sekaan. Ginga-blogeja myös perustettiin tuolloin paljon, joten päätin sitten hypätä mukaan ja tein oman blogini.

2. Sinut tunnetaan Urumi-kaupastasi, mutta et ole jättänyt toimintaasi vain siihen. Voisi kai sanoa, että olet monessa mukana ihan paikan päällä ja Internetinkin puolella. Kenties pääsetkin tästä syystä näkemään jotain aivan toisenlaista. Millaista se on?
Täysin normaalia, kun sitä on jatkanut kymmenen vuotta. =D Rehellisesti sanoen olen Urumia hoitanut koko aikuiselämäni, joten en varsinaisesti osaa kuvitella, millaista "normaali" elämä koulussa tai tavallisessa töissä olisi. Pidän haasteista ja vaihtelevista työaikatauluista, joten tämä sopii minulle hyvin.

3. Sinulla on monenlaisia rooleja fanien keskuudessa verrattuna nettielämään ja ihka oikeaan elämään. Millaiseksi koet sen? Mitä ristiriitoja löytyy?
Se vie paljon, paljon aikaa. Työt seuraavat kotiin, harrastus töihin ja vapaa-aika sekoittuu näihin kaikkeen.
Isoin ristiriita lienee siinä, että minut, Urumi (sekä Hopeanuoli-piireissä Kaksoissola) mielletään yhdeksi kokonaisuudeksi, vaikka koetan jatkuvasti pitää niitä erillään. En mitenkään pahastu asiasta ja pyrin auttamaan eteenpäin, jos voin, mutta välillä koen sen häiritseväksi, sillä eri sivujen kanssa on hankala tasapainoilla. Esimerkiksi Kaksoissolan aktiivisimpina aikoina sivulle piti tehdä erikseen sääntöjä koskien yhteydenottoja Urumin tilauksia koskien, koska jotkut jäsenet koettivat saada etuuksia (rikkoa sääntöjä, kiusata muita jäseniä ym.) foorumille ostamalla Urumista tavaraa ja kertomalla siitä sitten yksityisviesteillä. Enkä tarkoita mitään "jee ostin avaimenperän, tää oli tosi hieno!" -viestejä, vaan ihan "ostin 50 eurolla tavaraa, voiko nuo huomautukset ottaa pois?" -tyylisiä. Sääntö on yhä voimassa, mutta sitä ei ole tarvinnut käyttää vuosiin.
Suurimmaksi osaksi homma on mukavaa ja fanitus on leppoisaa puuhaa, joka koostuu lähinnä hahmojen ja pokkareiden analysoinnista.

4. Olet vaikuttanut paljon esim. Hopeanuolen suomentamisen suhteen tai Takahashin saamiseen Suomeen. Miten olet omalla panoksellasi vienyt mm. näitä asioita eteenpäin? Kuinka suureksi näet oman panoksesi? Miksi?
Hopeanuolen kääntämisen suhteen vaikutin kuulemma siten, että nopeutin projektia vuodella tai kahdella. Ennen Punaista Jättiläistä moni kustantaja oli kysellyt GNG:n käännösoikeuksia, mutta kustantaja oli ilmoittanut, että heillä ei ole niitä. Tämä johtui siitä, että GNG oli niin vanha sarja eikä kukaan ollut kysellyt sitä käännettäväksi, joten se oli kadonnut arkistojen hämärään. Juttelin asiasta usein PJ:n kanssa ja autoin lopulta löytämään oikeudet hankkimalla heille GNG-mangan uusintapainoksessa olleet kustantajien tiedot. Tämänkin jälkeen sopimuksen tekeminen kesti poikkeuksellisen kauan (tai ainakin siltä se tuntui), mutta lopultahan se manga ilmestyi. Nykyisin autan yhä hankkimalla kustantajille kopioita harvinaisemmista mangoista ja lainaan pokkareita omasta kokoelmastani, mutta työni on toki pienentynyt, kun suurin osa sarjoista on uusia ja melko helposti saatavilla.

Takahashin Suomeen tulemisesta otan ilomielin kaiken kunnian. Olin haaveillut Takahashin kutsumisesta kunniavieraaksi johonkin anime-tapahtumaan jo kauan ja kun Animecon erkani Finnconista ja päätyi Kuopioon, tuli tilaisuuteni. Takahashi oli helppo perustella kunniavieraaksi: hän on Japanissa melko underground-nimi, mutta Suomessa yhtä tunnettu kuin Akira Toriyama, Eichiro Oda tai Kishimoto Masashi. Muistan yhä, miten ehdotus veti kaikki hiljaiseksi ja sitten superinnostuneeksi... Kontaktit Japaniin, tulkit, kääntäjät ja muut löytyivät conin puolesta, mutta esimerkiksi kirjeen, jossa Takahashi kutsuttiin Suomeen, kirjoitin itse.

Ongelmitta asia ei kuitenkaan sujunut: sekalaisen vyyhden takia Takahashi päätyi lopulta kunniavieraaksi Traconiin, eikä meidän järjestämäämme Animeconiin. Tracon otti minut kuitenkin mukaan tiimiinsä ja seuraavana vuonna Takahashi tuli taas vierailemaan Animeconiin. Olin muistaakseni kummassakin nimellä "Hopeanuoli-vastaava".

5. Kerro yksi asia, jota vihaat paljon tai kenties eniten Ginga-sarjassa?

Rehellisesti sanoen en mitään. Saatan valittaa monista asioista, mutta Gingassa ei ole mitään, mikä ärsyttäisi minua aina, kun sen näen.
Ehkä eniten ärsyttävät pienet juoniaukot, joita sarjassa on, mutta lopulta ne ovat vain Takahashin kerrontatyyliä ja osa tarinaa.
Orionin kannet ärsyttävät minua ehkä eniten: useamman valokuvan yhdistäminen toimii harvoin, koirat jäävät jopa melko huomaamattomiksi kansissa ja sarjan logo peittää aina osan hahmoista.

6. Entä jos saisit muuttaa yhden asian, tapahtuman jne. Ginga-sarjassa, mikä se olisi?
Olisin tappanut Jaguarin sotakoiria vastaan käydyssä taistelussa. Jaguarin kuolemalla kuitenkin leikiteltiin muutamassa kohtauksessa, mutta sitä ei toteutettu. Poika, joka kuolisi kostaessaan isänsä murhan, olisi ollut traaginen loppu Mossin suvulle ja tehnyt Kyoshiron raivosta myöhemmin vielä samaistuttavampaa.

7. Löytyykö sinulta ns. uusia suosikkeja Ginga: The Last Wars-sarjan puolelta? Tai onko joku vanha hahmo päässyt nousemaan silmissäsi?
Pidän Bobista, joka onkin ainoa uusi koirahahmo sarjassa. Vanhat hahmot jatkavat samoilla linjoilla eli kukaan ei ole merkittävästi noussut suosiooni.

8. Miten sinusta Ginga: The Last Wars päättyy/tulisi päättyä?
Ginin kuolemaan. Tahtoisin Ginille vielä suuren roolin taistelussa Monsoonia vastaan, jonka jälkeen se kuolisi rauhallisesti Daisuken sylissä.

9. Millaisia asioita odotat Ginga-vuodelta 2016?

Uusin Last Wars -luku on aina mielessäni~ Lisäksi voin lupailla pientä yllätystä muille Ginga-faneille. Joka nyt ehkä tällä kertaa toteutuukin, sillä viimeksi lupailin yllätystä 2013 tai jotain.

10. Mikä on runokilpailun tämänhetkinen tilanne? Tai mitä sille on edes tapahtunut?

Oma ajanpuute on iso tekijä, minkä lisäksi muut tuomarit katosivat ja kaikki harkitsemani varatuomarit tuntuvat osallistuneen kisaan itse. Lisäksi en muista, minne laitoin palkinnot talteen muuton yhteydessä. Kisa kummittelee mielessäni aina silloin tällöin ja mietin, pitäisikö se potkaista se taas käyntiin. (Laittakaa kommenttia, jos ajattelit "kyllä".)

11. Mihin olet tyytyväinen blogissasi? Millaisia asioita voisi parantaa/kehittää?

Tyytyväinen? Minä en ole koskaan tyytyväinen mihinkään tekeleeseeni. Ehkä eniten pidän sivun ulkonäöstä sekä aikoinani tekemästä pehmolelu-jutusta. Pehmolelujen taustojen tutkiminen oli kivaa, joskaan totuuksia ei tullut hirveämmin selville. Niissä sain myös paljon kommentteja, jotka kannustavat minua aina kirjoittamaan.
Tällä hetkellä olen harmissani siitä, että minulla ei ole Last Warsin juonitiivistelmien lisäksi mitään jatkuvaa juttusarjaa, vaan olen kirjoittanut lähinnä irtonaisista aiheista sieltä täältä.
Nykyhetken murheita on myös blogini uusin ei-Last Wars -juttuni, jossa arvostelin Suomen Hopeanuoli-fanit järjestöä ja mainitsin, että koin kahden järjestön hallituksen jäsenen rasistiset viestit Facebookin puolella loukkaaviksi. Järjestön aktiivit suivaantuivat tekstistä, keskustelu räjähti käsiin ja anonyymin epäsuoran tappouhkauksen saatuani jouduin laittamaan kommentti-osion kiinni anonyymeilta, minkä takia kommentit teksteihin ovat sitten vähentyneet.

12. Onko jokin aihealue ns. vieras sinulle, että siitä on vaikea lähteä kirjoittamaan. Mikä?
Kaikki aiheet ovat aluksi hankalia, mutta ajan myötä niihin on helpompi tarttua. Ehkä isoin ongelma on aina uuden projektin aloittaminen, sillä vaikka tarmoa löytyy, aika loppuu kesken. Tällä hetkellä minulla on kolme puolivalmista projektia, jotka laitoin kaikki tauolle, koska en pystynyt julkaisemaan niitä tahtomallani tahdilla. Suomitekstien arvosteleminen oli yksi projekti, jonka julkaisun ehdinkin jo aloittaa, mutta joka jäi sitten tauolle.
Yksittäisten hahmojen analyysit ovat hankalimpia, sillä olen kirjoittanut niitä useita, mutta olen lopulta julkaissut niitä vain muutamia, koska en ole ollut teksteihin tyytyväinen.

13. Lopuksi: mitä/millaisia asioita blogiltasi voi odottaa tulevaisuudessa?
Ainakin Last Wars -juonitiivistelmiä tulen jatkamaan hamaan loppuun asti. Yritän saada myös GNG-animen suomitekstit käytyä loppuun. Ehkä saan jonkun tuhannesta muustakin projektistani käyntiin? Ideoita on paljon, aikaa vähän.

26 kommenttia:

 1. Pakko kommentoida sen verran tuohon tappouhkausasiaan, että se viestihän ei tuohon yhdistystä koskevaan artikkeliin tullut, vaan johonkin toiseen postaukseen. Asiaa on pyritty selvittelemään Urun kanssa yhdistyksen foorumilla. Hopeanuoli-yhdistyksen aktiivit tuomitsivat yksiselitteisesti uhkailun ja kaikenlaisen muun henkilöön menevän asiattoman anonyymikirjoittelun. En pidä todennäköisenä, että näiden kirjoittaja edes kuuluisi yhdistykseen. Asiaa kuitenkin selvitellään ja siihen suhtaudutaan vakavasti.

  Viestien väitetty rasismi oli Urun oma tulkinta uskontoa kritisoivasta Pariisin terrori-iskujen uhrien omaisille osaa ottavasta postauksesta ja sen alle syntyneestä keskustelusta. Asialla ei ole mitään tekemistä Hopeanuoli-fanituksen kanssa.

  Ei millään pahalla Urua kohtaan, halusin vain tuoda tämän toisen näkökulman esiin niin ihmiset voivat itse päättää, miten asian näkevät. Toivoisin, että tämä yhdistyksen lokaaminen loppuisi ja hallitus selvittää asian Urun kanssa asiallisesti. Yhdistyksessä ei kukaan syrji ketään ja suhtaudumme kaikki vakavasti esitettyyn huoleen, joka kuitenkin esitettiin minun nähdäkseni melko harhaanjohtavalla tavalla.

  Ystävällisesti,
  Yhdistyksen aktiivijäsen Hanna "Äffä" Mäkinen

  VastaaPoista
 2. Harmi, että Uru levittelee tätä yhdistysdraamaa ympäri nettiä. Hänen saamansa "tappouhkaukset" on yhdistetty Fazi -nimiseen henkilöön, jonka kanssa Urulla on ennen ollut suurta draamaa ja joka ei ole mitenkään kytköksissä yhdistykseen. Tuo "tappouhkaus" ei edes tullut yhdistyksestä kertovaan postaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti kyse oli epäsuorasta tappouhkauksesta, jossa toivottiin tekevän itsemurhaa, kuolevan syöpään.

   Poista
 3. Analyyseja Akamen kulmakarvoista? Mitä ihmettä?
  I think i need an explanation.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Akamella ei ole kulmakarvoja, mutta jostain syystä WEED-figuurisetin Akamella on.

   Kuvastaa aika hyvin, miten pitkälle asioita voi pohtia.

   Poista
 4. Äffä & Nara. Asiaa käsiteltiin laajasti järjestön foorumilla, mutta ei julkisesti, joten jos tahdotte asiaa käsitellä, olisi hyvä kertoa kaikki faktat.

  Sain epäasiallisia viestejä (jotka poistin blogistani) sen jälkeen, kun olin arvostellut Hopeanuoli-järjestöä. Yksi viesteistä postattiin järjestön keskusteluun, kaksi muuta muualle blogiin. Viestit lähetettiin 2-3 minuutin välein, joten voidaan aika huoletta lähteä oletuksesta, että ne teki sama henkilö tai useampi eri henkilö yhteisestä sopimuksesta.

  Yhdistäminen Faziin tapahtui järjestön omalta osalta sillä perusteella, että yhdessä kommentissa oli linkki Fazia koskevaan tekstiin. Mitään muita perusteita siihen, että Fazi liittyisi asiaan, ei ole.

  On kuitenkin erittäin selkeää, että viestit lähetettiin järjestön kritiikin aiheuttaman reaktion tähden.

  Kirjoitan tästä vielä vastineen hallitukselle. Keskustelua voitaneen jatkaa sitten siellä.

  Tässä on vielä viestit, jos ne tahtoo lukea:
  http://aijaa.com/FUd2hj
  http://aijaa.com/2UispD
  http://aijaa.com/q15mvH

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittajalla oli myös sama kirjoitustyyli Fazin kanssa, hän mainitsi jotain vuosipäivästä (mihin tämä liittyy?) ja Fazilla olisi motiivi hypätä bandwagoniin häiriköimään. Kaikki yhdistyksen jäsenet, jotka keskusteluumme ovat osallistuneet, ovat tuominneet anonyymiviestit täysin. Vaikutat jo vainoharhaiselta, jos luulet yhdistyksen olevan kellekään niin suuri juttu, että sen vuoksi pitäisi lähettää tappouhkauksia.

   Poista
  2. Voitko kertoa, missä sanon yhdistyksen jäsenen kirjoittaneen viestit tai olevan niiden takana?

   Minusta olisi hyvä, jos voisit esim. verrata samanlaisia tekstikohtia, mitä Fazi on kirjoittanut nyt ja aiemmin, jos hän on sinusta syypää.

   Poista
 5. "Järjestön aktiivit suivaantuivat asiasta, -- saatuani anonyymin tappouhkauksen" on käsitettävissä niin, että järjestön aktiivit olisivat tuon takana. Tuntui aika ikävältä lukea tällaista sen jälkeen, kun alkoi vähän tuntua, että tässä asiassa päästäisiin kanssasi sopuun. Toivoisin tosiaan edelleen, että tämäntyylinen järjestön aktiivien toiminnan vääristely ja sitä kautta yhdistyksen maineen aiheeton lokaaminen loppuisi. Aiheellista kritiikkiä saa toki kaikin mokomin esittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äffä-hyvä. Minä olen sanonut tästä ennenkin: jos otat yksittäisen virkkeen erilleen kontektista ja tässä tapauksessa poistat välistä lauseita ja sanoja, niin TOTTAHAN TOKI tekstistä saa luettua aivan mitä tahansa.

   Asioista voidaan keskustella, mutta jos tekstiä luetaan tällä tavalla, ei se etene minnekään.

   Jos haluat tehdä korjausehdotuksen, tee toki, mutta ole hyvä äläkä vääristele sanomisiani tuolla tavalla.

   Poista
  2. Otin tähän plus tuohon avoimeen kirjeeseesi kantaa blogissani:
   http://hammasnurkka.vuodatus.net/lue/2016/03/ajatuksiani-urun-avoimesta-kirjeesta

   Poista
  3. Miksi blogistasi on yhtäkkiä tullut salasanasuojattu?

   Poista
  4. Siis Hanna Mäkisen linkittämästä blogista, ei pääse enää katsomaan ilman salasanaa.

   Poista
  5. Tai siis, ko. blogi oli aiemmin tänään suojattu salasanalla mutta nyt näkyy taas julkisesti. Hassua.

   Poista
  6. En tiedä, liekö joku bugi ollut? Hassua tosiaan, oisinkohan vahingossa onnistunut sorkkimaan jotain admin-paneelissa, tiedä häntä? :D

   Poista
 6. Runokilpailuun kommentoin tähän näin, että olisi suotavaa, että kilpailu joko peruttaisiin tai sitten tuomaroisit Uru sen itse, koska tämä yli vuoden roikottaminen ottaa kyllä vähän kupoliin... Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kuulla tästä mielipidettä.

   Poista
  2. Kiitos, koetan laittaa työn alle!

   Poista
  3. Joo ei ehkä kannattaisi alkaa pitämään kilpailuja ja juttuja, jos niitä ei saa ikinä tehtyä loppuun. Tämä nähdään runokilpailussa ja nähtiin myös joulukuussa joulukalenterissa, jota ilmestyi muutamia luukkuja ja sitten unohdettiin kokonaan. Se on foorumin käyttäjille ja muille aika ärsyttävää, että kaikkea yritetään tehdä, mutta silti jää puolitiehen. Joulukalenterissa oli joku sairastuminen syynä, mutta onhan foorumilla Houndy ja moderaattorit, jotka olisivat voineet sitä joulukalenteria julkaista.

   Poista
  4. Minusta on kivaa, että jotkut edelleen viitsivät tehdä ja järjestää erilaisia Ginga-juttuja. Vaikka sitten tulisikin elämässä jotain inhimillisiä esteitä tai asiat yksinkertaisesti unohtuisivat. Joskus mietin, miten hedelmällistä voisi olla, jos valittajat käyttäisivät energiansa valittamisen sijaan siihen, että tarttuisivat itse toimeen ja hoitaisivat asiat, kuten ne heidän mielestään kuuluu hoitaa.

   Poista
  5. Anonyymi: Houndy vastaa nettisivujen koodauksesta ja moderaattorit taas foorumin valvonnasta eli he eivät ole varsinaisesti muuta materiaalia tekemässä.

   Jos olet kiinnostunut auttelemaan gallerioiden ja muiden teossa, laita toki viestiä. On aina näppärää, jos on joku toinenkin, joka töitä tekee. Myös runokilpailussa on varaa toiselle tuomarille, kuten tuosta olet varmaan lukenutkin.

   Tulevaisuutta ennustava kasipalloni tosin vastasi "näkymä heikko", kun kysyin, saanko sinulta apuja. "Todennäköisesti", se sanoi, kun kysyin, oletko vain valittamassa huviksesi.

   Nyt sinulla tosin on ainutkertainen tilaisuus todistaa kasipallo vääräksi!

   Poista
 7. Ai niin, kun eihän sitä saa valittaa asioista ellei itse ole valmis ryhtymään hommaan! Ginga-fandomissa ei sitten mistään saa valittaa. Jos alat järkkäämään jotain joulukalenteria, niin sitten järkkäät sen loppuun. Jos et osaa pyytää apua, niin oma ongelmasi. Foorumin modetkin olisi saaneet hommaa, jos olisivat osallistuneet niihin luukkujen julkaisuun, mutta niin joo kun pitäisi itse mennä auttamaan ihmistä, joka ei apua osaa pyytää. Just just.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saahan sitä toki valittaa anonyymisti niin paljon kuin sielu sietää. :D Eri asia vaan, tuoko se valittaminen lisää voimavaroja niille, jotka käyttävät vapaa-aikaansa näiden juttujen järjestämiseen. Eli onko siitä oikeasti mitään hyötyä. Mutta jos nyt ihan silkasta valittamisen ilosta haluaa lämpimikseen turista niin ihan rauhassa. Kukin fanittaa tyylillään ja sitä rataa. XD

   Poista
  2. Ehkäpä nää kaikkea järjestävät mutta kesken jättävät joskus heräisivät siihen valitukseen ja tekisivät jotain asioiden eteen. Että XD vaan.

   Poista
  3. Toivoa sopii, koska valittajien kyky tehdä itse asioiden eteen jotain muutakin kuin avautua on nähty vähän siellä sun täällä. Ginga-fanitoiminnassa, eläinsuojelutoiminnassa, kotitöissä ja oikeastaan kaikilla elämän alueilla. :D

   Henk.koht. otan valituksia vastaan vain taholta, joka maksaa mulle palkkaa siitä asiasta. Ja sieltäkin toivon mieluiten asiallista kommenttia tai saatan liian valivalin edessä lyödä hanskat tiskiin ja tuumata "tee ite tai palkkaa joku muu". Valituksen kuunteleminen vie ainakin itseltäni maun tehdä koko asiaa.

   Asiallinen ja rakentava kritiikki sitten asia erikseen. Varsinkaan sellaisen suusta, joka itsekin tekee jotain tai antaa oman panoksensa jollain muulla tapaa.

   Poista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.