torstai 13. heinäkuuta 2023

Helsingin reissu

Elokuun loppupuolella ilmoitettiin, että Yoshihiro Takahashi olisi tulossa Helsinkiin 15.9-18.9. Alkuun ajattelin, että no en varmaan "pääse" sinne tai kaikki järjestäminen olisi vain liian hankalaa. En ole nimittäin koskaan oikein pyörinyt: Helsingissä. Tampere, Kuopio ja Jyväskylä ovat minulle paljon tutumpia.
Lopulta aloin tuntemaan sydämessäni, etten voi vain millään jättää tällaista tilaisuutta välistä. Olen nähnyt Takahashin viimeksi Kuopiossa 2012. Ei olisi tietoa siitä, tulisiko Takahashille enää Suomen reissuja. Alkaahan herralla olla ikääkin.

Perjantaina oli liikuttavaa nähdä Instagramissa ihmisten kuvia Takahashista (mm. hornanhurtalla oli tällaisia stooreja). Siinä kohtaa Takahashin Suomeen tulo konkretisoitui. Kuopioon tuloa oli ehtinyt sulatella vähän pidemmän aikaa aikoinaan.

Varasin hotellit ja bussiliput aika piakoin tuon ilmoituksen jälkeen. Matkaaminen ei ollut mitenkään kallista kuin noin 60-63 e ja hotelliyö 80 e luokkaa.

Perjantaina 15.9. pääsin noin viiden aikoihin töistä. Sen jälkeen oli edessä miettiä pakkaamista ja eväiden ostoa. PurePlasticin olkalaukku sekä Hougen- ja John -pehmomaskotit lähtivät mukaani. Puin päälleni myös Dohatsutenin bändipaidan. Eipä sitä ihmeitä sinänsä tarvinut ottaa mukaan, laukulla ja yhdellä muovikassilla pärjäsin.
Onnibus lähti Oulusta kahdentoista aikaan illalla. Poikaystäväni heitti minut pysäkille autollani. Sitä ennen oli kieltämättä ollut vaikeaa pysyä hereillä, kun olin työviikosta niin väsynyt. Mutta onneksi suihkussa käynti ja eväiden syöminen auttoi asiaa. Oikeastaan oli ihan hyvä, että olin väsynyt. 9 tunnin matka Helsinkiin meni tosi nopeasti. Aika sateista oli koko ajomatka.

Olin Helsingissä noin yhdeksän aikaan aamulla. Kamppi löytyi nopeasti ja selkeästi. Oli huvittavaa, kun ei mennyt varmaan kuin 5 minuuttia saapumisestani, kun joku huuteli perääni, että pidänkö Gingasta. Viittasi siis laukkuuni, jossa komeili karhukoirien suku.

Hengailin Kampissa siis useamman tunnin. Alkuun kävin etsimässä vessat, sen jälkeen tutkin ylipäätään ensimmäistä kerrosta ja 4. kerrosta Muji-myymälän osalta. Siellähän se varsinainen näyttely oli ja sieltä ostettiin kyseiset nimikirjoitustaulut.
Söin eväitä ja meikkasin väsyneen ihoni piiloon. Takahashin pistettä laitettiin jo varhain kuntoon, mitä oli ihan kiva seurata.

10-11 välillä pyörin taas Mujin myymälässä. Otin paljon kuvia näyttelystä, videota TopSangyon pehmoista, jotka olivat myös esillä. Kuvasin myös Takahashin haastattelun, joka laitettiin sinne taustalla pyörimään. Haastattelu oli kokonaisuudessaan jotain neljän minuutin luokkaa. (Pitää tehdä tästä joku erillinen postaus tänne blogiin).

Olin selvittänyt hornanhurtalta, että myymälässä olisi kortilla maksamisen mahdollisuus. Tulin myös kysyneeksi, mitä kieltä siellä puhuttiin. Myyjät puhuivatkin hyvää englantia ja Antti Valkamakin oli paikalla vielä tulkkina.

Ostinkin 32 euroa maksavan kirjoituslevyn, yhden pinssin ja viisi eri postikorttia Takahashin Ginga-hahmoista. Oli hauskaa olla Antti Valkaman ja näiden myyjien tuijoteltavana, kun minulla oli Dohatsutenin paita päällä. Ymmärsin myyjistä, että he tunnistivat bändin. Nautin älyttömästi myös Antti Valkaman tapaamisesta. Olihan hän silloin Kuopiossa, kun hain Takahashilta nimmarin.

Koska olin niin ajoissa, pääsinkin olemaan nimmarijonossa kolmantena. Olikin mukavaa, että siinä odotellessa moni puhui Gingasta ja Takahashista. Jossain vaiheessa meitä ohjeistettiin menemään paremmin jonoon. 
Oma vuoro tuli tietysti ylllättävän nopeasti ja kyllähän moni siellä jännitti vähintään yhtä paljon. Tulkki (nainen), Takahashi ja Akitan Manga-museon johtaja olivat kiinnostuneita tästä paidastani. En ole ihan varma, oliko se nimenomaan Takahashi, joka ei tunnistanut tätä bändiä. Jälkikäteen ärsyttää, etten siinä hetkessä älynnyt selittää, kuka Dohatsuten nimenomaan on. Museon johtaja oli myös kiinnostunut pehmo-maskoteista. Taisi luulla muistaakseni Hougenia Hyeenaksi, jolloin selitin hahmojen olevan Hougen ja John. (Hän myös toimi kuvien ottajana paikan päällä.)

Minusta otettiin kaksi kuvaa. Onnistuin olemaan toisessa silmät kiinni, mitä sattuu minulle aika usein. Sen jälkeen sain kätellä Takahashia. Kun pääsin tästä tilanteesta pois, tuntui että sen jälkeen vähän pimeni. Jännitys pääsi vähän purkautumaan.

Oman vuoroni jälkeen jäin seuraamaan nimikirjoitustilaisuutta. Ihmisiä oli paljon ja monet jäivät kyllä katsomaan Takahashin perään. Moni tuli kyselemään minulta, mistä nimikirjoituslaatan sai. Joku tuli myös juttelemaan minulle englanniksi. Selitin kyseessä olevan Yoshihiro Takahashi, sarjan kertovan koirista. Tätä miestä nauratti laatassa olevien koirien ilmeet, olivathan ne hauskoja.

Välissä yritin saada Takahashista kuvia enemmän tai vähemmän hyvällä menestyksellä. (Minulla on mm. kuva, missä Takahashi raapii nenäänsä). Seurasin lauantain ensimmäistä nimikirjoitustilaisuutta siis siihen asti, että Takahashi oli lähtenyt. Takahashi meni syömään ylös ilmeisesti Mujin ravintolaan joskus kahden aikoihin.

Jäin itse joksikin aikaa hengailemaan hänen pisteelleen, kunnes kävin jälleen yläkerrassa Mujin myymälässä. Kävin ostamas pinssejä lisää, jos vaikka saisin kaikki hahmot kerättyä. Aiemmasta olin saanut Yamaton, nyt pinsseistä löytyi Gin, kolme Rikiä ja kaksi Yamatoa. Pinssit maksoivat 8 euroa kappale. Yamato tuntui olevan aika yleinen, mitä moni kirosi paikan päällä. Onneksi itse sain kaikki, edes sen yhden Ginin. Kävi myös hakemassa toisen nimikirjoituslevyn. Eipä itseäni se haitannut, vaikka kuva oli sama.

Eli lauantain toinen nimikirjoitustilaisuus sijoittui ajalle 15-17. Takahashia odoteltiin ja aika nopeasti meille ilmoitettiin, että hän on vähän myöhässä. Takahashi ei ollut vielä päässyt oikein syömään. Nyt olin jonossa paljon peremmällä joku 17.-19. Luonnollisesti toinen kierros meni paljon paremmin, kun oli jo kertaalleen käynyt. Erityisesti minulla jäi mieleen yksi fani, joka esitteli Weed-aiheista tatuointiaan. Siitä otettiin oikein kuvia ja kyllä se lämmitti Takahashin mieltä. Aivan ihana tilanne. (On tämä tatska Instassakin jossain).

Kun saavuin Takahashin luo, minulta kysyttiin haluanko sanoa jotain Takahashille. Pyysin sanomaan, että hänen sarjansa merkitsee minulle paljon. Liikutuin vähän itsekin siinä hetkessä. Oli ihanaa kätellä Takahashia uudelleen ja hän kiitti minua suomeksi. Takahashista välittyi niin paljon tunteita minua kohtaan, että se oli ikimuistoista. Hän ymmärsi, etten ihan huvikseen sanonut Gingan olevan minulle tärkeä. Siinä oli niin paljon syvempää mukana. 

Minusta otettiin toiset kaksi kuvaa. Tällä kertaa en jäänyt pahemmin seuraamaan tilaisuutta. Halusin päästä kunnolla syömään ja suunnata hotellille. Kävin kuitenkin vielä kertaalleen yläkerrassa ottamassa edes jonkinlaisen videon myymälän näyttelystä. Junk Vegan oli todella positiivinen kokemus ja sattui olemaan siinä lähellä kuten omenahotellinikin.
Sunnuntaina lähdin kahdeksan aikoihin Helsingistä ja Oulussa olin joskus puoli viiden aikoihin. 

Paikan päällä oli monia tuttuja (mm. Dee, hornanhurtta, tinojansson, silvermoon_ginga_collections). Olisi kai sitä enemmän voinut moikata ihmisiä. Olen tässä tullut vähän huonommaksi..

Helsingin reissu oli ehdottomasti parempi kuin silloinen Kuopion reissu. Tunnelma oli omalla tavallaan tiiviimpi, vaikka porukkaa oli paljon. Tällä kertaa sain enemmän aikaa Takahashin kanssa ja se oli henkilökohtaisempaa, jolloin kokemus lujitti entisestään suhdettani häneen. Eli kyllähän se tuo omat haasteensa, kun idoli asuu toisella puolella maapalloa, puhuu ihan eri kieltä ja ei ole pahemmmin missään sosiaalisessa mediassakaan. Onneksi nämä eivät ole mitään esteitä sille, miten paljon Takahashista ja hänen sarjastaan saan. Ginga  ja sen fandomi ei ole kuollut mihinkään.

4 kommenttia:

 1. Varmasti oikein hieno kokemus! Itse en mennyt, kun tuli niin lyhyellä varoitusajalla ja olisi ollut hankalaa järjestää, mutta kiva kun saa elää muiden kautta.

  VastaaPoista
 2. Tää oli kiva lukea, kiitos kun jaoit kokemuksesi! ^w^

  Minkähän takia muuten blogi väittää, että tämä olisi julkaistu heinäkuussa?

  VastaaPoista
 3. Näin sinut vilaukselta nimmarijonossa, mutta en harmillisesti tunnistanut silloin! Pakko nostaa isosti hattua sille, että sinä kuten varmasti muutama muukin taittoi reilusti pidemmän matkan tapaamaan Takahashia. Olihan tuo ehdottomasti ainutlaatuinen tapahtuma ja rehellisesti vähän epäilen, että Takahashilla alkaa olla sen verran ikää ettei välttämättä vieraile enää uudemman kerran Suomessa.

  VastaaPoista
 4. Kolmas ja erittäin todenäköisesti viimeinen mahdollisuus tavata Takahashia meni ja vihelsi mennessään.... no, menen pläräämään mangoja :D

  VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.