keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Tähdenlento nro 3

Sain odotella Tähdenlentoa muita numeroita pidempään. Sillä yhteen väliin sitä ei ollut myynnissä ja seuraavan kerran numeroa saatiin kauppaan vasta siinä heinäkuun puolella. Mutta nyt lehti on viimein hallussani.


Lehti sisälsi seuraavat kirjoitukset:
  • Pääkirjoitus s. 4 (NightWolf-_-)
  • Tapahtumien täyteinen vuosi s. 4-5 (Spyro)
  • Oikean elämän hirviökarhut s. 6-8 (Nara)
  • Toisenlainen näkökulma karhuihin s. 9 (Äffä)
  • Fanitaide eli fan art s. 10-11 (Anttu)
  • Sankaritar Gabi s. 12 (Nara)
  • Sankarikoira Mego s. 13 (Nara)
  • Muita koira-animaatioita: Shonen Mowgli s. 14-15 (Nara)
  • Weed Zippo-sytyttimet s. 16-17 (Spyro)
  • Karjalankarhukoira s. 18-22 ((NightWolf-_-)
  • Ginga-horoskoopit s. 23
  • Karhut, luonnonvoima? s. 24-25 (Äffä)
  • Hahmoesittelyssä: Akakabuto s. 26-29 (Äffä)
  • Puuhanurkka s. 30-31
  • Sarjakuvat 32-38 (Äffä, Anttu)
  • Puuhanurkan vastaukset s. 39
  • Tekijät s. 39
Kansikuvassa noudatetaan hieman vielä aiempaa punertavan ja sinisen linjaa. Kuitenkin Detrahin tyyli nousee tunnistettavaksi omien piirteidensä kautta. Kansi on idealtaan yhteinen, kun Gin ja Riki nököttävät taustalla. Ja muut ulvovat ilmeisesti Torahampaan lähellä. Itse pääjehukin (karhu) on saatu kanteen. Mistä voimmekin päätellä sen olevan tämän lehden ihan oma teemansa.

Pääkirjoituksen kohdalla huomasin Spyron miellyttävän tyylin kirjoittaa. Hän oli osannut saattaa lukijan miellyttävästi tähän teemaan. Se jos mikä oli tärkeää pääkirjoitukselta. Puheenjohtaja jatkoi myös vuoden 2014 tapahtumien tarkastelua yhdistyksen näkökulmasta. Tämä toi itselleni täydennystä, sillä se on itselleni vieras tarkastelukulma. En ole yhdistyksen toiminnassa mukana ja se mitä itse näen on vain pintaa. (Omassa blogissani näkyy vain yleinen vuosikatsaus.) Jälleen tuli huomattua, miten yhdistys on onnistunut tarjoamaan uutta ja erilaista faneille. Sekä yhdistys jatkaa selvästi kehittymistään eteenpäin.

Nara puhui GNG:n tosielämän karhuista. Arvelinkin, että vuoden 1915 tapaus tulisi esille. Mutta tämän lisäksi uutta asiaa itselleni toi puhe Kamchatkanin niemimaan karhuista. Ja siihen liittyvistä tapauksista. Japaniin liittyvistä jutuista olen ehkä ollut syystäkin tietoinen. Niitä on ollut niin helppo yhdistää Gingaan kuin esim. aiemmin mainittua Venäjän tapausta. Mutta minusta oli hieno veto mennä tarkastelemaan kuitenkin näinkin läheltä. Venäjän juttua. Pidin myös tyylillisesti siitä, miten Nara hyppäsi vielä takaisin suomalaisiin karhuihin. Ja otti puheeksi karhujen vaarallisuuden mm. siten, miten amerikkalaiset syöttävät karhuja jne.

Olen aina ollut vaikuttunut Erin Hunterista kirjailijana, jolloin "mainos" hänen Etsijät-kirjastaan sai pään täyttymään kaikenlaisista ajatuksista. Etenkin kun tarina pohjautuu karhuihin, jotka ovat sympaattisia sekä realistisia. Miten ne on onnistuttu yhdistämään? Ja miten aiemmin mainittu yliluonnollisuus näkyy tarinassa? Ehkä kiinnostavin karhutarina, mitä voi olla. Ja tuskin on sorruttu korulauseisiin, jotta lukijoita saataisiin ostamaan kirjaa.

Teksti fanitaiteesta onnistui kiteyttämään monia asioita. Miten Ginga on ollut vaikuttajana, mutta oma tyyli on kuitenkin kirjoittajan kohdalla rakentunut. Sitä suorastaan eksyin ajattelemaan esim. omia kokemuksia ja ajatuksia eri piireistä, Takahashin tyylistä jne. Mutta jotenkin ne asiat ovat itselleni niin käytyjä juttuja, jolloin en pyöri enää niiden parissa.

Sankaritar Gabin juttua en ollut aiemmin kuullutkaan. Siinä oltiin nostettu eräs naaraskoira väkevänvahvaksi sankariksi. Sen sijaan sankaikoira Megosta muistan lukeneeni ohimennen. Vaikka yksityiskohdat olivatkin hieman hukassa. Jo silloin kummeksumista herätti koiran rotu, shiba ja miten se oli muka pärjännyt karhulle. Itse mietin tuolloin Sasukea, että olisipa se ollut yhtä rohkea hahmo Ginga-sarjassa.
Teksti Shonen Mowglista sai miettimään kiinnostusta Hopeanuolen ja sarjan yhtäläisyyksien välillä. Sillä en ole onnistunut näkemään kuin surullisen Disneyn annin, joka ei ole läheskään sama asia. No, onhan tässä tullut katsottua muita Hopeanuoli-fanien sarjoja. Ehkä tätäkin jossain vaiheessa.

Zibboista on mielestäni aina ollut vähemmän ajatuksia, tietoa tms. näkyvillä kuin mitä haluaisin. Oli siis kiva lukea Spyron teksti näistä oheistuotteista. Muistan kuinka itse katselin harvinaisempia yksilöitä japanilaisista nettikaupoista 2007? luullen niitä shampoopulloiksi. Tai no, tuota sinistä yksilöä vain. Kuva teki tuotteesta jotenkin korkeamman ja kapeamman. Tekstin myötä tuli mieleen mm. zibbojen hienous tavallisiin sytkäreihin verrattuna ja mitä ongelmia postitukseen liittyen on.

 NightWolf-_-:lla löytyi hyviä syitä siihen, miksi hän kirjoitti karjalankarhukoirasta. Niihin oli helppo samaistua fanina ja ilmeisesti Hopeanuolen mangoissa ei ole ollut vastaavaa rotuesittelyä? En nyt muista. Mutta oli tai ei. Esittely oli ihan omanlaisensa ja oli hienoa, että NightWolf-_- toi mukanaan kasvattajan ajatukset ja kokemuksen.
Äffä toi hyvin esille GNG:n karhujen inhimillisen puolen, mm. pentujen puolustamisen tai muita syitä karhujen käyttäytymiselle ja toiminnalle. Tähän liittyikin loistavaa pohdintaa siitä, että tekeekö se karhusta pahan. Ja voiko karhuja pitää edes pahoina? Harppuunakarhu ja Akakabuto olivat näistä kuitenkin ihan toisenlaisia tapauksia. Myös ihmiset osattiin nähdä pahoina, jolloin kolikolla on kaksi puolta.

Akakabuton esittelyä en enää lukenut, sillä se oli vain vanhan kertaamista. Mutta Akakabuton muun nimien kohdalla silmään pisti Kurige ja ajatus siitä, mistä se sitten on tullut. Itselleni riitti tämän silmäily.
Puuhanurkka näytti aiempiin numeroihin verrattuna monipuolisemmalta. Oli virhevisaa, ruudukkoa, anagrammeja, värittämistä jne. Luovaa sekä älyllistä toimintaa siis. Tähän päälle vielä kevennystä Antun ja Äffän sarjakuvien turvin. Loistavaa.

Yllätyin siitä, että lehdestä oli saatu karhuteemalla näinkin laadukas juttuineen. Ei ollut samanlaista jauhamista kuin mitä sarjassa ollaan ehkä saatettu nähdä. Weedin loppusaagaa ei oltu uskallettu mennä spoilaamaan vielä. Eli se haluttiin pitää faneille yllätyksenä. Ehkä parempi niin, vaikka siitä olisi saanut hyvää pohdintaa.
Mitähän muita teemoja tulee olemaan? Saako Kaibutsu tai esim. Venäjän sotakoirat oman lehden?

9 kommenttia:

  1. NightWolf-_- ei ole kirjoittanut pääkirjoitusta, vaan sen on kirjoittanut Spyro, joka on lehden päätoimittaja. Pääkirjoituksen vasemmassa alarenassa näkyy valkoisella teksti, jossa lukee "TEKSTI: Spyro"

    VastaaPoista
  2. Akakabuton muihin nimityksiin lukeutuva Kurige tarkoittaa vapaasti suomennettuna "ruskeaturkkia" (kuri = kastanja/pähkinä, tässä yhteydessä viittaa väriin; ke = karva/turkki, yhdyssanassa konsonantti pehmenee muotoon 'ge'). Nimi tulee odotetusti siitä, että Akakabuto on lajiltaan ruskeakarhu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai se tulee siitä, kiitos.

      Poista
    2. Akakabuto on lajiltaan luultavammin sepelkarhu eikä ruskeakarhu.

      Poista
  3. Huu, mukavaa, että lehdestä on ollut noin paljon iloa! :) Yhdistyksen aktiivina haluan pahoitella sitä, että lehtiä ei ollut alkuvuodesta saatavilla - syy oli näiden katoamisessa Desucon Frostbitessa yhdistyksen pöydän takaa. (Tästä on otettu opiksi ja pyritty kaikin keinoin ehkäisemään, ettei vastaavaa enää satu.) Uuden erän tilaamista viivyteltiin, kun kadonnutta laatikkoa koitettiin metsästää löytötavaratoimistoa myöten tuloksetta.

    Nyt 2016 ilmestyvien kahden lehden teemana ovat ensin Weed nyt nelosnumerossa ja sitten susiosa syksyllä tulevassa numerossa. Tulevia (2017 ja siitä eteenpäin) osia ei ole päätetty ja niihin voi kuka tahansa tulla vaikuttamaan yhdistyksen jäsenenä > ilmoittautuu foorumissa aktiviijäseneksi, jolloin voi kirjoittaa jäsenlehden suunnitteluosioon. :)

    Weed-numero on lähdössä lähiviikkoina painoon, mutta susinumeroon mahtuu vielä materiaalia, jos löytyy uusia innokkaita kirjoittajia, piirtäjiä, valokuvaajia, puuhapalstan tekijöitä, tai kokonaan uudenlaisen sisällön luojia niin kaikki Ginga-fanit ovat tervetulleita mukaan antamaan panoksensa lehteen. :) (Kuten tuosta sisältöluettelosta näkyy, kourallinen tyyppejä vastasi koko sisällöstä, joten tilaa varmasti olisi uusillekin tekijöille. Ei sillä, etteikö näiden artikkelien teko lehteen olisi mukavaa puuhaa, mutta monipuolisuutta ja uutta henkäystähän saadaan aina, kun uusia kasvoja saadaan mukaan omine vahvuuksineen, tuoreine näkökulmineen, jne. :D )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä mitään, sillä olisin saanut lehden joka tapaukessa käsiin vasta joulukuussa. Kotona käydessäni.

      Kiitos uudesta ja ajankohtaisesta tiedosta.

      Poista
  4. Pääkirjoitus s. 4 (NightWolf-_-)
    Tapahtumien täyteinen vuosi s. 4-5 (Spyro)

    ^ kirjoittajat on väärinpäin, Spyro on tosiaan kirjoittanut pääkirjoituksen..

    VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.