sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Naarashahmot Gingassa

Ginga on miehille tarkoitettu shōnen-sarja, jolloin siinä näkyy hyvin kaavalliset sukupuoliroolit japanilaisen kulttuurin lisäksi. Suomen puolella asiaan on kiinnitetty huomiota, minkä takia sarjan naaraita on voitu pitää heikkoina.

Gingasta löytyy naaraina mm. Reika, Lydia, Cross, Lenny, Koyuki ja Sakura. Näin alkuun kaikki naaraat Crossia lukuunottamatta tuntuvat hyvin samanlaisilta. Raukkiksilta joista ei ole loppujen lopuksi mihinkään kuin leimautumaan miehiinsä. Mutta tarkemmin ajateltuna kustakin naaraasta löytyy jotain kehumisen arvoista. Esimerkiksi Lenny on aina äimistyttänyt minua siitä lähtien, kun sairaana vaeltamisesta tuli minulle iso juttu. Varsinkin kun ottaa huomioon, miten Melin löytyminen toimi motiivina.
Monen näiden naaraiden voisi ajatella olevan "perus naaraita." Eli ne ovat oikein nätisti lauman mukana ja saattavat osoittaa kykyä puolustaa itseään. Mutta siinäpä piilee melkein kaikki. Ainoastaan Cross ylittää reilusti tämän käsityksen ja Lydia tulee hyvänä kakkosena.
 Mutta Crosskin kuitenkin taantuu ns. vahvan naaraan asemastaan heti pentujen saamisen jälkeen.

En ole oikein koskaan varsinaisesti toivonut Gingaan väkevän vahvoja naarashahmoja. Tämä ei liity mitenkään siihen, ettenkö uskoisi naaraiden kykenevän fyysisyydessä samaan kuin uroksetkin.
Luulen, että se johtuu ennemmin siitä minkälaiseksi näen sarjan sitä seuratessani. Vaikka koirilla on suuria puheita miehisyydestä, en koe että lauman sisällä sukupuolia eroteltaisiin. Tämä johtaakin siihen, että pidän laumaa kuin sukupuolettomana ja yhdenvertaisena. En kuitenkaan kiellä sitä, etteikö ns. toisen sukupuolen paremmuus näkyisi. Mutta erona tulee se, etten pidä tätä sarjan viestinä tai edes piiloajatuksena.
Naishahmoja on aivan vaikea luoda välttymättä monilta ongelmilta. Crossin tapauksessa mainitsinkin jo sen, miten naaraas ei pysty omaamaan useampaa roolia. Se on joko emo tai taistelija. Tällöin sarjasta voisi tulla hyvin raskas mikäli rooliasiaa ja sen ristiriitaisuutta mietittäisin koko ajan. En oikeastaan edes usko, että kukaan muu pystyisi höllentämään naarastaan roolistaan kuin Ben. Hänhän kykenisi olemaan pentujen kanssa. Naarailta se vaatisi täyttä 24-tunnin sitoutumista pentuihin.
Kun heikkoja naarashahmoja kritisoidaan niin, mitä tapahtuisi jos saisimme väkivahvoja naaraita? Tästä se vasta soppa voisikin syntyä, jolloin Gingan naaraat eivät tule ikinä olemaan riittäviä.

Pidän siitä, miten naaraat on kuvattu lempeiksi ja jotenkin erityisiksi, mikä korostuu pariskuntien kohdalla. Tästä huolimatta näen naiskuvassa joitain itseänikin ärsyttäviä asioita.
Kun naaraita on laitettu taistelemaan, he eivät ole voittaneet ketään. Näissä taisteluissa on voitu myös huomata naaraiden väheksyntää esim. sillä, että he saavat ns. erityiskohtelua. Eihän heidän kykyihin uskota. Crossin kohdalla kohtelu ei ole juurikaan ollut tällaista, vaikkei hänkään ole muita voittanut.
Ginga kuvaa naaraiden ainoaksi tehtäväksi pentujen synnyttämisen ja muuta virkaa heillä ei olekaan. Tässä kohtaa ehkä itse ärsyynnyn ajatusmaailmasta, jonka mukaan kaikki haluavat automaattisesti jälkikasvua. Ja tavallaan kun tämäkin asia on ns. päätetty naaraiden puolesta, tuntuu kuin ettei heillä olisi myöskään mitään sananvaltaa - koski tämä sitten mielipiteitä tai kehoa.
Pentuihin liittyvistä asioista pääsemmekin siihen, miten emo jää huolehtimaan jälkikasvusta. 
Gingan ehdottomasti paras pariskunta on tässä asiassa Cross ja Ben. He jakavat muita enemmän pennuista huolehtimista ja kasvattamista. Benissä oikeastaan korostuu hyvin paljon se, miten hän haluaa olla isä. Miksei tätä ajatusta ja vastuunkantoa voisi näkyä muissakin isissä?
Suomidubin seurauksena monia hahmoja on voitu luulla naaraiksi kuten Terrya, Hyenaa ja Smithiä. Ehkä pahin tapaus on kuitenkin Madara, (jota luultiin animessa naaraaksi) - hän on kuitenkin uros.
Lisäksi sarjassa nähdään joskus näitä naaraan takalistoon hyökkäämisiä, jonka jälkeen naaras vasta pulaan joutuneeksi onkin kuvattu..
Myöskin yhtenä merkittävänä asiana tulee se, että kun puhutaan sisaruksista - äideistä ei tiedetä mitään. Joidenkin kanssa ne pennut on vain menty tekemään. Mutta naaraat jätetään vain varjoonsa.

Olen huomannut, että ulkomaalaisten fanien keskellä Gingaa vasta saatetaankin pitää seksistisenä. Itse kuulun niihin, jotka eivät ymmärrä noin vahvaa käsitystä.
Koen, että Gingalle on olemassa niitä käytännön syitäkin miksi sarja on sellainen kuin on. Kun kyseessä on miehille suunnattu sarja, siellä hädin tuskin keskustellaan naiseudesta. Kohderyhmä ohjaa jo pelkästään sarjan maailmaa ja siihen liittyviä valintoja.
Eli mielestäni Takahashilla ei ole mitään henkilökohtaista tässä kyseessä.  Hänhän on tuonut ilmi, että (hänen mielestään) miehen tehtävä on suojella naista. Pidän ajatusta jossain mielessä kauniina ja siinä on selvästi mukana naisen kunnioittamista. Nyky-yhteiskunta taitaa enemmän puhua naisen asemasta muodossa hellan ja nyrkin välissä, jolloin olen tyytyväinen siihen millä tavalla Takahashi suhtautuu. 
Koen nimenomaan naaraiden kunnioituksen Gingassa hyvin vahvana, vaikka siellä olisi Genban ja Hougenin kaltaisia pervoja joukossa.  
Pitäisin Gingaa sairaana, jos sarja kuvaisi naaraita himokkaiksi ja sellaisiksi joiden ainoa tehtävä olisi miellyttää miestään seksuaalisesti. Onneksi sarjan kuva ei kuitenkaan ole tällainen, jolloin median kuva sukupuolirooleista on paljon suurempi paha kuin Gingan.

Suomalaisessa ja japanilaisessa kulttuurissa piilee eroja, kun jälkimmäinen sijoittuu tasa-arvossa huonolle sijalle. Meidän kulttuurissamme tasa-arvo ja muu yhdenvertaisuus korostuukin enemmän. Onko Gingan miehisyys siis välttämättä naisten vastustamista?
On silti syytä ottaa huomioon, miten tasa-arvo muuttuu GNG:n jälkeen. Perheitä sallitaan selkeästi enemmän ja kenties naaraatkaan eivät ole ihan niin yksin pentujen kanssa. Ero lieneen silti olematon.  Weedissäkin aletaan puhua pelkuruudesta ja arkuudesta, jolloin ne eivät ole enää stereotypisen naaraan piirteitä.

5 kommenttia:

  1. "Ehkä pahin tapaus on kuitenkin Madara, joka on animessa naaras ja mangassa uros."

    Madara on uros myös animessa. Kyseessä on vain käännösvirhe:

    "Sekä suomeksi puhutussa että tekstitetyssä Ginga: Nagareboshi Gin -animessa Madara mainitaan virheellisesti naaraaksi käännösvirheen takia. Varakunnanjohtaja sanoo sitä urokseksi ("osu"), mutta kääntäjä on kuullut väärin ja kääntänyt sen naaraaksi ("mesu")." - Gingapedia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitin suomidubbia, mutta sitä ei ehkä voi ottaa virallisesta kannasta. Kyseessä kun on leikattu versio..

      Poista
    2. Suomidupissa, kuten myös leikkamattomassa versiossa on kääntäjä tehnyt virheen ja Madaraa sanotaan naaraaksi. Animessahan sanotaan "osu", mutta suomalainen kääntäjä on kuullut "mesu" ja siksi suomessa sekä leikatussa että leikkaamattomassa Madara on virheellisesti naaras.

      Poista
    3. Jep. Juuri tuon luulon ja virheen takia se olikin Madaran kohdalla erityisen paha.

      Poista
  2. Pitää tähän vielä korjata, että vaikka Ginga mielletään miehiseksi sarjaksi ja se ilmestyy miehille suunnatussa lehdessä, niin noin 80% GDW:n lukijoista Japanissa on naisia.

    VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.