maanantai 17. marraskuuta 2014

Kuukauden blogi: Hopeahammas

Tässä kuussa onkin näköjään poikkeukselliset kahdeksan kappaletta postauksia. Onnistuin nimittäin saamaan aiemmalle kuulle tarkoitetun kuukauden blogin vastaukset. Mutta pidemmittä puheitta tällä kertaa vuorossa Yurikon Hopeahammas blogi.

1. Kertoisitko alkuun itsestäsi, faneutesi alkamisesta ja blogistasi.
- Olen 17-vuotias nuori naisen alku Etelä-Suomesta. Käyn tällä hetkellä lukiota ja näillä näkymin olen tähtäämässä lukion jälkeen ammattikorkeakouluun opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Perheessämme elelee koira, kaksi chinchillaa ja kissa. Aloitin Hopeanuolen katsomisen vähän alle 6-vuotiaana löydettyäni suomenkieliset videokasetit Säästöpörssistä. Siitä fanitukseni oikeastaan lähti, sillä syvennyin enemmän Gingan maailmaan eikä se ole vieläkään lähtenyt pois elämästäni, tuskin koskaan lähteekään. Hopeahampaan päätin perustaa vuoden alussa helmikuussa. Olin jo aiemmin miettinyt Ging
a-blogin perustamista, mutta jätin sen ajatuksen tasolle. Aloin kuitenkin seuraamaan fandomiin palattuani muita blogeja ja sain pistoksen perustaa oman blogin enkä ainakaan vielä ole siihen kyllästynyt. Hopeahampaaseen pyrin kirjoittamaan omia ajatuksiani Gingasta sekä kertomaan ylipäätään esimerkiksi tulevista mangajulkaisuista tai oheistuotteista.

2. Olit jonkun aikaa poissa fandomista. Millaista oli palata takaisin? Mitä muutoksia havaitsit ja miten suhtauduit niihin?
- Pyörin ennen Hopeanuoli.comin Kaikenikäisten foorumilla ja olin siellä todella kauan, monta vuotta. Oma aktiivisuuteni alkoi kuitenkin myöhemmin hiljentyä ja foorumilla oleminen jäi oikeastaan kokonaan pois. Joskus sitten kuulin, että molemmat foorumit oli suljettu ja kävin lueskelemassa vanhoja topiceja. Kuulin myös myöhemmin, että Kaksoissola oli perustettu uudeksi Ginga-foorumiksi, mutten kiinnostunut liittymisestä kuin vasta myöhemmin, viime vuoden huhtikuussa. Aktiivisesti en alkanut käymään vielä silloin vaan vasta muistaakseni tämän vuoden puolella.
Fandomiin palaaminen tuntui osittain mukavalta, mutta osittain olin ehkä hämmentynyt. En tunnistanut ketään foorumilta, vain pari harvaa käyttäjää oli minulle tuttuja jo aikaisemmalta foorumilta. En oikein innostunut kirjoittamaan keskusteluihin enkä ole siihen innostunut vieläkään, mikä on varmasti suurin muutos siihen aikaan, jolloin olin vanhalla foorumilla. Siellä kirjoitin lähes jokaiseen aiheeseen, mutten ole jotenkin tuntenut enää kirjoittamista topiceihin niin innostavaksi. Osasyynä taitaa olla se, että vastasin aika moniin samoihin aiheisiin jo edellisellä foorumilla enkä ole jaksanut alkaa kasaamaan ajatuksiani tekstiksi. Olen kuitenkin yrittänyt.

3. Minkälaiset aiheet/aihealueet kiinnostavat sinua vähiten? Entä ovatko faktapohjaiset aiheet ylipäätään kiinnostavia?
- Pohdinnat erilaisista asioista saavat itseni yleensä kiinnostumaan aiheista. Toisten mielipiteitä on hieno kuulla, koska olen huomannut saavani joskus itsekin uusia näkemyksiä eri asioihin, kun olen alkanut miettimään asioita tarkemmin. Jotkut aiheet ovat kuitenkin jokseenkin raskaita, esimerkiksi kovasti puhuttu naiskuva Gingan maailmassa. Kaksoissolassa on pitkä topic liittyen siihen, mutten ole jaksanut lukea montaa viestiä sen takia, koska ne ovat pitkiä ja sivuja on paljon. Aihe on kuitenkin sinällään kiinnostava.
Faktapohjaisten aiheiden kiinnostavuus riippuu täysin aiheesta. Esimerkiksi mangajulkaisujen yhteenkokoaminen voi tuntua tai kuulostaa puuduttavalta, mutta minusta oli mielenkiintoista päästä kuulemaan mitä extroja on missäkin julkaisussa. Niistä voi saada hyvää tietoa itselleen, koska itse en ole niinkään perillä eri julkaisujen sisällöstä tai niiden extroista. Jotkut faktapohjaiset aiheet ovat kuitenkin melko laimeita, mutta se riippuu paljon aiheesta ja siitä, tiedänkö jo valmiiksi asiasta jotain.

4. Kun on kyse bloggaamisesta, oletko enemmän oman tien kulkija vai seuraatko jotain tiettyä suuntaa?
- Olen ehkä enemmänkin oman tien kulkija. Haluan kirjoittaa aiheista, jotka itseäni kiinnostavat ja toivottavasti myös lukijoitakin. Manga-arvostelujen ja -mielipiteiden kirjoittaminen oli kahden vaiheilla, sillä osa arvosteluista joita itse olen lukenut ovat aikalailla sitä, että mangan juoni käydään läpi ja sanotaan pari sanaa siitä. Itse haluaisin kertoa enemmän omia näkemyksiäni ja esimerkiksi asioita, joita itse olisin tehnyt toisin. Arvostelujen kirjoittaminen on kuitenkin jokseenkin työlästä ja osa lukijoista on kyllästynyt niihin, joten en osaa sanoa niiden jatkosta. Yksi asia ei kuitenkaan ohjaa bloggaamistani paitsi minä itse, mutta pyrin ajattelemaan lukijoita ja kirjoittamaan tekstejä, jotka voisivat saada lukijatkin pohtimaan omia näkökulmiaan asioihin.

5. Mihin olet tyytyväinen blogissasi? Millaisia asioita voisi parantaa/kehittää?
- Olen tyytyväinen blogin ulkomuotoon ja siihen, että olen yrittänyt kirjoittaa (ainakin omasta mielestäni) suht mielenkiintoisista aiheista. Parantamisen varaa on blogikirjoitusten julkaisussa, koska itseäni melkein hävettää hidas postaustahti. Lukio vie kuitenkin suhteellisen paljon aikaa elämästäni ja on monesti päiviä, kun en pääse tai jaksa avata ollenkaan konetta. Välillä myös kirjoittaminen on yksinkertaisesti vain takkuillut enkä ole saanut aikaiseksi mitään järkevää tekstiä, jonka olisi voinut julkaista.

6. Miten sarja on vaikuttanut elämääsi?/Mitä se on sinulle opettanut?
- Olen aika varma, että juuri Ginga on saanut minut kiinnostumaan Japanista sekä mangasta ja animesta ylipäätään. Olen katsonut muitakin animesarjoja ja lukenut mangaa, mutta Ginga on se ensimmäinen niistä ja todennäköisesti se on lähtenyt siitä. Pidän myös koirista erittäin paljon, mutta äitini on aina ollut koiraihmisiä ja olen oikeastaan kasvanut siihen, mutta Ginga on varmasti vain lisännyt koiraintoa.
Voisin sanoa Gingan opettaneen minulle yhteisöllisyydestä ja ylipäätään yhteistyöstä. Hirviökarhu Akakabuto ei olisi kaatunut, elleivät koirat ympäri Japania olisi iskenyt sitä vastaan yhdessä. Weedin vahvana teemana on oikeudenmukaisuus ja olen sitäkin lukiessa alkanut miettiä omaa oikeudenmukaisuuttani, vaikka Weedin ajattelutapa onkin itselleni liian naiivi. Ginga on kuitenkin saanut itseni pohtimaan syvällisempiä asioita, vaikkei koirasarjasta ehkä heti uskoisi.

7. Millaista Ginga-elämäsi on tällä hetkellä?
- Gingan puolella menee ihan hyvin. Olen pysynyt mangojen julkaisutahdissa mukana, koska palan halusta tietää uudesta sotakoirasaagasta ja uusista Takahashi-julkaisuista, Meishoubu Retsudenista ja Gamusta. Mielenkiintoni on myös paljon Ginga Densetsu Akamen puolella ja onhan oheistuotteitakin tullut tilattua nyt muutamia. Aina välillä on sellaisia hiljaisia kausia, jolloin esimerkiksi oheistuotteiden hankkiminen jää vähille suomimangoja lukuunottamatta, mutta nyt on taas sellainen tunne, että rahaa menee koko ajan johonkin Gingaan liittyvään.
Blogin osalta aikaa on ehkä liian vähän, ainakin arkisin. Kännykällä on helppo kirjoittaa koulussa vaikkapa uuden Weedin ilmestymisestä, mutta pidempiä postauksia en yleensä viitsi näpyttää pienellä ruudulla ja kosketusnäytöllä. Välillä myös kirjoitusinto on kokonaan poissa, jolloin postauksia ei meinaa ollenkaan syntyä. Onneksi nyt asiat ovat kääntymässä vähän toiseen suuntaan vaikkakin koulussa mennään kokoajan kamalalla vauhdilla eteenpäin.

8. Liittyykö sinulla sarjaan mitään haaveita/unelmia, joiden toteutumisesta haaveilet? Mitä?
- Haluaisin joskus päästä käymään Japanissa ja näkemässä mahdollisesti siellä Yoshihiro Takahashin. Olen nähnyt hänet livenä Traconissa ja päässyt samaan fanikuvaan, mutta hänen omassa maassaan tapaaminen voisi olla vielä hienompi. Haluaisin myös päästä näkemään Takahashin kotikylässä olevan Hopeanuoli-seinämaalauksen.
Oheistuotepuolella haaveinani on joskus saada itselleni GNG-lautapeli, ehkä joku uusi GDW-pehmo ja jotain muita harvinaisia oheistuotteita, niin kuin varmasti moni muukin toivoisi.

9. Mikä on mielestäsi faniuden jatkuvuuden salaisuus (vielä vuosienkin päästä)?
- Varmasti se, että Ginga kulkee ikään kuin sukupolvelta toiselle. Omat pikkusiskoni, jotka ovat iältään 11- ja 7-vuotiaita, ovat alkaneet kiinnostua Gingasta ja katsoin molempien kanssa molemmat animetkin läpi. Vanhempi on lukenut jonkin verran Hopeanuoli-mangoja ja molemmat ovat innostuneet piirtämään Ginga-hahmoja. Olen iloinen, että muillekin on iloa sarjasta ja olen jokseenkin yllättynyt, että siskoni innostuivat sarjasta. He ovat kuitenkin tienneet koko ikänsä, että seuraan ja fanitan sarjaa, mutta vasta heidän tutustuttua animeen hekin innostuivat.
Samaa voisin luulla muista faneista, jotka saattavat kuulla vanhemmilta faneilta sarjasta. Nyt varsinkin on helppoa lähteä fandomii mukaan, sillä Weediä ilmestyy joka kuukausi suomeksi kauppojen lehtihyllyillä ja sarjasta tiedetään enemmän. Jopa coneissa pääsee tähän tutustumaan myynnissä olevien mangojen avulla ja kyllähän Gingaa nykyään mainostetaan enemmän kuin silloin, kun suomimangasta ei ollut tietoakaan. Nykyään on myös helppo saada tietoa sarjasta jo ihan Googlen välityksellä, vaikka minäkin 7-vuotiaana kirjoitin hakuun "hopeanuoli" ja päädyin Hopeanuoli.comin sivuille. Nykyään sivuja ja blogejakin on kuitenkin niin paljon, että on helppoa saada sarjasta lisää tietoa.

10. Mitä fandomi on sinulle tuonut/tarjonnut?
- Eritoten ystäviä ja tuttuja. Tutustuin tavallaan Gingan kautta yhteen todella hyvään ystävääni vuonna 2005 Habbo-hotellissa, jossa hän piti kogiin liittyvää roolipeliä pystyssä. Hän pelasi Kurojakilla ja minä kävin lukemassa Hopeanuoli.comista, mikä Kurojakin pojan nimi oli. Tein sitten Tesshiniin liittyvän hahmon sinne ja pyysin päästä pelaamaan ja siitä oikeastaan lähti meidän pitkä ystävyys. Olen myös tutustunut moniin ihmisiin niin Kaikenikäisten foorumilla kuin Kaksoissolassakin. Tietenkin fandom myös tarjoaa loistavan keskusteluporukan, sillä moni on innostunut keskustelemaan sydäntä lähellä olevasta sarjasta ja Kaksoissolan foorumi on siihen hyvä paikka. Foorumilla on helppo luoda keskustelu ja saada mukaan muitakin keskustelijoita, sillä voin itsekin allekirjoittaa sen, että Gingaa seuraamattomille kavereille ja perheenjäsenille on hieman vaikeaa lähteä kertomaan omia mielipiteitä sarjasta, josta he ovat lähes pihalla.

11. Lopuksi: mitä/millaisia asioita blogiltasi voi odottaa tulevaisuudessa?
- Olen kaavaillut joulukuuksi mahdollista joulukalenteria, että jos vain saan keksittyä tarpeeksi ideoita luukkuihin niin sellainen todennäköisesti ilmestyy. Myös näitä pohdinta-aiheita liittyen eri sarjoihin on tulossa ja todennäköisesti fiilistelyä uusista mangajulkaisuista.

3 kommenttia:

  1. Lisänä tähän mm. tämä sivu:

    http://hopeahammasblogi.blogspot.fi/p/blogi.html

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon kunniasta olla kuukauden blogina!

    VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.