tiistai 29. maaliskuuta 2016

Keräilijöiden nettisivuja

Deviantartin ja blogien lisäksi keräilijät saattavat laittaa kokoelmakuviaan jonnekin muualle. Yksi esimerkki on ihka omat kokoelmasivut. Puhun ainoastaan kahdesta tapauksesta, koska ne löytyivät helpoiten. Vaikka olen nähnyt muitakin sivuja, tosin ei enää toimivia sellaisia.

Little Myllä/Prudancella on kokoelmasivusto nimeltä My Bravestarr. Little My on ruotsalainen keräilijä ja sivustolla näkyy myös hänen muut kokoelmansa. Muista Takahashin sarjoista, King Fangista, Legend of Naturesta, Charmedista, Shonen Mowglista tai Jiro Taniguchin tuotannosta.
Sivulle astuessa huomio kiinnittyy väistämättä ulkoasuun. Pidän itse tummasta violetin sävystä ja reunoilla olevasta vaaleasta sävystä. Se rajaa sivun mukavasti. Yläbannerista en tiedä, mitä ajatella. Pitäisikö sen olla toisenlainen? Vaikka helposti tekisi tulkintaa siitä, että banneri ei kuvaisi aihetta ja se olisi siksi huono juttu. Mutta toisaalta etusivulla on kuitenkin mainosbanneri, joka on yläbanneria kuvaavampi. Kenties se kompensoi ja tuo ns. keräilyilmeen sivulle.
Esittelystä saa paremman käsityksen keräilijästä ihmisenä ja FAQ:n puolella on vastattu keskeisiin kysymyksiin. Vaikka jonkinlaista päivittelyä ja lisätietoa sivusto saattaisikin kaivata. Esimerkiksi sen suhteen olisin kaivannut vastausta, koska Little My on keräilyn aloittanut.
Gingaan liittyviä keräilykuvia on vuosilta 2010-2012 ja tätä ennen. Kenties niistä hahmottuu kokoelman kasvaminen ja muuttuminen. Pidän aivan mielettömästi tuosta systeemistä, jolla kuvia voi katsella. Niitä selaa enemmän kuin mielellään.
Kuvien lisäksi kokoelmalle on ihan omat listansa. Sieltä näkee tarkemmin varsinaisen sisällön muun tiedon lisäksi. Pidän hyvänä asiana kuvien ja listan tiettyä erillisyyttä. Mutta omasta mielestäni nämä kaksi asiaa ovat kuitenkin liian erillään toisistaan. Ehkä listan puolelle voisi linkittää kuvia näihin tuotteisiin? Näin yhteys olisi myös tätä kautta.
Muiden keräilykohteiden osalta olisin myös kiinnostunut kuvista. Niitä ei ole oikein King Fangia lukuun ottamatta. Toisaalta kyseessähän voi olla keräilijän ihan oma valinta painottaa Gingaa muita kohteita enemmän. Ehkä tästä syystä ratkaisu voi olla ymmärrettävä ja tällöin saattaa mahdollistua se, että sivullakävijä tutustuu tuotantoihin netin kautta. Tai sitten ei ja kuvilla olisi tärkeä merkitys tämän toiminnan tukemisessa.
Muuten sivustolta löytyy vieraskirjaa, toivelistaa ja lukuisia linkkejä. Eli kävijää on pyritty huomioimaan ja se on onnistunut todella hyvin.
Tykkään sivuista hyvin paljon sellaisenaan, vaikka jotain voisi vielä hioa. Lisäisin etusivulle yhdeksi tiedoksi mm. sivun perustamivuoden sekä viimeisimmän päivityksen. Mutta en tiedä, onko järkeä ns. vaatia aktiivisuutta, jos sivusto on vain eräänlainen kosketus kokoelmiin.

RiKyy on vuorostaan unkarilainen fani, jolla on kokoelmasivu RiKyy's Ginga collection site. RiKyy on aloittanut keräilyn elokuussa 2012, jonka jälkeen kokoelma on kasvanut hiljalleen.
Pidän bannerista, vaikka siinä on käytetty fanien omia käännöksiä. Värit sopivat hyvin yhteen ja pidän siitä, miten ulkoasu on ns. keskittynyt sivun yläosaan.
RiKyy esittelee kokoelmaansa yhdistämällä kuvat ja listat samaan. Hän on keskittynyt ottamaan todella tarkkoja ja yksityiskohtaisia kuvia. Pidän sitä hyvänä asiana keräilijänä. Tarkemmin tutkaillessa on myös mukavaa huomata, että kokoelmasta löytyy suomimangaa. Erilaiset oudot keräilyn helmet tekevät tästä kaikesta kuitenkin nautinnollista.
RiKyy esittelee sivuillaan myös Takahashin muuta tuotantoa Orionia, Lassieta, SSY:tä, doujinsheja jne.
Toivelista ja "tulossa" - listat antavat hyvin kuvaa RiKyystä keräilijänä: mistä hän on kiinnostunut ja mitä hän tavoittelee.
RiKyy on tehnyt jopa oman hahmon, Kobunin seikkailemaan Gingaan ja muokannut hahmoa kansiin. Ihan mielenkiintoista, vaikka nämä ovat yksiä niitä asioita joita jaksan ihmetellä fandomissa.
Sivusto puhuttelee itseäni sen osalta, miten kuvat ovat tärkeämmässä roolissa kuin teksti. Näen että RiKyy on onnistunut pitämään sivunsa sellaisenaan kuin haluaa. Sitä kautta motivaatiokin ilmenee. En osaa kaivata sivuille esim. tietoa Takahashista, sivuista tai vieraskirjaa. Sivuston imago on tällainen ja itse saan siitä kaiken irti.

Olen jossain postauksessa ihmetellyt sitä, että miksi kokoelmakuvia ei saisi laittaa nettiin. Tämän postauksen yhteyteen on kuitenkin turhaa enää ängetä yleistä mielipidettä keräilysivuista. Teen sen nimittäin joskus toiste.
Jos lisää nettisivun tyyppisiä keräilysivujakin löytyy, niistäkin tullaan kuulemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.