lauantai 16. marraskuuta 2019

Kosto Genballe

Voisi kai sanoa, että Genban vammautuminen on yksiä GDW:n järisyttävimpiä kohtauksia. No, onhan tietysti kyse päävihollisen veljestä. Mietin itse vielä vuosienkin jälkeen kaikkea tätä tapahtunutta. Onhan jo mangassakin omia eroavaisuuksiaan.

Tesshin ja Genba taistelevat toisiaan vastaan jaksossa 17. Myös Shigure liittyy tähän kostaakseen veljiensä murhan. Shigure ja Tesshin iskevät Genban jyrkänteeltä alas. Genban pää iskeytyy kiveen, minkä seurauksena hänen takaruumiinsa halvaantuu ja Genba saa aivovaurion. Genba menettää järkensä, jolloin Hougenilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin toteuttaa kauan sitten antamansa lupaus.

Saman jakson lopussa nähdään Shigure sanomassa Kurotoralle, kuinka hänen veljiensä puolesta on nyt kostettu. Kurotora kysyy, onko Genba kuollut. Weedkin on tästä vähän huolissaan, mutta Tesshin toteaa vain, että he eivät tappaneet Genbaa. Hän ei vain koskaan pääse palaamaan taistelukentälle.

Minusta on todella ikävää, että ainakaan animessa Tesshinille ja Shigurelle ei koskaan selvinnyt, kuinka huonoon tilaan Genba loppujen lopuksi meni. Myöhemmin syytetään vain Hougenia veljensä tappajaksi. No ööh, mitäpä muuta Hougen olisi voinut tehdä? Oma veli kärsi ja oli vaaraksi muille. Eli siinä mielessä Tesshinin ja Shiguren suunnitelma ei mennyt ihan putkeen. Genbaa ei pistetty vain pois taistelukentältä, vaan seuraukset olivat paljon vakavemmat.
Luulen, että Shigurea tämä ei pahemmin haitannut. Mutta olisiko Tesshin tuntenut syyllisyyttä tai vastuuta teoistaan? Kieltämättä kiinnostaa myös tietää, miten Weed olisi suhtautunut tähän kaikkeen.

Mangassa taas Shigure ei edes pääse kostamaan Genballe, koska Akame kieltää. (Akamella on vielä pokkaa syyttää Hougenia Genban tappamisesta). Tesshin sen sijaan kuitenkin saa aiheuttaa lumivyöryn ja täten yrittää surmata Genban.
Ilmeisesti tämänkin lopputulos on sama kuin animessa. Mutta onko se sitten yhtään vähemmän julmaa..

Sarjassahan oli sitä asetelmaa, että Tesshin taistelee kenraalina Hougenin kenraalia eli Genbaa vastaan. Tällöin Tesshinin toimintaa ehkä ymmärtää jotenkin. Mutta olisihan Shigurekin silti voinut toimia mangassakin..

Joskus olen miettinyt sitäkin, että onko Tesshin sotkettu animessa mukaan ja mangassa Shiguren osuus jätetty pois siksikin, ettei Shigure välttämättä yksin pärjäisi Genballe? Onhan Genban ja Shiguren taistelutaidoissa paljonkin eroa. Ehkä siksikin Tesshintä on tungettu mukaan sen lisäksi, että Genbasta taisi tulla Tesshinille ikään kuin "tehtävä" ninjakoirana.

Tapahtunut saakin miettimään sitä, että miten Genballe olisi pitänyt kostaa? Ohun soturit eivät tunnu uskovan tappamiseen, jolloin Tesshin ja Shigure olivat tyytyväisiä hänen vahingoittamiseen. (Eivät vain tienneet, että siitä seurasi jotain paljon pahempaa). Eli ilmeisesti kostaa tappamatta..?

Toisaalta tämä epäonnistuminen tuo vähän säröä Tesshinin täydellisyyteen ja onkin ehkä siksi yksiä mielenkiintoisimmista kohtauksista.

Siitäkin huolimatta olisin toivonut vähän enemmän vastuuta Tesshinille (ja Shigurelle). Kummaa ettei Hougen heittänyt missään kohtaa Ohun sotureille sitä takaisin, että miksi Genballe kävi kuten kävi. Viimeistään Weedin ja Hougenin lopputaistelu olisi ollut oiva hetki siihen.

6 kommenttia:

  1. Tosiaan, GDW:n yksi koskettavampåia kohtauksia on kun Hougen joutuu antamaan Genballe armoniskun tämän vammauduttua pahasti, koska muuta vaihtoehtoahan ei ollut. Mielestäni tämä on yksi harvoista kohdissa, jossa on onnistuttu animesssa hyvin. Veljesten lupaukseen viitataan vain pintanaarmulla mangassa, mutta animessa sentään näytetään kohtaus, jossa veljekset lupaavat toisilleen, että kun on aika kuolla, se tapahtuu veljen torahampaiden kautta.

    Nyt kun tämöän kirjoituksen luin, tuli mieleen GDW:n puolivälissä kohtaus, loputaistelussa, jossa Rocket muistelee veljiään, Hiro Johnia ja oliko jo Hiro hyökkäämässä Hougenia kojti kun se estettiin. Ja kun Weed ei suostunut tapamaan Hougenia, muuthan oi keuhkoilemassa että on kostettava Hougenille Johnin ja Jeromen kuoolema (jölkimmäinen tietty todetaan vain animessa). Hougenia ei silti voi olla säälimättä, kun lopputaistelun kulun aikana mainitaan mitä Hougen oli joutunut kokemaan kun oli vangittuna omistajansa toimesta ja miten Hougen oli joutunut surmaamaan veljensä vaikka teki sen siksi koska rakasti veljeään. Kai kenellä tahansa järki menisi raiteiltaan Hoiugenin tapauksessa. Hougenhan huusi taivaisiin "Näitkö Genba" kun se retuutti Weediä, mutta tosiaan, ihme ettei Hougen alkanut rähistä Weediä rääkätessään että tämä on Genbasta. Mitenköhän muut hahmot olisi tähän reagoineet? Olisikohan Weed ripittänyt Tesshinile ja Shigurelle että vaikka Genba tekikin hirveyksiä, eivät nämä silti olisi saaneet tätä vahingoittaa niin, että tulisi pysyviä vammoja tai peräti kuolema. Weedhän Jeromelle aiemmin totesi että jokainen elämä on arvokasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Joo, se on totta että kyseinen kohtaus on mangassa huomattavasti huonompi. Ei ole samanlaista syvyyttä.

      Minulle tuli vastaava kohtaus mieleen tätä blogitekstiä kirjoittaessani. Onkin sinänsä ihmeellistä, että Hougen nähdään kostamassa juuri Toubeille ja muulle väelle. Mutta sitten sitä ei oteta esiin juuri Ohun sotureiden kanssa. Argh. Mitenhän tuotakin voi nyt sitten edes selittää. Kai Hougenille riitti, että johonkin sai purettua raivonsa? Mutta kai se nyt jatkuisi vähän pidemmälle, kun kuitenkin omasta veljestä kyse.

      Voisin kuvitella, että Weed olisi varsin pettynyt Shigureen ja Tesshiniin. Tiedä, vaikka saarnaisi tai olisi vihainenkin salailusta. Erottaisikohan laumasta vai saisivatko anteeksi..

      Poista
  2. Weedin naiivius ja moralismi ärsyttävät. Se antaa sotilaidensa vaikka kuohia vihollisen ja jättää sen kitumaan, mutta suora tappaminen on muka liikaa. Enemmänhän ne siitä kärsivät, ja kaiken järjen mukaan Weedin tulisi kyetä ymmärtämään tämä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, Weed onkin melkoisessa välikädessä noiden arvojensa kautta..

      Poista
  3. Sattumoisin lueskelin GDW-pokkaria 21, joka heti jatkaa siihen mihin edellinen päättyi eli Genban kuolemalla. Hougenin mainitaan juovan "murtamastaan Genban kallosta pulppuavaa verta" ja Toubei kohta kehottaakin Hougenia lopettamaan koska "sotilaat katselevat" Ja sillooin Genba kertoo pintapuolisesti että noudatti vain veljensä kanssa tekemää valaa.

    Jotenkin tuli mieleen, että' ellei olisi nähnyt animea, luulisiko mangan lukija, että Hougen lipittää Genban verta kuin saadakseen veljensä henkisesti siten "sisälleen" vrt. GDW-mangassa kohtausta jossa Kyoushiro nyhtää kuolleen Burugen turkista palasen jotta Buruge olisi siten mukana viimeisessä taistelussa Victoria vastaan, vaikka onkin itse jo vainaa.

    Mielestäni tulee kuitenkin mieleen se, miksi Hougen nuolee velivainajaa, on ennemmminkin osoitus järkytyksestä siitä miten veli kuoli ja miksi. Eli jos hahmot olisikin ihmisiö, Genba olisi halannut lujasti veljeään. Mutta koiranahan tietty vain nuoli Genbaa (mangassa Hougenin kyllä mainittiin myös syleilevän veljeään).

    Joten tässäkin mielestäni anime onnistuu paremmin kuin manga: manga antaa jonkinlaisen kuvan kuinka Hougen oikein joi Genban verta, mutta animessa Hougen vain nuoli veljeään suruissaan, koska lopulta joutui lunastamaan vannotun valan, mikä takuulla oli Hougenille hirvittävän raskasta henkisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mangassa tosiaan Hougen joi Genban verta. Olen samaa mieltä, että animen toteutus on parempi ja onnistui kuvaamaan heidän välistä suhdettaan.

      Poista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.