perjantai 21. lokakuuta 2016

Tähdenlento nro 4

Olen pari kuukautta sitten ostanut Tähdelennon 4. numeron. Nyt lieneen korkea aika tarkastella lehden antimia vähän paremmin. Millaista sisältöä tällä kertaa?

Kansi on puhutellut jo ennen lehden hankkimista. Ihmettelin joskus positiivisessa mielessä kannen asetelmaa. Aivan kuin Weedin mangojen kansissa, mikä oli oikeastaan aika hauskaakin. Nerokasta Realistisempana Ginga-tyylinä Jami Korpelinin piirros on oikein upea. Anatomiaa on kylläkin moitittu muissa kommenteissa. Mutta itseäni se ei tässä kannessa haittaa. Weed ei voisi olla parempi.

Sen sijaan en pidä siitä, ettei oikean alanurkan teksti pahemmin näy. Sen olisi voinut laittaa toiseen paikkaan, sillä väri ei palvele tuossa kohtaa.

Lehden sisältö:
 • Pääkirjoitus (Spyro) s. 4
 • Maailman eri villikoiria (Nara) s. 5
 • Taro ja Jiro (Nara) s. 5-6
 • Ginga - enemmän kuin tuhat sanaa, mutta entä enemmän kuin 1000€? (Anttu) s. 7-8
 • Ginga-fani Japanissa (Nightwolf-_-) s. 9-13
 • Voisivatko Gingan villikoirat selviytyä oikeassa elämässä? (Nara) s. 14-16
 • Tosielämän sotakoirat (Wolfmenia) s. 17-19
 • Koirasoturi Gamu Äffä) s. 20-22
 • Pakina: Jumalainen kakkosjakso (Äffä) s. 23
 • Hahmoesittelyssä: Weed (Haski) s. 24-26
 • Hahmoesittelyssä: Hougen (Haski) s. 27-29
 • Askarteluvinkki: siirtokuvat kankaalle (Anttu) s. 30
 • Oi Lydia, Lydia (Äffä) s. 31-32
 • Ginga-horoskoopit s. 33
 • Puuhanurkka s. 34-36
 • Sarjakuvat s. 36-38
 • Tekijät s. 39
Jami Korpelinin kädentaitoja päästiin ihailemaan myös sisällysluettelon kohdalla.

Spyron pääkirjoitus oli erinomainen siitä, että jatko-osat voi nähdä muillakin tavoilla. GNG:n jälkeistä tuotantoa tunnutaan usein haukkuvan, jolloin Spyron positiivinen pilke oli tärkeä. Asiaa voi ajatella myös näin. Tämä oli oikeastaan hyvä johdatus lehteen juuri tästä syystä.

Sitten nähtiin Krieger Comicsin mainos Virus Risinginstä. Itse olen ostanut kirjan viime kesänä ja tykännyt valtavasti. Hankkikaahan omanne täältä. Ette jää ilman.

Nara kirjoitti maailman eri villikoirista ja Tarosta ja Jirosta. Ensimmäinen oli oikein loistava tietopaketti. Mutta minun olisi pitänyt ennen lukemista tehdä omaa taustatutkimusta. Tällöin lukeminen olisi ollut toisenlaista. Taron ja Jiron tekstiin taas pystyin tarttumaan enemmän. Tykkäsin siitä hyvinkin paljon, kun yhdessäkin numerossa puhuttiin mm. Hachikosta. Hyvä käydä näitä asioita, ovathan ne monille tuttuja. 

Antun kirjoituksessa kolahti ajatus siitä, että hän on itsekin kyseenalaistanut omaa keräilyään. Oma keräilynikin on ehkä hieman hukassa tällä hetkellä, jolloin on turha stressata. Kerää sitä mistä on oikeasti kiinnostunut, eikä sitä mitä odotetaan keräävän.
Mietin myös tämän otsikon k-kirjaimia, jotka näyttivät jotenkin normaalia isommilta. Tiedä sitten, oliko se vain fontille ominaista.

Lehden ilmestymistä odotin hyvin paljon Nightwolf-_-:in "Ginga-fani Japanissa" kirjoituksen myötä. Aiempia kirjoitusversioita olin toki lukenut. Mutta tämän tyyli jaksoi kiinnostaa yhtä lailla. Pidin tekstin tiiviydestä, ytimekkyydestä ja päiväkirjamuodosta. Nightwolf-_-:in havainnoista ja kokemuksista sai paljon irti. Ehkä tätä voisi käyttää vaikka omankin reissun pohjana?

Innostuin Naran pohdinnasta, jossa käsiteltiin Ginga-hahmojen selviytymistä oikeassa elämässä. Olen aina itsekin halunnut saada tähän asiaan uusia näkökantoja ja tietoja. Tekstin myötä sainkin niitä ja hyvin tuli esille juuri koirien määrä, sen vaikutus.

Wolfmenian kokemukset ja ajatukset toivat tälle lehdelle paljon. Sillä harvemmin tällaisesta puolesta kuulee tai siihen on mahdollisuus. Teksti painottui syystäkin ehkä enemmän oikeaan maailmaan kuin Gingaan. Mutta itse olisin kaivannut Gingan puolelta jotain lisää. Erin ja Victorin sotakoirien osalta. Toisaalta ehkä tästä oli vaikeaa saada selviä kysymyksiä ja vastauksia. Jäin myös miettimään, että kuka Wolfmeniaa haastatteli. Kaikki toimittajatko? Teksti oli kylläkin hänen.

Gamuun ja esittelyihin liittyvät kirjoitukset menin aika nopeasti ohi. Vaikka niissä oli kuitenkin omaa luonnehdintaa sen sijaan, että olisivat vain kuivia tietopankkeja.

Jotenkin Ginga: The Last Wars tuntui niin elävältä Isiksen tekemän julisteen muodossa. Se saikin miettimään, että tuleekohan sarjasta koskaan mitään muuta konkreettista? Mangan lisäksi.

Pidin siitä, että lehdessä käytettiin pakinaa. Se teki ehkä Tähdenlennosta virallisemman siinä missä pakinoita näkyy muissakin sanoma- ja aikakauslehdissä. Olihan tämä huvittava, vaikka ehkä olisin toteuttanut sen jostain muusta aiheesta.

Antun kirjoitus kankaalle kiinnitettävistä siirtokuvista oli mainio. Mutta mielestäni aiheeseen olisi vielä saanut toisen sivun, enempi havainnollistamaan/kuvaamaan tilannetta muuten. Tekstin ja sen vinkkien ansiosta ideaa voi kuitenkin toteuttaa.

Gingan naarashahmoista ja niiden heikkoudesta on hyvin paljon keskustelua fandomissa. Ymmärsin ehkä vasta nyt sen olennaisen asian, mikä tämänlaisissa hahmoissa ärsyttää ja ei ärsytä Äffää. Monia pettymisiä on tullut selkeästi eri sarjojenkin naarashahmojen kohdalla. Olen vuosia jotenkin jaksanut ihmetellä, että miten ja miksi tästä asiasta paasataan. Nyt ymmärrän sitä oikeastaan taas paremmin.

Hyena-horoskooppini mukaan minun pitäisi ottaa vähän rauhallisemmin ja elää päivä kerrallaan. Hyvä muistutus oikeaan aikaan.

Puuhanurkan puolella oli jälleen hupaisia tehtäviä ja sarjakuvia, joihin sarjaa oltiin osattu vangita. Tästä numerosta jäi keskeisesti mieleen se, miten hyviä ja erilaisia tyyppejä meillä on tekemässä lehteä. En omasta mielestäni lue enkä osta Tähdenlentoa täysin turhaan. Saan siitä omalle fanitukselle hyvinkin paljon ja oppimiseni jatkuu.

5 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan juuri siitä syystä, että se on tutumpi. Voin kyllä vaihtaa tähän oikean nimesi.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Kiitos mielipiteistä! Näitä on aina mukava lukea ja toivoisin useamman blogin kirjoittavan näistä, sillä se motivoi hirveästi kirjoittamaan lisää kun näkee ihmisten konkreettisesti lukevan lehtiä.

  VastaaPoista
 3. Yhhh toi kansi... toivottavasti seuraavassa parempi.

  VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.