sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Olisiko Gohein pitänyt saada tappaa Akakabuto?

Törmäsin joku aika sitten eriävään mielipiteeseen siitä, kenen olisi pitänyt saada tappaa Akakabuto. Kommentissa oltiin sitä mieltä, että se olisi pitänyt suoda Goheille. Eri asioista voidaan olla todellakin, vaikka ja mitä mieltä. Tähän liittyy juurikin oma haluni kirjoittaa aiheesta. Ei niinkään siksi, että yrittäisin olla ns. enemmän oikeassa omilla sanomisillani tai hupentaa ajattelua.

Sarja lähtee liikkeelle siitä, miten Goheista ja Akakabutosta tulee toistensa vihamiehiä. Ukko menettää korvansa ja yhden taidokkaimmista karhukoiristaan. Shiron. Akakabuto kärsii vuorostaan oikean silmän menetyksestään. Mutta tämän jälkeen mm. Rikin epäselväksi jäänyt kohtalo hiertää miehen ja karhun välejä. Akakabuto yrittää laajentaa reviirejään ihmisten alueille samaan aikaan, kun ihmiset ovat toimettomia. Tunteet ja tilanne kuumenevat aina Suureen taisteluun asti, jossa nähdään lopullinen uusi ottelu ja tilien tasaaminen. Gohei pääsee ampumaan Akakabutoa useamman kerran ja jo hetken luullaan karhun kuolleen. Tässä vaiheessa Akakabuto kirjaimellisesti nousee uudelleen ja peittoaa Gohein. Mutta viimeisen silauksen tekee tuleva johtaja, Gin, pyörivällä ZTB-iskullaan.

Ehkä merkittävin asia tai syy sille, miksi sarja kääntyi tuosta lähtötilanteesta toiseen, on koirat. Ihmiskeskeisyys alkaa häviämään, mistä mm. Gohei kärsi. Koirista tehdään se ns. ulkopuolinen apuväline, kun ihmisten toiminnasta ei ole yltämään samalle tasolle. Mutta sinänsä minusta jopa tuntuu siltä, että niin ihmiset halusivat sen olevan. Vaikka tuottaahan se omalla tavallaan häpeää myöntää, ettei tässä edes yritetty mitään tehdä. Mutta koirien toiminnalla oli myös ihmisiä herättävä vaikutus. Koirat auttoivat ihmisiä pääsemään ylitsepääsemättömien aikojen läpi ja luoda uskoa sekä toivoa. Ehkä se oli ihmisille vaikeampaa, sillä he kokivat vastustelua vähän joka suunnasta. Koirilla saattoi ollakin näin, mutta takapakki ei lannistanut.
Goheilla oli kieltämättä se etu puolellaan, että hän pystyi erottumaan muista ihmisistä omilla taidoillaan. Mutta harva taitaa lähteä yksin haastamaan kymmenmetristä karhua? Ja käytännössähän ukko pärjäsi parhaiten yhteistyössä koirien kanssa, mikä nähdäänkin lopussa.

Omasta mielestäni Gohei ja koirat "pääsivät" yhdenveroisiksi juuri tuolla Takahashin asetelmalla. Ehkä se olisi siis ollut jollain tavalla epäkunnioittavaa koiria kohtaan, että viimeisellä hetkellä joku muu tappaa Akakabuton. Sitähän koirat olivat niin pitkään jahdanneet. Vaikka en kieltämättä usko, että koirat olisivat juuri näin ihmisten tavalla ajatelleet. Olleet katkeria siitä, että joku tekee työn ja vie siitä kaiken kunnian. Ei, tehtävä olisi silti tullut täytäntöönsä. Mutta ehkä me fanit olisimme nähneet tilanteen tuolla tavalla? Kuin koirien tekemän työn turhaksi. Vaikka eipä taitava metsästäjä ja karhukoirien kouluttaja, sellainen kuin Gohei, sitä halvenna. Varsinkin jos alkaa kuvittelemaan esim. Hidetoshia Gohein paikalle.
Sarjan tekemien valintojen takia ei siis ollut mahdollista, että Gohei olisi tappanut Akakabuton. Mutta sitten voimme alkaa perustella sitä esim. kostomotiivilla. Harva meistä taitaa kuitenkaan epäillä, etteikö Gohei olisi pystynyt ampumaan Akakabutoa. Se p*rhanan pirulainen vain nousi vielä uudelleen! Tämä taas oli yksi sarjan tekemä päätös lisää. Mutta kuitenkin jonkun aikaa elettiin sitä hetkeä, että Gohei oli tappanut Akakabuton ja saanut kostonsa. Uskon että tämä jälkimmäinen tapahtui huolimatta siitä, miten Akakabuton tappaminen epäonnistui Gohein kautta.

Leikatussa on se huono puoli, että se tosiaan saa Ginin näyttämään rumalta/pahalta. Tai no, tuo on vähän tulkinnanvarainen asia. Mutta aika yleinen mielipide tästä on se, että ZTB:llä Gin tosiaan lunasti johtajuuden, eikä vain ottanut sitä perintönä. Siihen ollaan oltu tyytyväisiä. Mutta enpäs tiedä. Koirat eivät kai olisi asiasta välittäneet samalla tavalla, vaikka Gohei olisi karhun ampunut. Mutta kieltämättä myös Gohei näytti typerältä, kun ei onnistunut ampumaan heräämisen jälkeen. Tasapuolista nöyryyttämistäkö?
Ehkä siis voisi ajatella, että loppupeleissä Akakabuton kaatumisessa oli kyse siitä kummalle puolelle se kääntyy. Ensin yritettiin koirilla, sitten Goheilla melkein onnistuen ja sitten taas koirilla. Ja kun Gohei toimi, koirat näkivät sen oikeasti vaihtoehdoksi. Sitä ennen oli yritetty jo ZTB-iskuakin. Mitä muuta olisi enää voitu tehdä? Jättää ylpeyden takia Gohein ampumataito käyttämättä? Miksi ihmeessä, jos kummallakin osapuolella oli motiivi tappaa karhu. Ei pelkästään koirilla tai Goheilla. Sen takia en haluaisi, että vain (tässä tapauksessa) Goheille olisi sallittu/määrätty Akakabuton viimeistely.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.