perjantai 24. huhtikuuta 2015

Anime- vs. manga-kuolema

Ginga-hahmojen kuolemille on esitetty erilaisia versioita, jolloin halusin miettiä animen ja mangan toteutuksen väliltä. Kumpi näistä viekään voiton. Hougenin kuolemaa en ottanut tähän mukaan, sillä siitä löytyy postaus täältä.

Neron kuolema
Animessa Nero selittelee Hougenille, kuinka he hävisivät Ginille, Johnille ja Akamelle. Hougen ei ole kuulevinaan alaisensa puheita ja pyytää tätä tulemaan kopperoonsa. Hougen potkaisee Neron muiden joukkoon ja koiran kaula vuotaa verestä, jonka jälkeen Nero kuolee pian.
Tilanne on mangassa hieman samanlainen, kun Nero on jälleen kokenut tappion. Tällä kertaa hän on niin katkera, että kertoo haluavansa katkoa Giniltä ja muilta jalat ja virtsata heidän päällensä. Hougen saa tästä oivan idean, jolloin Nerolle toteutetaan vastaavanlainen kohtelu.

Pidän animen kohdalla siitä, miten hyvin Hougen pelasi Neron hyväuskoisuudella ja luottamuksella. Hahmon tapattaminen tapahtuu nopeasti ja kiehtovasti, kun se hoituu vain neljän seinän sisässä. Se ei kuitenkaan pysy muilta alaisilta salassa, jolloin Neron ulos potkaisemista voisi kehua tyylikkääksi.
Mangan versio saa minut taas puolelleen ironiassa ja miten Neron puheet kääntyvät häntä vastaan. Toteutus on raaka ja kuvaa hyvin Hougenin julmuutta. Mutta en kuitenkaan pidä siitä, ettei Hougen juuri tee mitään. Ainoastaan virtsaa alaisensa päälle. Vastaavanlaista toimintaa nähdään myös esim. Rocketin veljesten kohdalla, jolloin on vaikea valita animen ja mangan väliltä. Animen toteutus voi kenties ollakin liian lälly, jolloin olen mangan puolella. 

 Northin kuolema
Niin animessa kuin mangassa Northin tehtävä on saatella Weed Torahampaan uumeniin. Mutta hänet tapetaan eri tavoin. Mangassa koiran pää purraan irti ja animessa kurkku raadellaan auki.
Manga saa pisteitä siitä, miten Northin ns. viimeinen vaihe näytetään. Eli Kaibutsun hampaat ovat kiinni koiran kurkussa. Anime näyttää vain hirviön lähestymisen. Mutta animessa pidän siitä, että Kaibutsun voi tietää olevan läsnä, kun hän erottuu mm. silmiensä puolesta. Manga taas ei ole tähän ihan kiinnittänyt huomiota.

Kumpaakin tappamistapaa voi katsoa, vaikka mistä näkökulmasta. En sanoisi kumpaakaan toista huonommaksi, mutta voisin kuvitella Kaibutsun turvautuvan nimenomaan enemmän kurkun auki raatelemiseen kuin pään irti puremiseen. Ammattitappajan pään irti repiminen kuvaakin enemmän teon raakuutta, jolloin olen sen kannalla
En vastaavasti ole innostunut viiltokuolemasta siinä mielessä, miten sitä käytetään jo Northiin ja Neroon.

Tokimunen kuolema
Ginin kaksoisolentona tunnettu Tokimune kuolee animessa, kun hän puolustaa Weediä hengellään. Kaibutsu nimittäin viiltää koiralle kolme arpea kylkeen ja tappaa Tokimunen puremalla selkärangan poikki. Mangassa ihmiset jahtaavat koiria metsästämisen merkeissä, jolloin Tokimune ammutaankin Hidetoshin toimesta.

En rehellisesti sanottuna keksi, mitä hyviä asioita mangan versiosta voisi löytää. Koen Tokimunen ampumisen hirveäksi, sillä se vastaa kamaluudessaan Ginin tapattamista. Hidetoshin osallisuus siihen ei tee asiaa myöskään yhtään paremmaksi. Eli mielestäni animen versio vastaa enemmän sitä, miten Gin olisi nimenomaan toiminut. Vaikka Tokimunen taidot toisaalta masentavatkin kuten sekin, miten hänen kauttaan tulee ikävä ajatus siitä, ettei Gin pärjäisi. Tämä tekee kuolemasta entistä nolomman. Mutta Weedin ja Ginin kohtaaminen on kuitenkin isoa asia GDW:ssä, jolloin anime kuvastaisi heidän suhdettaan. Sekä sitä sankaruutta ja urhoollisuutta mitä Ginistä löytyy.

Rocketin veljesten kuolema
Hougen saa tietää Rocketin puolen vaihdosta, mutta hänen veljensä palaavat takaisin johtajansa luo. Uskollisuus ei merkitse mitään, sillä he ovat yhtä syyllisiä kuin veljensä. Animessa Hougenin joukot tappavat heidät piiritettyinä. Mangassa Jet tapetaan ensin ja sen jälkeen Hougen tappaa Missilen.

Manga-versiossa en oikein pidä siitä, miten nopeasti ja yksittäisillä iskuilla koirat saadaan tapettua. En tiedä oikein mitä ajatella siitäkään, että Jet tapetaan ensin ja sitten suunnitelma muuttuu siten että Hougen tappaa Missilen. Animen suhteen olen kuitenkin pettynyt siinä, miten se on kuvattu. Hougenin joukot puskevat vain päälle, jolloin koirat kuolevat pikemminkin liiskatuksi tulemiseen. Jos anime olisi näyttänyt tapattamista vähän paremmin - voisin jopa olla sen puolella. Mangassa kaksikko pääsee erottumaan joukosta ja heillä on nimenomaan tilaa hyökkäyksille. Tämä luo Jetille ja Missilelle jopa mahdollisuuksia ja taistelun tuntoa, kun he eivät noin vain alistu kohtaloonsa. Näiden vapauksien myötä pidän manga-versiota parempana.

Blogger ei suostunut enää ottamaan tähän postaukseen muita vaihtoehtoja mukaan. Teen tästä toisen osan, jossa käsittelen mm. Sakuran, Toubein, Kuron ja Stonen kuolemaa. Voi olla, että kuolemissa ei ole varsinaisia eroja. Mutta haluan verrata myös esim. kuolinpaikkaa tai kuoleman tunnelmia.

2 kommenttia:

  1. Missile ja Jet näyttävät kuvassa hieman oudoilta. Tarkoitan siis, että kuonot on piirretty kummallisesti.

    VastaaPoista
  2. Itse olen aina mieltänyt Jetin ja Missilen kuolintavan animessa niin, että Hougenin joukot raatelevat nämä kuoliaiksi. Hyvää pohdintaa, tykkäsin!

    VastaaPoista

Keskustele! Kommentteja valvotaan tällä hetkellä. Ilmoita toki myös mahdollisista kirjoitusvirheistä ja toivepostauksista. Kiitos! :)

(c) Blogini manga- ja animekuvia saa käyttää. Sama koskee myös yksittäisiä oheistuotekuvia.